ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ
Πράσινο φως για το νέο retail park στην Πάτρα – Ποιές μεγάλες εταιρείες επενδύουν

Published
2 έτη agoon
By
Παύλος Ρίζος
Πράσινο φως για το νέο retail park στην Πάτρα που αποτελεί επένδυση από μεγάλες εταιρείες του real estate στην Ελληνική αγορά.
Η νέα επένδυση αφορά το νέο εμπορικό πάρκο που θα κατασκευαστεί σε ακίνητο – φιλέτο κοντά στο λιμάνι της Πάτρας.
Πριν από λίγες ημέρες εγκρίθηκαν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας οι Περιβαλλοντικοί Όροι για την επένδυση και ανοίγει ο δρόμος για την αδειοδοτική διαδικασία και την έναρξη της κατασκευής.
Το ακίνητο – φιλέτο που στέγαζε την πρώην ΑΒΕΞ, στην περιοχή της Ακτής Δυμαίων, απέναντι από το νέο λιμάνι της πόλης, αποκτήθηκε από την Ten Brinke στο τέλος του 2020.
Συγκεκριμένα, το ακίνητο 21,5 στρεμμάτων, της πτωχευμένης πλέον βιομηχανίας ξύλου, ΑΒΕΞ, αποκτήθηκε από τη θυγατρική της Ten Brinke, Polikenco, έναντι 3,3, εκ. ευρώ, όπως έχει ενημερώσει ήδη από το 2021 το bizness.gr
Υπήρξαν διάφορες σκέψεις για την αξιοποίησή του, όπως η περίπτωση κατασκευής ξενοδοχείου, η οποία όμως εγκαταλείφθηκε τελικά, προς όφελος της δημιουργίας ενός εμπορικού πόλου.
Η έκταση του ακινήτου (και η ωφέλιμη επιφάνεια για κατασκευή) δεν επέτρεπε την κατασκευή εμπορικού κέντρου (mall), οπότε προκρίθηκε η δημιουργία ενός εμπορικού πάρκου. Στα ίδια δηλαδή πλαίσια που έχει κινηθεί και στην Αθήνα, με τη δημιουργία του Piraeus Retail Park.
Τα σχέδια της Ten Brinke για το εμπορικό πάρκο της Πάτρας οριστικοποιούνται ενώ έχει ήδη κλείσει το πρώτο μεγάλο deal με τον όμιλο Φουρλή για το νέο IKEA.
Συγκεκριμένα, ο όμιλος Φουρλή απέκτησε το 50% της Polykenco και σχεδιάζει να λειτουργήσει στο ακίνητο της Ακτής Δυμαίων ένα μεσαίου μεγέθους κατάστημα ΙΚΕΑ.
Στο project θα εμπλακεί η νέα εταιρεία real estate του ομίλου, Trade Estates, η οποία στην περίπτωση του μεγάλου εμπορικού πάρκου στον Κηφισό αγόρασε το retail park από την Ten Brinke που το κατασκεύασε.
Το νέο εμπορικό πάρκο θα αναπτυχθεί σε χώρους 20.000 τ.μ. εκ των οποίων η εκμισθώσιμη επιφάνεια θα είναι 13.900 τ.μ. Θα περιλαμβάνει ένα μεσαίου μεγέθους κατάστημα ΙΚΕΑ και ακόμη 4 καταστήματα.
Το ύψος της επένδυσης για το εμπορικό πάρκο στην Πάτρα υπολογίζεται σε περίπου 20 εκ. ευρώ.
Το προφίλ της επένδυσης
Το εν θέματι έργο αφορά στην κατασκευή και λειτουργία νέου συγκροτήματος εμπορικών καταστημάτων, το οποίο προτίθεται να αναπτύξει και να λειτουργήσει η εταιρεία POLIKENKO ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ, ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε. με δ.τ. Polikenco S.A., στην εντός σχεδίου περιοχή οικισμού Ιτεών, Δήμου Πατρέων, Π.Ε. Αχαΐας, σε γήπεδο συνολικής έκτασης 20.977,84 m2 μετά τη ρυμοτόμηση.
Στο οικόπεδο μέχρι πρότινος υφίστατο εργοστάσιο συγκολλητής ξυλείας, της βιομηχανίας ΑΒΕΞ το οποίο κατεδαφίστηκε ήδη.
Το συνολικό εμβαδόν της δραστηριότητας διαμορφώνεται στα 21.186,96 m2 (το εμβαδόν δόμησης της δραστηριότητας διαμορφώνεται στα 9.151,99 m2, ενώ αντίστοιχα το εμβαδόν των υπόγειων χώρων συνολικά διαμορφώνεται στα 12.034,97 m2 συμπεριλαμβανομένων και των βοηθητικών χώρων).
Συνολικά θα διαμορφωθούν και 361 θέσεις στάθμευσης επιβατικών οχημάτων.
Το υπό εξέταση συγκρότημα χωρίζεται σε δύο ισόγεια κτίρια καταστημάτων με ενοποιημένα υπόγεια και ένα τρίτο μικρότερο όγκο ανάμεσά τους.
Τα δύο κτίρια τοποθετούνται παράλληλα σε απόσταση μεταξύ τους, δημιουργώντας μια υπαίθρια εμπορική στοά, όπου προβλέπονται οι είσοδοι των καταστημάτων.
Ο κύριος χώρος στάθμευσης προτείνεται στο δώμα των κτιρίων που ενοποιούνται με ζεύξεις- περάσματα πεζών και τροχοφόρων, δημιουργώντας μία ενδιαφέρουσα οροφή της στοάς, με μεγάλα ανοίγματα καλυμμένα με ημιδιάφανες ελαφρές κατασκευές και φωτοβολταϊκές διατάξεις.
Η σύνδεση του δώματος με το ισόγειο της στοάς πραγματοποιείται μέσω δύο ανελκυστήρων και δύο κυλιόμενων κλιμάκων. Προβλέπονται εξωτερικά μεταλλικά κλιμακοστάσια για την άμεση εκκένωση του δώματος και περιμετρικά φραγμένοι χώροι με Η/Μ εγκαταστάσεις.
Ο υπόλοιπος ακάλυπτος χώρος περιλαμβάνει ράμπα ανόδου – καθόδου προς τον κυρίως χώρο στάθμευσης του δώματος, δρόμους κυκλοφορίας, αποβάθρες φορτοεκφόρτωσης, φυτεμένες επιφάνειες, επιπλέον θέσεις στάθμευσης, 1 θέση παραλαβής ογκωδών αντικειμένων και θέσεις φορτηγών.
- Το ισόγειο του κτιρίου 1 έχει συνολική επιφάνεια κάλυψης 3.975,97 m² με συνολική επιφάνεια δόμησης 3.761,76 m² και χωρίζεται σε πέντε καταστήματα (Κ1, Κ2, Κ3, Κ4, Κ5) με πρόσωπο προς την Ακτή Δυμαίων και τον ενδιάμεσο χώρο των κτιρίων 1 & 2 (εμπορική στοά). Στην βορειοανατολική πλευρά του κτιρίου 1 δημιουργείται ημιυπαίθριος χώρος 64,00m².
- Το ισόγειο του κτιρίου 2 έχει συνολική επιφάνεια κάλυψης 5.448,25 m², συνολική επιφάνεια δόμησης 5.352,61 m² και προβλέπεται να εγκατασταθεί ένα νέο κατάστημα ιδιοκατασκευών ΙΚΕΑ (στο ισόγειο και σε μέρος του υπογείου) με είσοδο και έξοδο τοποθετημένες προς την εμπορική στοά. Στην νότια πλευρά του κτιρίου, σε δύο όγκους χαμηλότερης στάθμης δημιουργείται χώρος παραλαβών για κατάστημα του υπογείου.
- Μεταξύ κτιρίων 1 & 2, στο βάθος της εμπορικής στοάς, προβλέπεται να κατασκευαστεί μικρό ανεξάρτητο κατάστημα Κ6 (κτίριο 3, χαμηλότερης στάθμης), συνολικής επιφάνειας 32,09 m².
- Κάτω από την επιφάνεια των κτιρίων και σε επέκταση -κάτω από τον μεταξύ τους ακάλυπτο χώρο και περιμετρικά εκτός περιγράμματος- αναπτύσσεται υπόγειο συνολικής επιφάνεια 12.034,97 m². Τμήμα του υπογείου εντός περιγράμματος των κτιρίων 1 & 2 προβλέπεται ως χώρος κύριας χρήσης
- Η επιφάνεια των χώρων κύριας χρήσης στο υπόγειο του κτιρίου 1 είναι 1.614,915 m², εκ των οποίων 57,00 m² καταλαμβάνουν οι χώροι γραφείων της δραστηριότητας και 1.557,915 m² θα αποτελούν ανεξάρτητο κατάστημα με είσοδο από το υπόγειο.
- Η επιφάνεια των χώρων κύριας χρήσης στο υπόγειο του κτιρίου 2 είναι 3.139,637 m². Εξ’ αυτών 296,65 m² καταλαμβάνουν οι χώροι γραφείων του καταστήματος ΙΚΕΑ. Τα υπόλοιπα 2.842,987 m² προορίζονται για ανεξάρτητο κατάστημα με είσοδο από το υπόγειο.
- Στο δώμα των κτιρίων υπάρχει ο κυρίως χώρος στάθμευσης. Οι θέσεις στάθμευσης σκιάζονται με μεταλλικές κατασκευές όπου τοποθετούνται φωτοβολταϊκές διατάξεις.
- Ο ακάλυπτος χώρος του οικοπέδου φυτεύεται (επιφάνεια υλοποιούμενης φύτευσης 4.196,77 m²) με κατάλληλη για την περιοχή χαμηλή και υψηλή βλάστηση. Στο χώρο στάθμευσης στον περιβάλλοντα χώρο, η διαδρομή των αυτοκινήτων καλύπτεται από διάτρητο κυβόλιθο και φυτεύεται. Το ίδιο και ο χώρος στάθμευσης δίκυκλων οχημάτων. Οι δρόμοι κυκλοφορίας εντός του οικοπέδου ασφαλτοστρώνονται.
Μην ξεχάσετε
You may like
-
Ανοίγει το νέο εμπορικό πάρκο της Trade Estates στο Ηράκλειο – Και δεύτερο retail park “στα σκαριά” στην πόλη
-
The Ellinikon: στη MEVACO η κατασκευή του εμβληματικού στεγάστρου του Riviera Galleria
-
The Ellinikon: νέα δεδομένα για το retail park της Trade Estates του Ομίλου Φουρλή στο Ελληνικό – Πότε θα ολοκληρωθεί
-
“Στα σκαριά” νέο data center στα Σπάτα μέσω της Ten Brinke – Ποιοί κολοσσοί επενδύουν στο ακίνητο
-
Σε φάση ολοκλήρωσης το νέο Μινιόν – Ποιοί είναι οι ένοικοι των γραφείων και καταστημάτων
-
Τα 2+2 μεγάλα έργα της Trade Estates – Πότε ανοίγει το επόμενο νέο εμπορικό πάρκο Top Parks στην Κρήτη

“Στα σκαριά” νέα mega αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 40 εκατ. ευρώ της Premia Properties – Σε ποιούς 5 τομείς θα επενδυθούν τα κεφάλαια

Ανοίγει το 2025 στην Κρήτη το πρώτο ξενοδοχείο Handwritten Collection της Accor στην Ελλάδα – Πού θα βρίσκεται

Σε μικρή αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με διανομή δωρεάν μετοχών προχώρησε η PREMIA Properties

“Πράσινο φως” για έργο ανακαίνισης ξενοδοχείου στη Ρόδο

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο

Ανοίγει το νέο εμπορικό πάρκο της Trade Estates στο Ηράκλειο – Και δεύτερο retail park “στα σκαριά” στην πόλη

Ξεκινά το Μάιο το νέο ξενοδοχείο Golden Milos Beach House από την Domotel – Πού βρίσκεται

To 25% της Prosperty απέκτησε η Eurobank – Πώς θα προωθήσει άμεσα μέσω της πλατφόρμας 800 ακίνητα στην αγορά

Εκτινάχθηκαν ο κύκλος εργασιών και τα κέρδη της Prodea το 2024 – Σε ποιά στρατηγική κίνηση οφείλονται

“Στα σκαριά” 4 νέα έργα για ξενοδοχεία στην Ζάκυνθο

Σε φάση ολοκλήρωσης το νέο Μινιόν – Ποιοί είναι οι ένοικοι των γραφείων και καταστημάτων

Ξεκίνησαν τα έργα για το νέο κτίριο της Πειραιώς στην Κοραή – Ποιά εταιρεία ανέλαβε το έργο της Dimand

“Στα σκαριά” 5 νέα ξενοδοχεία στις Κυκλάδες – Σε ποιά νησιά θα γίνουν

Μέσω Αναπτυξιακού προχωρά η νέα ξενοδοχειακή επένδυση στο κέντρο του Πειραιά – Ποιά εταιρεία επενδύει

Νέα μεγάλη τουριστική επένδυση “στα σκαριά” στη Λήμνο – Τι περιλαμβάνει το Master Plan του Limnos Resort

[VIDEO] The Ilisian: πώς προχωρά το μεγάλο έργο μεταμόρφωσης του πρώην Hilton της Αθήνας

“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Λεωφόρο Συγγρού – Ποιά άλλα έργα υλοποιεί στην Αθήνα η Blend Development

“Πράσινο φως” για νέο 5άστερο ξενοδοχείο στην Εύβοια – Σε ποιά περιοχή θα γίνει

[VIDEO] Σε πλήρη εξέλιξη τα έργα για το νέο κτίριο γραφείων The Syndesis Hub στο Ελληνικό – Ποιός όμιλος επενδύει στο ακίνητο

[VIDEO] Ξεκίνησαν τα έργα για τη νέα οικιστική επένδυση Athens Sansiveria στο Παλαιό Φάληρο – Πώς θα γίνει και ποιά εταιρεία επενδύει

[VIDEO] The Ilisian: πώς προχωρά το μεγάλο έργο μεταμόρφωσης του πρώην Hilton της Αθήνας

[VIDEO] The Ellinikon: “ψηλώνει” και άλλο ο “πράσινος” ουρανοξύστης κατοικιών Riviera Tower στο Ελληνικό

[VIDEO] Ξεκίνησαν τα έργα για τη νέα οικιστική επένδυση Athens Sansiveria στο Παλαιό Φάληρο – Πώς θα γίνει και ποιά εταιρεία επενδύει

[VIDEO] Ποιά είναι τα 4 μεγάλα έργα για νέα “πράσινα” κτίρια γραφείων στο Μαρούσι που έχει αναλάβει η ΤΕΡΝΑ

[VIDEO] Ξεκίνησε νέα οικιστική επένδυση στη Γλυφάδα η Ten Brinke

[VIDEO] Piraeus Gate: πώς θα μεταμορφωθεί μια ολόκληρη περιοχή στο κέντρο του Πειραιά – Ποιά κτίρια θα αξιοποιηθούν

[VIDEO] The Ellinikon: πώς προχωρούν τα μεγάλα έργα real estate στο Ελληνικό – “Σηκώθηκε” και άλλο ο Riviera Tower

[VIDEO] Σε εξέλιξη τα έργα για μια ακόμη οικιστική επένδυση της Ten Brinke στη Γλυφάδα

[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα μεγάλα έργα στο Ελληνικό

[VIDEO] Προχωρά η νέα οικιστική επένδυση της Ten Brinke στη Γλυφάδα
TRENDING
-
RESIDENTIAL2 εβδομάδες ago
Σε φάση ολοκλήρωσης το νέο Μινιόν – Ποιοί είναι οι ένοικοι των γραφείων και καταστημάτων
-
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 εβδομάδες ago
Ξεκίνησαν τα έργα για το νέο κτίριο της Πειραιώς στην Κοραή – Ποιά εταιρεία ανέλαβε το έργο της Dimand
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 εβδομάδα ago
“Στα σκαριά” 5 νέα ξενοδοχεία στις Κυκλάδες – Σε ποιά νησιά θα γίνουν
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 εβδομάδες ago
Μέσω Αναπτυξιακού προχωρά η νέα ξενοδοχειακή επένδυση στο κέντρο του Πειραιά – Ποιά εταιρεία επενδύει
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago
Νέα μεγάλη τουριστική επένδυση “στα σκαριά” στη Λήμνο – Τι περιλαμβάνει το Master Plan του Limnos Resort