Ξεκινά από σήμερα η δεύτερη -και τελευταία- φάση δοκιμαστικής λειτουργίας της νέας Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Ηπείρου υπό πραγματικές συνθήκες, δηλαδή με την εισροή σταδιακά αυξανόμενων φόρτων σκουπιδιών από τους Δήμους της Περιφέρειας.
Υπενθυμίζεται ότι η κατασκευή της νέας Μονάδας έχει ολοκληρωθεί με τον ανάδοχο, ήδη από το προηγούμενο διάστημα, να έχει ξεκινήσει την πρώτη παραμετροποίηση του μηχανολογικού εξοπλισμού χωρίς απορρίμματα.
Αυτό που ουσιαστικά μένει πλέον είναι η τελική ρύθμιση των μηχανημάτων προκειμένου, την αμέσως ερχόμενη περίοδο, το εργοστάσιο να τεθεί σε κανονική λειτουργία. Σύμφωνα με τον υφιστάμενο σχεδιασμό και για τις ανάγκες των δοκιμών, για περίπου 30 ημέρες το εργοστάσιο, θα δέχεται μάλιστα πλήρες φορτίο απορριμμάτων.
Η νέα Μονάδα θα διαχειρίζεται το σύνολο των σύμμεικτων απορριμμάτων της Περιφέρειας Ηπείρου, καθώς και οργανικά απόβλητα με διαλογή στην πηγή, με την εισαγωγή νέων κάδων καφέ χρώματος.
Ο βασικός άξονας του σχεδιασμού είναι η διαχείριση Συμβατικών Αποβλήτων με τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών, απόλυτης περιβαλλοντικής προστασίας και με οικονομικά βιώσιμο τρόπο, ώστε να διασφαλίζεται η διαχρονική εφαρμογή του.
Η ΜΕΑ, που κατασκευάστηκε μέσω ΣΔΙΤ, θα έχει τη δυνατότητα επεξεργασίας 105 χιλ. τόνων απορριμμάτων σε ετήσια βάση ενώ θα ανακυκλώνει τουλάχιστον 17.000 τόνους χρήσιμων υλικών και θα παράγει «πράσινη» ενέργεια, ικανή να καλύψει τις ανάγκες 3.000 οικογενειών με εξοικονόμηση 12.000 τόνων CO2.
Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται συνολικά στα 52,6 εκατ. ευρώ. Στη χρηματοδότηση της επένδυσης, η συμβολή του ΕΣΠΑ ανέρχεται σε 20 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα προέρχονται από ίδια κεφάλαια του αναδόχου και δανεισμό του από την Alpha Bank (32 εκατ. ευρώ). Ανάδοχος είναι η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.
Η συνολική χρονική διάρκεια της σύμβασης είναι 26,5 έτη, συμπεριλαμβανομένης της 18μηνης κατασκευαστικής περιόδου και την 25ετούς περιόδου λειτουργίας.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του έργου, προβλέπεται να δημιουργηθούν 90 θέσεις εργασίας κατά την 25ετή λειτουργία και μεγάλος αριθμός παράλληλων θέσεων εργασίας από δραστηριότητες σχετικές με τη λειτουργία της νέας Μονάδας όπως μεταφορές, εμπορία, διαχείριση ανακυκλώσιμων υλικών κ.λπ.).
Πρόκειται επίσης για μια καινοτόμο Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων η οποία θα ενσωματώνει τις σύγχρονες τεχνολογίες για μεγιστοποίηση των οφελών της. Πιο συγκεκριμένα, θα πραγματοποιείται αυτοματοποιημένη ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών (χαρτί, αλουμίνιο, πλαστικό, μέταλλα) και βιολογική επεξεργασία, μέσω της οποίας θα παράγονται «πράσινη» ενέργεια και υλικό τύπου κόμποστ.
Ηλεκτροπαραγωγή και κομποστοποίηση
Αξίζει να σημειωθεί ότι η νέα ΜΕΑ Ηπείρου θα διαθέτει επίσης την πρώτη μονάδα παραγωγής ηλεκτρισμού, ισχύος 1,6 MW, από βιοαέριο το οποίο θα προέρχεται από οργανικά Αστικά Στερεά Απόβλητα (ΑΣΑ). Η παραγόμενη ενέργεια θα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες της Μονάδας ενώ θα διοχετεύεται ρεύμα και στο δίκτυο.
Το μεθάνιο, που θα χρησιμοποιείται ως καύσιμο για την ηλεκτροπαραγωγή, θα παράγεται μέσω αναερόβιας χώνευσης των οργανικών ενώ σε δεύτερο στάδιο το υπόλειμμα της διαδικασίας θα οδηγείται σε διαφορετικούς χώρους όπου θα πραγματοποιείται αερόβια κομποστοποίηση, με υπόγεια εισροή αέρα και φιλτράρισμα των παραγόμενων αερίων πριν αφεθούν στην ατμόσφαιρα, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι οσμές και οι περιβαλλοντικές οχλήσεις στην περιοχή.
Τα εγκαίνια της ΜΕΑ Ηπείρου αναμένεται να πραγματοποιηθούν μέσα στο πρώτο δίμηνο του νέου έτους, πιθανότατα μάλιστα σε συνθήκες κανονικής λειτουργίας.
Πηγή: Φίλιππος Παναγόπουλος-ypodomes.com