Connect with us

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Τα ρεκόρ κίνησης σε λιμάνια και αεροδρόμια φέρνουν νέα μεγάλα έργα μεταφορών

Newsroom

Published

on

Με τα ρεκόρ να σπάνε σταθερά τα τελευταία χρόνια στη διακίνηση εμπορευμάτων και επιβατών στα λιμάνια και τα αεροδρόμια της χώρας έχει γίνει σαφές για το που πρέπει να κινηθούν τα επόμενα έργα μεταφορών της χώρας.

Στον Πειραιά έχουν σπάσει τα κοντέρ και σχεδόν 4,5 εκατομμύρια εμπορευματοκιβώτια διακινήθηκαν από τον ΟΛΠ το 2018 ενώ αντίστοιχα στη Θεσσαλονίκη και τον ΟΛΘ είχαμε 424.000 containers. Τα δύο ιδιωτικοποιημένα λιμάνια δείχνουν μεγάλη δυναμική και το 2019 αναμένεται να έχουμε νέα ρεκόρ με τον Πειραιά να προσδωκά πάνω από 5εκατ. εμπορευματοκιβώτια και τη Θεσσαλονίκη να σπάει το φράγμα των 500.000.

Αν πάμε στα αεροδρόμια η εικόνα είναι η ίδια. Το Ελ.Βενιζέλος έκανε μία ονειρεμένη χρονιά και έφτασε τους 24,1εκατ.επιβάτες και στη Θεσσαλονίκη είχαμε 6,8εκατ.επιβάτες. Επίσης και εδώ περιμένουμε αύξηση επιβατών και το 2019 με τους πρώτες εκτιμήσεις να είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές.

Η ίδια εικόνα υπάρχει και στα υπόλοιπα περιφερειακά λιμάνια και αεροδρόμια της χώρας και αυτό είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να μας απασχολήσει με το αν υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές για να υποστηριχθεί βιώσιμα αυτή η ανάπτυξη και το κυριότερο να συνεχιστεί.

Στον Πειραιά αυτό που αναμένεται με μεγάλη ανυπομονησία είναι η εκκίνηση του Θριάσιου Εμπορευματικού Κέντρου που κατά κάποιο τρόπο θα διαμορφώσει τις εμπορευματικές μεταφορές. Αναμένεται επίσης η εκκίνηση του διαγωνισμού του νέου Logistics Park στην περιοχή του λεγόμενου Θριάσιου 2, που έχει ήδη διαθέσιμες τις υφιστάμενες υποδομές.

Αυτό που δυνητικά θα πρέπει να μας απασχολήσει είναι η ενεργοποίηση του ακυρωθέντος πριν από μερικά χρόνια έργου του οδικού και σιδηροδρομικού άξονα Θριάσιο-Θήβα, ή αλλιώς της μεγάλης παράκαμψης της Αττικής που θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση κατά περίπου 55χλμ της απόστασης του λιμανιού του Πειραιά από τη Λαμία, τη Θεσσαλονίκη και τα σύνορα της χώρας. Το έργο αυτό, όσο διογκώνεται η εμπορευματική κίνηση στο λιμάνι του Πειραιά, γίνεται όλο και πιο απαραίτητο καθώς υπάρχει ο κίνδυνος σε λίγα χρόνια από σήμερα να ζήσουμε ένα μεγάλο κυκλοφοριακό κορεσμό στο οδικό και σιδηροδρομικό τμήμα της πρωτεύουσας.

Για το Αεροδρόμιο της Αθήνας, αναμένεται σύντομα να ανακοινωθεί το μεγάλο πλάνο επέκτασης του Αεροσταθμού μιας και η επιβατική κίνηση πιάνει “ταβάνι” και είναι αναγκαία τα έργα επέκτασης του αεροδρομίου. Αυτό φυσικά από την πλευρά της πολιτείας μπορεί να σημάνει και την ανάγκη δημιουργίας νέων υποδομών. Αυτό μπορεί να υποστηριχθεί μέσω των επεκτάσεων της Αττικής Οδού προς Ραφήνα με ένα κλάδο προς το βόρειο τμήμα του αεροδρομίου και τη σχεδιαζόμενη σιδηροδρομική επέκταση από το αεροδρόμιο προς τη Ραφήνα που ενδεχομένως θα μπορούσε να καλύψει με μία επιπλέον στάση τον επεκτεινόμενο αεροσταθμό.

Για τη Θεσσαλονίκη αντίστοιχα είναι φανερό ότι πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα τα έργα επέκτασης του Προβλήτα 6 από τον ΟΛΘ που θα υπερδιπλασιάσουν την δυνατότητα διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων του λιμένα ενώ θα πρέπει να τρέξουν τα σχέδια της οδικής και σιδηροδρομικής του σύνδεσης με το υφιστάμενο δίκτυο.

Σημαντικό ρόλο θα παίξει και το Logistics Park στη Θεσσαλονίκη που βρίσκεται σε διαγωνισμό και που θα σηματοδοτήσει την σημαντικότητα του λιμανιού της πόλης ως βασικού λιμένα της βαλκανικής χερσονήσου.

Στο Αεροδρόμιο Μακεδονία θα πρέπει να τρέξει η επέκταση του Μετρό από την Καλαμαριά μέχρι τον Αεροσταθμό. Ο σχεδιασμός εκεί έχει ξεκινήσει και πιθανότητα θα δούμε μία υπέργεια γραμμή (πάνω σε γέφυρα) που θα συνδέει απευθείας το αεροδρόμιο με το κέντρο και τον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης.

Αν δούμε λίγο και την ευρύτερη εικόνα, δηλαδή τα έργα μεταφορών σε πανελλαδικό επίπεδο που θα υποστηρίξουν αυτή τη δυναμική και τα ιεραρχήσουμε ως προτεραιότητες τότε θα δούμε πως είναι αναγκαία η ολοκλήρωση του αυτοκινητόδρομου Ε65. Η κατασκευή του νότιου τμήματος από τη Λαμία μέχρι την Ξυνιάδα ξεκίνησε και τώρα απομένει να κλειδώσει η χρηματοδότηση για την ολοκλήρωση του τμήματος Τρίκαλα-Εγνατία. Αυτό θα δώσει στη χώρα ένα επιπλέον αυτοκινητόδρομο που θα οδηγεί από την Αθήνα μέχρι τα σύνορα με τα Σκόπια και θα ενδυναμώσει τη δυνατότητα μετακίνησης ανάλογα με τον προορισμο ενώ μην ξεχνάμε ότι με την ολοκλήρωση του Ε65 πραγματοποιείται η σύνδεση των λιμένων Ηγουμενίτσας και Βόλου που θα τους δώσει ακόμα μεγαλύτερες προοπτικές.

Επίσης αναγκαία είναι και η ηλεκτροκίνηση της γραμμής Θεσσαλονίκης-Προμαχώνα, ενός έργου που θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ 2014-2020 και που θα διασφαλίσει για πρώτη φορά την γρήγορη μετακίνηση προς τα ανατολικά Βαλκάνια σε Βουλγαρία και Ρουμανία, δύο οικονομίες που αναπτύσσονται επίσης.

Όλα τα παραπάνω θα μπορούσαν να προχωρήσουν με πολύ πιο βραδείς ρυθμούς αν δεν βλέπαμε αυτή την εκρηκτική άνοδο σε λιμάνια και αεροδρόμια. Αν επαληθευθεί και η πρόβλεψη για ραγδαία άνοδο των σιδηροδρομικών μεταφορών με την ολοκλήρωση του άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Ειδομένη τότε μιλάμε για μία νέα “χρυσή εποχή” στο χώρο των μεταφορών και των logistics με τα έργα μεταφορών να παίζουν τον κρίσιμο ρόλο για την διαρκώς αυξανόμενη κίνηση τους.

Πηγή: Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

 

Advertisement Omikron Kappa Consulting
Advertisement Macon
Advertisement
Advertisement QS Plan
Advertisement Omikron Kappa Consulting
Advertisement Ergon Tzanidakis
Advertisement TÜV Austria
Advertisement Aecom
Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ23 ώρες ago

Προχωρά έργο μετατροπής κτιρίου σε ξενοδοχείο στην Καλαμάτα

Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ23 ώρες ago

Ενοποιούνται τρία ξενοδοχεία στην Κέρκυρα – Δημιουργείται το νέο 5άστερο Mythos Resort

Πηγή: Premia Properties
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ24 ώρες ago

“Στα σκαριά” νέο big-box ακίνητο στο Κορωπί από την Premia Properties για τα γραφεία και το dealership της Tesla

Πάρος - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: EUROKINISSI/PANORAMAPRESS/ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ24 ώρες ago

Νέο 5άστερο ξενοδοχείο 75 κλινών “στα σκαριά” στην Πάρο – Σε ποιά περιοχή θα γίνει

Χίος - Πηγή: Canva Pro
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ24 ώρες ago

Επενδύσεις 22 εκατ. ευρώ αλλάζουν τον ξενοδοχειακό χάρτη τεσσάρων νησιών του Αιγαίου

Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

Νέα ξενοδοχειακή επένδυση στα “σκαριά” στο Ρέθυμνο

Χανιά - Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

“Πράσινο” για νέο 4άστερο ξενοδοχείο στα Χανιά – Σε ποιά περιοχή θα γίνει

Κέρκυρα - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

Νέο deal για επένδυση real estate 2,5 εκατ. ευρώ στην Κέρκυρα – Ποιά ξενοδοχειακά ακίνητα στο νησί περιλαμβάνει

Riviera Tower - Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
REAL ESTATE2 ημέρες ago

Ήπια αύξηση στις τιμές ενοικίασης ακινήτων κατοικίας στα Νότια Προάστια της Αθήνας το 2026 – Δείτε παραδείγματα

Design by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

“Στα σκαριά” νέο έργο αναβάθμισης μεγάλης ξενοδοχειακής μονάδας στα Χανιά – Στις 444 κλίνες το 5άστερο resort στον Σταυρό

Εικόνα αρχείου - Design by Canva Pro
RESIDENTIAL3 εβδομάδες ago

Ποιά 3 ανενεργά στρατόπεδα σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Αχαΐα θα αξιοποιηθούν για νέες κατοικίες

Πηγή: Elxis – At Home in Greece
REAL ESTATE1 εβδομάδα ago

“Άλμα” 50% στην ζήτηση ακινήτων για εξοχική κατοικία στην Ελλάδα από ΗΠΑ και Καναδά το 2026

To masterplan της ανάπλασης στο Βοτανικό - Πηγή: Δήμος Αθηναίων
REAL ESTATE1 εβδομάδα ago

Νέο masterplan για 5.000 στρέμματα στον Ελαιώνα “στα σκαριά” – Τι θα αλλάξει γύρω από τον Βοτανικό και τι προβλέπεται για οικιστικές αναπτύξεις

Πάρος - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: EUROKINISSI/PANORAMAPRESS/ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 ημέρες ago

Ποιες είναι οι 11 νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις που δρομολογούνται στις Κυκλάδες – Σε ποιά νησιά θα γίνουν

Sartimare Resort - Πηγή: Happy Holidays
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 εβδομάδα ago

Σε στάδιο ωρίμανσης 4 από τις μεγαλύτερες ξενοδοχειακές επενδύσεις που δρομολογούνται αυτή την περίοδο σε όλη την Ελλάδα

Electra Palace Rhodes - Πηγή: Electra Hotels & Resorts
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Νέος κύκλος ξενοδοχειακών deals και αναβαθμίσεων στη Ρόδο – Ποιοι όμιλοι επενδύουν στο νησί

Φωτό: Γιώργος Κονταρίνης / Eurokinissi
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 ημέρες ago

Νέο 6ώροφο ξενοδοχείο δρομολογείται στο Κουκάκι – Πού θα γίνει και ποια εταιρεία επενδύει

Το νέο "πράσινο" συγκρότημα γραφείων NEXIS στο πρώην ΕΚΕΠ στη Μεταμόρφωση - Πηγή: Hill International
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ4 ημέρες ago

Ολοκληρώθηκε το NEXIS στη Μεταμόρφωση – Πώς το πρώην ΕΚΕΠ έγινε “πράσινο” συγκρότημα γραφείων 21.000 τ.μ.

Φωτογραφία αρχείου - Design by Canva Pro
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 εβδομάδα ago

11 νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις 5 αστέρων σε νησιά αλλά και ηπειρωτική Ελλάδα

Hilton Chania Old Town Resort & Spa - Πηγή: Hilton / Όμιλος Τσιλεδάκη
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ7 ημέρες ago

Ο νέος χάρτης των διεθνών ξενοδοχειακών brands στην Ελλάδα – Τα openings και τα projects της επόμενης περιόδου

Ο οικιστικός πύργος Marina Tower στο Ελληνικό - Πηγή: Lamda Development
RESIDENTIAL4 ημέρες ago

[VIDEO] Δείτε πώς παρουσιάζει η Bouygues τον πύργο κατοικιών Riviera Tower στο Ελληνικό

RESIDENTIAL1 εβδομάδα ago

[VIDEO] Σε εξέλιξη η νέα οικιστική επένδυση Almyra Complex στις Σέρρες – Ποιός γνωστός όμιλος επενδύει

To νέο "πράσινο" κτίριο γραφείων της BriQ Properties στη Λ. Ποσειδώνος - Πηγή: mtarchitects
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ3 εβδομάδες ago

[VIDEO] Δείτε το νέο “πράσινο” κτίριο γραφείων AENORA στη Λεωφόρο Ποσειδώνος

Pinēa Living II - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL1 μήνα ago

[VIDEO] Προχωρούν τα έργα για την επέκταση της οικιστικής επένδυσης Pinea Living στο Νέο Ηράκλειο

Ilissos Suites - Pafilia / block722
RESIDENTIAL2 μήνες ago

[VIDEO] Ολοκληρώθηκε η οικιστική επένδυση Ilissos Suites στο Μοσχάτο – Ποιά εταιρεία επένδυσε στο έργο

Voria Project - Πηγή: North Star Entertainment
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 μήνες ago

[VIDEO] Προχωρούν τα έργα για τη μεγάλη τουριστική επένδυση VORIA στο Μαρούσι

Πηγή: Canva
LOGISTICS3 μήνες ago

[VIDEO] Σε λειτουργία το νέο υπερσύγχρονο κέντρο logistics της Skroutz στην Ελευσίνα

Green Haven Melissia - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL3 μήνες ago

[VIDEO] Green Haven: προχωρά η μεγάλη οικιστική επένδυση της Ten Brinke στα Μελίσσια

Etolikou 11- Πηγή: MIBS Group
RESIDENTIAL3 μήνες ago

20 οικιστικά έργα στα “σκαριά” για την MIBS – Σε ποιές περιοχές της Αττικής επενδύει

Το οικισιτκό έργο της στην οδό Καραμανλή 5 στην Γλυφάδα - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL3 μήνες ago

[VIDEO] Ξεκίνησε το νέο οικιστικό έργο της Ten Brinke στη Γλυφάδα

TRENDING

Επικοινωνία

Copyright © 2019-2024 Bizness.gr

Bizness.gr - Ταυτότητα
Ιδιοκτήτρια εταιρεία: «INFRA MEDIA M.I.K.E.» Διακριτικός τίτλος: «INFRA MEDIA» - Έδρα: Δήμος Αθηναίων, Αριστείδου αρ. 10-12, Τ.Κ. 10559 - ΑΦΜ: 801478591 Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ. - Τηλ. επικοινωνίας: 2130405600 - E-mail: contact@ypodomes.com Νόμιμος Εκπρόσωπος: Καραγιάννης Νικόλαος, Νόμιμος Εκπρόσωπος - Δικαιούχος του ονόματος τομέα (bizness.gr): INFRA MEDIA M.I.K.E. - Διευθυντής/Διαχειριστής: Καραγιάννης Νικόλαος - Διευθυντής Σύνταξης: Κατερίνα Παναγέα
Η Εταιρεία δηλώνει ότι έχει συμμορφωθεί με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63).
Μ.Η.Τ.
Αριθμός Μ.Η.Τ. 242890