Connect with us

REAL ESTATE

Αγορά κατοικίας: οι περιοχές με τις πιό ακριβές κατοικίες στην Ελλάδα – Οι top περιοχές σε αυξήσεις

Newsroom

Published

on

Φωτό: Γιώργος Κονταρίνης / Eurokinissi
Φωτό: Γιώργος Κονταρίνης / Eurokinissi

Το τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς επιβεβαίωσε πως το 2022 ήταν ένα έτος σταθερής αύξησης στις τιμές πώλησης και ενοικίασης ακινήτων, όπως αποτυπώθηκε από τον SPI, τον δείκτη τιμών του Spitogatos.

Μετά από ένα πτωτικό 2020 και ένα πολυτάραχο 2021 που έφερε απότομες αυξήσεις στις τιμές των ακινήτων, το τελευταίο τρίμηνο του 2022 έκλεισε με τις μέσες ζητούμενες τιμές πώλησης και ενοικίασης να διατηρούν μια σταθερά ανοδική πορεία σχεδόν σε όλη την Ελλάδα, με +8% μέσο όρο αύξησης στις τιμές πώλησης και +5% μέσο όρο αύξησης στις τιμές ενοικίασης αντίστοιχα, σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2021.

“Το real estate φαίνεται να αποτελεί μια επένδυση με πιο σταθερές αποδόσεις, σε ένα περιβάλλον όπου ο πληθωρισμός αυξάνεται και δικαιολογεί, σε ένα μεγάλο βαθμό, τις σταθερά αυξανόμενες τιμές πώλησης ακινήτων που είδαμε μέσα στο 2022”, δηλώνει ο Δημήτρης Μελαχροινός, CEO του Spitogatos.

Στην εικόνα της κτηματαγοράς επέδρασσαν σημαντικά καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και επιπλέον παράγοντες – προκλήσεις. Η αύξηση στις τιμές των οικοδομικών υλικών, που φανερά επηρεάζουν τις τιμές πώλησης νεόδμητων κατοικιών, η αύξηση του ρυθμού χορήγησης των στεγαστικών δανείων, αλλά και η αύξηση των επιτοκίων λόγω πληθωρισμού, συνέβαλλαν σημαντικά στην υψηλότερη ζήτηση ακινήτων προς πώληση και συνεπώς στις αυξανόμενες μέσες ζητούμενες τιμές τους.

Πωλήσεις κατοικιών: Που παρουσιάστηκαν οι μεγαλύτερες αυξήσεις μέσα στο 2022;

Για το 2022 σε όλη την επικράτεια, η ετήσια αύξηση σε μέσες ζητούμενες τιμές πώλησης σε σχέση με το 2021 κυμάνθηκε στο +7,2% με τις μεγαλύτερες μεταβολές να παρατηρούνται στο λεκανοπέδιο Αττικής και συγκεκριμένα στα Βόρεια και Νότια προάστια της Αττικής, στο Κέντρο της Αθήνας και τα Προάστια Πειραιά.

Διαχρονικά, οι περιοχές των νοτίων προαστίων συγκεντρώνουν τόσο ιδιωτικό όσο και επενδυτικό ενδιαφέρον. Βέβαια, η ανάπτυξη των περιοχών αυτών στο πλαίσιο των έργων της Αθηναϊκής Ριβιέρας, φαίνεται ότι τους έδωσε ακόμα μεγαλύτερη ώθηση. Ενδεικτικά, ένα διαμέρισμα στη Βουλιαγμένη για το 2022 είχε μέση τιμή αγοράς 5.933€/τ.μ., αύξηση της τάξης του 19% σε σχέση με το 2021.

Αντίστοιχα, στο κέντρο της Αθήνας, οι περιοχές του Ιστορικού Κέντρου και το Κολωνάκι βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με τις υψηλότερες τιμές.

Παράλληλα, οι αστικές παρεμβάσεις στο κέντρο της Αθήνας, στο πλαίσιο των έργων του Μεγάλου Περιπάτου, αλλά και τα επερχόμενα έργα ανάπλασης και επέκτασης των σταθμών του μετρό στις γύρω περιοχές, συνέβαλαν σε ακόμα μεγαλύτερη άνοδο στις μέσες ζητούμενες τιμές ακινήτων.

Ενδεικτικά, σε σχέση με το 2021, σημειώθηκε εντυπωσιακή αύξηση στις τιμές πώλησης ακινήτων σε Μετς (+22%), Ιλίσια (+21%) και Γουδί (+20%).

Υψηλές τιμές καταγράφηκαν και στο κέντρο του Πειραιά και τα Προάστια του. Ενδεικτικά, στο Κέντρο-Λιμάνι του Πειραιά παρατηρήθηκε αύξηση +10% στις τιμές πώλησης ακινήτων σε σχέση με το 2021. Πολύ σημαντικό ρόλο στην αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής έπαιξε η έναρξη λειτουργίας των νέων σταθμών του μετρό τον Οκτώβριο του 2022.

Στη Θεσσαλονίκη «πρωταθλητές» αναδεικνύονται οι Σαράντα Εκκλησίες, ο Άγιος Παύλος και η Τούμπα, με αυξήσεις της μέσης τιμής πώλησης ακινήτων σε σχέση με το 2021 κατά +39%, +24% και +20% αντίστοιχα.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα, μεγαλύτερες αυξήσεις σε τιμές πώλησης ακινήτων σε σχέση με το 2021 εντοπίστηκαν στην Πρέβεζα, τις Σποράδες, την Χαλκιδική, τα Τρίκαλα, τη Λάρισα, τα Χανιά, την Κόρινθο και τις Κυκλάδες.

Ενοικιάσεις κατοικιών: Οι εντυπωσιακές αυξήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους

Το 2022 σε όλη την επικράτεια, η αύξηση σε μέσες ζητούμενες τιμές ενοικίασης σε σχέση με το 2021 κυμάνθηκε στο +6,7%, με τις υψηλότερες μεταβολές να εντοπίζονται σε Βάρη-Βάρκιζα (+23%), Φιλοθέη (+21%) , Υμηττό (+18%), Κηφισιά (+15%), Πειραϊκή (+14%), Κολωνάκι (+13%), Αγία Παρασκευή (+12%) και Παγκράτι (+11).

Οι ανέκαθεν δημοφιλείς περιοχές της Αττικής σημείωσαν ακόμα μεγαλύτερες αυξήσεις στις τιμές ενοικίασης, κάτι που υποδηλώνει μάλλον πως οι περιοχές με υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον διατηρούν τη μεγάλη τους ισχύ.

Είναι επίσης αδιαμφισβήτητο ότι η επικείμενη επέκταση του δικτύου του μετρό με τη Γραμμή 4 έχει ήδη επηρεάσει περιοχές γύρω από τους νέους σταθμούς. Ενδεικτικά, σε Κυψέλη, Γαλάτσι, Ιλίσια και Εξάρχεια παρουσιάστηκε άνοδος κατά μέσο όρο +8,5% στις τιμές ενοικίασης διαμερισμάτων σε σχέση με το 2021.

Κατά τη διάρκεια του έτους, μεγάλη άνοδο στις τιμές ενοικίασης παρουσίασαν περιοχές στα Ανατολικά Προάστια της Αττικής. Ενδεικτικά, σε Γλυκά Νερά, Γέρακα και Λούτσα παρουσιάστηκαν αυξήσεις στις τιμές ενοικίασης της τάξεως του +20%, +15% και +8% αντίστοιχα.

Η εύκολη πρόσβαση προς τη θάλασσα σε δημοφιλείς παραλίες του λεκανοπεδίου, η πολεοδομική «άνεση» αυτών των περιοχών και η εύκολη πρόσβαση προς το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», δίνουν στα ανατολικά προάστια ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλα προάστια της Αθήνας και τα καθιστούν, όπως φαίνεται, ιδιαίτερα ελκυστικά.

Στην τάση αυτή για απομάκρυνση του πληθυσμού προς τα Ανατολικά του νομού ενδεχομένως συνδράμει ότι πλέον υπάρχουν περισσότερες διαθέσιμες επιλογές ακινήτων διαφόρων τύπων (διαμερισμάτων με 2 ή 3 υπνοδωμάτια, studios, μεζονετών κ.α.), καθώς και οι διαρκώς αυξανόμενες τιμές ενοικίασης αντίστοιχων κατοικιών στα Βόρεια και τα Νότια Προάστια της Αττικής αλλά και στις περιοχές γύρω από το Κέντρο της Αθήνας.

Σύμφωνα με τον κο Μελαχροινό, «Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, η τάση της ζήτησης παραμένει ανοδική, ενώ η πορεία του real estate στην Ελλάδα είναι πιο δυναμική σε σχέση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες που παρουσιάζεται ύφεση, όπως για παράδειγμα στη Γερμανία. Υπάρχουν, ωστόσο, αρκετές προκλήσεις για το real estate το νέο έτος, όπως η εξέλιξη του πληθωρισμού, τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων, η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά και τα προγράμματα για ενίσχυση απόκτησης πρώτης κατοικίας, σε μια χρονιά εκλογών. Το 2023 θα είναι μια ενδιαφέρουσα χρονιά.»

Advertisement Macon
Advertisement
Advertisement QS Plan
Advertisement Omikron Kappa Consulting
Advertisement Ergon Tzanidakis
Advertisement TÜV Austria
Advertisement Aecom
Ξενία Κομοτηνής - Πηγή: ΕΤΑΔ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ20 ώρες ago

Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση του Ξενία Κομοτηνής – Ποιά εταιρεία πλειοδότησε

Σίφνος - Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΠΟΥΓΙΩΤΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 ημέρα ago

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο στη Σίφνο – Σε ποιά περιοχή θα γίνει

Πηγή: Elatos Resort & Health Spa
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 ημέρα ago

Προς το τέλος του 2027 ολοκληρώνεται η μεγάλη τουριστική επένδυση Elatos Resort στον Παρνασσό

Ilissos Suites - Pafilia / block722
RESIDENTIAL1 ημέρα ago

[VIDEO] Ολοκληρώθηκε η οικιστική επένδυση Ilissos Suites στο Μοσχάτο – Ποιά εταιρεία επένδυσε στο έργο

Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 ημέρα ago

Νέα ξενοδοχειακή επένδυση 5 αστέρων δρομολογείται στη Φολέγανδρο

Φωτογραφία αρχείου - Design by Canva Pro
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 ημέρα ago

“Πράσινο φως” για το νέο ξενοδοχείο του Ομίλου Τσιλεδάκη στη Γεωργιούπολη Χανίων

Χαλκιδική - Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/STR
REAL ESTATE1 ημέρα ago

Που κινούνται οι τιμές πώλησης ακινήτων κατοικίας σε δύο τουριστικές περιοχές πέριξ της Θεσσαλονίκης το 2026

Κεφαλονιά - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

“Πράσινο φως” για νέο έργο επέκτασης ξενοδοχείου στην Κεφαλονιά

Σύβοτα - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: EUROKINISSI
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

“Πράσινο φως” για νέο ξενοδοχείο στα Σύβοτα

Το νέο mega εμπορικό ακίνητο της Μασούτης στις 3 Γέφυρες
RESIDENTIAL2 ημέρες ago

Από το έργο στις Τρεις Γέφυρες ξεκινά το νέο μοντέλο ανάπτυξης της Μασούτης με μικτές οικιστικές και εμπορικές χρήσεις ακινήτων

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 εβδομάδα ago

Εκδόθηκε η οικοδομική άδεια για το νέο ξενοδοχείο στο κέντρο του Πειραιά – Ποιό κτίριο θα αξιοποιηθεί

Saladi Project - Πηγή: Gnosis Investments
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ4 ημέρες ago

Και επίσημα Στρατηγική Επένδυση το Saladi Project των 266 εκατ. ευρώ στην Αργολίδα

Τα νέα "πράσινα" κτίρια της ΔΕΗ στη Λεωφόρο Μεσογείων - Πηγή: ΜΠE
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 εβδομάδες ago

Μαζί DIMAND – ΔΕΗ για το μεγάλο έργο νέων “πράσινων” γραφείων στη Λεωφόρο Μεσογείων

Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ1 εβδομάδα ago

Προχωρά η επένδυση της Hellenic Properties στο κτίριο γραφείων LK119 – Πού βρίσκεται και ποιός είναι ο μισθωτής

Πρόσω ολοταχώς για την επέκταση του 5άστερου Domes Zeen στα Χανιά – Τι σημαίνει η κοινή επένδυση με την Brookfield
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 εβδομάδα ago

Επεκτείνεται στην Κρήτη η Domes Resorts – “Στα σκαριά” δύο νέα 5άστερα ξενοδοχεία σε Χανιά και Ρέθυμνο

Άποψη της πλατείας Μητροπόλεως - Design by Canva Pro
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Άνοιγμα και στην ξενοδοχειακή αγορά της Αθήνας για την Domes Resorts – Προχωρά μαζί με την Prodea το νέο 5άστερο στην Πλατεία Μητροπόλεως

Το Μέγαρο Σλήμαν, ιδιοκτησίας ΕΦΚΑ, στην Πανεπιστημίου
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 ημέρες ago

“Πράσινο φως” για το μεγάλο έργο αξιοποίησης του Μεγάρου Σλήμαν – Μελλά στην Πανεπιστημίου – Τι σχεδιάζει η Mitsis Hotels

Πηγή: Lamda Development
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

The Ellinikon: σε νέα φάση ωρίμανσης οι επενδύσεις για τα νέα 5άστερα ξενοδοχεία με την ΤΕΜΕΣ

FIX Thessaloniki - Πηγή: Dimand Real Estate Foster + Partners
RESIDENTIAL3 εβδομάδες ago

[ΦΩΤΟ] Πώς θα γίνουν τα FIX Residences στη μεγάλη επένδυση της Dimand στο πρώην ακίνητο ΦΙΞ στη Θεσσαλονίκη

Μινιόν. Εσωτερική όψη του κτιρίου. Πηγή: ypodomes.com
RESIDENTIAL2 εβδομάδες ago

Γιατί επενδύει και στο remodeling πλέον η Ten Brinke – “Στα σκαριά” τα 25 πρώτα οικιστικά έργα ανακατασκευής

Ilissos Suites - Pafilia / block722
RESIDENTIAL1 ημέρα ago

[VIDEO] Ολοκληρώθηκε η οικιστική επένδυση Ilissos Suites στο Μοσχάτο – Ποιά εταιρεία επένδυσε στο έργο

Voria Project - Πηγή: North Star Entertainment
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ4 εβδομάδες ago

[VIDEO] Προχωρούν τα έργα για τη μεγάλη τουριστική επένδυση VORIA στο Μαρούσι

Πηγή: Canva
LOGISTICS1 μήνα ago

[VIDEO] Σε λειτουργία το νέο υπερσύγχρονο κέντρο logistics της Skroutz στην Ελευσίνα

Green Haven Melissia - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL1 μήνα ago

[VIDEO] Green Haven: προχωρά η μεγάλη οικιστική επένδυση της Ten Brinke στα Μελίσσια

Etolikou 11- Πηγή: MIBS Group
RESIDENTIAL1 μήνα ago

20 οικιστικά έργα στα “σκαριά” για την MIBS – Σε ποιές περιοχές της Αττικής επενδύει

Το οικισιτκό έργο της στην οδό Καραμανλή 5 στην Γλυφάδα - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL1 μήνα ago

[VIDEO] Ξεκίνησε το νέο οικιστικό έργο της Ten Brinke στη Γλυφάδα

Το logistics center BriQ στον Ασπρόπυργο - Πηγή: BriQ Properties
LOGISTICS1 μήνα ago

[VIDEO] Προχωρούν τα έργα για την επέκταση της επένδυσης logistics της BriQ στον Ασπρόπυργο

Η Riviera Galleria στο The Ellinikon - Πηγή: Lamda Development
Χωρίς κατηγορία2 μήνες ago

[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα έργα κατασκευής της Riviera Galleria στο Ελληνικό

To logistics hub της INTERIKEA στον Ασπρόπυργο - Πηγή: Ten Brinke
LOGISTICS3 μήνες ago

[VIDEO] Ολοκληρώθηκε η mega επένδυση logistics για την IKEA στον Ασπρόπυργο

Promenade Heights - Πηγή: 314 Architecture Studio / Lamda Development
RESIDENTIAL4 μήνες ago

[VIDEO] Προχωρά η κατασκευή της οικιστικής επένδυσης Promenade Heights στο The Ellinikon

TRENDING

Επικοινωνία

Copyright © 2019-2024 Bizness.gr

Bizness.gr - Ταυτότητα
Ιδιοκτήτρια εταιρεία: «INFRA MEDIA M.I.K.E.» Διακριτικός τίτλος: «INFRA MEDIA» - Έδρα: Δήμος Αθηναίων, Αριστείδου αρ. 10-12, Τ.Κ. 10559 - ΑΦΜ: 801478591 Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ. - Τηλ. επικοινωνίας: 2130405600 - E-mail: contact@ypodomes.com Νόμιμος Εκπρόσωπος: Καραγιάννης Νικόλαος, Νόμιμος Εκπρόσωπος - Δικαιούχος του ονόματος τομέα (bizness.gr): INFRA MEDIA M.I.K.E. - Διευθυντής/Διαχειριστής: Καραγιάννης Νικόλαος - Διευθυντής Σύνταξης: Κατερίνα Παναγέα
Η Εταιρεία δηλώνει ότι έχει συμμορφωθεί με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63).
Μ.Η.Τ.
Αριθμός Μ.Η.Τ. 242890