REAL ESTATE
Αγορά κατοικίας: οι περιοχές με τις πιό ακριβές κατοικίες στην Ελλάδα – Οι top περιοχές σε αυξήσεις
Published
3 έτη agoon
By
Newsroom
Το τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς επιβεβαίωσε πως το 2022 ήταν ένα έτος σταθερής αύξησης στις τιμές πώλησης και ενοικίασης ακινήτων, όπως αποτυπώθηκε από τον SPI, τον δείκτη τιμών του Spitogatos.
Μετά από ένα πτωτικό 2020 και ένα πολυτάραχο 2021 που έφερε απότομες αυξήσεις στις τιμές των ακινήτων, το τελευταίο τρίμηνο του 2022 έκλεισε με τις μέσες ζητούμενες τιμές πώλησης και ενοικίασης να διατηρούν μια σταθερά ανοδική πορεία σχεδόν σε όλη την Ελλάδα, με +8% μέσο όρο αύξησης στις τιμές πώλησης και +5% μέσο όρο αύξησης στις τιμές ενοικίασης αντίστοιχα, σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2021.
“Το real estate φαίνεται να αποτελεί μια επένδυση με πιο σταθερές αποδόσεις, σε ένα περιβάλλον όπου ο πληθωρισμός αυξάνεται και δικαιολογεί, σε ένα μεγάλο βαθμό, τις σταθερά αυξανόμενες τιμές πώλησης ακινήτων που είδαμε μέσα στο 2022”, δηλώνει ο Δημήτρης Μελαχροινός, CEO του Spitogatos.
Στην εικόνα της κτηματαγοράς επέδρασσαν σημαντικά καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και επιπλέον παράγοντες – προκλήσεις. Η αύξηση στις τιμές των οικοδομικών υλικών, που φανερά επηρεάζουν τις τιμές πώλησης νεόδμητων κατοικιών, η αύξηση του ρυθμού χορήγησης των στεγαστικών δανείων, αλλά και η αύξηση των επιτοκίων λόγω πληθωρισμού, συνέβαλλαν σημαντικά στην υψηλότερη ζήτηση ακινήτων προς πώληση και συνεπώς στις αυξανόμενες μέσες ζητούμενες τιμές τους.
Πωλήσεις κατοικιών: Που παρουσιάστηκαν οι μεγαλύτερες αυξήσεις μέσα στο 2022;
Για το 2022 σε όλη την επικράτεια, η ετήσια αύξηση σε μέσες ζητούμενες τιμές πώλησης σε σχέση με το 2021 κυμάνθηκε στο +7,2% με τις μεγαλύτερες μεταβολές να παρατηρούνται στο λεκανοπέδιο Αττικής και συγκεκριμένα στα Βόρεια και Νότια προάστια της Αττικής, στο Κέντρο της Αθήνας και τα Προάστια Πειραιά.
Διαχρονικά, οι περιοχές των νοτίων προαστίων συγκεντρώνουν τόσο ιδιωτικό όσο και επενδυτικό ενδιαφέρον. Βέβαια, η ανάπτυξη των περιοχών αυτών στο πλαίσιο των έργων της Αθηναϊκής Ριβιέρας, φαίνεται ότι τους έδωσε ακόμα μεγαλύτερη ώθηση. Ενδεικτικά, ένα διαμέρισμα στη Βουλιαγμένη για το 2022 είχε μέση τιμή αγοράς 5.933€/τ.μ., αύξηση της τάξης του 19% σε σχέση με το 2021.
Αντίστοιχα, στο κέντρο της Αθήνας, οι περιοχές του Ιστορικού Κέντρου και το Κολωνάκι βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με τις υψηλότερες τιμές.
Παράλληλα, οι αστικές παρεμβάσεις στο κέντρο της Αθήνας, στο πλαίσιο των έργων του Μεγάλου Περιπάτου, αλλά και τα επερχόμενα έργα ανάπλασης και επέκτασης των σταθμών του μετρό στις γύρω περιοχές, συνέβαλαν σε ακόμα μεγαλύτερη άνοδο στις μέσες ζητούμενες τιμές ακινήτων.
Ενδεικτικά, σε σχέση με το 2021, σημειώθηκε εντυπωσιακή αύξηση στις τιμές πώλησης ακινήτων σε Μετς (+22%), Ιλίσια (+21%) και Γουδί (+20%).
Υψηλές τιμές καταγράφηκαν και στο κέντρο του Πειραιά και τα Προάστια του. Ενδεικτικά, στο Κέντρο-Λιμάνι του Πειραιά παρατηρήθηκε αύξηση +10% στις τιμές πώλησης ακινήτων σε σχέση με το 2021. Πολύ σημαντικό ρόλο στην αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής έπαιξε η έναρξη λειτουργίας των νέων σταθμών του μετρό τον Οκτώβριο του 2022.
Στη Θεσσαλονίκη «πρωταθλητές» αναδεικνύονται οι Σαράντα Εκκλησίες, ο Άγιος Παύλος και η Τούμπα, με αυξήσεις της μέσης τιμής πώλησης ακινήτων σε σχέση με το 2021 κατά +39%, +24% και +20% αντίστοιχα.
Στην υπόλοιπη Ελλάδα, μεγαλύτερες αυξήσεις σε τιμές πώλησης ακινήτων σε σχέση με το 2021 εντοπίστηκαν στην Πρέβεζα, τις Σποράδες, την Χαλκιδική, τα Τρίκαλα, τη Λάρισα, τα Χανιά, την Κόρινθο και τις Κυκλάδες.
Ενοικιάσεις κατοικιών: Οι εντυπωσιακές αυξήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους
Το 2022 σε όλη την επικράτεια, η αύξηση σε μέσες ζητούμενες τιμές ενοικίασης σε σχέση με το 2021 κυμάνθηκε στο +6,7%, με τις υψηλότερες μεταβολές να εντοπίζονται σε Βάρη-Βάρκιζα (+23%), Φιλοθέη (+21%) , Υμηττό (+18%), Κηφισιά (+15%), Πειραϊκή (+14%), Κολωνάκι (+13%), Αγία Παρασκευή (+12%) και Παγκράτι (+11).
Οι ανέκαθεν δημοφιλείς περιοχές της Αττικής σημείωσαν ακόμα μεγαλύτερες αυξήσεις στις τιμές ενοικίασης, κάτι που υποδηλώνει μάλλον πως οι περιοχές με υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον διατηρούν τη μεγάλη τους ισχύ.
Είναι επίσης αδιαμφισβήτητο ότι η επικείμενη επέκταση του δικτύου του μετρό με τη Γραμμή 4 έχει ήδη επηρεάσει περιοχές γύρω από τους νέους σταθμούς. Ενδεικτικά, σε Κυψέλη, Γαλάτσι, Ιλίσια και Εξάρχεια παρουσιάστηκε άνοδος κατά μέσο όρο +8,5% στις τιμές ενοικίασης διαμερισμάτων σε σχέση με το 2021.
Κατά τη διάρκεια του έτους, μεγάλη άνοδο στις τιμές ενοικίασης παρουσίασαν περιοχές στα Ανατολικά Προάστια της Αττικής. Ενδεικτικά, σε Γλυκά Νερά, Γέρακα και Λούτσα παρουσιάστηκαν αυξήσεις στις τιμές ενοικίασης της τάξεως του +20%, +15% και +8% αντίστοιχα.
Η εύκολη πρόσβαση προς τη θάλασσα σε δημοφιλείς παραλίες του λεκανοπεδίου, η πολεοδομική «άνεση» αυτών των περιοχών και η εύκολη πρόσβαση προς το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», δίνουν στα ανατολικά προάστια ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλα προάστια της Αθήνας και τα καθιστούν, όπως φαίνεται, ιδιαίτερα ελκυστικά.
Στην τάση αυτή για απομάκρυνση του πληθυσμού προς τα Ανατολικά του νομού ενδεχομένως συνδράμει ότι πλέον υπάρχουν περισσότερες διαθέσιμες επιλογές ακινήτων διαφόρων τύπων (διαμερισμάτων με 2 ή 3 υπνοδωμάτια, studios, μεζονετών κ.α.), καθώς και οι διαρκώς αυξανόμενες τιμές ενοικίασης αντίστοιχων κατοικιών στα Βόρεια και τα Νότια Προάστια της Αττικής αλλά και στις περιοχές γύρω από το Κέντρο της Αθήνας.
Σύμφωνα με τον κο Μελαχροινό, «Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, η τάση της ζήτησης παραμένει ανοδική, ενώ η πορεία του real estate στην Ελλάδα είναι πιο δυναμική σε σχέση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες που παρουσιάζεται ύφεση, όπως για παράδειγμα στη Γερμανία. Υπάρχουν, ωστόσο, αρκετές προκλήσεις για το real estate το νέο έτος, όπως η εξέλιξη του πληθωρισμού, τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων, η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά και τα προγράμματα για ενίσχυση απόκτησης πρώτης κατοικίας, σε μια χρονιά εκλογών. Το 2023 θα είναι μια ενδιαφέρουσα χρονιά.»
You may like
-
Αύξηση Καθαρών Κερδών κατά 19% το Α’ τρίμηνο 2026 για την Trade Estates – Πόσο αυξήθηκε η αξία χαρτοφυλακίου
-
“Στα σκαριά” 3 οικιστικά έργα από τη νεοσύστατη Taurus Development – Γιατί στοχεύει σε μικρά διαμερίσματα και σε ποιές περιοχές θα επενδύσει
-
Πρωταγωνίστρια στο luxury real estate της Μεσογείου η Αττική – Ποιά είναι τα 4 στρατηγικά πλεονεκτήματα της Αθήνας
-
Ξεκινά η διαδικασία για την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της Trastor έως 150 εκατ. ευρώ
-
Στα 706,5 εκατ. ευρώ η αξία χαρτοφυλακίου ακινήτων της PREMIA το 2026
-
Ενεργοποιούνται τα πρώτα 8 ακίνητα της ΔΥΠΑ για κοινωνικές κατοικίες – Σε ποιές 4 περιοχές βρίσκονται
Αύξηση Καθαρών Κερδών κατά 19% το Α’ τρίμηνο 2026 για την Trade Estates – Πόσο αυξήθηκε η αξία χαρτοφυλακίου
“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο στη Νάξο – Πού θα γίνει
Νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων δρομολογείται στο Ηράκλειο – Σε ποιά περιοχή θα γίνει
Προτεραιότητα της Noval για το 2026 το The Grid στο Μαρούσι και η ωρίμανση του mega project ανάπλασης στην Πειραιώς
“Στα σκαριά” 3 οικιστικά έργα από τη νεοσύστατη Taurus Development – Γιατί στοχεύει σε μικρά διαμερίσματα και σε ποιές περιοχές θα επενδύσει
Με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης προχωρά η μεγάλη επένδυση χειμερινού τουρισμού της Λάμψα στον Παρνασσό
Προς αδειοδότηση το νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στο Μυλοπόταμο Ρεθύμνου – Τι θα περιλαμβάνει
Πρωταγωνίστρια στο luxury real estate της Μεσογείου η Αττική – Ποιά είναι τα 4 στρατηγικά πλεονεκτήματα της Αθήνας
“Πράσινο φως” σε έργο για νέο ξενοδοχείο στη Μεσσηνία – Πού θα γίνει
Σε διαγωνισμό από τον EΦΚΑ ακίνητο – φιλέτο στην Ακτή Μιαούλη στον Πειραιά – Ποιό γνωστό κτίριο αφορά
“Πρόσω ολοταχώς” για το νέο 5άστερο ξενοδοχείο της Anatolia Hospitality στο Σύνταγμα – Ποιό γνωστό κτίριο θα αξιοποιηθεί
Εγκρίθηκε το νέο έργο ανακαίνισης γνωστού ξενοδοχείου στη Γλυφάδα
Στα “σκαριά” τα δύο πρώτα Coco-mat Village από την Μπλε Κέδρος – Πώς αλλάζουν το επενδυτικό προφίλ της εταιρείας
Νέο “πράσινο φως” για κτιριακό έργο γραφείων στο Votanikos Business Park της Dimand
“Πράσινο φως” για νέο ξενοδοχείο στην Ερμού – Ποιό κτίριο θα αξιοποιηθεί
Επεκτείνεται στα ακίνητα και τα ξενοδοχεία η Intracom – Ποιά μεγάλα έργα real estate δρομολογεί εντός και εκτός Αττικής
“Μεγαλώνει” η mega τουριστική επένδυση Infinity Six Senses Porto Heli στην Αργολίδα
Ολοκληρώνεται η μεγαλύτερη ξενοδοχειακή επένδυση που έχει γίνει ποτέ στην Κρήτη – Πότε ανοίγει το νέο Ikos Kissamos
3 νέα μεγάλα ξενοδοχειακά deals στην Κρήτη βάζουν το νησί στο ραντάρ των διεθνών επενδυτών
Από Μάιο εξελίξεις για το μεγάλο διαγωνισμό αξιοποίησης του πρώην Ολυμπιακού Ιππικού Κέντρου στο Μαρκόπουλο
[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα έργα κατασκευής της Riviera Galleria στο Ελληνικό
[VIDEO] Ολοκληρώθηκε η mega επένδυση logistics για την IKEA στον Ασπρόπυργο
[VIDEO] Προχωρά η κατασκευή της οικιστικής επένδυσης Promenade Heights στο The Ellinikon
[VIDEO] Ολοκληρώνεται έως τέλος του 2026 από την Dimand το νέο Δικαστικό Μέγαρο του Πειραιά
[VIDEO] Λίγο πριν την ολοκλήρωση το μεγάλο έργο γραφείων Syndesis Hub στο Ελληνικό
[VIDEO] Ανοίγει την 1η Μαρτίου το νέο The Fiction Athens στο Μαρούσι – Πώς μεταμορφώθηκε το γνωστό ξενοδοχείο Civitel
[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα έργα κατασκευής του εμπορικού κέντρου Riviera Galleria στο Ελληνικό
[VIDEO] Πώς προχωρούν τα έργα για το νέο data center στα Σπάτα
Προς αξιοποίηση το ακίνητο του πρώην ξενοδοχείου “Βέρμιον” στη Νάουσα – Τι αφορά ο διαγωνισμός παραχώρησης 48 εκατ. ευρώ
Δύο νέες οικιστικές επενδύσεις από την MIBS στον Πειραιά – Ποιό πρώην βιομηχανικό κτίριο με ιστορία θα μεταμορφωθεί σε κατοικίες
TRENDING
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ6 ημέρες ago“Πρόσω ολοταχώς” για το νέο 5άστερο ξενοδοχείο της Anatolia Hospitality στο Σύνταγμα – Ποιό γνωστό κτίριο θα αξιοποιηθεί
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες agoΕγκρίθηκε το νέο έργο ανακαίνισης γνωστού ξενοδοχείου στη Γλυφάδα
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ6 ημέρες agoΣτα “σκαριά” τα δύο πρώτα Coco-mat Village από την Μπλε Κέδρος – Πώς αλλάζουν το επενδυτικό προφίλ της εταιρείας
-
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ3 εβδομάδες agoΝέο “πράσινο φως” για κτιριακό έργο γραφείων στο Votanikos Business Park της Dimand
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago“Πράσινο φως” για νέο ξενοδοχείο στην Ερμού – Ποιό κτίριο θα αξιοποιηθεί










