ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Αλλαγή στρατηγικής και για την Briq – Οι 2+2 κλάδοι επενδύσεων real estate στην εποχή του κορονοϊού

Published

on

Η νέα κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα, με την πανδημία αλλά και τις επί τω χείρω προβλέψεις για την κατάσταση της ελληνικής αγοράς και οικονομίας, έχει ωθήσει όλες τις επενδυτικές εταιρείες real estate να αναπροσαρμόσουν τη στρατηγική τους.

Μετά την πρόσφατη αλλαγή πλεύσης της Prodea, όσον αφορά τα επενδυτικά της πλάνα αλλά και τη μελλοντική στόχευση, πλέον και η Briq Properties αναπροσαρμόζει τη στρατηγική της.

Μιλώντας πρόσφατα στην Καθημερινή, η Διευθύνουσα Σύμβουλος της εταιρείας, κα Άννα Αποστολίδου, τόνισε ότι «η κατάσταση που διαμορφώνεται στην αγορά ακινήτων θα γεννήσει επενδυτικές ευκαιρίες αναμφίβολα. Ωστόσο, δεν πρόκειται να επενδύσουμε σε ακίνητα με αποδόσεις που εξακολουθούν να βρίσκονται στα επίπεδα που είχαν διαμορφωθεί πριν από την πανδημία. Αυτό είναι σαφές».

Τα θέματα που προκύπτουν από τη ρευστή κατάσταση της αγοράς και της οικονομίας είναι αν θα συνεχίσουν οι επενδύσεις σε ακίνητα και υπό ποιές προϋποθέσεις, όπως για παράδειγμα οι αποτιμήσεις ή οι αποδόσεις που αναμένονται.

Αναφερόμενη στο θέμα αυτό, η κα Αποστολίδου, μιλώντας στην Καθημερινή, τόνισε οτι η Briq δε συζητά πλέον καν περιπτώσεις επενδύσεων σε ακίνητα, όπου οι αποτιμήσεις και οι αποδόσεις δεν έχουν προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα της αγοράς. Ο προφανής λόγος είναι ότι η αβεβαιότητα ως προς τη διάρκεια της πανδημίας αλλά και το χρόνο ανάκαμψης της οικονομίας δημιουργεί μεγάλα ρίσκα και όλες οι ΑΕΕΑΠ επιθυμούν να ελαχιστοποιήσουν το ρίσκο τους.

Οι 2+2 κλάδοι επενδύσεων στην εποχή της πανδημίας

Η Briq έχει ήδη αναστείλει όλες τις επενδύσεις στο κλάδο των ξενοδοχείων και αναμένει το πέρας της τουριστικής σεζόν, προκειμένου να γίνει αποτίμηση της κατάστασης. Στη συνέχεια, και με βάση τα νέα δεδομένα, θα ξεκινήσει εκ νέου την αναζήτηση ευκαιριών στο τουριστικό real estate, προφανώς με χαμηλότερο κόστος σε σχέση με την προ-κορονοϊού περίοδο.

Αντίστοιχη στάση θα κρατήσει η εταιρεία και όσον αφορά τους εμπορικούς χώρους (καταστήματα κλπ), στους οποίους έχει ούτως ή άλλως μικρή έκθεση.

Όσον αφορά τους νέους γραφειακούς χώρους, που όλες οι εταιρείες έχουν επενδύσει δυναμικά τον τελευταίο καιρό, οι απόψεις στην αγορά διίστανται. Οι εταιρείες θα συνεχίσουν να αναζητούν μεγάλους γραφειακούς χώρους υψηλών προδιαγραφών ή θα στραφούν σε μικρότερους χώρους λόγω των συνεπειών της πανδημίας (τηλεεργασία κλπ); Σε αυτή την αγορά, η Briq τηρεί στάση αναμονής έως ότου διαφανούν οι νέες τάσεις στην αγορά.

Ο κλάδος όμως που αναμένεται να πρωτοστατήσει στις επενδύσεις ακίνητης περιουσίας το προσεχές διάστημα είναι τα logistics. Τα νέα δεδομένα της πανδημίας έχουν δημιουργήσει την ανάγκη για νέα κέντρα εφοδιαστικής αλυσίδας, με την ευκαιρία και της πρωτοφανούς αύξησης του ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ελλάδα.

Η μεγάλη επένδυση logistics της Briq στον Ασπρόπυργο

Στην κατασκευή ενός σύγχρονου κέντρου αποθηκών και διανομής, προδιαγραφών πυροπροστασίας κατηγορίας Ζ3 και συνολικής επιφανείας 20.764 τ.μ. έχει ήδη προχωρήσει η BriQ, που στις 30 Ιουλίου 2020 σύναψε τη σχετική σύμβαση εργολαβίας.

Σημειώνεται πως η εν λόγω επένδυση θα χρηματοδοτηθεί από τα κεφάλαια που αντλήθηκαν κατά την πρόσφατη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.

Το νέο κέντρο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το Φθινόπωρο του 2021.

Advertisement

TRENDING