ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ

Αναμένονται προτάσεις από αρκετά σχήματα για την αξιοποίηση της ΧΡΩΠΕΙ

Published

on

Με αρκετή ανυπομονησία προχωρά η διαγωνιστική διαδικασία για το μεγάλο έργο της αξιοποίησης του ακινήτου της πρώην ΧΡΩΠΕΙ στην οδό Πειραιώς.

Πριν λίγο καιρό προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για το μεγάλο έργο – ΣΔΙΤ που θα αναδείξει αυτόν που θα κατασκευάσει και διαχειρίζεται τη νέα Πολιτεία Καινοτομίας, όπως  ονομάζεται το πρότζεκτ.

Η ανυπομονησία πηγάζει από το γεγονός ότι υπήρξε ιδιαίτερα μεγάλο ενδιαφέρον τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό, εξ ου και το τεύχος δημοπράτησης του διαγωνισμού μεταφράσθηκε και στα αγγλικά, για να μπορέσουν να καταθέσουν προτάσεις όσο το δυνατόν περισσότεροι ενδιαφερόμενοι και από το εξωτερικό.

Όπως μάλιστα δήλωσε χθες ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρίστος Δήμας, μιλώντας στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά “όλα δείχνουν πως θα κατατεθούν προτάσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος από αρκετά σχήματα ενώ ανάδοχος αναμένεται να υπάρξει στις αρχές του 2022”.

Παράλληλα, διατύπωσε την ανάγκη να βρεθεί ανάδοχος που θα έχει αποδεδειγμένη εμπειρία στον κατασκευαστικό τομέα αλλά και στη διαχείριση οικοσυστημάτων καινοτομίας, ενώ σημείωσε ότι υπάρχει ήδη εκδήλωση ενδιαφέροντος από εταιρείες που θα ήθελαν να νοικιάσουν χώρους στην Πολιτεία Καινοτομίας.

Τι προβλέπει ο διαγωνισμός

Με τον διαγωνισμό εκκινεί η διαδικασία για την ανάπλαση της παλιάς βιομηχανικής μονάδας της «ΧΡΩΠΕΙ», μέσω Σύμπραξης Δημοσίου & Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) σε πολυδύναμο χώρο, στον οποίο θα συνυπάρχουν ερευνητικά κέντρα και νεοφυείς επιχειρήσεις και θα επιτυγχάνεται η απρόσκοπτη όσμωση επιστήμης και καινοτόμου επιχειρηματικότητας.

Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων έχει ήδη εκπονήσει τη μελέτη ΣΔΙΤ και το business plan βάσει του οποίου το κόστος της επένδυσης υπολογίζεται στα 100 εκατομμύρια ευρώ, ενώ πρόκειται να δημιουργηθούν 2.000 θέσεις εργασίας.

Η δημιουργία της πρώτης Πολιτείας Καινοτομίας υπηρετεί τον στρατηγικό στόχο για την τόνωση της ελληνικής οικονομίας και τη μετάβαση σε ένα διαφορετικό παραγωγικό μοντέλο. Συμβάλει στην ανάδειξη της χώρας σε προορισμό για την καινοτομία στη νοτιοανατολική Ευρώπη, ενισχύει την απασχόληση σε κλάδους υψηλής ειδίκευσης, βοηθώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο στην αναστροφή του brain drain, ενώ παράλληλα ενθαρρύνει την ανάπτυξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας σε τομείς που μπορούν να παράγουν υψηλή προστιθέμενη αξία.

Το προφίλ του ακινήτου

Το μέχρι πρότινος εγκαταλελειμμένο κτηριακό συγκρότημα της «ΧΡΩΠΕΙ» στην οδό Πειραιώς, που αγγίζει σε εμβαδόν τα 17.900 τετραγωνικά μέτρα, ήταν αναξιοποίητο από τη δεκαετία του 1980, όταν διέκοψε τη λειτουργία του έπειτα από σχεδόν έναν αιώνα «ζωής».

Advertisement

TRENDING