ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ανάπτυξη ψηφιακού οικοσυστήματος 5G προβλέπεται στον Κώδικα Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Published

on

Τη δημιουργία του αμοιβαίου κεφαλαίου επιχειρηματικών συμμετοχών (fund) «Φαιστός» για την υλοποίηση επενδύσεων σε εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην έρευνα και την ανάπτυξη εφαρμογών και υπηρεσιών 5G προβλέπει το σχέδιο νόμου «Κώδικας Ψηφιακής Διακυβέρνησης» του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που κατατέθηκε σήμερα προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή.

Μέσω του Ταμείου «Φαιστός» επιδιώκεται να διαμορφωθεί το απαραίτητο οικοσύστημα στην Ελλάδα που θα αξιοποιήσει τις δυνατότητες των δικτύων 5ης γενιάς.

Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι, σε συνδυασμό με την παροχή κινήτρων για εμπροσθοβαρείς επενδύσεις, θα επιταχυνθεί η υλοποίηση επενδύσεων από τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών για τη δημιουργία πέμπτης γενιάς δικτύου 5G, που είναι 100 φορές ταχύτερο, συγκριτικά με το 4G.

Τα κεφάλαια του Ταμείου «Φαιστός» θα προέλθουν από το 25% των εσόδων, αρχικού ύψους 367 εκατ. ευρώ, που θα εισπράξει το Δημόσιο από τον πλειοδοτικό διαγωνισμό για τις συχνότητες 5G στις ζώνες 700 MHz, 2 GHz (1920-1980 MΗz και 2110-2170 MHz), 3400-3800 MHz, και 26 GHz, ο οποίος αναμένεται να προκηρυχθεί το προσεχές διάστημα.

Σε περίπτωση που στο μέλλον άλλες –εκτός των παραπάνω– φασματικές ζώνες καταστούν τεχνικά διαθέσιμες για δίκτυα 5G και χορηγηθούν δικαιώματα χρήσης τους, το 25% των εσόδων του Δημοσίου από τους διαγωνισμούς για τη χορήγηση δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων στις ζώνες αυτές, θα προστίθεται στο ενεργητικό του ταμείου.

Εκτός από τα προσδοκώμενα έσοδα της τάξεως των 90 εκατ. ευρώ, μέσω του διαγωνισμού για το φάσμα 5G, τα κεφάλαια του «Φαιστός» θα προέλθουν και από ιδιωτική χρηματοδότηση, δεδομένου ότι στο ενεργητικό του μπορούν να συμμετέχουν ιδιώτες και θεσμικοί επενδυτές.

Το «Φαιστός» θα υπάγεται στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ).

Ολόκληρο το νομοσχέδιο:

Advertisement

TRENDING