ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Ανοίγει ο δρόμος για την 5άστερη επένδυση στο κάμπινγκ της Βούλας

Published

on

Τα βρήκαν τελικά Δήμος 3Β (Βούλας, Βάρης, Βουλιαγμένης) με την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), όπως όλα δείχνουν, και έτσι ανοίγει ο δρόμος για τη σημαντική επένδυση στην έκταση του κάμπινγκ της Βούλας.

Το έργο αφορά τη δημιουργία ενός νέου πολυτελούς κάμπινγκ 5 αστέρων, που αποτελεί επένδυση 10 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς και τη δημιουργία θερινού κινηματογράφου.

Μάλιστα, τον Απρίλιο του 2019, είχε ήδη υπογραφεί η σύμβαση ανάμεσα στο Δήμο και τους νικητές του διεθνούς, δημόσιου, ανοικτού διαγωνισμού για την αξιοποίηση της έκτασης.

Συγκεκριμένα, την Ζώνη 1 του ακινήτου “κέρδισε” η ΒΔ Επενδυτική, θυγατρική της Ναυσικά Α.Ε. (η οποία ανήκει κατά 80% στην Grivalia Hospitality και κατά 20% στον Όμιλο Παπαθεοχάρη.

Την Ζώνη 2 του ακινήτου “κέρδισε” ο Όμιλος Tanweer, ο οποίος σύμφωνα με το πλάνο θα κατασκευάσει και λειτουργήσει υπερσύγχρονο θερινό κινηματογράφο στην έκταση.

Οι αρρυθμίες της σύμβασης

Το θέμα προέκυψε όταν η ΕΤΑΔ (η οποία είχε παραχωρήσει στο Δήμο το χώρο προς αξιοποίηση) προέβαλε αντιρρήσεις ως προς την υλοποίηση των όσων είχαν περιληφθεί στη μεταξύ τους σύμβαση παραχώρησης, καθώς όπως ισχυρίστηκε τα όσα υπήρχαν στη σύμβαση με τον ανάδοχο για την αξιοποίηση της έκτασης υπερέβαιναν τα όσα υπήρχαν στη σύμβαση παραχώρησης.

Σύμφωνα με αυτή, το ακίνητο παραχωρούνταν στο Δήμο 3Β για 15 χρόνια ενώ η ΕΤΑΔ είχε λαμβάνειν το 20.5 % των πάσης φύσεως εσόδων (μετά την αφαίρεση τυχον φόρων και τελών) είτε από την αξιοποίηση της έκτασης απο τον ίδιο το Δήμο είτε απο άλλους υπεκμισθωτές, με ελάχιστο εγγυημένο ετήσιο αντάλλαγμα 45.000 ευρώ.

Η νέα συμφωνία

Τελικά, βρέθηκε η χρυσή τομή για μια διπλά επωφελή συμφωνία, τόσο για την ΕΤΑΔ όσο και για το Δήμο. Σύμφωνα με αυτή, η παραχώρηση στο Δήμο επεκτείνεται για ακόμη 20 χρόνια (συνολικά 35 χρόνια) ενώ η ΕΤΑΔ θα λαμβάνει το 50% των εσόδων από την αξιοποίηση.

Συγκεκριμένα, τα νέα συμφωνηθέντα σημεία, για τα οποία έχει επίσης ενημερωθεί και συμφωνήσει και η ΒΔ Επενδυτική, είναι τα εξής:

1) Η σύμβαση παραχώρησης της περιοχής του κάμπινγκ Βούλας παρατείνεται έως το 2052, αυξάνοντας την χρονική διάρκεια της παραχώρησης ουσιαστικά κατά 20 έτη.

2) Επιβάλλεται στην ανάδοχο εταιρεία επένδυση τουλάχιστον 10 εκατ. ευρώ, γεγονός το οποίο, σύμφωνα με το δήμο, συνεπάγεται την ουσιαστικότερη αναβάθμιση της περιοχής με την πραγματοποίηση υψηλής ποιότητας επενδύσεων και έργων υποδομής.

3) Η κατασκευαστική περίοδος παρατείνεται έως την έναρξη του θέρους του 2022, ενώ θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια να ολοκληρωθεί αυτή μέχρι την έναρξη του θέρους του 2021.

4) Από τον Μάιο του 2025, η εταιρεία «ΒΔ Επενδυτική» θα καταβάλλει ετήσιο μίσθωμα ποσού 300.000 ευρώ, ενώ για την τελευταία δεκαετία (2042-2052) αυτό θα ανέλθει στις 350.000 ευρώ. Συγχρόνως από τα πάσης φύσεως έσοδα που θα εισπράττει ο δήμος από την έκταση, αφαιρουμένων φόρων και τελών, ποσοστό 50% θα αποδίδεται στην ΕΤΑΔ, στο οποίο θα συνυπολογίζεται το κατά τα ανωτέρω ποσό του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος (71.000 ευρώ).

Advertisement

TRENDING