ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

Από την αρτοποιία… στο real estate με δύο μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στα Χανιά

Published

on

Κατοικίες στην τουριστική επένδυση της ΑΤΕΦΑ Α.Ε. στη Φαλάσαρνα Χανίων - Πηγή: ΣΜΠΕ / ΥΠΕΝ

Από την αρτοποιία… στο real estate με δύο νέες μεγάλες τουριστικές επενδύσεις γνωστής οικογένειας που δραστηριοποιείται στον κλάδο της αρτοποιίας, στα Χανιά.

Ο λόγος για την γνωστή αρτοποιία Τσατσαρωνάκη από την Κρήτη, που έγινε ευρέως γνωστή με τα κρητικά της παξιμάδια, η οποία πλέον επεκτείνεται στο χώρο του real estate και δη του τουριστικού.

Στα σκαριά βρίσκονται ήδη δύο μεγάλες ξενοδοχειακές επενδύσεις σε δύο από τις πιο δημοφιλείς τουριστικές περιοχές των Χανίων, τη Φαλάσαρνα και το Ελαφονήσι.

Φορέας των επενδύσεων θα είναι η  εταιρεία ΑΤΕΦΑ, που προήλθε από διάσπαση της γνωστής κρητικής εταιρείας αρτοποιίας “Το  ΜΑΝΝΑ- Ν.Τσατσαρωνάκης ΑΒΕΕ”.

Η μεγάλη επένδυση στη Φαλάσαρνα

Η επένδυση βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο καθώς έχει μόλις τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η Στρατηγική Μελέτη  Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Σ.Μ.Π.Ε.) του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Ε.Π.Σ.) για την περιοχή που θα γίνει το project.

Η περιοχή επέμβασης αφορά σε έκταση 119 περίπου στρεμμάτων, η οποία αναπτύσσεται κατά μήκος του μεγαλύτερου τμήματος της παραλίας της Φαλάσαρνας στην Κίσσαμο Χανίων, στην Κρήτη.

Η προτεινόμενη χωρική ανάπτυξη αφορά σε Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΕΠΣ), για την ανάπτυξη τουριστικής εγκατάστασης της εταιρείας «ΑΕΙΦΟΡΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΦΑΛΑΣΑΡΝΑ Α.Ε.» στη θέση «Φαλάσαρνα» Κισσάμου Χανίων.

Η συνολική έκταση του ΕΠΣ είναι 118.820,36 μ2 και χωροθετείται στο κεντρικό τμήμα της παραλίας Φαλάσαρνας, σε εκτός σχεδίου περιοχή και αποτελείται από δώδεκα (12) γεωτεμάχια τα οποία βρίσκονται στις θέσεις «Ακτή ή Γύλισμα», «Μπουρούνι», «Αβοραθιά», «Φρουδί Μπουρούνι» και «Παχιά Άμμος – Αβοραθιά».

Η συνολική περιοχή επέμβασης περιβάλλεται από τον αιγιαλό, καλλιεργήσιμες εκτάσεις, ενώ στο βορειοανατολικό τμήμα της έκτασης εντοπίζονται περιορισμένες διάσπαρτες τουριστικές εγκαταστάσεις (όπως ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια κ.λπ.).

Στην έκταση θα προταθεί τουριστικό κατάλυμα το οποίο θα συντίθεται από: κεντρικό κτήριο υποδοχής (reception) και κτήριο εισόδου, ένα εστιατόριο με κρητικές γεύσεις, ενοικιαζόμενα δωμάτια και τουριστικές πισίνες, κατοικίες διαφόρων μεγεθών, πισίνες, χώρους αποθήκευσης τροφίμων, εστιατόρια – beach bar, έναν παραδοσιακό φούρνο, εγκαταστάσεις αναψυχής (θέατρο – μουσείο), εγκαταστάσεις λιανεμπόριου και ένα οινοποιείο.

Κατοικίες στην τουριστική επένδυση της ΑΤΕΦΑ Α.Ε. στη Φαλάσαρνα Χανίων – Πηγή: ΣΜΠΕ / ΥΠΕΝ

Ο αναγκαίος χώρος για την στάθμευση των αυτοκινήτων προτείνεται στο ανατολικό όριο της ιδιοκτησίας, στην είσοδο της εγκατάστασης. Συνολικά οι υπολογιζόμενες θέσεις στάθμευσης υπολογίζονται στις εκατόν τριάντα (130).

Σημειώνεται ότι η συνολική επιφάνεια που προορίζεται για φύτευση είναι της τάξεως των 50στρ.

Οι χρήσεις γης και οι όροι δόμησης του προτεινόμενου σχεδίου καθορίζονται σε δύο Ζώνες:

  • Ζώνη «Τουρισμού – Αναψυχής» και
  • «Ζώνη Προστασίας για την ανάπτυξη του είδους Androcymbium rechingeri»

Πιο αναλυτικά:

Η ζώνη με την προτεινόμενη χρήση «Τουρισμός – Αναψυχή», διαιρείται σε δύο υποζώνες:

  1. Υποζώνη Τουρισμός – Αναψυχή Ι (Τ-Α Ι), αφορά στη περιοχή που αναπτύσσεται ανατολικά της δασικής έκτασης και αφορά την πιο εντατική τουριστική ανάπτυξη.
  2. Υποζώνη Τουρισμός – Αναψυχή II (Τ-Α II), η οποία αναπτύσσεται δυτικά της δασικής έκτασης σε επαφή με την παραλία, εκτός από τμήμα στη νότια έκταση αυτής.

Το σύνολο του ανατολικού τμήματος της περιοχής επέμβασης αφορά στον Τομέα I και θα αναπτυχθεί βάσει προτύπου παραδοσιακού οικισμού της ευρύτερης περιοχής.

Επίσης, χαρακτηριστικές θα είναι και οι εκτάσεις καλλιεργειών (αμπελώνες και άλλα αγροτικά είδη), οι οποίες θα καλύπτουν το νοτιοανατολικό τμήμα, το κεντρικό τμήμα, αλλά και κάποιες εκτάσεις εντός του «χωριού».

Συγκεκριμένα, στους τομείς Ι και ΙΙ, θα κατασκευαστούν τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες επιφάνειας τουλάχιστον 40τ.μ. έκαστην για μακροχρόνια εκμίσθωση ή πώληση. Το ποσοστό των κτισμάτων αυτών δεν μπορεί να υπερβαίνει το δέκα τοις εκατό (10%) της συνολικής δομούμενης επιφάνειας του Ε.Π.Σ.

Κατοικίες στην τουριστική επένδυση της ΑΤΕΦΑ Α.Ε. στη Φαλάσαρνα Χανίων – Πηγή: ΣΜΠΕ / ΥΠΕΝ

Κατοικίες στην τουριστική επένδυση της ΑΤΕΦΑ Α.Ε. στη Φαλάσαρνα Χανίων – Πηγή: ΣΜΠΕ / ΥΠΕΝ

Όσον αφορά τον Τομέα ΙΙΙ, οι τουριστικές εγκαταστάσεις θα είναι περιορισμένου αριθμού.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο του πολυλειτουργικού αγροκτήματος και της αστικής γεωργίας – λαχανόκηποι, διατηρείται το νοτιοανατολικό τμήμα του ακινήτου ως έκταση με ελαιώνες (συνολικού εμβαδού 6. 237τ.μ.) και στο δυτικό και κεντρικό τμήμα του «παραδοσιακού οικισμού» (συνολικής έκτασης 3. 476τ.μ.) προτείνεται η ανάπτυξη περαιτέρω καλλιεργειών (όπως αμπελώνων, καλλιεργειών αρωματικών φυτών κ.λπ.) για την παραγωγή βιολογικών προϊόντων.

Η επένδυση στο Ελαφονήσι που άλλαξε χέρια

Πρόσφατα άλλαξε χέρια το τουριστικό project στα Χανιά με την ΑΕΓΕΚ να πουλά τη θυγατρική της που κατέχει την έκταση.

Συγκεκριμένα, η ΑΕΓΕΚ γνωστοποίησε πριν λίγο καιρό ότι πούλησε το 100% της θυγατρικής της εταιρείας, ΑΕ Η ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΣ, στην ΑΤΕΦΑ.

Το τίμημα της αγοραπωλησίας ανήλθε στα 1,75 εκατ. ευρώ.

Advertisement

TRENDING