Η αμερικανική, Apple, φέρεται έτοιμη όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, να συναρμολογήσει στην «κόκκινη» Κίνα και όχι στην πατρίδα της το νέο επιτραπέζιο υπολογιστή της Mac Pro. Είναι αξιοσημείωτο ότι έως τώρα οι υπολογιστές αυτοί ήταν το μοναδικό σημαντικό προϊόν, που η εταιρεία συναρμολογούσε στις ΗΠΑ.
Μετά την αποκάλυψη που έκανε πρώτη η «Wall Street Journal», επικαλούμενη πηγές της, η εταιρεία σχολίασε ότι η συναρμολόγηση είναι απλώς ένα μόνο από τα πολλά βήματα στην όλη παραγωγική διαδικασία. Εκπρόσωπος της επεσήμανε ότι «όπως όλα τα προϊόντα μας, ο νέος Mac Pro σχεδιάζεται στην Καλιφόρνια, ενσωματώνοντας εξαρτήματα από αρκετές χώρες, μεταξύ άλλων από τις ΗΠΑ. Η τελική συναρμολόγηση είναι μόνο ένα μέρος στη διαδικασία κατασκευής».
Οι πωλήσεις του ακριβού Mac Pro (που έχει τιμή γύρω στα 6.000 δολάρια), κινούνται με βραδύ ρυθμό (η εταιρεία δεν αποκαλύπτει ακριβή στοιχεία πωλούμενων υπολογιστών) και συνεισφέρουν σχετικά λίγο στα κέρδη της Apple, η οποία δεν έχει ανανεώσει τον συγκεκριμένο υπολογιστή από το 2013. Ο πόλεμος Τραμπ-Σι έχει φέρει σε δύσκολη θέση την Apple, καθώς η Κίνα είναι μια από τις μεγαλύτερες αγορές της εταιρείας για προϊόντα της όπως το iPhone και η κινεζική αγορά συμβάλλει κατά 18% περίπου στα συνολικά έσοδα της εταιρείας.
Η συναρμολόγηση του Mac Pro, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» και το πρακτορείο Ρόιτερς, γινόταν έως τώρα σε εργοστάσιο στο Τέξας και η μεταφορά της στην Κίνα, σίγουρα θα εκνευρίσει τον Αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος το 2016 είχε ρητά δηλώσει κατά την προεκλογική εκστρατεία του: «Θα αναγκάσουμε την Apple να αρχίσει να φτιάχνει τους υπολογιστές της και άλλα πράγματα σε αυτή τη χώρα, αντί για άλλες χώρες».
Όπως με τις περισσότερες μεγάλες αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας, η Apple σχεδιάζει τα προϊόντα της στις ΗΠΑ, όπου επίσης κατασκευάζει ορισμένα εξαρτήματα. Όμως σχεδόν πάντα η τελική συναρμολόγηση γίνεται σε άλλες χώρες όπως η Κίνα, όπου το εργατικό κόστος είναι σημαντικά χαμηλότερο. Η Apple συνήθως κλείνει συμφωνίες συναρμολόγησης με κινεζικές εταιρείες που διαθέτουν τεράστιες μονάδες με εκατοντάδες χιλιάδες εργάτες, οι οποίοι συναρμολογούν, δοκιμάζουν και συσκευάζουν τα προϊόντα της αμερικανικής εταιρείας.
Καθώς οι πωλήσεις της διεθνώς επιβραδύνονται, πράγμα που έχει επίπτωση και στα κέρδη της (ήσαν κατά 16,4% μειωμένα στο πρώτο τρίμηνο του 2019 έναντι του πρώτου τριμήνου του 2018), η Apple βρίσκεται μεταξύ σφύρας και άκμονος, καθώς από τη μία ο πρόεδρος Τραμπ την απειλεί, αλλά από την άλλη οι πολυάριθμοι μέτοχοι της γκρινιάζουν και θέλουν να ξαναδούν νέα αύξηση των εσόδων και των κερδών.