REAL ESTATE
Αυξάνει κέρδη & χαρτοφυλάκιο ακινήτων η Premia Properties το 2022
Published
4 έτη agoon
By
Newsroom
Αυξάνει κέρδη και χαρτοφυλάκιο ακινήτων η Premia Properties το 2022, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου για το Α’ τρίμηνο της χρονιάς.
Συγκεκριμένα, η εταιρεία κατέγραψε:
- Σημαντικά ταμειακά διαθέσιμα ύψους € 86,7 εκ. σε συνέχεια της έκδοσης του ΚΟΔ και υγιής χρηματοοικονομική διάρθρωση με την Καθαρή Θέση του Ομίλου να διαμορφώνεται σε €128,0 εκ. και τον καθαρό δανεισμό σε € 75,6 εκ.
- Τα καθαρά αντληθέντα κεφάλαια του ΚΟΔ κατευθύνθηκαν εν μέρει (€ 39,4 εκ.) σε αποπληρωμή υφιστάμενου δανεισμού ενώ τα υπόλοιπα προορίζονται για επενδύσεις καθώς και κάλυψη αναγκών σε κεφάλαιο κίνησης.
- Ο συνολικός δανεισμός του Ομίλου ανήλθε σε €162,3 εκ. την 31.3.2022, έναντι €103,0 εκ. την 31.12.2021. Ο καθαρός δανεισμός του Ομίλου ανήλθε σε € 75,6 εκ. έναντι €73,7 εκ. την 31.12.2021 με τον καθαρό συντελεστή μόχλευσης (Net LTV)* να παραμένει σταθερός και να διαμορφώνεται σε 37,4% έναντι 37,1%.
- Αύξηση εσόδων, λειτουργικής κερδοφορίας και κερδοφορίας προ φόρων σε ενοποιημένη βάση σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο 2021.
- Τα έσοδα του Ομίλου διαμορφώθηκαν σε €3,2 εκ., διπλασιασμένα σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο 2021.
- Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) του Ομίλου ανήλθαν σε € 2,9 εκ. ενώ τα Προσαρμοσμένα EBITDA (Adjusted EBITDA) διαμορφώθηκαν σε € 1,6 εκ., έναντι € 0,6 εκ. και € 0,6 εκ. την αντίστοιχη περίοδο 2021. Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε € 1,8 εκ., έναντι € 0,2 εκ.
Το χαρτοφυλάκιο & τα νέα ακίνητα
Το χαρτοφυλάκιο του Ομίλου περιλαμβάνει συνολικά είκοσι εννέα (29) ακίνητα
• Δεκαεννέα (19) επενδυτικά ακίνητα (15 ακίνητα εισοδήματος και 4 ακίνητα προς μελλοντική αξιοποίηση) συνολικής αξίας €153,0 εκ. έναντι δεκαεπτά (17) επενδυτικών ακινήτων συνολικής αξίας €146,8 εκ. την 31.12.2021.
• Δέκα (10) σχολεία υπό διαχείριση μέσω σύμβασης ΣΔΙΤ, με τη συνολική αξία του σχετικού δικαιώματος να ανέρχεται σε €38,7 εκ. έναντι €39,2 εκ. την 31.12.2021.
Το Α’ τρίμηνο του 2022 προστέθηκαν επίσης δύο (2) εξυπηρετούμενα οικιστικά ακίνητα (φοιτητικών εστιών) με τη συνολική αξία επενδύσεων να διαμορφώνεται σε € 202,3 εκ.
Η Premia Properties έχει επίσης υπογράψει εντός του 2022 προσύμφωνα για την απόκτηση δύο (2) ακόμη επενδυτικών ακινήτων, έχοντας καταβάλλει προκαταβολές ύψους € 10,6 εκ.
Οι προοπτικές για το 2022
Το μακροοικονομικό περιβάλλον παραμένει ιδιαίτερα ρευστό καθώς τα δεδομένα για την ένταση και τη διάρκεια της πανδημίας, της ενεργειακής κρίσης αλλά και του πολέμου στην Ουκρανία μεταβάλλονται διαρκώς, καθιστώντας οποιεσδήποτε ποσοτικές εκτιμήσεις αναφορικά με τις επιπτώσεις στην εγχώρια οικονομία, την αγορά ακινήτων και κατ’ επέκταση στα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου, ιδιαιτέρως δύσκολες.
Η Διοίκηση του Ομίλου παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις και αξιολογεί συνεχώς τα δεδομένα που διαμορφώνονται.
Παρά τη σημαντική αβεβαιότητα λόγω των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί, η Premia Properties εκτιμά ότι είναι σε θέση να παραμείνει σε τροχιά ανάπτυξης στο εγγύς μέλλον, καθώς διαθέτει χαρακτηριστικά που θα της επιτρέψουν να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις προκλήσεις:
– Μικτή απόδοση των ακινήτων εισοδήματος (gross yield) 7,7%
– Μακροχρόνια συμβόλαια με μέση σταθμισμένη διάρκεια μισθώσεων (WALT) 6,5 έτη και με περίπου 92% των σχετικών μισθωμάτων να υπόκειται σε αναπροσαρμογή τουλάχιστον βάσει του πληθωρισμού. Επιπλέον, η σύμβαση ΣΔΙΤ για τα δέκα (10) σχολεία έχει διάρκεια έως το 2041 με μέρος των εσόδων να ακολουθεί επίσης πληθωριστική αναπροσαρμογή,
– Υγιής χρηματοοικονομική διάρθρωση, με καθαρό συντελεστή μόχλευσης (Net LTV) 37,4%, μέση σταθμισμένη διάρκεια δανείων 7,1 έτη και μέσο κόστος δανεισμού 2,8% και ανθεκτικότητα έναντι μελλοντικών αυξήσεων επιτοκίων ως αποτέλεσμα του ΚΟΔ (περ. 60% του υφιστάμενου δανεισμού με σταθερό επιτόκιο 2,8% για την επόμενη 5ετία),
– Ισχυρή μετοχική σύνθεση και σημαντικά διαθέσιμα κεφάλαια για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού προγράμματος, και
– Μετατροπή σε ΑΕΕΑΠ που θα επιτρέψει στον Όμιλο να δραστηριοποιηθεί αποτελεσματικότερα στην αγορά ακινήτων αξιοποιώντας τα σχετικά φορολογικά πλεονεκτήματα”.
Το σχόλιο του CEO Κώστα Μαρκάζου
Ο κ. Κώστας Μαρκάζος, Διευθύνων Σύμβουλος της PREMIA PROPERTIES με αφορμή τα οικονομικά αποτελέσματα του Α΄ τριμήνου 2022 δήλωσε τα εξής:
Σήμερα η PREMIA Properties είναι πιο σταθερή και ισχυρή από ποτέ. Μετά από μια σειρά από ενέργειες και την απαραίτητη προετοιμασία κατά τα τελευταία δύο χρόνια, διαθέτει πλέον όλα τα απαραίτητα χαρακτηριστικά για να μπορεί να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις προκλήσεις των καιρών.
▪ Τα ταμειακά διαθέσιμα στο τέλους του τριμήνου ανέρχονται σε €86,7 εκατομμύρια και η Καθαρή Θέση του Ομίλου διαμορφώνεται σε €128 εκατ., με καθαρό δανεισμό ύψους €75,6 εκατομμύρια. “Πιο ισχυρή από ποτέ η PREMIA PROPERTIES. Οι εξαιρετικές επιδόσεις κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022 διασφαλίζουν την απρόσκοπτη συνέχιση της υλοποίησης του επενδυτικού προγράμματος της εταιρείας”
▪ Η εταιρεία έχει οικοδομήσει μια ισχυρή χρηματοοικονομική διάρθρωση με χαμηλό καθαρό συντελεστή μόχλευσης (Net LTV) 37,4%, ενώ η μέση σταθμισμένη διάρκεια δανείων ανέρχεται σε 7,1 έτη.
▪ Το μέσο κόστος δανεισμού έχει μειωθεί σε 2,8%. Επιπλέον, το μεγαλύτερο μέρος του δανεισμού της εταιρείας είναι ανθεκτικό έναντι μελλοντικών αυξήσεων επιτοκίων καθώς πάνω από 60% του υφιστάμενου δανεισμού έχει σταθερό επιτόκιο για την επόμενη πενταετία. Παράλληλα, η εταιρεία για την προστασία της, χρησιμοποιεί και εργαλεία αντιστάθμισης επιτοκίου.
▪ Τα έσοδα από μισθώματα δεν έχουν επηρεαστεί από τις αναταράξεις της αγοράς. Οι μισθωτές των ακινήτων μας είναι υγιείς, με αποτέλεσμα οι ταμειακές ροές της να είναι αδιάλειπτες. Η μικτή απόδοση των ακινήτων εισοδήματος (gross yield) ανέρχεται σε 7,7%. Τα έσοδα βασίζονται σε μακροχρόνια συμβόλαια με μέση σταθμισμένη διάρκεια μισθώσεων (WALT) 6,5 έτη. Σχεδόν όλες οι μισθωτικές συμβάσεις έχουν ρήτρα αναπροσαρμογής των ενοικίων τουλάχιστον βάσει του πληθωρισμού. Παρά τις ιδιαίτερες συνθήκες η Premia Properties δεσμεύεται να συνεχίσει την υλοποίηση του επενδυτικού της πλάνου καθώς ήδη διαθέτει σημαντικά κεφάλαια, που διασφαλίζουν την χρηματοδότησή του.
▪ Συνεχίζουμε τη αναβάθμιση των ακινήτων μας ώστε να προστατευτεί η βιωσιμότητα των επενδύσεων και να ανταποκριθούμε στους στόχους μας, όπως η μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος κατά 40% μέχρι το 2030.
▪ Η πρόσφατη μετατροπή της PREMIA Properties σε ΑΕΕΑΠ θα της επιτρέψει να δραστηριοποιηθεί αποτελεσματικότερα στην αγορά ακινήτων αξιοποιώντας και τα σχετικά φορολογικά πλεονεκτήματα.
You may like
-
Ενοικίαση κατοικίας: πού κυμαίνονται τα ενοίκια σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη το 2026
-
Αγορά κατοικίας: οι 3 κυρίαρχες τάσεις που παρατηρούνται στην Ελλάδα – Πώς αλλάζουν τα δεδομένα τα νέα μοντέλα συνιδιοκτησίας
-
Πέρα από την κλασική πολυκατοικία: 4 νέα οικιστικά μοντέλα που αναπτύσσονται στην Ελλάδα
-
Χρυσό βραβείο για την Trade Estates στα Sustainability Best Practices Recommendations Awards 2026
-
Βόρεια VS Νότια Προάστια: πού κινούνται οι τιμές ενοικίασης και πώλησης κατοικιών το 2026
-
Φοιτητική κατοικία: που κινούνται τα ενοίκια στις μεγάλες φοιτητουπόλεις το 2026 – Ποιές οι οικονομικότερες περιοχές
Ποιά νέα ξενοδοχεία σχεδιάζονται στη Θεσσαλονίκη – Οι 4 ξενοδοχειακές αφίξεις στην πόλη τα επόμενα χρόνια
Στα “σκαριά” νέο ξενοδοχείο στα Ιωάννινα – Πού θα γίνει η νέα τουριστική επένδυση
Νέα ξενοδοχειακή επένδυση 5 αστέρων δρομολογείται στο Μπαρμπάτι της Κέρκυρας
Ανοίγει ο “δρόμος” για την αξιοποίηση του ιστορικού κτιρίου Παπακώστα στον Πειραιά – Τα σχέδια για ξενοδοχείο και η επανακατασκευή του σινεμά Χάι Λάιφ
Προχωρά η μεγάλη επένδυση στο Sani Resort – Ποιά έργα πήραν το “πράσινο φως” για τα ξενοδοχεία Porto Sani και Sani Beach
[VIDEO] The Ellinikon: πως προχωρά η κατασκευή των μεγάλων κτιριακών έργων στο Ελληνικό
“Στα σκαριά” επένδυση για νέα ξενοδοχειακή μονάδα 4 αστέρων στη Χερσόνησο
“Πράσινο φως” στην τουριστική επένδυση της Intracom στο Άνω Κουφονήσι
PHĀEA South Crete: νέο αδειοδοτικό βήμα για την επένδυση των 121 εκατ. ευρώ στη Βιάννο
Στα “σκαριά” έργο ανακαίνισης μεγάλης ξενοδοχειακής μονάδας στην Ιξιά της Ρόδου
“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στα Σύβοτα
Νέα τουριστική επένδυση στην Καλλιθέα – Τι αφορά το νέο ξενοδοχειακό έργο στα Νότια Προάστια της Αθήνας
H νέα “εποχή” του Titania στην Πανεπιστημίου και το νέο 5άστερο ξενοδοχείο της H Hotels Collection στη Ρόδο
Πώς θα μεταμορφωθεί το πρώην βιομηχανικό ακίνητο της ΑΖΕΛ στον Πειραιά σε Urban Oasis Piraeus με 387 κατοικίες – Ποιά εταιρεία επενδύει
Πέρα από την κλασική πολυκατοικία: 4 νέα οικιστικά μοντέλα που αναπτύσσονται στην Ελλάδα
“Πράσινο φως” για νέο ξενοδοχείο στο Νότιο Πήλιο – Σε ποιά περιοχή θα γίνει
Νέα εποχή για το Ξενία Βυτίνας – “Πράσινο φως” για τη μετατροπή του σε 5άστερο ξενοδοχείο
Ανοίγει το 2029 το νέο 5άστερο Fairmont Chania Resort – Πώς προχωρά η αδειοδοτική διαδικασία της επένδυσης
Σε τροχιά επέκτασης και εκσυγχρονισμού ξενοδοχειακή μονάδα στη Φωκίδα
“Πράσινο φως” για επέκταση ξενοδοχείου στην Άνδρο
[VIDEO] The Ellinikon: πως προχωρά η κατασκευή των μεγάλων κτιριακών έργων στο Ελληνικό
[VIDEO] Green Hills Residences: προχωρούν τα έργα για τη μεγάλη οικιστική επένδυση στη Βούλα
[VIDEO] The Syndesis Hub: ολοκληρώθηκε η μεγάλη επένδυση “πράσινων” γραφείων της Ten Brinke στο Ελληνικό
[VIDEO] Δείτε πώς παρουσιάζει η Bouygues τον πύργο κατοικιών Riviera Tower στο Ελληνικό
[VIDEO] Σε εξέλιξη η νέα οικιστική επένδυση Almyra Complex στις Σέρρες – Ποιός γνωστός όμιλος επενδύει
[VIDEO] Δείτε το νέο “πράσινο” κτίριο γραφείων AENORA στη Λεωφόρο Ποσειδώνος
[VIDEO] Προχωρούν τα έργα για την επέκταση της οικιστικής επένδυσης Pinea Living στο Νέο Ηράκλειο
[VIDEO] Ολοκληρώθηκε η οικιστική επένδυση Ilissos Suites στο Μοσχάτο – Ποιά εταιρεία επένδυσε στο έργο
[VIDEO] Προχωρούν τα έργα για τη μεγάλη τουριστική επένδυση VORIA στο Μαρούσι
[VIDEO] Σε λειτουργία το νέο υπερσύγχρονο κέντρο logistics της Skroutz στην Ελευσίνα
TRENDING
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στα Σύβοτα
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες agoΝέα τουριστική επένδυση στην Καλλιθέα – Τι αφορά το νέο ξενοδοχειακό έργο στα Νότια Προάστια της Αθήνας
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες agoH νέα “εποχή” του Titania στην Πανεπιστημίου και το νέο 5άστερο ξενοδοχείο της H Hotels Collection στη Ρόδο
-
RESIDENTIAL2 εβδομάδες agoΠώς θα μεταμορφωθεί το πρώην βιομηχανικό ακίνητο της ΑΖΕΛ στον Πειραιά σε Urban Oasis Piraeus με 387 κατοικίες – Ποιά εταιρεία επενδύει
-
RESIDENTIAL6 ημέρες agoΠέρα από την κλασική πολυκατοικία: 4 νέα οικιστικά μοντέλα που αναπτύσσονται στην Ελλάδα










