ΔΙΕΘΝΗ
Brexit: οι νέοι κανόνες για τις εξαγωγές προς τη Μεγάλη Βρετανία από 1/1/2021
Published
6 έτη agoon
By
NewsroomΑπό την 1η Ιανουαρίου 2021, οι εισαγωγές προϊόντων στη Μεγάλη Βρετανία προέλευσης ΕΕ, στα οποία επιβάλλονται ειδικοί φόροι κατανάλωσης, θα αντιμετωπίζονται όπως οι εισαγωγές από τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου, όπως αναφέρεται σε ενημερωτικό έγγραφο του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στο Λονδίνο.
Ενδέχεται να υπάρχουν διαφορετικοί κανόνες σχετικά με τις εν λόγω μεταφορές εμπορευμάτων προς τη Βόρεια Ιρλανδία μετά την λήξη της μεταβατικής περιόδου. Σε μια τέτοια περίπτωση, όπως σημειώνεται, θα υπάρξουν νεότερες ανακοινώσεις. Αναλυτικά στο έγγραφο αναφέρονται τα εξής:
Α. Εισαγωγή προϊόντων που υπόκεινται σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης και των οποίων η αποστολή ξεκινά από την 1/1/2021 και μετά.
1. Για την εισαγωγή των εμπορευμάτων θα πρέπει να υποβάλλεται συμπληρωμένη τελωνειακή διασάφηση. Η πλειοψηφία των διασαφήσεων υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω του συστήματος Τελωνειακής Διαχείρισης Εισαγωγών και Εξαγωγών Φορτίων-Ναύλων (Customs Handling of Import and Export Freight – CHIEF – system2). Η διαδικασία μπορεί να γίνει από τον ίδιο τον εισαγωγέα, ο οποίος έχει πρόσβαση στο σύστημα 3 ή από κάποιον αντιπρόσωπό του, συνήθως εκτελωνιστή. Στη συνέχεια όταν τα εμπορεύματα φτάσουν στο σημείο εισόδου στη Μεγάλη Βρετανία, τηρούνται οι σχετικές τελωνειακές διαδικασίες.
2. Ο εισαγωγέας μπορεί να κάνει χρήση απλοποιημένης διαδικασίας τελωνειακής διασάφησης (Customs Freight Simplified Procedures – CFSP4), δηλαδή χωρίς να κάνει την ως άνω πλήρη τελωνειακή διασάφηση εκ των προτέρων.
Για την υποβολή απλοποιημένης διαδικασίας πρέπει να ακολουθείται:
– Η διαδικασία ελεγχόμενων αγαθών, δηλαδή να δηλώνεται ότι τα αγαθά είναι ελεγχόμενα. Για να τεθούν σε ελεύθερη κυκλοφορία από το τελωνείο χρειάζεται η προσκόμιση της σχετικής άδειας ή πιστοποιητικού.
– Να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία απόκτησης λογαριασμού αναστολής πληρωμής ειδικών φόρων κατανάλωσης και δασμών.
Από την 1η Ιανουαρίου 2021, δεν θα μπορεί ο εισαγωγέας να χρησιμοποιεί:
– Το απλοποιημένο συνοδευτικό διοικητικό έγγραφο (Simplified Accompanying Administrative Document – SAAD)
– Τους κανόνες της Ε.Ε. τους σχετικούς με την εξ αποστάσεως πώληση.
Β. Προώθηση εισαχθέντων εμπορευμάτων εντός της Μεγάλης Βρετανίας για τα οποία έχει ανασταλεί η πληρωμή του ειδικού φόρου κατανάλωσης.
1. Ο εισαγωγέας πρέπει να χρησιμοποιήσει το σύστημα διακίνησης και ελέγχου των ειδικών φόρων κατανάλωσης (Excise Movement Control System – EMCS) για να μεταφέρει τα ως άνω εμπορεύματα από το σημείο εισόδου στη Μεγάλη Βρετανία στον τελικό προορισμό τους. Θα πρέπει να ορισθεί από τον εισαγωγέα ένας εγγεγραμμένος αποστολέας χρήσης του συστήματος.
2. Ο εγγεγραμμένος αποστολέας πρέπει να συμπληρώνει και να υποβάλει ένα ηλεκτρονικό διοικητικό έγγραφο (electronic Administrative Document – eAD) μέσω του συστήματος EMCS πριν από τη μετακίνηση. Με τη διαδικασία αυτή καταγράφεται ένας μοναδικός Κωδικός Αναφοράς (Administrative Reference Code – ARC) για τη συγκεκριμένη κίνηση, ο οποίος πρέπει να συνοδεύει τα προϊόντα ανά πάσα στιγμή.
3. Το άτομο το οποίο συνοδεύει τα αγαθά (δηλαδή για παράδειγμα ο οδηγός του οχήματος που μεταφέρει τα εμπορεύματα) θα πρέπει να είναι εφοδιασμένος με μια έντυπη έκδοση του eAD ή με οποιοδήποτε άλλο εμπορικό έγγραφο στο οποίο να δηλώνεται σαφώς ο Κωδικός Αναφοράς.
4. Μόλις τα εμπορεύματα παραληφθούν και ελεγχθούν στην αποθήκη προϊόντων ειδικού φόρου κατανάλωσης, ο παραλήπτης – αποθηκάριος θα πρέπει:
– να επιβεβαιώσει ότι τα αγαθά έφθασαν στην αποθήκη
– να συμπληρώσει και υποβάλει δήλωση παραλαβής.
5. Στην περίπτωση που τα εμπορεύματα εισέρχονται στη Μεγάλη Βρετανία μέσω σημείων εισόδου, τα οποία δεν διαθέτουν τα ως άνω σχετικά υφιστάμενα συστήματα τελωνειακού ελέγχου, ο εισαγωγέας θα πρέπει μέχρι το τέλος της επόμενης εργάσιμης ημέρας να ενημερώσει το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών (Her Majesty’s Revenue and Customs – HMRC) ότι τα εμπορεύματα έχουν εισέλθει στη χώρα.
Σε αυτό το σενάριο, η είσοδος στο σύστημα EMCS μπορεί να καθυστερήσει μέχρι το τέλος της επόμενης εργάσιμης ημέρας. Αυτό ισχύει υπό την προϋπόθεση ότι ο εγγεγραμμένος αποστολέας έχει καταχωρίσει στη διασάφηση εισαγωγής αναφορά σχετική με οικονομική εγγύηση υπό τη μορφή εγγύησης της μετακίνησης των αγαθών. Αποτελεί ευθύνη του εγγεγραμμένου αποστολέα να διασφαλίσει ότι υπάρχει έγκυρη εγγύηση κυκλοφορίας, με λεπτομέρειες της εγγύησης που καταγράφεται στα κατάλληλα έγγραφα κίνησης πριν από την αποστολή των εμπορευμάτων που βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής πληρωμής του ειδικού φόρου κατανάλωσης ή του δασμού.
Όταν o εγγεγραμμένος αποστολέας ολοκληρώσει τη συμπλήρωση του ηλεκτρονικού διοικητικού εγγράφου eAD, θα πρέπει να επιλέξει την ένδειξη «deferred movement» για να σημειώσει ότι πρόκειται για αναδρομική δήλωση.
Σημειώνουμε ότι ο εγγεγραμμένος αποστολέας μπορεί να χρειαστεί έως και 45 ημέρες για να εγγραφεί στο σύστημα, επομένως θα πρέπει ο εισαγωγέας να ορίσει κάποιον που είναι ήδη εγγεγραμμένος για να μετακινήσει τα προϊόντα του κατά τη διάρκεια του χρόνου στον οποίο η αίτησή του βρίσκεται υπό έγκριση.
Γ. Αποστολή προϊόντων πριν από την 31/12/2020 και παραλαβή μετά την 1/1/2021.
1. Δεν χρειάζεται να συμπληρώσει ο εισαγωγέας τελωνειακή διασάφηση ή να πληρώσει δασμούς εισαγωγής στη Μεγάλη Βρετανία εάν:
– τα εμπορεύματα ταξιδεύουν με ένα αναγνωρισμένο σχήμα ειδικού φόρου κατανάλωσης τη στιγμή εκείνη
– μπορεί να αποδειχθεί ότι η αποστολή (μετακίνηση) άρχισε την 31η Δεκεμβρίου 2020 ή πριν.
2. Οι προϋποθέσεις εισαγωγής και οι τυχόν κυρώσεις που ενδέχεται να ισχύουν για αυτά τα εμπορεύματα θα βασίζονται στη νομοθεσία περί ειδικών φόρων κατανάλωσης του Ηνωμένου Βασιλείου και στους δασμούς που ισχύουν τη στιγμή που ξεκίνησε η μετακίνηση από την ΕΕ. Στην περίπτωση που το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών ή το συνοριακό σημείο ελέγχου ζητήσει αποδεικτικά στοιχεία για την ημερομηνία και την ώρα αποστολής των εμπορευμάτων, ο αποστολέας μπορεί να επιδείξει:
– Για εμπορεύματα των οποίων οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης έχουν ανασταλεί: το ηλεκτρονικό διοικητικό έγγραφο eAD ή ένα εμπορικό έγγραφο που περιλαμβάνει τον Κωδικό Αναφοράς ARC.
– Για προϊόντα για τα οποία καταβάλλονται ειδικοί φόροι κατανάλωσης: είτε το αίτημα για την εισαγωγή αγαθών για τα οποία έχει καταβληθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης σε ένα κράτος-μέλος της ΕΕ είτε τη φόρμα του απλοποιημένου συνοδευτικού διοικητικού εγγράφου (ως άνω SAAD).
3. Εάν δεν μπορεί να αποδειχθεί η ημερομηνία και η ώρα αποστολής των εμπορευμάτων, η μετακίνηση θα αντιμετωπιστεί με τον ίδιο τρόπο ως εάν να είχαν ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου 2021.
Πρόσθετες οδηγίες σχετικές με αποστολές εμπορευμάτων που ξεκινούν στις 31 Δεκεμβρίου ή πριν αλλά εισέρχονται στη Μεγάλη Βρετανία από την 1η Ιανουαρίου 2021 και μετά, θα δημοσιευθούν σε εύθετο χρόνο.
You may like
-
Εγκαινιάστηκε το Wilopark στο Dortmund της Γερμανίας
-
Οι δύο κυρίαρχες τάσεις στην παγκόσμια αγορά πολυτελών ειδών
-
Σε ποιές 2 μόνο χώρες της Ε.Ε. αυξήθηκαν οι πωλήσεις αυτοκινήτων
-
Στόχο πωλήσεων 1 δισ. δολαρίων για τα φυτικά υποκατάστατα κρέατος και γαλακτομικών ανακοίνωσε η Unilever
-
Δημιουργήθηκε η μεγαλύτερη ένωση ελεύθερου εμπορίου στον κόσμο – Ποιές 15 χώρες συμμετέχουν
-
3 τράπεζες από το City του Λονδίνου εξετάζουν να μεταφέρουν τη δραστηριότητά τους στην Ελλάδα
Στην πώληση κτιρίου γραφείων στο Μαρούσι προχώρησε η Trastor
Προχωρά η διαδικασία για την απόσχιση του κλάδου logistics της Prodea
“Πράσινο φως” για νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στη Μήλο
Ολοκληρώνεται η επένδυση γραφείων της BriQ στη Λεωφόρο Ποσειδώνος – Ποιά άλλα έργα real estate δρομολογεί
Conrad Athens The Ilisian: πώς το ιστορικό Hilton επανατοποθετήθηκε στην αγορά της Αθήνας με φιλοξενία, branded residences και λέσχες
“Στα σκαριά” 9 νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις στις Κυκλάδες – Σε ποιά νησιά θα γίνουν
Πώς επηρέασαν τα ξενοδοχεία και εμπορικά ακίνητα τα μεγέθη του Ομίλου Centric το 2025
Συμφωνία για ενσωμάτωση της Hotel Insider με την IDeaS – Ποιά τα οφέλη για τους ξενοδόχους
Χαρτοφυλάκιο 39 ακινήτων 49 εκατ. ευρώ από την Πειραιώς θα αποκτήσει η Premia Properties
Γιατί παραμένει αναξιοποίητο το 32% των ακινήτων στην Ελλάδα – Μόλις 1 στα 10 κλειστά ακίνητα άμεσα αξιοποιήσιμο
Εγκρίθηκε το νέο έργο ανακαίνισης γνωστού ξενοδοχείου στη Γλυφάδα
“Στα σκαριά” νέα επένδυση γραφείων της Hellenic Properties στον Ταύρο – Ποιό γνωστό ακίνητο θα αξιοποιηθεί
“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο στη Λεωφόρο Συγγρού – Ποιό ακίνητο θα αξιοποιηθεί και ποιά εταιρεία επενδύει
Νέο “πράσινο φως” για κτιριακό έργο γραφείων στο Votanikos Business Park της Dimand
“Πράσινο φως” για νέο ξενοδοχείο στην Ερμού – Ποιό κτίριο θα αξιοποιηθεί
Προχωρά η επένδυση της Hellenic Properties στο κτίριο γραφείων LK119 – Πού βρίσκεται και ποιός είναι ο μισθωτής
Πώς προχωρά η επέκταση της ΙΚΕΑ στην Ελλάδα – Σε ποιού είδους εμπορικά ακίνητα θα επενδύσει και σε τι στάδιο βρίσκεται το project στο The Ellinikon
Ξανά “στα σκαριά” η mega τουριστική επένδυση στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας – Τι θα περιλαμβάνει και ποιοί επενδύουν
“Πράσινο φως” για το νέο ξενοδοχείο Bob W στη Σταδίου – Τι θα περιλαμβάνει και ποιά εταιρεία επενδύει
Νέα εποχή για το ιστορικό Hilton της Αθήνας – Ανοίγει στις 23 Απριλίου το νέο 5άστερο Conrad Athens The Ilisian
[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα έργα κατασκευής της Riviera Galleria στο Ελληνικό
[VIDEO] Ολοκληρώθηκε η mega επένδυση logistics για την IKEA στον Ασπρόπυργο
[VIDEO] Προχωρά η κατασκευή της οικιστικής επένδυσης Promenade Heights στο The Ellinikon
[VIDEO] Ολοκληρώνεται έως τέλος του 2026 από την Dimand το νέο Δικαστικό Μέγαρο του Πειραιά
[VIDEO] Λίγο πριν την ολοκλήρωση το μεγάλο έργο γραφείων Syndesis Hub στο Ελληνικό
[VIDEO] Ανοίγει την 1η Μαρτίου το νέο The Fiction Athens στο Μαρούσι – Πώς μεταμορφώθηκε το γνωστό ξενοδοχείο Civitel
[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα έργα κατασκευής του εμπορικού κέντρου Riviera Galleria στο Ελληνικό
[VIDEO] Πώς προχωρούν τα έργα για το νέο data center στα Σπάτα
Προς αξιοποίηση το ακίνητο του πρώην ξενοδοχείου “Βέρμιον” στη Νάουσα – Τι αφορά ο διαγωνισμός παραχώρησης 48 εκατ. ευρώ
Δύο νέες οικιστικές επενδύσεις από την MIBS στον Πειραιά – Ποιό πρώην βιομηχανικό κτίριο με ιστορία θα μεταμορφωθεί σε κατοικίες
TRENDING
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ7 ημέρες agoΕγκρίθηκε το νέο έργο ανακαίνισης γνωστού ξενοδοχείου στη Γλυφάδα
-
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 εβδομάδες ago“Στα σκαριά” νέα επένδυση γραφείων της Hellenic Properties στον Ταύρο – Ποιό γνωστό ακίνητο θα αξιοποιηθεί
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο στη Λεωφόρο Συγγρού – Ποιό ακίνητο θα αξιοποιηθεί και ποιά εταιρεία επενδύει
-
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 εβδομάδες agoΝέο “πράσινο φως” για κτιριακό έργο γραφείων στο Votanikos Business Park της Dimand
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ7 ημέρες ago“Πράσινο φως” για νέο ξενοδοχείο στην Ερμού – Ποιό κτίριο θα αξιοποιηθεί






