REAL ESTATE

Δίλημμα για τα εμπορικά κέντρα, στο επίκεντρο της Hines οι επενδύσεις σε κατοικίες

Published

on

Η έκταση στα Εφοπλιστικά της Βούλας που θα επενδύσουν οι Hines - Henderson Park

Εν μέσω πανδημίας και όλων των αλλαγών που έχει αυτή φέρει σε πολλούς κλάδους -ανάμεσα στους οποίους και το real estate και ειδικά τα εμπορικά ακίνητα- διαφαίνεται αλλαγή στρατηγικής και στις μεγάλες εταιρείες επενδύσεων και real estate.

Λόγω των περιοριστικών μέτρων και των απαγορευτικών, οι αποδόσεις πλέον στα ακίνητα που χρησιμοποιούνται για εμπορικές χρήσεις – από μικρά καταστήματα έως μεγάλα εμπορικά κέντρα- έχουν δεχθεί μεγάλη πίεση, πιέζοντας με τη σειρά τους τις εταιρείες ανάπτυξης ή/και διαχείρισης ακινήτων να αναπροσαρμόσουν τη στρατηγική των επενδύσεών τους.

Ανάμεσα σε αυτές φαίνεται να είναι και η αμερικανική Hines, η οποία παρά τη στρατηγική τοποθέτηση στην ελληνική αγορά τα τελευταία χρόνια, σταδιακά εστιάζει σε κλάδους με πιο ευνοϊκές προοπτικές.

Τα εμπορικά κέντρα δεν ανήκουν σε αυτούς τους κλάδους ενώ τα οικιστικά ακίνητα, ιδίως στην Αθήνα με το απαρχαιωμένο οικιστικό απόθεμα, παρουσιάζουν ιδιαίτερα ελκυστικές ευκαιρίες ανάπτυξης.

Τι συμβαίνει με τα εμπορικά κέντρα

Δύο μεγάλα εμπορικά κέντρα στο κέντρο της Αθήνας βρίσκονταν στο επίκεντρο των επενδύσεων για την Hines τα περασμένα χρόνια. Το Athens Heart στην Πειραιώς και το ημιτελές mall του Βωβού στο Βοτανικό.

Για το τελευταίο είχε μάλιστα συναφθεί και μια μεγάλη συμφωνία ανάμεσα στην εταιρεία και την ΑΕΠ Ελαιώνα, την εταιρεία που ίδρυσαν οι πιστώτριες τράπεζες στις οποίες έχει περιέλθει το ακίνητο του Βωβού στο Βοτανικό. Ωστόσο, το διετές προσύμφωνο έχει πλέον λήξει και όλο το πρότζεκτ επανεξετάζεται πάλι από μηδενικής βάσης και μάλιστα μέσα στα νέα πλαίσια που έχει δημιουργήσει το πλάνο της Διπλής Ανάπλασης σε Βοτανικό και Λ. Αλεξάνδρας. Δείτε ποιά είναι τα επικρατέστερα σενάρια.

Όσον αφορά το Athens Heart στην Πειραιώς, υπήρξε και εκεί συμφωνία ανάμεσα στη Hines και την Εθνική Τράπεζα, στην οποία έχει δανεισμό το εμπορικό κέντρο, για δημιουργία joint venture που θα ανακατασκεύαζε και μετέτρεπε το εμπορικό σε premium outlet.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν προκύψει θέματα στα σχέδια αυτά και πλέον η Εθνική Τράπεζα αναζητά νέο εταίρο για την αξιοποίηση του mall. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα πλάνα, το εμπορικό θα μετονομαστεί σε Gazi Outlets και θα μετατραπεί σε premium εκπτωτικό κέντρο. Μάλιστα, με στόχο την προσέλκυση επιπλέον επισκεψιμότητας, το εμπορικό στη νέα του μορφή θα έχει και πολλές χρήσεις ψυχαγωγίας (χώρους εστίασης και κινηματογράφο). Μένει να αποδειχθεί αν και πώς προχωράνε τα σχέδια αυτά.

Έμφαση σε μεγάλες οικιστικές επενδύσεις

Σε αντίθεση με τα εμπορικά ακίνητα, τα οικιστικά και δη τα πολυτελείας παρουσιάζουν ιδιαίτερα θετικές προοπτικές. Η μεγάλη επένδυση που σχεδιάζει μαζί με την Henderson Park αφορά την αξιοποίηση των Κτημάτων Κόνιαρη, στα Εφοπλιστικά της Βούλας.

Στο νέο ακίνητο φιλέτο, με έκταση 71.000 τ.μ., που αποκτήθηκε το 2020 από τις Hines – Henderson Park, θα δημιουργηθούν πολυτελείς κατοικίες, με ορίζοντα ολοκλήρωσης του πρότζεκτ τα 4 χρόνια.

Η έκταση βρίσκεται στη Βούλα, νότια του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, ενώ σύμφωνα με το σχεδιασμό των δυο εταιριών, θα δημιουργηθεί συγκρότημα 400 κατοικιών με κοινές υποδομές, ιδιωτικούς κήπους, πισίνες και υπηρεσίες security.

Ωστόσο, έχουν προκύψει θέματα με την επένδυση καθώς ο Δήμος 3Β (Βούλας – Βάρης – Βουλιαγμένης) φιλοδοξεί να απαλλοτριώσει την έκταση για να δημιουργήσει εγκαταστάσεις πρασίνου και αθλητισμού για τους πολίτες του Δήμου. Το κόστος όμως είναι σημαντικό και αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία αλλαγών χρήση γης στην περιοχή, με στόχο τουλάχιστον τον χωρικό περιορισμό της επένδυσης.

Advertisement

TRENDING