Connect with us

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Dimand-EBRD-Prodea αναλαμβάνουν την αναγέννηση του Πύργου Πειραιά

Newsroom

Published

on

Το βλέμμα του ταξιδιώτη που εισέρχεται με πλοίο στο λιμάνι του Πειραιά αναπόφευκτα εστιάζει από μακριά στο πιο υψηλό αλλά και πιο απαξιωμένο κτίριο της πόλης. «Πύργος-φάντασμα», «κοιμισμένος γίγαντας», «το υψηλότερο γιαπί» είναι τα πιο συνηθισμένα «παρατσούκλια» που δόθηκαν στο ογδόντα τεσσάρων μέτρων και 22 ορόφων οικοδόμημα που αποτέλεσε την μεγαλύτερη ίσως αισθητική παρέμβαση αλλά και «πληγή» στην μεταπολιτευτική ιστορία του Πειραιά.

Η κατασκευή του ξεκίνησε επί χούντας το 1972 (αφού άλλαξε ο νόμος το 1968 που αύξησε το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος οικοδόμησης μέχρι 28 αλλά παρά τα εκάστοτε φιλόδοξα σχέδια δεν ολοκληρώθηκε ποτέ). Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο κτίριο της Ελλάδας μετά τον Πύργο των Αθηνών. Σήμερα μετά από 47 χρόνια και σύγχυση δεκαετιών από όλες τις δημοτικές αρχές, ο δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι έχουν δρομολογηθεί όλες οι διαδικασίες για να κλείσει «η πληγή» και να αξιοποιηθεί ο πύργος με επενδύσεις (τουλάχιστον 50 εκατομμυρίων) επιτρέποντας πολλές χρήσεις στο εμπορο-ναυτιλιακό κέντρο του Πειραιά και εξασφαλίζοντας πόρους για το Δήμο το λιγότερο 900 χιλιάδων ευρώ ετησίως.

«Θέλαμε αρχικά να το κατεδαφίσουμε»

Τις τελευταίες δεκαετίες ήταν αναπτυγμένη έντονη φημολογία περί έλλειψης στατικότητας του κτιρίου. «Για να πω κάτι οξύμωρο, τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μώραλης, την προεκλογική περίοδο του 2014, είχαμε πει ότι θα τον γκρεμίσουμε τον πύργο εάν εκλεγούμε. Γιατί πιστεύαμε πραγματικά ότι ο πύργος αυτός για να μην έχει αξιοποιηθεί 45 χρόνια, θα υπήρχε κάποιο στατικό πρόβλημα. Υπήρχε ένας αστικός μύθος ότι ο πύργος του Πειραιά γέρνει, ότι έχει ένα πρόβλημα στατικό. Διαπιστώσαμε, από την πρώτη περίοδο ότι ο πύργος είναι μια χαρά ως κτίριο. Και έτσι μπήκαμε στη διαδικασία να κυνηγήσουμε την αξιοποίηση του.»

Η αλήθεια είναι ότι η πολύ έντονη εικόνα της εγκατάλειψης του κτιρίου ιδιαίτερα σε ένα χώρο μεγάλης κινητικότητας καθώς εκεί βρίσκεται η παλιά παραδοσιακή αγορά του Πειραιά και ακριβώς απέναντι από την προβλήτα όπου αγκυροβολούν μεγάλα πλοία στο λιμάνι και συνεπώς συγκεντρώνονται μεγάλες μάζες ταξιδιωτών, δίνει αρνητικές εντυπώσεις.

«Είναι κακή η εικόνα και γι αυτούς που μπαίνουν στο λιμάνι του Πειραιά αλλά και για εκείνους που καθημερινά κυκλοφορούν στην πόλη του Πειραιά», τονίζει ο κ. Μώραλης και προσθέτει με έμφαση: «Και είναι το υπ αριθμόν ένα περιουσιακό στοιχείο του Πειραιά που παρέμενε αναξιοποίητο».

Ένα ερειπωμένο γιαπί αποκτά ανάδοχο

Σήμερα στον πύργο του Πειραιά χρησιμοποιούνται μόνο το ισόγειο και οι δύο πρώτοι όροφοι. Χωρίς ασανσέρ και με πολύ παλιές υποδομές ακόμη και εκεί η εγκατάλειψη είναι έντονη. Στεγάζονται δημόσιες υπηρεσίες, είδαμε ένα γραφείο της ομάδας του Εθνικού, μια αίθουσα πυγμαχίας.

Ανεβαίνοντας σε υψηλότερο όροφο, η εικόνα γίνεται αποκαρδιωτική. Σκόνη, σπασμένα παράθυρα, τσιμέντα εγκαταλελειμμένα ελάσματα. Η ταράτσα προσφέρει εκπληκτική θέα μες προς το λιμάνι, αλλά τρομακτική προς την πλευρά του κτιρίου.

«Βρισκόμαστε σε ένα τελικό στάδιο. Κάναμε μελέτες στατικές, κάναμε μελέτες οικονομοτεχνικές, τι θα μπορούσε δηλαδή να αποδώσει στο Δήμο Πειραιά αυτό που μπορεί να γίνει, κάναμε ένα διεθνή διαγωνισμό την περασμένη άνοιξη, και υπήρξε ενδιαφέρον», μας λέει ο δήμαρχος Πειραιά.

«Έχουμε μια συγκεκριμένη πρόταση για την αξιοποίηση που την εξετάζει η επιτροπή του Δήμου, και πιστεύω ότι μέχρι 10 Οκτωβρίου θα έχουμε προσωρινά ανάδοχο», υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μώραλης και διευκρινίζει ότι θα υποβληθεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο φέρνοντας οριστικό αποτέλεσμα για την αξιοποίηση του πύργου.

Ο κ. Μώραλης πάντως χωρίς να αναφερθεί σε ονόματα εταιρειών δήλωσε απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι σε κάθε περίπτωση, εφόσον προκριθεί κάποια κοινοπραξία, στόχος θα είναι η ανακατασκευή του ακινήτου των 32.000 τ.μ., με πολλαπλές χρήσεις.

«Θα αλλάξει μια περιοχή ολόκληρη, με πολλές παθογένειες λόγω της εγκατάλειψης του πύργου, και με την παρέμβαση του ιδιώτη θα αλλάξει η κατάσταση. Θα έχουμε θέσεις εργασίας, εφόσον ευοδωθεί βέβαια, θα γίνει παραχώρηση για 99 χρόνια, σας λέω τους όρους του διαγωνισμού που είναι δημοσιεύσιμα στοιχεία, το γεγονός προέβλεπε το μίνιμουμ 900 χιλιάδες ετησίως μίσθωμα, και προβλέπεται τουλάχιστον 30 εκατομμύρια επένδυση για την ανακατασκευή του πύργου.»

Ξενοδοχεία, γραφεία και κατοικίες

Ο κ. Μώραλης σημείωσε ότι ο Πειραιάς είναι ένα ναυτιλιακό κέντρο, όχι όμως όπως το City του Λονδίνου μας λέει χαρακτηριστικά. «Όμως η βάση της ελληνικής ναυτιλίας είναι εδώ, το αρμόδιο υπουργείο είναι εδώ, και έτσι κάθε κτίριο που ανακατασκευάζεται εδώ έχει μια αναφορά σε αυτό που λέγεται γαλάζια οικονομία , γαλάζια ανάπτυξη ναυτιλία. Και νομίζω ότι και αυτό το κτίριο θα χρησιμοποιηθεί και γι αυτό το λόγο. Όμως δεν είναι το μόνο. Αυτή την στιγμή υπάρχει πληθώρα επενδύσεων στον Πειραιά.

Σε αυτό το κτίριο θα μπορούσαν να είναι γραφεία, ξενοδοχείο, θα μπορούσε στους δυο πρώτους ορόφους να έχει καταστήματα».
«Σε διάφορες εταιρείες που το δείξαμε και στο εξωτερικό στην Ευρώπη και στην Κίνα και σε ελληνικές εταιρείες. Αυτό που οι ενδιαφερόμενοι έδειχναν, είναι σχήμα γραφείων, ξενοδοχείων και εμπορικών καταστημάτων…» διευκρινίζει ο κ. Μώραλης ο οποίος σημειώνει ακόμη ότι στον Πύργο θα μπορούσε, όταν αξιοποιηθεί, να έχει και κατοικίες, καθώς αυτό επιτρέπεται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αν και δεν έχουν γίνει επίσημες ανακοινώσεις, ο πιθανότερος ανάδοχος φαίνεται να είναι το σχήμα της εταιρείας Dimand Real Estate – EBRD (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης), που έχει υποβάλει κοινή πρόταση με την Prodea Investments (πρώην Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ). Πάντως, η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί και επίσημα, αφήνοντας την εντύπωση ότι ίσως να υπάρξει κάποια έκπληξη της τελευταίας στιγμής. Χαρακτηριστικά ο κ. Μώραλης αφού αναφέρθηκε στα ανταλλάγματα και στο ελάχιστο ύψος της επένδυσης δήλωσε: «Όταν ανοίξουν οι φάκελοι θα γνωρίζουμε ακριβώς τα πραγματικά ποσά».

 

Πηγή: Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

Advertisement Macon
Advertisement
Advertisement QS Plan
Advertisement Omikron Kappa Consulting
Advertisement Ergon Tzanidakis
Advertisement TÜV Austria
Advertisement Aecom
Το logistics center BriQ στον Ασπρόπυργο - Πηγή: BriQ Properties
REAL ESTATE5 ώρες ago

Στα 296 εκατ. ευρώ το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της BriQ Properties το 2026 – Ποιά τα νέα έργα έως το 2028

Το ακίνητο επί της οδού Πολυκλείτου 12 στο κέντρο της Αθήνας - Πηγή: Google Maps
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ5 ώρες ago

“Πράσινο φως” για νέο ξενοδοχείο στο κέντρο της Αθήνας – Ποιό γνωστό κτίριο θα αξιοποιηθεί

Sartimare Resort - Πηγή: Happy Holidays
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ6 ώρες ago

Σε στάδιο ωρίμανσης 4 από τις μεγαλύτερες ξενοδοχειακές επενδύσεις που δρομολογούνται αυτή την περίοδο σε όλη την Ελλάδα

Η παραλία του Βόλου - Design by Canva Pro
REAL ESTATE7 ώρες ago

Οι νέες τάσεις στις τιμές πώλησης ακινήτων κατοικίας στις 4 μεγάλες πόλεις της Θεσσαλίας

Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: Βερβερίδης Βασίλης / Motionteam
RESIDENTIAL8 ώρες ago

Σχέδια για mega φοιτητική εστία σε ακίνητο του Σιδηροδρομικού Σταθμού Θεσσαλονίκης – Στο “τραπέζι” και 590 νέες κατοικίες

Το logistics park της Trade Estates στα Οινοφυτα - Πηγή: Trade Estates
LOGISTICS8 ώρες ago

Προχωρούν οι επενδύσεις της Trade Estates στην Ελλάδα – Ελληνικό, Οινόφυτα και Ασπρόπυργος στο επίκεντρο

Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva Pro
LOGISTICS8 ώρες ago

Νέα επένδυση logistics 30.000 τ.μ. στο Θριάσιο – Ποιά εταιρεία επενδύει στην περιοχή

Η φοιτητική εστία της Premia Properties στην Πάτρα - Πηγή: Premia Properties
REAL ESTATE8 ώρες ago

Φοιτητική κατοικία 2026: τι δείχνει έρευνα για την πορεία των ενοικίων – Ο ρόλος των νέων ιδιωτικών φοιτητικών εστιών

Πάρος - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: EUROKINISSI/PANORAMAPRESS/ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 ημέρα ago

Εγκρίθηκε έργο για νέο ξενοδοχείο στην Πάρο – Σε ποιά περιοχή θα γίνει

Design by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 ημέρα ago

“Στα σκαριά” το έργο επέκτασης και αναβάθμισης σε 4άστερο για το ξενοδοχείο Sunland στη Ρόδο

Πηγή: Mural Piraeus Hotel
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ4 ημέρες ago

Άνοιξε το νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων Mural στον Πειραιά – Ποιό γνωστό πρώην κτίριο γραφείων μεταμορφώθηκε

Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

Στα “σκαριά” νέο ξενοδοχείο στην Αρκαδία – Σε ποιά περιοχή θα γίνει

Zeus Piraeus Grand - Πηγή: Zeus International
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ5 ημέρες ago

Ολοκληρώθηκε η μεγάλη επένδυση serviced residences της ZEUS στον Πειραιά – Πώς το γνωστό PHAROS μεταμορφώθηκε σε ZEUS Piraeus Grand

Sartimare Resort - Πηγή: Happy Holidays
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ6 ώρες ago

Σε στάδιο ωρίμανσης 4 από τις μεγαλύτερες ξενοδοχειακές επενδύσεις που δρομολογούνται αυτή την περίοδο σε όλη την Ελλάδα

Το ακίνητο στη συμβολή των οδών Σακελλαρίου και Τεώ - Πηγή: Europe Holdings
REAL ESTATE2 εβδομάδες ago

Δεύτερη ζωή για τέσσερα μεγάλα ακίνητα στην Αττική – Πώς αλλάζουν χρήση και επιστρέφουν στην αγορά

Πώς θα μεταμορφωθεί το πρώην εργοστάσιο ΠΙΤΣΟΣ στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη - Πηγή: ΜΠΕ
LOGISTICS1 εβδομάδα ago

Οι 5 άξονες των επενδύσεων real estate του Σκλαβενίτη – Από το Food Hall στο Ρέντη έως τα νέα έργα logistics

NEXIS Metamorphosis - Πηγή: A&M Architects
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 εβδομάδες ago

Από Μαρούσι έως Ελαιώνα και Καλλιθέα, πέντε νέες επενδύσεις σε “πράσινα γραφεία” αλλάζουν το χάρτη ακινήτων της Αθήνας

Το ακίνητο της οδού Κοραή που θα ανακαινίσει η Dimand για την Piraeus Bank - Πηγή: Dimand Real Estate
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 εβδομάδες ago

Σχεδόν 94.000 τ.μ. γραφείων αλλάζουν τον τραπεζικό χάρτη στο κέντρο της Αθήνας – Τι ετοιμάζουν Alpha Bank, Πειραιώς και Eurobank

Saladi Project - Πηγή: Gnosis Investments
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 εβδομάδα ago

Πρώτο “πράσινο φως” με όρους για το νέο resort στο Σαλάντι – Τι θα περιλαμβάνει η τουριστική επένδυση

ERGON House Ermou - Πηγή: ERGON
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Ολοκληρώθηκε η νέα μικτή επένδυση της ERGON στην Ερμού – Ξενοδοχείο, εστίαση και retail σε τέσσερα διατηρητέα

Ο οικιστικός πύργος Marina Tower στο Ελληνικό - Πηγή: Lamda Development
RESIDENTIAL1 μήνα ago

[VIDEO] Δείτε πώς παρουσιάζει η Bouygues τον πύργο κατοικιών Riviera Tower στο Ελληνικό

RESIDENTIAL1 μήνα ago

[VIDEO] Σε εξέλιξη η νέα οικιστική επένδυση Almyra Complex στις Σέρρες – Ποιός γνωστός όμιλος επενδύει

To νέο "πράσινο" κτίριο γραφείων της BriQ Properties στη Λ. Ποσειδώνος - Πηγή: mtarchitects
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 μήνες ago

[VIDEO] Δείτε το νέο “πράσινο” κτίριο γραφείων AENORA στη Λεωφόρο Ποσειδώνος

Pinēa Living II - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL2 μήνες ago

[VIDEO] Προχωρούν τα έργα για την επέκταση της οικιστικής επένδυσης Pinea Living στο Νέο Ηράκλειο

Ilissos Suites - Pafilia / block722
RESIDENTIAL3 μήνες ago

[VIDEO] Ολοκληρώθηκε η οικιστική επένδυση Ilissos Suites στο Μοσχάτο – Ποιά εταιρεία επένδυσε στο έργο

Voria Project - Πηγή: North Star Entertainment
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 μήνες ago

[VIDEO] Προχωρούν τα έργα για τη μεγάλη τουριστική επένδυση VORIA στο Μαρούσι

Πηγή: Canva
LOGISTICS4 μήνες ago

[VIDEO] Σε λειτουργία το νέο υπερσύγχρονο κέντρο logistics της Skroutz στην Ελευσίνα

Green Haven Melissia - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL4 μήνες ago

[VIDEO] Green Haven: προχωρά η μεγάλη οικιστική επένδυση της Ten Brinke στα Μελίσσια

Etolikou 11- Πηγή: MIBS Group
RESIDENTIAL4 μήνες ago

20 οικιστικά έργα στα “σκαριά” για την MIBS – Σε ποιές περιοχές της Αττικής επενδύει

Το οικισιτκό έργο της στην οδό Καραμανλή 5 στην Γλυφάδα - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL4 μήνες ago

[VIDEO] Ξεκίνησε το νέο οικιστικό έργο της Ten Brinke στη Γλυφάδα

TRENDING

Επικοινωνία

Copyright © 2019-2024 Bizness.gr

Bizness.gr - Ταυτότητα
Ιδιοκτήτρια εταιρεία: «INFRA MEDIA M.I.K.E.» Διακριτικός τίτλος: «INFRA MEDIA» - Έδρα: Δήμος Αθηναίων, Αριστείδου αρ. 10-12, Τ.Κ. 10559 - ΑΦΜ: 801478591 Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ. - Τηλ. επικοινωνίας: 2130405600 - E-mail: contact@ypodomes.com Νόμιμος Εκπρόσωπος: Καραγιάννης Νικόλαος, Νόμιμος Εκπρόσωπος - Δικαιούχος του ονόματος τομέα (bizness.gr): INFRA MEDIA M.I.K.E. - Διευθυντής/Διαχειριστής: Καραγιάννης Νικόλαος - Διευθυντής Σύνταξης: Κατερίνα Παναγέα
Η Εταιρεία δηλώνει ότι έχει συμμορφωθεί με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63).
Μ.Η.Τ.
Αριθμός Μ.Η.Τ. 242890