Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δημιουργία «πύλης» gov.gr για όλες οι ψηφιακές υπηρεσίες του Δημοσίου

Newsroom

Published

on

Την ψηφιακή ατζέντα της νέας κυβέρνησης παρουσίασε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκος Πιερρακάκης, στη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή για την παρουσίαση των προγραμματικών δηλώσεων. Εκτενείς αναφορές στις ψηφιακές πρωτοβουλίες της νέας κυβέρνησης, έκανε -κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων- και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Υπογραμμίζοντας ότι από το 2020 το κράτος θα αρχίσει να αποκτά πραγματική ψηφιακή υπόσταση, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην καθιέρωση της “ψηφιακής ταυτότητας” για κάθε πολίτη, η οποία θα αποτελεί και το βασικό μέσο συναλλαγής του με τις δημόσιες υπηρεσίες. Όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, “κάθε πολίτης θα κάνει τα πάντα με τη νέα ψηφιακή του ταυτότητα. Ο σχετικός διαγωνισμός που δρομολογούσε η προηγούμενη κυβέρνηση, έχει ήδη ακυρωθεί και θα επαναπροκηρυχθεί αμέσως”.

Αναφερόμενος στην ψηφιοποίηση βασικών λειτουργιών του Κράτους σημείωσε: “Η επικοινωνία του πολίτη με το Δημόσιο θα γίνεται μόνο μία φορά. Μετά, είναι χρέος των υπηρεσιών του να ενημερώνονται εσωτερικά χωρίς να ταλαιπωρούν τον πολίτη.

Κάθε πολίτης θα ενημερώνεται ηλεκτρονικά για την ασφαλιστική του κατάσταση και θα επικοινωνεί με το Δημόσιο με εργαλείο επικοινωνίας τη νέα ψηφιακή ηλεκτρονική του ταυτότητα. Με αυτήν θα εισάγεται και στο νοσοκομείο, αν χρειαστεί, και με αυτήν θα εξυπηρετείται συνολικά από το Δημόσιο. Οι υπεύθυνες δηλώσεις και οι υπογραφές, μετατρέπονται σε ηλεκτρονικές”.

Δίνοντας ένα ακόμη παράδειγμα ψηφιακών δημόσιων υπηρεσιών, σημείωσε: “Κάθε γέννηση θα δηλώνεται μόνο μία φορά στη Δημόσια Διοίκηση. Και κάθε παιδί θα εγγράφεται μόνο την πρώτη φορά στην εκπαίδευση. Έκτοτε, θα προχωρά αυτόματα στην επόμενη βαθμίδα. Οι γονείς θα έχουν πρόσβαση στις επιδόσεις του και δεν θα χρειάζεται να εξεταστεί η γνησιότητα των τίτλων σπουδών του”.

 

Ενιαία πύλη gov.gr

Από την πλευρά του, ο αρμόδιος υπουργός κ. Πιερρακάκης, από το βήμα της Βουλής, αναφέρθηκε διεξοδικά σε μια σειρά πρωτοβουλιών, που έχουν ως στόχο την ψηφιοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης, με κεντρικό στόχο την εξυπηρέτηση πολιτών και επιχειρήσεων, και τη σύγκλιση της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Ένωση σε επίπεδο ψηφιακών επιδόσεων.

Σύμφωνα με τον κ. Πιερρακάκη, κεντρικό άξονα του κυβερνητικού σχεδιασμού αποτελεί η παροχή κάθε ψηφιακής υπηρεσίας από ένα κεντρικό σημείο. Τον ρόλο αυτό θα διαδραματίσει μία κεντρική Διαδικτυακή Πύλη, το gov.gr, ένα σημείο εισόδου και ψηφιακής εξυπηρέτησης, όπου θα είναι συγκεντρωμένες όλες οι ψηφιακές λύσεις και όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες και λοιποί συναλλασσόμενοι με το Δημόσιο.

Επιπλέον, η κυβέρνηση προχωρά τη δημιουργία μίας “Βίβλου Ψηφιακού Μετασχηματισμού”, η οποία θα επικαιροποιείται ετησίως και θα λειτουργεί ως εργαλείο για τους φορείς που υλοποιούν ψηφιακές υπηρεσίες.

«Η Βίβλος θα είναι η απάντηση στον κατακερματισμό αρμοδιοτήτων για την ψηφιακή διακυβέρνηση, στις επικαλυπτόμενες ή αποσπασματικές δράσεις και στην έλλειψη μετρήσιμης στόχευσης στους φορείς που υλοποιούν ψηφιακές υπηρεσίες» σημείωσε ο κ. Πιερρακάκης.

Όπως εξήγησε, οι βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις θα αφορούν βελτιώσεις σε υπάρχοντα πληροφοριακά συστήματα του Δημοσίου που υλοποιούνται σε 3-12 μήνες.

 

Διαλειτουργικότητα

Ο δε μεσοπρόθεσμος σχεδιασμός της κυβέρνησης για τις ψηφιακές υποδομές του Δημοσίου περιλαμβάνει την υλοποίηση των κεντρικών πληροφοριακών συστημάτων, τα οποία βρίσκονται σε εκκρεμότητα εδώ και χρόνια. Πρόκειται για συστήματα, όπως αυτό της διαχείρισης του ανθρωπίνου δυναμικού – HRMS, του ενδοεπιχειρησιακού σχεδιασμού του δημοσίου τομέα – ERP, και της διαχείρισης των σχέσεων του δημοσίου με τους πολίτες – CRM, τα οποία θα σχεδιασθούν και θα προκηρυχτούν άμεσα. «Στόχος μας είναι να προβούμε στις σχετικές αναγγελίες σύντομα, ώστε να είμαστε σε θέση να έχουμε προκηρύξει τα πρώτα σχετικά έργα μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους» ανέφερε ο υπουργός.

Ένα μέτωπο, το οποίο η κυβέρνηση θεωρεί ζέον και στο οποίο επικεντρώνει τις προσπάθειές της, σύμφωνα με τον κ. Πιερρακάκκη, είναι μείωση της γραφειοκρατίας. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται η πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός Εθνικού Πλαισίου Απλούστευσης Διαδικασιών και Μείωσης της Γραφειοκρατίας, το οποίο, μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός μητρώου διοικητικών διαδικασιών του Δημοσίου, το οποίο θα είναι προσβάσιμο από τους πολίτες, ώστε να μπορούν να ξέρουν ποιες διαδικασίες ισχύουν και για ποια υπόθεση τους. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η πρωτοβουλία για την έναρξη ενός οριζόντιου προγράμματος μέτρησης και μείωσης διοικητικών βαρών της νομοθεσίας προς επιχειρήσεις και πολίτες.

 

Μείωση γραφειοκρατίας

Έμφαση θα δοθεί και στον τομέα της διαλειτουργικότητας μεταξύ των δημόσιων υπηρεσιών και της αυτόματης ενημέρωσης τους για τη διευκόλυνση πολιτών και επιχειρήσεων. Μια από τις πρώτες ενέργειές του νέου Υπουργείου θα είναι η αποτύπωση όλων των γραφειοκρατικών βημάτων που απαιτούνται στα λεγόμενα γεγονότα ζωής των πολιτών και των επιχειρήσεων, ώστε, για παράδειγμα, όπως σημείωσε ο Υπουργός από το βήμα της Βουλής, να απαιτείται μία ενέργεια από τους γονείς ενός παιδιού όταν γεννιέται και όχι πολλαπλές. “Ειδικά αυτόν τον στόχο θεωρούμε ότι θα τον έχουμε πετύχει μέσα σε λίγους μήνες”, δήλωσε ο κ. Πιερρακάκης.

Σε αυτό τον τομέα, κεντρικό ρόλο θα παίξει ο μετασχηματισμός της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων σε Κέντρο Δεδομένων συνολικά της Δημόσιας Διοίκησης για την αδιάλειπτη παροχή ψηφιακών υπηρεσιών. Για το σκοπό αυτό, θα πραγματοποιηθεί επέκταση της G-Cloud υποδομής της ΓΓΠΣ ώστε να μεταφερθεί εκεί μεσοπρόθεσμα το σύνολο των δεδομένων και μητρώων του δημοσίου.

 

Επενδύσεις στο 5G

Κορυφαίας σπουδαιότητας θεωρεί η κυβέρνηση τις επενδύσεις σε υποδομές και ειδικά τις επενδύσεις στα ασύρματα δίκτυα 5ης γενιάς, 5G. Ειδικά σε ό,τι αφορά στην τεχνολογία 5G, τα επόμενα βήματα του αρμόδιου Υπουργείου περιλαμβάνουν την συγκρότηση ενός εθνικού πλάνου, το οποίο θα οριοθετήσει το σχετικό οικοσύστημα, προσφέροντας σε όλους τους συμμετέχοντες πλήρη εικόνα και προβλεψιμότητα.

Ο κ. Πιερρακάκης τοποθέτησε τη δημοπράτηση του φάσματος από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων στα τέλη του 2020, με έναν -όπως είπε- “καινοτόμο τρόπο που θα ενθαρρύνει τις παραγωγικές επενδύσεις σε δίκτυα νέας γενιάς”.

Σχετικά με τα ενσύρματα δίκτυα υπερυψηλών ταχυτήτων, στόχος του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι το λεγόμενο υπεργρήγορο internet να φτάσει και στο τελευταίο νοικοκυριό, με απλές διαδικασίες επιδότησης των τελικών χρηστών.

 

Αδειοδότηση κεραιών

Σε ότι αφορά άλλα θέματα που αφορούν τις Τηλεπικοινωνίες, ο αρμόδιος Υπουργός αναφέρθηκε στο χρονίζον ζήτημα της αδειοδότησης των κεραιών, σημειώνοντας: “Ένα χρονίζον θέμα τριών δεκαετιών θα κλείσει τάχιστα ακόμα πιο βελτιωμένο”.

Ο κ. Πιερρακάκης επανέλαβε τη δέσμευση ότι το σύστημα 112 θα είναι διαθέσιμο στο τέλος του τρέχοντος έτους. “Η βασική υποδομή του συστήματος είναι ήδη λειτουργική και αυτό που τώρα προσπαθούμε να κατοχυρώσουμε είναι ότι σε συνεργασία με τους κατασκευαστές τηλεφώνων η υπηρεσία θα είναι διαθέσιμη σε όλους τους πολίτες και για όσο το δυνατόν περισσότερες συσκευές.

Έχουμε επίσης ήδη δεσμευτεί πως μέσα σε λίγες εβδομάδες, σε συνεργασία με τους παρόχους, η Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας θα έχει στη διάθεσή της μια “ενδιάμεση λύση”. Αυτή θα αφορά τη δυνατότητα αποστολής SMS σε επιλεγμένες περιοχές, σε περίπτωση που υπάρξει η σχετική αναγκαιότητα”, τόνισε ο Υπουργός.

 

Πηγή: sepe.gr

Advertisement Omikron Kappa Consulting
Advertisement Macon
Advertisement
Advertisement QS Plan
Advertisement Omikron Kappa Consulting
Advertisement Omikron Kappa Consulting
Advertisement Ergon Tzanidakis
Advertisement TÜV Austria
Advertisement Aecom
Aθηναϊκή Ριβιέρα - Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
REAL ESTATE18 ώρες ago

Τι σημαίνουν για την αγορά real estate οι αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας από τους διεθνείς οίκους – Γιατί γίνονται ελκυστικότερα τα πολυτελή ακίνητα

Κουφονήσια - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: EUROKINISSI / ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΪΟΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ21 ώρες ago

“Πράσινο φως” για τη νέα τουριστική επένδυση της Intracom στα Κουφονήσια

Άνδρος - Φωτογραφία αρχείου - EUROKINISSI/ΛΥΔΙΑ ΣΙΩΡΗ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ22 ώρες ago

“Πράσινο φως” για επέκταση ξενοδοχείου στην Άνδρο

Το νέο resort της ONYX στη Χαλκιδική - Πηγή: ONYX / LinkedIn
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ23 ώρες ago

Με διεθνή hotel operator συζητά η ONYX για τη mega τουριστική επένδυση στη Χαλκιδική – Ποιά τα επόμενα ορόσημα

Το κτίριο φοιτητικών κατοικιών της Premia Properties στη Θεσσαλονίκη - Πηγή: Premia Properties
RESIDENTIAL23 ώρες ago

8 νέα κτίρια φοιτητικών κατοικιών σε ανάπτυξη από την Premia – Οι νέες αγορές σε Αθήνα, Πάτρα και Βόλο

The Met Hotel - Πηγή: Chandris Hotels
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ23 ώρες ago

Νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις από την Chandris Hotels σε Μήλο και Θεσσαλονίκη – Η συμφωνία 17 εκατ. ευρώ για το Milos Cove

Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ23 ώρες ago

PHĀEA South Crete: “πράσινο φως” για το resort 121 εκατ. ευρώ στη Βιάννο

Χανιά - Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ4 ημέρες ago

Στα “σκαριά” νέα ξενοδοχειακή μονάδα 5 αστέρων σε περιοχή των Χανίων – Πού θα γίνει

Ρόδος - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: ΑΡΓΥΡΩ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ/EUROKINISSI
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ4 ημέρες ago

Νέο ξενοδοχειακό project 98 κλινών στα Κολύμπια της Ρόδου

Cambas Gardens - Πηγή: Dimand Real Estate
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ4 ημέρες ago

[ΦΩΤΟ] Δείτε πώς θα γίνει το Cambas Gardens στην Κάντζα – Τι θα περιλαμβάνει τελικά η mega επένδυση της Dimand

Πηγή: Mural Piraeus Hotel
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Άνοιξε το νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων Mural στον Πειραιά – Ποιό γνωστό πρώην κτίριο γραφείων μεταμορφώθηκε

Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Στα “σκαριά” νέο ξενοδοχείο στην Αρκαδία – Σε ποιά περιοχή θα γίνει

Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ7 ημέρες ago

Τέσσερις ξενοδοχειακές επενδύσεις προχωρούν στην Πελοπόννησο – Που θα γίνουν και ποιές εταιρείες επενδύουν

Zeus Piraeus Grand - Πηγή: Zeus International
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 εβδομάδες ago

Ολοκληρώθηκε η μεγάλη επένδυση serviced residences της ZEUS στον Πειραιά – Πώς το γνωστό PHAROS μεταμορφώθηκε σε ZEUS Piraeus Grand

Σκύρος - Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/EUROKINISSI
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

“Πράσινο φως” για νέο ξενοδοχειακό συγκρότημα 4 αστέρων στη Σκύρο – Πού θα γίνει

Sartimare Resort - Πηγή: Happy Holidays
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Σε στάδιο ωρίμανσης 4 από τις μεγαλύτερες ξενοδοχειακές επενδύσεις που δρομολογούνται αυτή την περίοδο σε όλη την Ελλάδα

NEXIS Metamorphosis - Πηγή: A&M Architects
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 εβδομάδες ago

Από Μαρούσι έως Ελαιώνα και Καλλιθέα, πέντε νέες επενδύσεις σε “πράσινα γραφεία” αλλάζουν το χάρτη ακινήτων της Αθήνας

Piraeus Gate - Πηγή: DKG Development
RESIDENTIAL1 εβδομάδα ago

Πώς θα μεταμορφωθεί το πρώην βιομηχανικό ακίνητο της ΑΖΕΛ στον Πειραιά σε Urban Oasis Piraeus με 387 κατοικίες – Ποιά εταιρεία επενδύει

Saladi Project - Πηγή: Gnosis Investments
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 εβδομάδες ago

Πρώτο “πράσινο φως” με όρους για το νέο resort στο Σαλάντι – Τι θα περιλαμβάνει η τουριστική επένδυση

The Modernist στο Κολωνάκι - Πηγή: BriQ Properties
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Προχωρά το έργο για το The Modernist Piraeus – Πότε ανοίγει το νέο 4άστερο ξενοδοχείο του Πειραιά

Ο οικιστικός πύργος Marina Tower στο Ελληνικό - Πηγή: Lamda Development
RESIDENTIAL1 μήνα ago

[VIDEO] Δείτε πώς παρουσιάζει η Bouygues τον πύργο κατοικιών Riviera Tower στο Ελληνικό

RESIDENTIAL2 μήνες ago

[VIDEO] Σε εξέλιξη η νέα οικιστική επένδυση Almyra Complex στις Σέρρες – Ποιός γνωστός όμιλος επενδύει

To νέο "πράσινο" κτίριο γραφείων της BriQ Properties στη Λ. Ποσειδώνος - Πηγή: mtarchitects
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 μήνες ago

[VIDEO] Δείτε το νέο “πράσινο” κτίριο γραφείων AENORA στη Λεωφόρο Ποσειδώνος

Pinēa Living II - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL3 μήνες ago

[VIDEO] Προχωρούν τα έργα για την επέκταση της οικιστικής επένδυσης Pinea Living στο Νέο Ηράκλειο

Ilissos Suites - Pafilia / block722
RESIDENTIAL3 μήνες ago

[VIDEO] Ολοκληρώθηκε η οικιστική επένδυση Ilissos Suites στο Μοσχάτο – Ποιά εταιρεία επένδυσε στο έργο

Voria Project - Πηγή: North Star Entertainment
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ4 μήνες ago

[VIDEO] Προχωρούν τα έργα για τη μεγάλη τουριστική επένδυση VORIA στο Μαρούσι

Πηγή: Canva
LOGISTICS4 μήνες ago

[VIDEO] Σε λειτουργία το νέο υπερσύγχρονο κέντρο logistics της Skroutz στην Ελευσίνα

Green Haven Melissia - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL4 μήνες ago

[VIDEO] Green Haven: προχωρά η μεγάλη οικιστική επένδυση της Ten Brinke στα Μελίσσια

Etolikou 11- Πηγή: MIBS Group
RESIDENTIAL4 μήνες ago

20 οικιστικά έργα στα “σκαριά” για την MIBS – Σε ποιές περιοχές της Αττικής επενδύει

Το οικισιτκό έργο της στην οδό Καραμανλή 5 στην Γλυφάδα - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL4 μήνες ago

[VIDEO] Ξεκίνησε το νέο οικιστικό έργο της Ten Brinke στη Γλυφάδα

TRENDING

Επικοινωνία

Copyright © 2019-2024 Bizness.gr

Bizness.gr - Ταυτότητα
Ιδιοκτήτρια εταιρεία: «INFRA MEDIA M.I.K.E.» Διακριτικός τίτλος: «INFRA MEDIA» - Έδρα: Δήμος Αθηναίων, Αριστείδου αρ. 10-12, Τ.Κ. 10559 - ΑΦΜ: 801478591 Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ. - Τηλ. επικοινωνίας: 2130405600 - E-mail: contact@ypodomes.com Νόμιμος Εκπρόσωπος: Καραγιάννης Νικόλαος, Νόμιμος Εκπρόσωπος - Δικαιούχος του ονόματος τομέα (bizness.gr): INFRA MEDIA M.I.K.E. - Διευθυντής/Διαχειριστής: Καραγιάννης Νικόλαος - Διευθυντής Σύνταξης: Κατερίνα Παναγέα
Η Εταιρεία δηλώνει ότι έχει συμμορφωθεί με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63).
Μ.Η.Τ.
Αριθμός Μ.Η.Τ. 242890