Εγκαίνια για το νέο Πύργο Πειραιά που μεταμορφώθηκε σε Piraeus Tower - Φωτό: ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI
Με κάθε επισημότητα εγκαινιάστηκε χθές Τρίτη 4 Ιουνίου ο υπερσύγχρονος νέος Πύργος Πειραιά, με την ονομασία Piraeus Tower, που αποτελεί πλεόν ένα από τα σημαντικότερα τοπόσημα στην πόλη.
Χρειάστηκε να περάσουν 52 ολόκληρα χρόνια από τότε που κατασκευάστηκε για να μπορέσει να λειτουργήσει πλήρως, χάρη στην προσπάθεια του Δήμου Πειραιά που τόλμησε πριν από μερικά χρόνια, έβγαλε σε διαγωνισμό παραχώρησης το εμβληματικό κτίριο και στη συνέχεια ήρθε το σχήμα DIMAND – PRODEA – EBRD να αναλάβει να φέρει στη ζωή αυτό το σημαντικό κτίριο μέσα από τη σύμβαση παραχώρησης διάρκειας 99 ετών. O νέος Piraeus Tower από σήμερα λειτουργεί 100% μισθωμένος και στους 22 ορόφους που διαθέτει.
O νέος Piraeus Tower – Φωτό: ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI
Η Dimand ανακαίνισε το κτίριο χρησιμοποιώντας σύγχρονες τεχνολογίες δημιουργώντας τον πρώτο πράσινο και ψηφιακό πύργο της χώρας με πιστοποίηση κατά LEED.
Στην προσπάθεια ανακαίνισης αναφέρθηκε και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Dimand, Δημήτρης Ανδριόπουλος, ο οποίος ανέφερε πως «Όταν μας παραδόθηκε από τον δήμο, τον Νοέμβριο του 2020, είχε μέσα 150 τόνους σκουπίδια και άχρηστα υλικά. Η ανακομιδή έπρεπε να γίνει με συγκεκριμένα πρωτόκολλα για να μην χαθεί το πλατινένιο LEED».
Αναφορικά με τις μισθώσεις σημείωσε σκωπτικά πως «Από τους πολλούς αστικούς μύθους που βάρυναν τον Πύργο του Πειραιά, εκεί που είχαμε ενοικιάσει το 60% των τ.μ. πολύ γρήγορα, οι τελευταίοι 8-10 όροφοι έκλεισαν τους τελευταίους 4 μήνες, με πολλούς να μας λένε ότι περίμεναν να δουν το έργο να γίνεται πραγματικότητα», είπε ο κ. Ανδριόπουλος.
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης υπογράμμισε:
“Πρόκειται για μια ιστορική μέρα για την πόλη του Πειραιά. Με υπερηφάνεια εγκαινιάζουμε τον Πύργο που άργησε να ολοκληρωθεί σχεδόν 40 χρόνια. Αποτελεί το δεύτερο υψηλότερο κτίριο της Ελλάδας και πλέον δεν είναι ένα κουφάρι – φάντασμα που στέκει στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας. Ο Πύργος αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα επιτεύγματά μας, καθώς μέσω αυτού αποδείξαμε πωςτα αδύνατα, γίνονται δυνατά”.
Μετά το ζωντάνεμα του Πύργου Πειραιά έρχεται στην πόλη ακόμα ένα εμβληματικό κτίριο, αυτό για το νέο Δικαστικό Μέγαρο το οποίο είναι υπό κατασκευή και σύμφωνα με το χρονοδιάγρμμα θα έχει ολοκληρωθεί τον Αύγουστο του 2026.
Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε και σε άλλα κτιριακά έργα που έπονται όπως το Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων ενώ δεν παρέλειψε να ζητήσει και πάλι την υλοποίηση της υπογειοποίησης της γραμμής 1 του Μετρό από το Φάληρο μέχρι τον Πειραιά.
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απάντησε πως “η κυβέρνηση βλέπει πολύ θετικά το σχέδιο της υπογειοποίησης του Ηλεκτρικού. Αναμένουμε την τελική μελέτη, τη συνεννόηση με το Υπουργείο Πολιτισμού, την εξεύρεση χρηματοδοτικών πόρων” ενώ τόνισε ότι ο Πύργος του Πειραιά αποτελεί, όχι μόνο το σύμβολο μιας πόλης που αλλάζει, αλλά και το σύμβολο μιας χώρας, η οποία προχωρά με αυτοπεποίθηση στο μέλλον.
Ο πρωθυπουργός επίσης ανέφερε πως “το έργο αυτό έγινε πράξη χάρη στην οραματική διάθεση του Δήμου αλλά και αυτών που το ανέπτυξαν και πήραν το επιχειρηματικό ρίσκο -συγχαρητήρια, κ. Ανδριόπουλε, σε εσάς και στο επιτελείο σας- σε μια συγκυρία όπου η χώρα έβγαινε από μια μεγάλη κρίση”.
Το προφίλ του Piraeus Tower
Ο Πύργος Πειραιά ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1971 αλλά δεν κατάφερε να λειτουργήσει για δεκαετίες. Με την εκ βάθρων ανακαίνιση του περνάει στην ιστορία ως ο πρώτος ουρανοξύστης (ο δεύτερος υψηλότερος στην Ελλάδα μετά τον Πύργο Αθηνών). Η αξία του εκτιμάται πλέον σε 130 εκατ. ευρώ.
Διαθέτει 34.600 τ.μ. και την ανακαίνιση του ανέλαβε η ΤΕΡΝΑ η οποία ολοκλήρωσε τις εργασίες βάσει χρονοδιαγράμματος. Οι ενισχύσεις έγιναν από την εταιρεία ΕΧΙΝΟΣ. Lead Architect είναι η BETAPLAN, Façade Architect – Common Areas Architect η PILA και Retail Architect η ASPA KST.
Το κτίριο πιστοποιείται κατά Leed Platinum, το ανώτερο πιστοποιητικό κατασκευής αλλά και το WΕLL, πιστοποιητικό για την υγεία και ευεξία των εργαζόμενων στο κτίριο.
Παράλληλα ο Πύργος “σκαναρίστηκε” εξονυχιστικά και ψηφιοποιήθηκε με τη βοήθεια της τεχνολογίας του ΒΙΜ. Αυτό σημαίνει ότι πλέον ότι γίνεται στον Πύργο, θα έχει τη βοήθεια της τεχνολογίας. Κατά τη λειτουργία θα υπάρχει Κέντρο Ελέγχου μέσω του οποίου θα ελέγχονται όλα τα συστήματα (ηλεκτρομηχανολογικά, υδραυλικά κ.α.). Αυτό δίνει άλλωστε και τον τίτλο του πρώτου ψηφιακού Πύργου της χώρας.
Ο κάθε όροφος θα μπορεί να λειτουργεί αυτόνομα, θα είναι πλήρως βιοκλιματικοί και θα λειτουργούν με “έξυπνα” συστήματα, ανάλογα με τις ανάγκες του εκάστοτε μισθωτή. Ακόμα μια πρωτιά για τον Πύργο αποτελούν οι ανελκυστήρες οι οποίοι όταν θα λειτουργήσει υπόσχονται πως σε μόλις 23 δευτερόλεπτα θα φτάνουν από το ισόγειο στην κορυφή.
Ανεβαίνοντας στους πιο ψηλούς ορόφους, η θέα κυριολεκτικά “κόβει την ανάσα”. Ο χρήστης του κτιρίου μπορεί να έχει πανοραμική άποψη του λιμανιού, της πόλης του Πειραιά αλλά καθώς είναι το μοναδικό τόσο ψηλό κτίριο στην πόλη έχεις δυνατότητα 360ο μοιρών θέας και δυνατότητα να βλέπεις από το Φάληρο, το κέντρο της Αθήνας μέχρι το όρος Αιγάλεω και τις γύρω περιοχές του Πειραιά.
Πόσο “πράσινος” είναι ο νέος Πύργος;
Σε αυτόν θα λειτουργούν τα πιο προηγμένα συστήματα ψύξης και θέρμανσης ενώ στην κορυφή του κτιρίου θα τοποθετηθούν 500m2 φωτοβολταϊκών που θα συμβάλλουν στην καθημερινή ηλεκτροδότηση των κοινόχρηστων χώρων. Παράλληλα, στο υπόγειο υπάρχουν τρεις γεννήτριες οι οποίες θα δύναται να λειτουργούν ασφαλώς σε περίπτωση διακοπής του ρεύματος.
Τα όμβρια ύδατα συλλέγονται σε 6 ειδικές δεξαμενές που υπάρχουν κάτω από το δεύτερο υπόγειο του Πύργου και θα επαναχρησιμοποιούνται για τις ανάγκες άρδευσης του κτιρίου. Στόχος είναι το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του Πύργου να είναι το μικρότερο δυνατό, δεδομένου των αναγκών που έχει.
Στην τοποθέτηση των πάνελ έγινε σε πολύ μεγάλο βαθμό ανακύκλωση και επανάχρηση της παλιάς γυάλινης πρόσοψης και μάλιστα τα νέα τελάρα διαθέτουν σκίαστρα, και είναι ενεργειακής κλάσης Α++.
Για τους χρήστες του Πύργου υπάρχουν 44 θέσεις στάθμευσης στο υπόγειο ενώ έχει γίνει συμφωνία για περίπου 250 θέσεις στο γειτονικό χώρο στάθμευσης στην πλατεία Καραϊσκάκη, σε απόσταση μόλις 250 μέτρων και εντός του λιμένα Πειραιά.
Η πρόσβαση στο νέο Πύργο του Πειραιά
Η πρόσβαση είναι ιδιαίτερα εύκολη στον Πύργο καθώς βρίσκεται σε απόσταση βολής από τους σταθμούς Μετρό ΠΕΙΡΑΙΑΣ και ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ και απέναντι ακριβώς από τον σταθμό ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ του Τραμ. Ο Πύργος είναι ιδιαίτερα κοντά και στον Προαστιακό Σταθμό του Πειραιά.
Παράλληλα εξυπηρετείται από λεωφορεία, τρόλεϊ και φυσικά ταξί. Στο μέλλον προβλέπεται και η σύνδεση του Πύργου Πειραιά με το λιμάνι μέσω μιας πεζογέφυρας (έργο του ΟΛΠ) κάνοντας την πρόσβαση από το λιμάνι ιδιαίτερα ασφαλής.