Αίτημα αύξησης δόσεων ληξιπρόθεσμων οφειλών νομικών προσώπωνΤο κόστος της ενέργειας, η διαφθορά, η γραφειοκρατία και οι καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης με θέμα «Η θέση της Βιομηχανίας στην Εθνική και Ευρωπαϊκή Στρατηγική Ανάπτυξης» που διοργάνωσε απόψε η «Ελληνική Παραγωγή» με συμμετοχή των ευρωβουλευτών Δημήτρη Παπαδημούλη, Μαρίας Σπυράκη, Εύας Καϊλή και Μίλτου Κύρκου.
Δ. Παπαδημούλης: Καθοριστική η συμβολή μεταποίησης και εξαγωγών στην ανάπτυξη
Ο κ. Παπαδημούλης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα έχει χώρο για να αναπτυχθεί η βιομηχανία σημειώνοντας πως ήδη η επιστροφή στην ανάκαμψη οφείλεται στην μεταποίηση και τις εξαγωγές. Χρειαζόμαστε, τόνισε, υγιή δημόσια οικονομικά, σωστά στατιστικά στοιχεία, σταθερό φορολογικό καθεστώς, φθηνότερο κόστος ενέργειας και σαφείς κανόνες αδειοδότησης. Υπογράμμισε τα μέτρα που ανακοινώθηκαν πρόσφατα από τον πρωθυπουργό για επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών και αυξημένες αποσβέσεις ως κίνητρο για επενδύσεις και επεσήμανε την ανάγκη για σοβαρό σχεδιασμό ως προς την κατανομή των ευρωπαϊκών κονδυλίων με κριτήρια ωφελιμότητας και όχι πελατειακά. Έθεσε το ζήτημα της διαφθοράς σημειώνοντας ότι για πολλές επενδύσεις που έγιναν στη χώρα χρειαζόταν η ύπαρξη εγχώριου συνεταίρου, τονίζοντας ότι δεν ταιριάζουν σε ευρωπαϊκή χώρα ολιγάρχες τύπου Πούτιν ενώ για το ζήτημα της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική έκανε λόγο για εμμονή της Κομισιόν στην κατεύθυνση της συμμετοχής στο έργο μιας εταιρείας που δεν διαθέτει τα απαιτούμενα κεφάλαια.
Μ. Σπυράκη: Το ενεργειακό κόστος για τη βιομηχανία το σημαντικότερο ζήτημα προς αντιμετώπιση
Το ενεργειακό κόστος για τη βιομηχανία είναι έως και 60% υψηλότερο σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και αποτελεί το σημαντικότερο ζήτημα προς αντιμετώπιση σήμερα υπογράμμισε από την πλευρά της η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Σπυράκη. Απέδωσε το πρόβλημα στο γεγονός ότι η αγορά ενέργειας δεν έχει απελευθερωθεί παρά τη συμφωνία με τους πιστωτές, καθώς και στην κατάσταση της ΔΕΗ που επιβαρύνει τον τελικό καταναλωτή. Όπως είπε χαρακτηριστικά η ελληνική βιομηχανία καθίσταται μη ανταγωνιστική εξαιτίας του ενεργειακού κόστους. Τάχθηκε υπέρ της ύπαρξης τοπικών συνεταίρων στις ξένες επενδύσεις ενώ για το θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης υποστήριξε ότι οι προδιαγραφές του έργου αποκλείουν τις ελληνικές εταιρείες. Ζήτησε ευελιξία στο θεσμικό πλαίσιο για τις υπερωρίες στη βαριά βιομηχανία, ενώ σημείωσε ότι περνάμε σε μία ευρωπαϊκή κανονικότητα που επιβάλλει να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι και να συζητήσουμε τα προβλήματα της βιομηχανίας.
Ε. Καϊλή: Κυβέρνηση και Κομισιόν φέρουν ευθύνη για την καθυστέρηση στη διασύνδεση της Κρήτης
Η κα Καϊλή απέδωσε ευθύνες για την καθυστέρηση στη διασύνδεση της Κρήτης τόσο στην Ελληνική κυβέρνηση όσο και στην Κομισιόν ενώ εξέφρασε τη διαφωνία της με τις προβλέψεις της συμφωνίας των Πρεσπών που αφορούν την παροχή τεχνογνωσίας για θέματα ενέργειας στη Βόρεια Μακεδονία. Στάθηκε επίσης στις βελτιώσεις του πακέτου Γιούνκερ που κατέστησαν πιο προσιτές της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για τις ελληνικές μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις.
Μ. Κύρκος: Αν δεν αλλάξει η δημόσια διοίκηση δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη
Τέλος ο κ. Μίλτος Κύρκος υπογράμμισε ότι η αποβιομηχάνιση της χώρας δεν ήταν αναγκαία αλλά επελέγη ως μοντέλο καθώς και ότι είναι γνωστό σήμερα τι χρειάζεται να αλλάξει. Δηλαδή μείωση του κόστους ενέργειας, το οποίο χαρακτήρισε μεγάλο βαρίδι για τη βιομηχανική παραγωγή, απλοποίηση της αδειοδότησης, περιορισμός του μη μισθολογικού κόστους και βελτίωση της χρηματοδότησης. Ωστόσο υποστήριξε ότι υπάρχει συναίνεση στο να μην αλλάξει τίποτα, ενώ έθεσε και τη βιομηχανία προ των ευθυνών της σημειώνοντας ότι δεν είδε κανέναν οργανισμό που την εκπροσωπεί να ζητά από τα κόμματα δεσμευτικές θέσεις για το πελατειακό κράτος, τη δημόσια διοίκηση, τη δικαιοσύνη. Στάθηκε ιδιαίτερα στην πολυνομία, την έκδοση αντιφατικών δικαστικών αποφάσεων για το ίδιο θέμα και την άρνηση απονομής δικαιοσύνης όταν βλέπουμε όπως είπε αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που δεν αρκούν για να γίνει μία επένδυση. «Αν δεν αλλάξει η δημόσια διοίκηση δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ