Ιδιαίτερα δυναμική κρίνεται η είσοδος (ή καλύτερα) επανείσοδος τόσο της Εκκλησίας της Ελλάδος όσο και των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στο εγχώριο real estate. Ιδιοκτήτες και οι δύο σχεδόν 3.000 ακινήτων σε όλη τη χώρα, ανάμεσα στα οποία και πολλά ακίνητα – φιλέτα, επανεκκινούν πλέον την προσπάθεια αξιοποίησης των πιο ώριμων από αυτά, με στόχο την εισροή πολύτιμων πόρων για τη χρηματοδότηση δραστηριοτήτων τους.
Η Εκκλησία της Ελλάδος από την πλευρά της, με σχεδόν 1.400 ακίνητα, επιφάνειας εκατοντάδων χιλιάδων στρεμμάτων σε όλη την Ελλάδα, προχωρά σε νέες διαδικασίες αξιοποίησης, μετά και τις πρόσφατες νομοθετικές πρωτοβουλίες, που διευθετούν εκκρεμή θέματα.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις από την άλλη, μέσω της ειδικής κεντρικής υπηρεσίας για την αξιοποίηση ακινήτων (ΥΠΑΑΠΕΔ), που υπάγεται απευθείας στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, προωθoύν με γρήγορες διαδικασίες διαγωνισμούς για ώριμα ακίνητα του χαρτοφυλακίου τους και προετοιμάζουν πλήθος άλλων για μελλοντική αξιοποίηση.
Ο νέος κανονισμός & οι διαγωνισμοί ακινήτων στη Βουλιαγμένη
Πριν λίγο καιρό δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ ο νέος Κανονισμός της Ιεράς Συνόδου που ρυθμίζει θέματα εκμίσθωσης, εκποίησης και γενικά αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
Μεταξύ άλλων, καθορίζει ότι είναι δυνατή η εκμίσθωση για 99 χρόνια όταν τα ακίνητα είναι μεγάλους μεγέθους και αξίας. Στην περίπτωση αυτή, προτιμάται η μέθοδος των ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα). Σε περίπτωση πώλησης ακινήτου, θα λαμβάνει χώρα δημόσιος ανοικτός πλειοδοτικός διαγωνισμός, εκτός αν η πώλησης γίνεται προς το Δημόσιο ή δημοσίου συμφέροντος υπηρεσίες, οργανισμούς και νομικά πρόσωπα, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.
Επιπρόσθετα, ο νέος κανονισμός καθορίζει και τον τρόπο που η Εκκλησία θα μπορεί να αποκτά νέα ακίνητα, που θα γίνεται κατά βάση μέσω δημόσιας πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
Παράλληλα, 600 ακίνητά της προωθούνται προς ψηφιοποίηση, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία αξιοποίησής τους.
Πρόσφατα, η Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών της Εκκλησίας της Ελλάδος προχώρησε στην προκήρυξη δύο διαγωνισμών που αφορούν την αξιοποίηση ή αγορά εκτάσεων ή οικοπέδων, στη Βουλιαγμένη αλλά και σε άλλες περιοχές της Αττικής και Θεσσαλονίκης.
Ωστόσο, το κύριο αντικείμενο των διαγωνισμών, αφορά τα 23 ακίνητα στο Δήμο Βουλιαγμένης, κάποια εκ των οποίων βρίσκονται σε ιδιαίτερα προνομιακές θέσεις.
Σύμφωνα με τις προκηρύξεις, στη Βουλιαγμένη διατίθενται:
- 6 οικόπεδα
- 17 εκτάσεις, πολεοδομικώς ατακτοποίητες
Κάποια από αυτά τα ακίνητα βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση από τις δημοφιλείς παραθαλάσσιες περιοχές της Βουλιαγμένης (συμπεριλαμβανομένου και του Αστέρα Βουλιαγμένης).
Στο παρελθόν, μάλιστα, είχε ανακινηθεί συχνά το θέμα αξιοποίησης της έκτασης που κατέχει η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, ακριβώς δίπλα στον Αστέρα. Στην έκταση λειτουργεί εδώ και σχεδόν έναν αιώνα το Ορφανοτροφείο της Εκκλησίας.
Τα κτίρια βρίσκονται σε ειδυλλιακή τοποθεσία, πάνω σε λοφίσκο, με θέα το Λαιμό αλλά και πιο μακρυά τη Λίμνη Βουλιαγμένης. Κατά καιρούς και με αφορμή τη μεγάλη πώληση – επένδυση του Αστέρα, είχε προκύψει ενδιαφέρον από όλα τα μήκη και πλάτη της γης (από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία έως τον Αραβικό κόλπο αλλά και την Ελλάδα).
Σημειώνεται οτι η Εκκλησία της Ελλάδος διαθέτει περίπου 1.400 ακίνητα σε όλη την Ελλάδα. Τα περισσότερα από αυτά είναι οικόπεδα (41%) ενώ κατέχει επίσης πολλά κτίρια / διαμερίσματα (34%) και αγροτεμάχια (25%) ενώ διαθέτει και 1,3 εκ. στρέμματα δασικών, γεωργικών εκτάσεων και βοσκοτόπων.
Οι διαγωνισμοί της ΥΠΑΑΠΕΔ
Διαμερίσματα, καταστήματα, οικόπεδα και γραφεία σε όλη την Ελλάδα, που έχουν στην ιδιοκτησία τους οι Ένοπλες Δυνάμεις, σκοπεύουν να προωθήσουν προς αξιοποίηση τα προσεχή χρόνια.
Η ειδική υπηρεσία που συγκροτήθηκε πριν από 5 χρόνια και υπάγεται απευθείας στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας έχει συγκεντρώσει ήδη σχεδόν 1.500 ακίνητα σε όλη την Ελλάδα.
Η συνολική τους επιφάνεια υπολογίζεται σε 251.500 στρέμματα και βρίσκονται διασκορπισμένα σε 10 περιοχές της Ελλάδας.
Με στόχο την προσέλκυση επενδυτών, η υπηρεσία κατά καιρούς προκηρύσσει δημόσιους ηλεκτρονικούς πλειοδοτικούς διαγωνισμούς για την αξιοποίηση ακινήτων, όπως αυτοί που διενεργήθηκαν πρόσφατα και αφορούν κατάστημα στη Λεωφόρο Συγγρού και γραφεία στην οδό Ακαδημίας.
Η διαφορά με άλλες περιπτώσεις αξιοποίησης δημόσιας ακίνητης περιουσίας είναι ότι όλα τα ακίνητα (στρατιωτικά μεν, που δεν χρησιμοποιούνται πλέον όμως για στρατιωτικούς σκοπούς δε) προορίζονται για ενοικίαση ή μακροχρόνια μίσθωση, και όχι για πώληση.
Τα 1.477 συνολικά ακίνητα ανήκουν στα τρία ταμεία των όπλων (Ταμείο Εθνικής Άμυνας, Ταμείο Εθνικού Στόλου, Ταμείο Αεροπορικής Άμυνας) αλλά προορίζονται προς αξιοποίηση από την ειδική υπηρεσία.
Μόνο σε περίπτωση που κάποιο ακίνητο δεν είναι ώριμο ή για αντικειμενικούς λόγους δεν μπορεί να αξιοποιηθεί αποδεσμεύεται και ουσιαστικά “γυρνάει” πίσω στα Ταμεία προς περαιτέρω διαχείριση (ωρίμανση ή χρήση σύμφωνα με τους κανονισμούς του κάθε Ταμείου).
Η Υπηρεσία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΠΑΑΠΕΔ), όπως ονομάζεται, αξιολογεί ακίνητα από το χαρτοφυλάκιό της, τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν άμεσα για να συνεισφέρουν οικονομικά στο ταμείο.
Αυτά αφορούν ακίνητα που είναι ώριμα (όσον αφορά το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς), με μεγάλη εμπορική και αντικειμενική αξία αλλά και άμεσο επενδυτικό ενδιαφέρον.
Αυτή τη στιγμή βρίσκονται στον “αέρα” 4 δημόσιοι ηλεκτρονικοί πλειοδοτικοί διαγωνισμοί για ακίνητα σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, όλα τους είναι σε τοποθεσίες – φιλέτο, και ανάμεσά τους βρίσκεται και ένα ολόκληρο πρώην στρατόπεδο.