Πρωτόκολλο συνεργασίας ανάμεσα στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και την Τράπεζα Πειραιώς υπογράφηκε στην Παλαιά Αίθουσα Συγκλήτου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών(ΕΚΠΑ). Η Τράπεζα Πειραιώς θα συνεργαστεί και θα συνδράμει το ΕΚΠΑ σε μια σειρά από επιστημονικές και άλλες δράσεις, σχετικά με τον εορτασμό των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821, στο πλαίσιο της κοινής επιθυμίας των δυο φορέων να αναδείξουν τη σημασία και το ιστορικό βάρος της επετείου.
Στους στόχους της συνεργασίας περιλαμβάνονται η ανάδειξη βασικών πτυχών της ιστορίας της Επανάστασης του 1821 αλλά και της συμβολής της στη συγκρότηση του νεοπαγούς ελληνικού κράτους και η παραγωγή, κατά το δυνατόν, νέας γνώσης για το ιστορικό φαινόμενο στο διεθνές πλαίσιό του, και έμφαση σε ειδικά στοιχεία του(οικονομική ζωή, καθημερινότητα, πολιτισμός κ.ά.).
Επίσης, ένας σημαντικός στόχος είναι η επιδίωξη της μεγαλύτερης δυνατής διάχυσης των αποτελεσμάτων των δράσεων σε πολλαπλές ομάδες κοινού (γενικό κοινό, ακαδημαϊκή κοινότητα, μαθητική κοινότητα).
Υπογράφοντας το Πρωτόκολλο Συνεργασίας ο πρόεδρος του ΔΣ της Τράπεζας Πειραιώς Γιώργος Χαντζηνικολάου δήλωσε ότι μέσω της συνεργασίας με το ΕΚΠΑ η Τράπεζα Πειραιώς υποστηρίζει ένα έργο εθνικής, ιστορικής και επιστημονικής αξίας που θα αναδείξει στην παρούσα συγκυρία τον ρόλο της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας της χώρας στη διαμόρφωση των αξιών για τον σύγχρονο Έλληνα, μέσα και έξω από τη χώρα, με αφορμή τη συμβολική αυτή επέτειο. «Δεν συμμετέχουμε συγκυριακά σε μια τέτοια πρωτοβουλία.
Η τράπεζά μας δεν είναι ένας οικονομικός οργανισμός απομονωμένος από το κοινωνικό και πολιτισμικό γίγνεσθαι. Έχουμε στρατηγικά δεσμευτεί σε ένα πολύπλευρο έργο εταιρικής υπευθυνότητας στο πλαίσιο του οποίου αναπτύσσουμε πολλές δραστηριότητες με κοινωνικό, εκπαιδευτικό και πολιτισμικό περιεχόμενο και με αναφορές ταυτόχρονα στο παρελθόν και στο μέλλον της χώρας», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, καθηγητής Μ.Α. Δημόπουλος, αναφέρθηκε στη σημασία της συνεργασίας των δύο φορέων και στις προοπτικές επέκτασής της και σε άλλους τομείς, πάντα στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του ΕΚΠΑ.
Ακολούθησε συνοπτική περιγραφή των σχεδιαζόμενων εκδηλώσεων και δράσεων από το ΕΚΠΑ, όπου, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται:
- Συνέδρια και ημερίδες για την Επανάσταση και την μελέτη στο σύνολό της αλλά και σε επιμέρους πτυχές της, δημιουργία Κέντρου Μελέτης της Ελληνικής Επανάστασης του 1821
- Έκθεση στο Μουσείο Ιστορίας του ΕΚΠΑ σε συνεργασία με το Ιστορικό Αρχείο ΕΚΠΑ
- Δημιουργία στο κεντρικό κτίριο του ΕΚΠΑ μόνιμης έκθεσης για την ιστορία του ΕΚΠΑ συνδεδεμένη με την Επανάσταση του 1821 και τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση
- Ερευνητικό πρόγραμμα αναφορικά με τη συμβολή του Πανεπιστημίου στη διαχείριση της μνήμης και της ιστορίας της Επανάστασης του 1821 με τη δημιουργία και σχετικού ιστότοπου και συναφών εκδόσεων.
Επίσης, με τη συνεργασία διδασκόντων και φοιτητών-τριων, θα διοργανωθούν καλλιτεχνικές εκδηλώσεις που θα αναφέρονται στις αναπαραστάσεις του 1821, σύγχρονες και μεταγενέστερες, μέσα από την τέχνη.
Κοινή ήταν η πεποίθηση ότι η συνεργασία του ΕΚΠΑ με την Τράπεζα Πειραιώς εμπεριέχει και ένα συμβολικό μήνυμα: Αναδεικνύει τη σημασία και τη δυναμική που μπορεί και πρέπει να έχει η συστράτευση διαφορετικών, αλλά ταυτόχρονα πρωτοπόρων δυνάμεων της χώρας, όπως είναι η ακαδημαϊκή και επιστημονική κοινότητα με τους φορείς της οικονομικής ζωής για την επίτευξη των μεγάλων κοινών εθνικών στόχων.
Από την πλευρά του ΕΚΠΑ παρέστησαν οι αντιπρυτάνεις του Ιδρύματος, καθηγητές Α. Τσακρής, Δ. Τούσουλης και Ν. Βούλγαρης, και τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, οι καθηγήτριες Μ. Ευθυμίου και Ο. Κατσιαρδή, και οι καθηγητές Ε. Χατζηβασιλείου, πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, και Β. Καραμανωλάκης, πρόεδρος του Ιστορικού Αρχείου του ΕΚΠΑ. Από την Τράπεζα Πειραιώς παρέστησαν ο ανώτερος γενικός διευθυντής Β. Κουτεντάκης, και ο διευθυντής Μάρκετινγκ Λουκάς Πετρούνιας.