ΔΙΕΘΝΗ
Επιπλέον 19 δισ. ευρώ για την επανεκκίνηση της αυστριακής οικονομίας
Published
5 έτη agoon
By
NewsroomΣτο τέλος της δεύτερης, διήμερης κλειστής συνεδρίασής της, η αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος και των Πράσινων, παρουσίασε σήμερα το απόγευμα στη Βιέννη ένα πακέτο περίπου 19 δισεκατομμυρίων ευρώ για επιπλέον ενίσχυση της οικονομίας μετά τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού.
Πέραν των γνωστών προθέσεών της, όπως η εφάπαξ καταβολή ενός ποσού στους ανέργους, παρουσιάστηκαν νέα σχέδια, συμπεριλαμβανομένου ενός εκτεταμένου πακέτου για τη γεωργία και δύο “δισεκατομμύρια για το κλίμα”, με τα μέτρα στήριξης να φθάνουν συνολικά τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ, όπως δήλωσε ο καγκελάριος και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς.
Παρά το γεγονός ότι ο δείκτης χρέους αναμένεται να αυξηθεί σε πάνω από 90% φέτος, ο ίδιος εμφανίστηκε ταυτόχρονα αισιόδοξος ότι, όπως και μετά την τελευταία μεγάλη οικονομική κρίση, θα ήταν δυνατό να υπάρξει μία πίεση του χρέους σαφώς προς τα κάτω.
“Νομίζω ότι αυτό είναι εφικτό”, αλλά το βασικό είναι ότι η οικονομία ξεκινά ξανά, και επιπλέον, η Αυστρία ως χώρα εξαγωγών και τουρισμού εξαρτάται επίσης από τη διεθνή ανάπτυξη, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όπως τόνισε ο αντικαγκελάριος και αρχηγός των Πράσινων Βέρνερ Κόγκλερ, το πακέτο ελάφρυνσης περιέχει ισχυρά κοινωνικά στοιχεία, όπως το “μπόνους παιδιών”, το νομοσχέδιο για την προστασία του κλίματος ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ που θα απαιτηθεί για τα επόμενα χρόνια, ανεξάρτητα από την κρίση του κορονοϊού, έχει ήδη εξασφαλιστεί με τη δέσμη μέτρων.
Από την πλευρά του, ο προερχόμενος από το Λαϊκό Κόμμα υπουργός Οικονομικών Γκέρνοτ Μπλιούμελ σημείωσε πως το πακέτο βρίσκεται πάνω στους πυλώνες “διάσωση, ελάφρυνση και επενδύσεις”.
Εκτός από τα ήδη γνωστά μέτρα – όπως ένα μπόνους επένδυσης 14% και η προώθηση της μεταρρύθμισης της φορολογίας των μισθών — ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε μια επιλογή σταδιακής απόσβεσης, που θα επιτρέψει μία απόσβεση έως και 30% από την αρχή, και ο ίδιος θεωρεί ότι αυτό το μέτρο θα θέσει σε κυκλοφορία χρήματα, ενώ αυτός ο τύπος απόσβεσης θα εισαχθεί επ ‘αόριστον.
Σύμφωνα με την υπουργό Περιβάλλοντος Λεονόρε Γκεβέσλερ, η οποία προέρχεται από τους Πράσινους, η κυβέρνηση σκοπεύει να δαπανήσει συνολικά “δύο πλήρη δισεκατομμύρια” για την προστασία του κλίματος το 2021 και το 2022, και αυτά θα είναι επιπλέον, πέρα από τις προτεραιότητες που έχουν ήδη εγγραφεί στον προϋπολογισμό.
Ένα ποσό 750 εκατομμυρίων ευρώ θα επενδυθεί σε μια επιθετική αποκατάσταση της πολιτικής για το κλίμα, και, όπως ανέφερε η ίδια, πάνω απ ‘όλα, η οικονομική υποστήριξη θα πρέπει να είναι σε θέση να ισχύει για όσους δυσκολεύονται να κάνουν την αλλαγή, και θα αρθούν τα νομικά εμπόδια στο δίκαιο για την κατοικία και τις μισθώσεις.
Ποσό 260 εκατομμυρίων ευρώ προβλέπεται για την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με την έρευνα στον τομέα της προστασίας του κλίματος και των μελλοντικών τεχνολογιών να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στο μέλλον και να χρηματοδοτείται με 300 εκατομμύρια ευρώ.
Ένα “Πακέτο Βοήθειας”, ύψους 38 δισεκατομμυρίων ευρώ, κατά των οικονομικών επιπτώσεων της κρίσης του κορονοϊού, που θα αντικαθιστούσε το “Ταμείο Κρίσης” ύψους τεσσάρων δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο είχε αποφασιστεί μία εβδομάδα νωρίτερα για τον ίδιο σκοπό, είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση συνασπισμού ήδη στις 18 Μαρτίου.
Όπως είχε τονίσει τότε ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, στόχος είναι η διάσωση όσο το δυνατόν περισσότερων θέσεων εργασίας, “όσο υψηλό και να είναι το κόστος”, ενώ από την πλευρά του, ο αντικαγκελάριος και αρχηγός των Πράσινων Βέρνερ Κόγκλερ είχε επισημάνει ότι η τωρινή κρίση είναι “η μεγαλύτερη κρίση μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο”.
Με αυτό το “Πακέτο Βοήθειας” ανατρεπόταν ήδη πριν καν από την παρουσίασή του στη Βουλή, ο νέος προϋπολογισμός για το 2020, που είναι ο πρώτος της νέας κυβέρνησης συνασπισμού η οποία ορκίστηκε και ανέλαβε καθήκοντα στις 7 Ιανουαρίου.
Με το “Πακέτο Βοήθειας” να προβλέπει συμπληρωματικές, στα τέσσερα εκατομμύρια του Ταμείου Κρίσης”, επιπλέον “έκτακτες βοήθειες” ύψους 15 δισεκατομμυρίων ευρώ, εγγυήσεις δανείων (εννέα δισεκατομμύρια ευρώ) και αναστολή φόρων (10 δισεκατομμύρια ευρώ), το έλλειμμα θα είναι αντίστοιχα πολύ μεγαλύτερο από το αναμενόμενο έως τις αρχές του έτους πλεόνασμα 1% του ΑΕΠ για το 2020.
Στον νέο προϋπολογισμό που κατατέθηκε λίγες ημέρες αργότερα στη Βουλή είχαν συνυπολογιστεί τα τέσσερα δισεκατομμύρια του “Ταμείου Κρίσης”, αλλά όχι τα 38 δισεκατομμύρια του “Πακέτου Βοήθειας”.
Ο καγκελάριος Κουρτς, ανακοινώνοντας τότε τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού στην οικονομία, είχε τονίσει πως θα μπορούσαν να ακολουθήσουν περαιτέρω βήματα, που προφανώς είναι η σημερινή κυβερνητική απόφαση για τα 19 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ως αντίδραση για τις επιπλέον δαπάνες, ο υπουργός Οικονομικών Γκέρνοτ Μπλιούμελ είχε ανακοινώσει την εγκατάλειψη του στόχου του μηδενικού ελλείμματος, που προφανώς δεν προβλέπεται πλέον στον προϋπολογισμό του 2020.
“Ένας ισοσκελισμένος προϋπολογισμός είναι πάντα σημαντικός, όμως η υγεία των Αυστριακών, οι θέσεις εργασίας και η οικονομική θέση της χώρας είναι σημαντικότερα”, είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
You may like
-
Ακίνητα ως εξοχική κατοικία στην Ελλάδα αγοράζουν οι Αυστριακοί – Τα πιό δημοφιλή νησιά
-
Εγκαινιάστηκε το Wilopark στο Dortmund της Γερμανίας
-
5.000 επιχειρήσεις επιδοτούνται από τα προγράμματα “Ψηφιακό Βήμα” και “Ποιοτικός Εκσυγχρονισμός”
-
3,2 δισ. ευρώ χάθηκαν από την αγορά μόνο στις επιχειρήσεις καταλυμάτων και εστίασης το Γ’ τρίμηνο
-
Διψήφια ύφεση για το 2020 τελικά λόγω του 2ου κύματος της πανδημίας
-
Πλησιάζει τα 9 δισ. ευρώ το έλλειμμα στο Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών στο 9μηνο
Ολοκληρώνεται έως τέλος του 2025 το νέο ξενοδοχείο Wyndham με serviced apartments στον Πειραιά – Πού θα γίνει
“Κτίζει” χαρτοφυλάκιο ακινήτων η Alpha Bank – Ποιά γνωστά ακίνητα απέκτησε και ποιά μεγάλα κτιριακά έργα υλοποιεί στη Σταδίου
“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο στην Πανεπιστημίου – Τι περιλαμβάνει ο διαγωνισμός αξιοποίησης του γνωστού ακινήτου
Στο χαρτοφυλάκιο της Radisson το Paradise Resort Evia στην Ερέτρια – Πότε θα ανοίξει ανανεωμένο
Ολοκλήρωσε την απόκτηση του “Ταχυδρόμου” στο Βόλο η Premia – Σε ποιές πόλεις εγκαινίασε νέα κτίρια φοιτητικών κατοικιών
Δύο νέες διεθνείς διακρίσεις για το έργο γραφείων TAVROS της Hellenic Properties στον Ταύρο
Εγκρίθηκε νέο έργο για ξενοδοχείο στα Κουφονήσια
Ολοκληρώνονται έως τέλος του 2025 τρεις νέες επενδύσεις σε κτίρια κατοικιών και γραφείων σε Πειραιά και Νότια Προάστια – Ποιά εταιρεία επενδύει
Τέλος του 2026 ολοκληρώνεται από Dimand – ΤΕΡΝΑ το νέο “πράσινο” συγκρότημα γραφείων του ΤΕΕ στο Μαρούσι
Πρώτο “πράσινο φως” στη μεγάλη επένδυση για τη μεταμόρφωση του πρώην Ξενία Κύθνου
Άνοιξε το πρώτο ξενοδοχείο Sokio στην Αθήνα – “Στα σκαριά” ακόμη 3 νέα καταλύματα σε Αττική και Χαλκιδική
Τέλος του 2026 ολοκληρώνεται από Dimand – ΤΕΡΝΑ το νέο “πράσινο” συγκρότημα γραφείων του ΤΕΕ στο Μαρούσι
“Στα σκαριά” 14 νέα έργα για ξενοδοχεία στις Κυκλάδες – Σε ποιά νησιά θα γίνουν
Προχωρά η κατασκευή του νέου “πράσινου” κτιρίου γραφείων MOB1 στο Μαρούσι – Που βρίσκεται το ακίνητο
[VIDEO] Δείτε πώς θα γίνουν τα νέα “πράσινα” κτίρια κατοικιών και γραφείων στο Piraeus Gate Project
Επεκτείνει τις ξενοδοχειακές επενδύσεις στην Αθήνα η Sokio Hotels – “Στα σκαριά” και νέο ξενοδοχείο μαζί με τη Wyndham στο κέντρο της Αθήνας
Πρώτο “πράσινο φως” στη μεγάλη επένδυση για τη μεταμόρφωση του πρώην Ξενία Κύθνου
Προς ολοκλήρωση η μεγάλη εμπορική επένδυση στη Στοά Αρσακείου – Ποιοί χώροι έχουν ήδη ξεκινήσει να λειτουργούν
Οι 3 νέες επενδύσεις της Athenaeum Hotels στην Αθήνα – Που σχεδιάζονται νέα 5άστερα ξενοδοχεία
“Πράσινο φως” για 4 νέες επενδύσεις σε ξενοδοχεία στην Πελοπόννησο – Ποιές δύο περιοχές μονοπωλούν το επενδυτικό ενδιαφέρον
[VIDEO] Δείτε πώς θα γίνουν τα νέα “πράσινα” κτίρια κατοικιών και γραφείων στο Piraeus Gate Project
[VIDEO] Προχωρούν από την Dimand τα έργα κατασκευής του νέου Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά
[VIDEO] Το όραμα της Dimand για τις πόλεις του σήμερα και του αύριο μέσα από 20 εμβληματικά έργα
[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα κτιριακά έργα για τις μεγάλες οικιστικές, εμπορικές και τουριστικές επενδύσεις στο Ελληνικό
[VIDEO] Προχωρά η mega επένδυση logistics της ΙΚΕΑ στον Ασπρόπυργο
[VIDEO] Δείτε πώς μεταμορφώθηκε παλιό κτίριο γραφείων στην Πλατεία Μαβίλη
[VIDEO] Πώς θα γίνει το νέο έργο logistics Eleusis Project στον Ασπρόπυργο – Ποιά εταιρεία επενδύει
Ξεκινούν από τη ΜΕΤΚΑ τα έργα για τη μεγάλη επένδυση VORIA στο Μαρούσι – Εκδόθηκαν οι οικοδομικές άδειες
[VIDEO] Προχωρά η νέα οικιστική επένδυση στη Νέα Σμύρνη – Σε ποιά περιοχή κατασκευάζεται
[VIDEO] Ολοκληρώνεται η οικιστική επένδυση της Ten Brinke στην Αργυρούπολη – Πού βρίσκεται το ακίνητο
TRENDING
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 εβδομάδες agoΆνοιξε το πρώτο ξενοδοχείο Sokio στην Αθήνα – “Στα σκαριά” ακόμη 3 νέα καταλύματα σε Αττική και Χαλκιδική
-
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ3 ημέρες agoΤέλος του 2026 ολοκληρώνεται από Dimand – ΤΕΡΝΑ το νέο “πράσινο” συγκρότημα γραφείων του ΤΕΕ στο Μαρούσι
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago“Στα σκαριά” 14 νέα έργα για ξενοδοχεία στις Κυκλάδες – Σε ποιά νησιά θα γίνουν
-
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ4 ημέρες agoΠροχωρά η κατασκευή του νέου “πράσινου” κτιρίου γραφείων MOB1 στο Μαρούσι – Που βρίσκεται το ακίνητο
-
RESIDENTIAL4 ημέρες ago[VIDEO] Δείτε πώς θα γίνουν τα νέα “πράσινα” κτίρια κατοικιών και γραφείων στο Piraeus Gate Project





