REAL ESTATE

Επιβράδυνση μεν, άνοδος δε στις τιμές κατοικιών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Published

on

Παρά την πανδημία και την οικονομική αβεβαιότητα που έχει προκαλέσει, αλλά και συγκεκριμένα τη μεγάλη μείωση της ζήτησης για κατοικίες από αλλοδαπούς αλλά και ημεδαπούς επενδυτές για αξιοποίηση μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης, η κούρσα ανόδου των τιμών τους καλά κρατεί.

Τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη συνεχίστηκε το 2020 εν μέσω πανδημίας η αύξηση των τιμών πώλησης κατοικιών, αν και με μειούμενο ρυθμό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας Knight Frank, οι τιμές κατοικιών στην Αθήνα σημείωσαν αύξηση 5,5% το Γ’ τρίμηνο του 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Αντίστοιχη τάση υπήρξε και στη Θεσσαλονίκη, με αύξηση 4,4%.

Ωστόσο, το Γ’ τρίμηνο, λόγω της ρευστής κατάστασης και της εξαΰλωσης του τουρισμού, οι τιμές αυξήθηκαν με βραδύτερο ρυθμό σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του έτους. Συγκεκριμένα, στην Αθήνα, το πρώτο μισό του 2020, η αύξηση των τιμών κατοικιών εκτοξεύθηκε στο 10,5% ενώ στη Θεσσαλονίκη στο 5,5%.

Τι δείχνει η οικοδομική δραστηριότητα

Την ίδια τάση σε γενικές γραμμές δείχνει και η ανάλυση της οικοδομικής δραστηριότητας στην Αττική. Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ για το πρώτο 8μηνο της χρονιάς, εκτοξεύθηκαν τόσο οι νέες οικοδομικές άδειες (+24,8%) όσο και ο οικοδομικός όγκος (+25,3%), έναντι του αντίστοιχου διαστήματος το 2019.

Από το Σεπτέμβριο, βέβαια, μειώθηκε ο ρυθμός αύξησης της οικοδομικής δραστηριότητας στην Αττική, αλλά και πάλι παρέμεινε σε υψηλότερα επίπεδα από την υπόλοιπη χώρα.

Τα νέα οικιστικά συγκροτήματα

Σε κάθε περίπτωση, οι τάσεις δείχνουν ότι το οικιστικό κομμάτι αποτελεί ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό κλάδο του ελληνικού real estate, με τις δύο πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη) να μετατρέπονται σε city break προορισμούς προσελκύοντας επενδύσεις σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Παράλληλα, ιδιαίτερη δυναμική αποκτά και η ανάπτυξη νέων κατοικιών υψηλών προδιαγραφών, σε οικιστικά συγκροτήματα σε πολλές περιοχές της Αθήνας (κέντρο, Νότια Προάστια, Μεσόγεια). Ενδεικτικά παραδείγματα αποτελούν το ONE ATHENS στο Λυκαβηττό αλλά και το VILLA CAMBAS στην Παλλήνη.

Advertisement

TRENDING