ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Επιχειρηματικά Πάρκα: Βέλτιστη επιλογή στις μεγάλες βιομηχανικές επενδύσεις

Published

on

Σε συνέντευξη που παραχώρησε την περασμένη Παρασκευή στο bizness.gr, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής & Πειραιώς, κ. Δημήτρης Μαθιός, ανέδειξε την ανάγκη να εγκριθούν από την κυβέρνηση τα 70 άτυπα βιομηχανικά πάρκα. Κι αυτό, ώστε να μπορούν να τρέξουν εκεί σοβαρές επενδύσεις, που θα ενισχύσουν την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας.

Όντως, πρόθεση της Πολιτείας και πιο εξειδικευμένα του Υπουργείου Βιομηχανίας του οποίου προΐσταται ο κ. Στέργιος Πιτσιόρλας, ήταν εξ΄αρχής να προχωρήσουν όσο το δυνατόν συντομότερα οι διαδικασίες των σχετικών εγκρίσεων. Και προς αυτή την κατεύθυνση ψηφίστηκε, πρόσφατα, νομοσχέδιο επί τούτου.

Μέχρι σήμερα, στους οργανωμένους υποδοχείς έχουν εγκατασταθεί και λειτουργούν επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στον τομέα της βιομηχανίας, της βιοτεχνίας, των μεταφορών και της αποθήκευσης σε ποσοστό μικρότερο του 5% των καταγεγραμμένων δραστηριοτήτων. Σημαντικό ποσοστό της βιομηχανικής δραστηριότητας έχει εγκατασταθεί στις οριζόμενες ως «Άτυπες Βιομηχανικές Συγκεντρώσεις» (ΑΒΣ), ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό καταγράφεται διάσπαρτο στις εκτός σχεδίου περιοχές. Ακριβώς αυτό, είναι το πρόβλημα που επιχείρειται να επιλυθεί.

Με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομίας & Ανάπτυξης το οποίο ψηφίστηκε εσχάτως, προωθούνται από κοινού η ενίσχυση της ανάπτυξης των Επιχειρηματικών Πάρκων και η απλοποίηση διοικητικών διαδικασιών, που λειτουργούσαν ως ανασταλτικός παράγοντας στην οργάνωση τους.

Πιο συγκεκριμένα:

– Διευκρινίζεται πλήρως το καθεστώς του απαιτούμενου μετοχικού κεφαλαίου και ο χρόνος πιστοποίησης της απαιτούμενης αύξησης (έξι μήνες μετά την απόφαση έγκρισης του ΕΠ), ώστε το μετοχικό κεφάλαιο να μην είναι κατώτερο του 10% του εγκεκριμένου προϋπολογισμού.

– Δίνεται η δυνατότητα αίτησης ανάπτυξης ΕΠ και σε εταιρείες υπό σύσταση. Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται ιδιαίτερο κίνητρο για την ανάληψη πρωτοβουλιών ανάπτυξης ΕΠ, καθώς οι ενδιαφερόμενοι φορείς δεν υποχρεούνται να συστήσουν ΑΕ Ειδικού Σκοπού πριν την έγκριση της επένδυσης. Ιδιαιτέρως επισημαίνεται ότι με την ρύθμιση αυτή, διευκολύνονται σημαντικά δημόσιοι φορείς, ΟΤΑ και Επιμελητήρια, να αναλαμβάνουν σχετικές πρωτοβουλίες και να προβαίνουν στην ίδρυση ΑΕ όταν αυτές οι πρωτοβουλίες εξελίσσονται θετικά, χωρίς να χάνεται μεγάλος και πολύτιμος χρόνος, ειδικά για δημόσιους φορείς, όπου η συμμετοχή τους σε ΑΕ απαιτεί μεγάλες διοικητικές διαδικασίες και ελέγχους που μπορούν εξελίσσονται παράλληλα με την εξέταση του φακέλου έγκρισης της επένδυσης.

– Προωθούνται διατάξεις σχετικά με τη δυνατότητα μείωσης χώρων στάθμευσης, ακόμα και για τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις, όταν ο αναγκαίος αριθμός καλύπτεται και από τις κοινόχρηστες θέσεις.

– Διευρύνεται η δυνατότητα τμηματικής ολοκλήρωσης των έργων υποδομής και σε πάνω από δύο φάσεις.

– Επεκτείνονται οι διατάξεις απαλλαγής από άδεια εγκατάστασης και τα κίνητρα του ν.3982/2011 και στις επιχειρήσεις εφοδιαστικής που εγκαθίστανται εντός ΕΠ.

Όπως ήδη γνωρίζουμε, με το άρθρο 11 του νομοσχεδίου επιτεύχθηκε η ολιστική αντιμετώπιση του προβλήματος της ευρείας άναρχης βιομηχανικής δόμησης στην περιοχή των Οινοφύτων. Με τη συνεργασία των Υπουργείων Οικονομίας & Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, του Δήμου Τανάγρας αλλά και των οικονομικών φορέων της περιοχής, διαμορφώθηκε μία κοινή στρατηγική για την εξυγίανση και την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Στα επόμενα βήματα υπάρχει πρόβλεψη για τη σύνταξη μελετών και για άλλες περιοχές, όπως το Καλοχώρι Θεσσαλονίκης. Ακριβώς στα πρότυπα των ενεργειών που έγιναν και στα Οινόφυτα.

Τέλος, με τροπολογία στον ίδιο νόμο ικανοποιήθηκαν αιτήματα για την επίλυση προβλημάτων αδειοδότησης και λειτουργίας των βιομηχανικών δραστηριοτήτων και των δραστηριοτήτων εφοδιαστικής. Μεταξύ άλλων υπήρξε μέριμνα για: Την απλοποίηση του συστήματος είσπραξης και απόδοσης της εισφοράς για τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις εντός Επιχειρηματικών Πάρκων. Την παράταση των προθεσμιών ολοκλήρωσης έργων υποδομής (δρόμοι, φωτισμός, βιολογικός καθαρισμός κτλ.). Τη διευκρίνιση του ορίου κάλυψης σε ποσοστό 70% για τις επιχειρήσεις εντός ΕΠ (σ.σ. Επιχειρηματικών Πάρκων). Καθώς και την αξιοποίηση κτιρίων εντός Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ). Η τελευταία αυτή μεταβολή, λειτουργεί θετικά στη σημαντική ενίσχυση του κλάδου των logistics.

Πέρα από τις επιμέρους διευκολύνσεις (ενδεικτικά παρατίθενται ορισμένες παραπάνω), πάντως, το πλέον κομβικό όφελος του νομοσχεδίου είναι ότι προσπαθεί να υπερκεράσει τις γραφειοκρατικές ανορθογραφίες. Απλοποιώντας τις διαδικασίες για τις αδειοδοτήσεις των μονάδων παραγωγής και εμφιάλωσης ιατρικών και πεπιεσμένων αερίων. Συνοπτικά λοιπόν, δεν θα απαιτείται στο εξής να εκδίδονται δύο Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (ΚΥΑ) για την παροχή κάποιας αδειοδότησης, αλλά θα αρκεί μία γνωστοποίηση από την αρμόδια Διεύθυνση Ανάπτυξης της εκάστοτε Περιφέρειας.

 

Χρήστος Δημόπουλος-bizness.gr

 

TRENDING

Επικοινωνία

Copyright © 2019-2024 Bizness.gr

Bizness.gr - Ταυτότητα
Ιδιοκτήτρια εταιρεία: «INFRA MEDIA M.I.K.E.» Διακριτικός τίτλος: «INFRA MEDIA» - Έδρα: Δήμος Αθηναίων, Αριστείδου αρ. 10-12, Τ.Κ. 10559 - ΑΦΜ: 801478591 Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ. - Τηλ. επικοινωνίας: 2130405600 - E-mail: contact@ypodomes.com Νόμιμος Εκπρόσωπος: Καραγιάννης Νικόλαος, Νόμιμος Εκπρόσωπος - Δικαιούχος του ονόματος τομέα (bizness.gr): INFRA MEDIA M.I.K.E. - Διευθυντής/Διαχειριστής: Καραγιάννης Νικόλαος - Διευθυντής Σύνταξης: Κατερίνα Παναγέα
Η Εταιρεία δηλώνει ότι έχει συμμορφωθεί με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63).