Σημαντικούς δρόμους συνεργασίας ελληνικών επιχειρήσεων στη Κένυα, άνοιξε η επιχειρηματική αποστολή που πραγματοποιήθηκε στο Ναϊρόμπι, με επικεφαλής τον υφυπουργό Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ, ο οποίος είχε προετοιμάσει το έδαφος τόσο στο προηγούμενο ταξίδι του στη Κένυα τον περασμένο Νοέμβριο, όσο και στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε πριν ένα μήνα στις Βρυξέλλες με τον κενυάτη ΑΝΥΠΕΞ κ. Ababu Namwamba, στο περιθώριο της υπουργικής Συνόδου Ευρωπαϊκής και Αφρικανικής Ένωσης.
Ενέργεια, αλουμίνιο, κατασκευές, καλλυντικά, τουρισμός, τυποποιημένα τρόφιμα, ναυτιλία, ελληνικά αγροτικά, λιμενική συνεργασία κλπ, ήταν στην ατζέντα των συζητήσεων στο Υπουργείο Εξωτερικών και Διεθνούς Εμπορίου και στο Εμπορικό Επιμελητήριο της Κένυας, όσο και στις Business to. Business (Β2Β) επαφές που είχαν οι εκπρόσωποι των ελληνικών εταιριών με Κενυάτες συναδέλφους τους.
Σύμφωνα με δήλωση του ΥΦΥΠΕΞ κ.Κουίκ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:
«Πέρα από τις Β2Β συναντήσεις που οι ίδιοι οι Έλληνες επιχειρηματίες σχολίαζαν με ικανοποίηση τα αποτελέσματα τους, θα ήθελα να σταθώ σε ορισμένα δεδομένα που προέκυψαν από τις πολύωρες συζητήσεις που είχαμε στο ΥΠΕΞ και το Επιμελητήριο.
Πρώτο και κυριότερο είναι ότι συμφωνήσαμε τάχιστα να υπογράφει το MOU των λιμένων Πειραιά – Μομπάσα, που καθυστερούσε από πλευράς Κένυας. Οι Κενυάτες έχουν πλήρως αντιληφθεί αυτό που τους εξήγησα. Ότι τα πλοία με τα προϊόντα τους βγαίνοντας από το Σουέζ, έχουν σε ταχύτατο ναυτιλιακό χρόνο τον Πειραιά, απ’ όπου πιο οικονομικά και γρήγορα μπορούν να διεισδύσουν στην Ευρώπη.
Το δεύτερο ήταν μια έκπληξη. Όπως μας είπε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Kiprono Kittony, η Κένυα είναι μια χώρα τεράστιας παραγωγής μελιού, από θυμάρι και άνθη και μας ζητήθηκε οι εταιρίες τους να συνεργαστούν με τις δικές μας, στοχεύοντας την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια αγορά. «Δύο πιο αποτελεσματικοί από έναν», όπως επισημάνθηκε. Επίσης ζήτησαν επαφή με συγκεκριμένη ελληνική εταιρία που ειδικεύεται στα καλλυντικά με βάση το μέλι, με το ενδεχόμενο ίδρυσης αντίστοιχης επιχείρησης στη Κένυα, στην ήπειρο μιας αγοράς εκατομμυρίων.
Αν δούλευα σήμερα σε εφημερίδα, θα έβαζα τίτλο ότι «το στόμα τους έσταζε μέλι» για τα συγκεκριμένα προγράμματα, αλλά και για όλα τα υπόλοιπα που συζητήσαμε.
Μας αγαπούν εμάς τους Έλληνες. Και μάλιστα χαριτολογώντας μας είπαν ότι «τιμούν ιδιαίτερα την ιστορία της Ελλάδας, αφού πολλοί Κενυάτες είναι πρωταθλητές του κατ’ εξοχήν ελληνικού αθλήματος, του μαραθωνίου»!
Το τρίτο που ζήτησαν από το ΥΠΕΞ, είναι να δεχθούμε για σπουδές νέους μορφωμένους και πολύγλωσσους Κενυάτες, στη Διπλωματική Ακαδημία του Υπουργείου μας».
Τέλος, κάτι από το πεδίο της πολιτικής και της διπλωματίας: Η Κένυα είναι μέλος της Βρετανικής Κοινοπολιτείας. Εξήγησα ότι εάν στην μετά Brexit εποχή, έχουν ανάγκη παρεμβάσεων για θέματά τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα μπορούν να υπολογίζουν στη στήριξη της Ελλάδας. Η Κένυα είναι μια πολύ σημαντική χώρα στην Ανατολική υποσαχάρια Αφρική και πρέπει να την έχουμε στη σφαίρα των συμμαχιών μας. Πέρα από τη Διασπορά μας που παίζει συνδετικό ρόλο.
Αυτή η αναφορά της ελληνικής κυβέρνησης, εκτιμήθηκε πολύ θετικά».
Στις συναντήσεις του υφυπουργού Εξωτερικών ήταν παρόντες ο πρέσβης στο Ναϊρόμπι κ. Μπάτσος, ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ κ.Κωνσταντίνος Μπίτσιος και ο εκπρόσωπος του Enterprise Greece κ.Γιώργος Ζησιμάτος.
Ο κ.Κουίκ απηύθυνε επίσημη πρόσκληση στον ΑΝΥΠΕΞ κ. Ababu Namwamba να επισκεφθεί την Ελλάδα και ο κ. Μπίτσιος ζήτησε από τον ομόλογό του κ. Kiprono Kittony, με τον οποίο υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας, να πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Ελλάδα επιχειρηματική αποστολή από τη Κένυα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ