ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 3 με εξατομικευμένη προσέγγιση για τις πληττόμενες επιχειρήσεις

Published

on

Μετά την επιτυχία των δύο πρώτων κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να ανακοινώσει και τον επόμενο 3ο κύκλο, πριν καν τελειώσει ο υφιστάμενος στις 31/8.

Ο νέος κύκλος αναμένεται να ξεκινήσει ακόμη και την επόμενη εβδομάδα, οπότε και θα έχει ανανεωθεί και ο σχετικός διαδικτυακός κόμβος της ΑΑΔΕ (aade.gr/mybusinesssupport).

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες της αγοράς, η νέα Επιστρεπτέα Προκαταβολή αναμένεται να έχει μια σημαντική διαφοροποίηση σε σχέση με τους προηγούμενους δύο κύκλους.

Στόχος είναι να είναι πιο δίκαιη και να συμπεριλάβει όσους πραγματικά έχουν ανάγκη στήριξης. Αυτό αναμένεται να γίνει με ένα πιο δίκαιο σύστημα κριτηρίων που θα εφαρμόζονται πλέον σε επίπεδο επιχείρησης και όχι κλάδου ή περιοχής.

Ανεξάρτητα, λοιπόν, από τους ΚΑΔ ή την γεωγραφική περιοχή της επιχείρησης, θα αναζητούνται πλέον σε κάθε επιχείρηση τα κριτήρια πτώσης τζίρου κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, τα βασικά πλεονεκτήματα της νέας Επιστρεπτέας Προκαταβολής είναι:

– η στήριξη σε όσες επιχειρήσεις έχουν πτώση τζίρου ανεξάρτητα από ΚΑΔ ή περιοχή.

– αναμένεται να ενταχθούν και οι πολύ μικρές επιχειρήσεις, όπως οι ατομικές επιχειρήσεις, ακόμη και χωρίς εργαζομένους ή ταμειακή μηχανή. Συνεκδοχικά, θα περιληφθούν ακόμη και ελεύθεροι επαγγελματίες και επαγγελματίες που εργάζονται με “μπλοκάκι”.

Αν επιβεβαιωθούν τα παραπάνω, τότε θα μπορέσουν να λάβουν τη στήριξη, υπό τη μορφή χαμηλότοκων κρατικών δανείων, πολλές επιχειρήσεις, που σε προηγούμενους κύκλους δε μπορούσαν να ενταχθούν. Για παράδειγμα, επιχείρηση ενός κλάδου που με βάση τον ΚΑΔ (π.χ. σούπερ μάρκετ) δεν εμφανιζόταν στις πληττόμενες, τώρα θα μπορεί να ενταχθεί αν βρίσκεται σε τουριστική περιοχή που έχει πληγεί από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις του Υπουργείου Οικονομικών και έως τότε οι επιχειρήσεις κρατούν (αισιόδοξη) στάση αναμονής.

Advertisement

TRENDING