Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurocommerce: Στο επίκεντρο η συμβολή του χονδρικού εμπορίου στην ευρωπαϊκή οικονομία

Newsroom

Published

on

«Στην Ελλάδα, θα πρέπει να ακολουθήσουμε τα ευρωπαϊκά βήματα εκσυγχρονισμού του χονδρικού εμπορίου, το οποίο μπορεί να προσδώσει προστιθέμενη αξία και να συμβάλει σημαντικά στην ελληνική οικονομία».

Αυτό σημείωσε σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά Βασίλης Κορκίδης με αφορμή το θέμα της χθεσινής συνεδρίασης του Eurocommerce, όπως ονομάζεται αυτή η ευρωπαϊκή συνομοσπονδία εμπορίου, που ήταν η συμβολή του χονδρικού εμπορίου στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Ο κ. Κορκίδης, ο οποίος είναι και μέλος του Δ.Σ. της EuroCommerce επισημαίνει: «Σαφέστατα, δεν είμαστε μία βιομηχανική χώρα και έχουμε την ανάγκη της συστηματικής εφαρμογής της χονδρεμπορικής «εμβέλειας», καθώς και μεγαλύτερης επιλογής εμπορικών εταίρων σε περισσότερες χώρες. Η Ελλάδα, με την μεγάλη ανάπτυξη του λιμανιού του Πειραιά, έχει τις δυνατότητες να γίνει το μεγαλύτερο χονδρεμπορικό κέντρο της Ν.Α. Ευρώπης. Αξίζει να το προσπαθήσουμε!..».

Σε ό,τι αφορά στα στοιχεία, για το χονδρικό εμπόριο στην ευρωπαϊκή οικονομία, σε ανακοίνωση του ΕΒΕΠ αναφέρονται τα εξής:

Το χονδρικό εμπόριο συμβάλλει σημαντικά στη λειτουργία της οικονομίας των χωρών της Ε.Ε. με σχεδόν 2 εκ. επιχειρήσεις να δραστηριοποιούνται στον τομέα. Ο κύκλος εργασιών του χονδρικού εμπορίου στην Ε.Ε., αυξήθηκε από 5,5 τρις ευρώ το 2008, πριν από την οικονομική κρίση, σε 6 τρις ευρώ το 2018, με ετήσιο ρυθμό αύξησης 4,3% και συνολικό ρυθμό αύξησης 10,3%. Η προστιθέμενη αξία του χονδρικού εμπορίου ανήλθε σε 660 δις ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 5% της συνολικής προστιθέμενης αξίας στην Ε.Ε. Το χονδρικό εμπόριο είναι ένας από τους μεγαλύτερους τομείς στην Ε.Ε. όσον αφορά τη συμβολή του στην απασχόληση με 10,6 εκ. θέσεις εργασίας, που αντιπροσωπεύει το 5% της συνολικής απασχόλησης στην Ε.Ε. Η απασχόληση στο χονδρεμπόριο έχει επηρεαστεί μόνο οριακά από την οικονομική κρίση του 2009 και έχει αυξηθεί συνεχώς από το 2014 μέχρι σήμερα.

Ο τομέας του χονδρικού εμπορίου κυριαρχείται από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Η κατανομή των επιχειρήσεων χονδρικής πώλησης κατά τάξη μεγέθους στην Ε.Ε. αντικατοπτρίζει τη σημασία των ΜμΕ, ιδίως όσον αφορά στην απασχόληση με το 49% όλων των απασχολουμένων στο χονδρικό εμπόριο στην Ε.Ε., όπου οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αντιπροσωπεύουν το 52% της συνολικής προστιθέμενης αξίας. Ο τομέας αποτελείται, σε μεγάλο βαθμό, από τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, με το 91% των επιχειρήσεων χονδρικής στην Ε.Ε. να απασχολούν κάτω των 10 εργαζομένων, ενώ οι ΜμΕ αντιπροσωπεύουν το 9% όλων των επιχειρήσεων. Με περισσότερους από 250 εργαζόμενους στο χονδρικό εμπόριο εντοπίζονται μόνο το 0,2% των επιχειρήσεων. Επιβεβαιώνεται πως, οι ΜμΕ διαθέτουν ευελιξία, είναι σε θέση να προσαρμοστούν γρήγορα στις μεταβαλλόμενες συνθήκες και έχουν βαθιά γνώση των προϊόντων, των διαδικασιών για την ανάπτυξη οικονομιών κλίμακας και αλυσίδων αξίας.

Η Eurostat ορίζει, γενικά, τον τομέα της χονδρικής από την αγορά, την αποθήκευση και την πώληση αγαθών, σε λιανοπωλητές, επαγγελματίες βιομηχανικούς ή εμπορικούς χρήστες ή σε άλλους χονδρεμπόρους ή μεσάζοντες, ανεξάρτητα από τις ποσότητες που πωλούνται. Οι μεσάζοντες του χονδρεμπορίου θέτουν τους αγοραστές και τους πωλητές σε επαφή ή εκτελούν εμπορικές συναλλαγές για τρίτους, χωρίς να είναι ιδιοκτήτες των αγαθών. Αυτοί είναι εμπορικοί αντιπρόσωποι έναντι προμήθειας, μεσίτες, πράκτορες πωλήσεων και αυτοαπασχολούμενοι εκπρόσωποι. Οι ομάδες εμπορικών συναλλαγών, μπορεί να είναι ιδιοκτήτες αγαθών, τα οποία πωλούν στα μέλη τους και στις θυγατρικές τους. Σχεδόν όλα τα εμπορεύματα μπορούν να δημιουργήσουν χονδρικό εμπόριο, αλλά μόνο ορισμένα από αυτά πωλούνται στο λιανικό εμπόριο. Σύμφωνα πάντα με την Ε.Ε., στη πραγματικότητα, ο ρόλος του χονδρικού εμπορίου υπερβαίνει κατά πολύ τον υφιστάμενο ορισμό, ο οποίος, μεταξύ άλλων, δεν καταγράφει τη σημασία και την αξία των υπηρεσιών που συνδέονται με τη διανομή αγαθών. Είναι λοιπόν πλέον ανάγκη να αναγνωρίσουμε στην Ε.Ε. τον ρόλο του χονδρικού εμπορίου που βελτιστοποιεί τη διανομή των αγαθών σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας, που παρέχει τεχνογνωσία σε επαγγελματίες και υπηρεσίες στους καταναλωτές. Σκοπός της E.Ε. είναι ο προβληματισμός των χονδρεμπόρων για τον αντίκτυπο της ψηφιοποίησης στην εφοδιαστική αλυσίδα και για το πώς το επιχειρηματικό μοντέλο μετασχηματίζεται ως αποτέλεσμα της ψηφιακής καινοτομίας.

Η E.Ε. προτίθεται να αντιμετωπίσει τις βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι χονδρέμποροι από την ψηφιακή τεχνολογία και τον τρόπο με τον οποίο η τυποποίηση μπορεί να υποστηρίξει και να διευκολύνει τις εμπορικές σχέσεις B2B, καθώς και τις περαιτέρω ψηφιακές τάσεις που θα επηρεάσουν στο μέλλον την εφοδιαστική αλυσίδα. Η στρατηγική της χονδρικής πώλησης προβλέπει τη συστηματική εφαρμογή της “εμβέλειας” του χονδρεμπορίου, τόσο στον προβληματισμό όσο και στην υπεράσπιση αλλά και την επικοινωνία. Τα βασικά ζητήματα που εξετάζονται για την αναθεώρηση του κανονισμού, αφορούν απόψεις για βελτίωση και υποβολή προτάσεων για ορθές πρακτικές. Η Διεύθυνση Ανάπτυξης της Ε.Ε. σύντομα θα ολοκληρώσει την επικαιροποίηση της μελέτης για το χονδρικό εμπόριο, ενώ θα επικεντρωθεί αρχικά στον τομέα των γεωργικών προϊόντων διατροφής.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Advertisement Ergon Tzanidakis
Advertisement Macon
Advertisement
Advertisement Ergon Tzanidakis
Advertisement TÜV Austria
Advertisement Aecom
Νάξος - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: EUROKINISSI / ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΪΟΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

Εγκρίθηκε έργο για νέο ξενοδοχείο στη Νάξο – Δείτε σε ποιά περιοχή

ÉRA Hotel Heraklion Hilton
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

Ανοίγει στις αρχές του 2026 από τη Hilton το νέο ÉRA Hotel Heraklion – Ποιό γνωστό ξενοδοχείο θα “μεταμορφωθεί”

Το κτίριο που στεγάζει την ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού - Πηγή: Google Maps
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 ημέρες ago

Ποιό γνωστό ακίνητο γραφείων κοντά στην Πατησίων πούλησε η Centric

Μήλος - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: Χρήστος Μπόνης / Eurokinissi
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

“Στα σκαριά” επένδυση για νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στη Μήλο

Zelia Halkidiki - Πηγή: Hyatt
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ4 ημέρες ago

Άνοιξε στη Χαλκιδική το νέο ξενοδοχείο της Hyatt – Τι περιλαμβάνει το Zélia Halkidiki

Το Mitsis Grand Hotel στη Ρόδο όταν ολοκληρωθεί η ανακαίνιση και αναβάθμιση - Πηγή: Mitsis Hotels
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ4 ημέρες ago

Σε νέα “εποχή” περνά σύντομα το Mitsis Grand Hotel στη Ρόδο – Δείτε πώς θα μεταμορφωθεί

Design by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ4 ημέρες ago

Στον Αναπτυξιακό προς χρηματοδότηση έργο ανακαίνισης ξενοδοχείου στη Φθιώτιδα

Μύκονος - Φωτό: Χρήστος Μπόνης / Eurokinissi
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ5 ημέρες ago

Εγκρίθηκε έργο για νέο ξενοδοχείο στη Μύκονο – Σε ποιά περιοχή θα γίνει

Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ/STR
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ5 ημέρες ago

Οι 7 νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις που προχωρούν στον Πειραιά – Σε ποιά σημεία θα γίνουν και ποιές εταιρείες επενδύουν

The Grid - Πηγή: ΤΕΡΝΑ
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ5 ημέρες ago

Τα 3 έργα “πράσινων” γραφείων που ολοκληρώνει η Noval Property το 2025 – Πώς στοχεύει σε χαρτοφυλάκιο ακινήτων 1 δισ. ευρώ έως το 2030

Πηγή: Google Maps
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ6 ημέρες ago

“Στα σκαριά” νέο μεγάλο έργο ξενοδοχείου και γραφείων στο κέντρο του Πειραιά – Πού θα γίνει

Luura Cliff - Πηγή: Ennismore
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Σε ποιό νησί των Κυκλάδων “μετακομίζει” ο επενδυτικός “πυρετός” για νέα ξενοδοχεία – Ποιά 4 νέα έργα προχωρούν

Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ/STR
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ5 ημέρες ago

Οι 7 νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις που προχωρούν στον Πειραιά – Σε ποιά σημεία θα γίνουν και ποιές εταιρείες επενδύουν

Η Αθήνα από ψηλά - Design by Canva Pro
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 εβδομάδα ago

“Στα σκαριά” νέα τουριστική επένδυση στο Κουκάκι – Ποιό ακίνητο θα αξιοποιηθεί

Το νέο συγκρότημα γραφείων και καταστημάτων The Grid στο Μαρούσι - Πηγή φωτό: Noval Property
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 εβδομάδες ago

Ολοκληρώνεται έως τέλος του 2025 το ήμισυ του “πράσινου” συγκροτήματος γραφείων The Grid στο Μαρούσι – Ποιός θα είναι ο μισθωτής

Το νέο 5άστερο ξενοδοχείο NYX Thessaloniki στα Λαδάδικα - Φωτό: Tsolakis Architects
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Ανοίγει το καλοκαίρι το νέο ξενοδοχείο Nyx του Ομίλου Fattal στη Θεσσαλονίκη

Piraeus Gate - Πηγή: DKG Development
RESIDENTIAL2 εβδομάδες ago

Piraeus Gate: από το 2026 οι πρώτες παραδόσεις στη μεγάλη επένδυση real estate στην καρδιά του Πειραιά – Ποιές 10 αναπτύξεις περιλαμβάνει

Η μεγάλη αστική ανάπλαση και επένδυση real estate της Noval Property στην Πειραιώς - Πηγή: Noval Property
RESIDENTIAL3 εβδομάδες ago

Από το 2028 ξεκινά η μεγάλη επένδυση της Noval στο ακίνητο – φιλέτο στην Πειραιώς – Ξενοδοχείο, γραφεία και κατοικίες στα πλάνα

Luura Cliff - Πηγή: Ennismore
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Έρχονται στην Ελλάδα τα νέα ξενοδοχεία Luura – Σε ποιό νησί θα ανοίξει το πρώτο το 2026

Hilton Garden Inn Athens Syggrou Avenue - Πηγή: Hilton
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 εβδομάδες ago

Εγκαινιάστηκε το νέο ξενοδοχείο Hilton Garden Inn στη Λεωφόρο Συγγρού

Το project Nea Polis στο Περιγιάλι Καβάλας - Πηγή: Όμιλος Κουρτίδη
RESIDENTIAL2 εβδομάδες ago

[VIDEO] Σε εξέλιξη η μεγάλη οικιστική επένδυση Nea Polis στην Καβάλα – Πώς θα αναβαθμίσει την περιοχή με 7 νέους σύγχρονους οικισμούς με κατοικίες

Eleusis Project - Πηγή: Karpathios Development
LOGISTICS1 μήνα ago

[VIDEO] Πώς θα γίνει το νέο έργο logistics Eleusis Project στον Ασπρόπυργο – Ποιά εταιρεία επενδύει

Piraeús Gate - Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
RESIDENTIAL1 μήνα ago

[VIDEO] Δείτε πώς θα γίνουν τα νέα “πράσινα” κτίρια κατοικιών και γραφείων στο Piraeus Gate Project

Τα έργα σε εξέλιξη στον νέο Riviera Tower στο The Ellinikon - Πηγή: Bizness.gr
RESIDENTIAL1 μήνα ago

[VIDEO] The Ellinikon: “ψήλωσε” και άλλο ο “πράσινος” ουρανοξύστης κατοικιών Riviera Tower στο Ελληνικό

Piraeus Gate - Πηγή: DKG Development
RESIDENTIAL1 μήνα ago

[VIDEO] Piraeus Gate: πώς θα μεταμορφωθεί μια ολόκληρη περιοχή στο κέντρο του Πειραιά – Ποιά κτίρια θα αξιοποιηθούν

The Grid - Πηγή: ΤΕΡΝΑ
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ1 μήνα ago

[VIDEO] Ποιά είναι τα 4 μεγάλα έργα για νέα “πράσινα” κτίρια γραφείων στο Μαρούσι που έχει αναλάβει η ΤΕΡΝΑ

Athens Riviera Falirikon - QG Investments / 314 Architecture Studio
RESIDENTIAL2 μήνες ago

[VIDEO] Ξεκίνησαν τα έργα για τη νέα οικιστική επένδυση Athens Sansiveria στην Λεωφόρο Ποσειδώνος

The Ilisian - Πηγή: Ionian Hotel Enterprises
RESIDENTIAL2 μήνες ago

[VIDEO] The Ilisian: πώς προχωρά το μεγάλο έργο μεταμόρφωσης του πρώην Hilton της Αθήνας

Ο οικιστικός πύργος Marina Tower στο Ελληνικό - Πηγή: Lamda Development
RESIDENTIAL2 μήνες ago

[VIDEO] The Ellinikon: “ψηλώνει” και άλλο ο “πράσινος” ουρανοξύστης κατοικιών Riviera Tower στο Ελληνικό

Το νέο οικιστικό έργο στην οδό Λόντου 42, στη Γλυφάδα - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL3 μήνες ago

[VIDEO] Ξεκίνησε νέα οικιστική επένδυση στη Γλυφάδα η Ten Brinke

TRENDING

Επικοινωνία

Copyright © 2019-2024 Bizness.gr

Bizness.gr - Ταυτότητα
Ιδιοκτήτρια εταιρεία: «INFRA MEDIA M.I.K.E.» Διακριτικός τίτλος: «INFRA MEDIA» - Έδρα: Δήμος Αθηναίων, Αριστείδου αρ. 10-12, Τ.Κ. 10559 - ΑΦΜ: 801478591 Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ. - Τηλ. επικοινωνίας: 2130405600 - E-mail: contact@ypodomes.com Νόμιμος Εκπρόσωπος: Καραγιάννης Νικόλαος, Νόμιμος Εκπρόσωπος - Δικαιούχος του ονόματος τομέα (bizness.gr): INFRA MEDIA M.I.K.E. - Διευθυντής/Διαχειριστής: Καραγιάννης Νικόλαος - Διευθυντής Σύνταξης: Κατερίνα Παναγέα
Η Εταιρεία δηλώνει ότι έχει συμμορφωθεί με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63).