Σε πρωταθλήτρια ακρίβειας στα ενοίκια για φοιτητική στέγαση αναδεικνύεται η Αθήνα καθώς, σύμφωνα με έρευνα της GEOAXIS για την τελευταία δεκαετία.
Αντίστοιχα η Κομοτηνή είναι η φθηνότερη ενώ γενικά στα ευρήματα καταγράφεται εντυπωσιακή αύξηση των τιμών ενοικίασης φοιτητικών διαμερισμάτων και στις 6 περιοχές μελέτης φανερώνοντας την ανθεκτικότητα της συγκεκριμένης αγοράς καθώς το φαινόμενο των βραχυχρόνιων μισθώσεων επιδρά αρνητικά στην προσφορά.
Αναλυτικότερα στην Αθήνα η τιμή ανά τ.μ. από 5,08 ευρώ το 2014 εκτοξεύθηκε στα 9,17 ευρώ, δηλαδή παρουσίασε μια αύξηση κατά 80,42%. Στο ίδιο μήκος κύματος κυμαίνεται και η συμπρωτεύουσα ,όπου σύμφωνα με την έρευνα οι τιμές των ενοικίων έχουν αυξηθεί κατά 68,03%. Πιο συγκεκριμένα, το 2014 η τιμή ανά τ.μ. κόστιζε 5,05 ευρώ ενώ, πλέον κοστίζει 8,49 ευρώ.
Στον αντίποδα στην Κομοτηνή οι τιμές φοιτητικών κατοικιών παραμένουν οικονομικές παρά την άνοδο του κόστους των επιφανίων. Σύμφωνα με την έρευνα λοιπόν, το 2014 το τετραγωνικό μέτρο κόστιζε 5,27 ευρώ και τώρα κοστίζει 6,95 ευρώ, ουσιαστικά πρόκειται για ένα ποσοστό αύξησης 31,87%, το οποίο θεωρείται αμελητέο συγκριτικά με την Αθήνα & την Θεσσαλονίκη. Αναμφισβήτητα λοιπόν, η Κομοτηνή είναι μια πόλη που μπορεί να ανταπεξέλθει οικονομικά ένας φοιτητής μεσαίας τάξεως.
Επίσης, όσον αφορά το κατασκευαστικό κομμάτι των διαμερισμάτων (χρονολογία κατασκευής & μέγεθος), σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας υπάρχει μια εμφανής διαφορά ανάμεσα στην Κομοτηνή και στα δύο μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας.
Η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη με τις ”γηραιότερες” κατοικίες, αφού η διάμεση ηλικία ενός διαμερίσματος είναι 53 έτη. Την αμέσως, επόμενη θέση κατακτά η Αθήνα με κατοικίες 48 ετών και στο τέλος η Κομοτηνή με 23 έτη.
Αναφορικά όμως, με το μέγεθος των επιφανειών, η διάφορα ανάμεσα στις 3 πόλεις είναι σχεδόν μηδαμινή. Για την ακρίβεια, η Αθήνα μαζί με τον Βόλο και το Ηράκλειο Κρήτης είναι οι πόλεις με τα μεγαλύτερα φοιτητικά διαμερίσματα, συνολικής επιφάνειας 50 & 51 τ.μ. ενώ η Θεσσαλονίκη και η Κομοτηνή κυμαίνονται στο ίδιο επίπεδο, με τις επιφάνειες των κατοικιών να φτάνουν τα 46 & 47 τ.μ.
Επιπλέον, η έρευνα της GEOAXIS εξέτασε και ποια είναι τα χαρακτηριστικά μίσθωσης των φοιτητικών διαμερισμάτων και κατέληξε στα εξής:
Τα φοιτητικά διαμερίσματα είναι τα πλέον ανθεκτικά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, στην μείωση αξίων λόγων Covid 19.
Μειώνεται ραγδαία η διαθεσιμότητα ακινήτων καθώς, ένα σημαντικό ποσοστό, περίπου 15%-20%, μετατρέπονται σε σπίτια βραχυχρόνιας μίσθωσης
Το φαινόμενο της περιορισμένης επίπλωσης στα διαμερίσματα αποφέρει στους ιδιοκτήτες ανταγωνιστικό πλεονέκτημα
Οι φοιτητές επιλέγουν την σχολή τους με βάση την πόλη που βρίσκεται το πανεπιστήμιο και όχι με το γνωστικό αντικείμενο που θέλουν να ασχοληθούν.
Οι φοιτητές δείχνουν μεγαλύτερη προτίμηση στα παλαιότερα διαμερίσματα διότι, είναι πιο οικονομικά ή ανατρέχουν στην λύση της συγκατοίκησης ακόμα και με ξένους, μια τάση που είναι πολύ διαδεδομένη στην Ευρώπη αλλά αρκετά πρωτόγνωρη για τον μέσο Έλληνα.
Στην τιμή συμπεριλαμβάνονται όλες οι υπηρεσίες και λογαριασμοί (όπως καθαρισμός, φύλαξη, ρεύμα, νερό, θέρμανση, internet και χρήση κοινόχρηστων χώρων),
Η τυποποίηση των διαμερισμάτων και η μοναδική επιλογή της αποδοχής του πλήρους πακέτου παροχών διευκολύνει εξαιρετικά στην διαχείριση,
Η παροχή υψηλής ασφάλειας στους ενοίκους (σύστημα εισόδου με κάρτα, κάμερες, φύλαξη), αξιολογείται ως το σημαντικότερο πλεονέκτημα,
Τα διαμερίσματα είναι πλήρως ανακαινισμένα και επιπλωμένα,
Βρίσκονται πλησίον των σχολών ή πολύ κοντά σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς,
Υπάρχει -σε κάποιες περιπτώσεις- η δυνατότητα ευέλικτης μίσθωσης ανάλογα με την περίοδο φοίτησης,
Το ποσοστό αυξημένου ενοικίου σε σχέση με τα τυπικά φοιτητικα διαμερίσματα κυμαίνεται μεταξύ 20-40%, ανάλογα την πόλη.
Καθώς η ποιότητα των υφιστάμενων (κρατικών) πανεπιστημιακών φοιτητικών εστιών θεωρούνται από ανεκτές ως απογοητευτικές, ενώ η αριθμητική ανεπάρκειά τους είναι δεδομένη, τη γρήγορα αναπτυσσόμενη ζήτηση έσπευσαν να εκμεταλλευτούν πολλές ιδιωτικές εταιρίες από όλο το φάσμα της αγοράς real estate.