Connect with us

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΝΕΑ

Η ανοικοδόμηση της οικονομίας στο επίκεντρο του 3rd InvestGR Forum

Newsroom

Published

on

Το 3rd InvestGR Forum 2020: Greece in the Pole Position ολοκληρώθηκε χθες με το πάνελ συζήτησης με θέμα: “Επανοικοδομώντας τη Νέα Οικονομία”.

Στο πάνελ συμμετείχαν ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, και οι Τάσος Ιωσηφίδης Partner, Head of Strategy & Transactions for Greece and the South Cluster of Central, Southeast Europe & Central Asia (CESA), EY Greece -, Χάρης Μπρουμίδης – Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Vodafone Greece -, Νίκος Γιαννουσάς – Διευθύνων Σύμβουλος Volvo Car Hellas -, Ριχάρδος Λαμπίρης – Διευθύνων Σύμβουλος ΤΑΙΠΕΔ -, Παναγιώτης Ζήκος – Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος OTIS Greece & Cyprus, ενώ συντονίστρια ήταν η δημοσιογράφος, κα Κατερίνα Γαλανού.

Ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, αναφέρθηκε στους άξονες – κλειδιά για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, λέγοντας: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η φετινή χρονιά θα είναι μια χρονιά βαθιάς ύφεσης. Ευελπιστούμε – και όλα τα στοιχεία αυτό δείχνουν – ότι θα είναι παροδική και το 2021 θα είναι έτος υψηλής και διατηρήσιμης οικονομικής ανάπτυξης. Η πραγματικότητα είναι ότι η υγειονομική κρίση άλλαξε προτεραιότητες σε παγκόσμιο, πανευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Στην Ελλάδα, συγκριτικά με άλλες χώρες, τα καταφέραμε καλύτερα.

Ενόψει του 2021 και υπό το βασικό σενάριο της επιτυχούς αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης, προσδοκούμε ότι η Ελλάδα μπορεί να πετύχει υψηλή οικονομική μεγέθυνση, η οποία θα εδράζεται, μεταξύ άλλων, στην υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών, στην εφαρμογή μιας συνετής δημοσιονομικής πολιτικής, με τη σταδιακή μείωση φορολογικών συντελεστών και ασφαλιστικών εισφορών, στη συνέχιση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, στην προώθηση δημόσιων επενδύσεων και στη στήριξη ιδιωτικών επενδυτικών πρωτοβουλιών υψηλής προστιθέμενης αξίας, αξιοποιώντας, για την υλοποίηση αυτών των πολιτικών, τους πόρους που θα αρχίσουν να εισρέουν από το Ταμείο Ανάκαμψης από το 2021 και μετά».

Στη συνέχεια, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι στόχος είναι η αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών, για να σημειώσει: «Πάνω από το 60% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης θα πρέπει να διατεθεί στην πράσινη οικονομία και την ψηφιοποίηση. Είναι, λοιπόν, ευθύνη της χώρας να καταθέσει, γρήγορα και έγκαιρα, σοβαρές και ώριμες προτάσεις πάνω σε αυτούς τους άξονες», καταλήγοντας ως εξής: «Πρέπει να προχωρήσουμε σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, διαρθρωτικές αλλαγές και φιλοεπενδυτικές πολιτικές – πολλές από τις οποίες ήδη υλοποιούμε -, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για ισχυρή, βιώσιμη, έξυπνη και κοινωνικά δίκαιη ανάκαμψη».

Ο κ. Τάσος Ιωσηφίδης, Εταίρος και Επικεφαλής του Τμήματος Συμβούλων Εταιρικής Στρατηγικής και Συναλλαγών της EY για την Ελλάδα και τον Νότιο Τομέα της περιοχής Κεντρικής, Ανατολικής, Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας (CESA), σχολίασε την αυξημένη προσοχή που συγκεντρώνουν τα έργα υποδομών στη χώρα μας, εξηγώντας ότι «η κυβέρνηση συντηρεί το επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα – το οποίο προϋπήρχε της πανδημίας – σε μία δύσκολη παγκόσμια συγκυρία, προχωρώντας σε μια πιο επιθετική αξιοποίηση των εργαλείων των αποκρατικοποιήσεων, των παραχωρήσεων σε ιδιώτες και των συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ)», παρατηρώντας, παράλληλα, ότι «η στρατηγική απολιγνιτοποίησης και η επιτάχυνση του λανσαρίσματος του 5G, επίσης συμβάλλουν στην ανάπτυξη της οικονομίας, διατηρώντας ψηλά το επενδυτικό ενδιαφέρον για υποδομές ΑΠΕ και ψηφιακών εφαρμογών υψηλής προστιθέμενης αξίας».

Στη συνέχεια, ο κ. Ιωσηφίδης αναφέρθηκε λεπτομερώς στα έργα ΣΔΙΤ, σημειώνοντας ότι «αποτελούν ένα κρίσιμο εργαλείο για την ανάπτυξη της οικονομίας σε αυτή την ιδιαιτέρως απαιτητική περίοδο, καθώς δημιουργούν θέσεις εργασίας και έχουν πολλαπλασιαστικό όφελος για πολλούς κλάδους», ενώ τόνισε ότι είναι κρίσιμο να αναζητηθεί σταδιακά η επέκτασή τους, πέρα των παραδοσιακών υποδομών, όπως οι αυτοκινητόδρομοι και οι κτηριακές υποδομές του Δημοσίου, και σε άλλους τομείς υποδομών, όπως στη διαχείριση απορριμμάτων, την υγεία, την αγροτική παραγωγή και τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Vodafone Ελλάδας, κ. Χάρης Μπρουμίδης, αναφέρθηκε στην παρέμβασή του στο πώς οι ψηφιακές υποδομές και τεχνολογίες μπορούν να συμβάλουν στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, αναφέροντας: «Στην τελευταία δεκαετία της μεγάλης αβεβαιότητας, η Vodafone επένδυσε στην Ελλάδα πάνω από 2 δισ. ευρώ. Προχωρήσαμε πρώτοι σε μεγάλης κλίμακας ανάπτυξη δικτύων οπτικών ινών μέχρι το σπίτι, αλλάζοντας την αγορά. Και συνεχίζουμε να επενδύουμε στην ψηφιακή αναβάθμιση της χώρας μας.

Η Ελλάδα βρίσκεται ενώπιον μίας ιστορικής ευκαιρίας να χρηματοδοτήσει και να καλύψει το κενό τομέων στους οποίους διαχρονικά υστερεί. Για εμάς, τέσσερις θα πρέπει να είναι οι πυλώνες εφαρμογής του επικείμενου ελληνικού σχεδίου: Ψηφιακές δεξιότητες, 5G, ψηφιοποίηση επιχειρήσεων, ψηφιακό κράτος», για να καταλήξει: «Η Ελλάδα δεν μπορεί να μείνει πίσω. Η ώρα είναι τώρα».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Volvo Car Hellas, κ. Νίκος Γιαννουσάς, αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης να προσελκύσει επενδύσεις στις υποδομές, είπε: «Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο. Αυτό που πρέπει να βελτιωθεί είναι το πλαίσιο για τα υβριδικά οχήματα, κάτι το οποίο θα βοηθήσει και την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης».

Στην ερώτηση για το τι θα ζητούσε ένας εκπρόσωπος μιας εταιρείας αυτοκινήτων από την κυβέρνηση, ώστε να μπορέσουν και οι εταιρείες να αναπτύξουν περαιτέρω την επιχειρηματική τους δραστηριότητα στην Ελλάδα, ο κ. Γιαννουσάς ανέφερε: «Το επενδυτικό κλίμα έχει βελτιωθεί σημαντικά και σε αυτό έχει βοηθήσει πολύ και το ταλέντο του Έλληνα. Θα θέλαμε να συνεχίσει η κυβέρνηση τα έως σήμερα σωστά βήματα, στηρίζοντας την αγορά του καινούριου αυτοκινήτου και τη βελτίωση των όρων ασφάλειας και ελέγχου των ΚΤΕΟ».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Ριχάρδος Λαμπίρης, αναφέρθηκε στο πώς δημιουργείται υπεραξία μέσω των ιδιωτικοποιήσεων, χρησιμοποιώντας το παράδειγμα του ΟΤΕ ως μιας από τις πιο επιτυχημένες ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα και πώς αυτή διαχέεται πέραν των οικονομικών μεγεθών, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το σύνολο του προγράμματος αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας του ΤΑΙΠΕΔ έχει απτά, μετρήσιμα αποτελέσματα και πολλαπλασιαστικά οφέλη για την οικονομία, την κοινωνία και την επενδυτική κοινότητα».

Ακολούθως, ο κ. Λαμπίρης περιέγραψε πως εξελίσσεται το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων αυτή την περίοδο και τι οφέλη έχουμε να προσδοκούμε, τονίζοντας: «Είναι χρέος μας να προσαρμοζόμαστε δυναμικά και να επιλύουμε τις επιπλέον δυσκολίες που προκύπτουν λόγω της πανδημίας, ώστε να ολοκληρώσουμε την αποστολή μας και να βοηθήσουμε με τον τρόπο μας τη χώρα».

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της OTIS Greece & Cyprus, κ. Παναγιώτης Ζήκος, έδωσε τη δική του οπτική γωνία ως προς το ποιες είναι οι υποδομές που θα πρέπει να έχουμε, ώστε να έρθουν οι ξένες επενδύσεις πιο γρήγορα στη χώρα, λέγοντας: «Έργα υποδομών που σιγά σιγά «ξεπαγώνουν» και αναμένεται να δώσουν τεράστια δυναμική στον κατασκευαστικό κλάδο και στο σύνολο της οικονομίας – το Ελληνικό, η νέα γραμμή του μετρό, ο εμβληματικός πύργος του Πειραιά-, έργα με μεγάλο όγκο που θα δώσουν ώθηση σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα. Αλλά και άυλες υποδομές σε εκπαιδευτικά προγράμματα και κύκλους σπουδών προσαρμοσμένα στις απαιτήσεις της νέας τάξης πραγμάτων, που θα βοηθήσουν τους νέους να βρουν διεξόδους σε τεχνικά επαγγέλματα απαραίτητα για τη σωστή εκτέλεση και εκμετάλλευση των επενδύσεων σε έργα υποδομών».

Ο κ. Ζήκος κατέληξε, αναφερόμενος στο πόσο σημαντική είναι η έννοια του ψηφιακού μετασχηματισμού και σε ποιο βαθμό μπορεί η πολιτεία να βοηθήσει σε αυτήν την προσπάθεια, λέγοντας: «Είμαστε από τις πρώτες εταιρείες που επενδύσαμε και υλοποιήσαμε σε υποδομή blockchain, ένα πλήρως αυτοματοποιημένο σύστημα έξυπνων συμβολαίων (smart contracts), που θα δώσει στους πελάτες μας ένα διαφανές, αδιάβλητο, απομακρυσμένο σύστημα παρακολούθησης του εξοπλισμού τους. Για να συνεχίσουμε προς αυτή την κατεύθυνση, για να τολμήσουν όλοι τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους, από το κράτος αναμένεται επιβράβευση, κίνητρα και ανταποδοτικά οφέλη».

Advertisement Macon
Advertisement
Advertisement QS Plan
Advertisement Omikron Kappa Consulting
Advertisement Omikron Kappa Consulting
Advertisement Ergon Tzanidakis
Advertisement TÜV Austria
Advertisement Aecom
REAL ESTATE10 ώρες ago

Ολοκλήρωσε την πώληση εμπορικού ακινήτου στη Γλυφάδα η TRASTOR – Ποιό το τίμημα της συναλλαγής

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΝΕΑ11 ώρες ago

Χρυσό βραβείο για την Trade Estates στα Sustainability Best Practices Recommendations Awards 2026

Design by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ13 ώρες ago

Στα σκαριά νέα ξενοδοχειακή μονάδα 4 αστέρων στη Βυτίνα

Μύκονος - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: Χρήστος Μπόνης / Eurokinissi
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ14 ώρες ago

Εκδόθηκε οικοδομική άδεια για νέο ξενοδοχείο στη Μύκονο – Σε ποιά περιοχή θα γίνει

White Coast Pool Suites - Φωτό: Prodea Investments
REAL ESTATE15 ώρες ago

Ποιά έργα δρομολογεί η PRODEA στην Ελλάδα – Logistics, ξενοδοχεία αλλά και data center

Elyra - Πηγή: Ella Resorts
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ15 ώρες ago

Ανοίγει το 2027 το νέο Elýra των Ella Resorts στην Κέρκυρα – Τι περιλαμβάνει η μεταμόρφωση του Pelekas Monastery

FIX Thessaloniki - Πηγή: Dimand Real Estate Foster + Partners
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ15 ώρες ago

Ποιά νέα ξενοδοχεία σχεδιάζονται στη Θεσσαλονίκη – Οι 4 ξενοδοχειακές αφίξεις στην πόλη τα επόμενα χρόνια

Το "δαχτυλίδι" της Αττικής Οδού στο Μαρούσι - Πηγή: Αντώνης Νικολόπουλος / Eurokinissi
REAL ESTATE15 ώρες ago

Βόρεια VS Νότια Προάστια: πού κινούνται οι τιμές ενοικίασης και πώλησης κατοικιών το 2026

Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva Pro
REAL ESTATE1 ημέρα ago

Φοιτητική κατοικία: που κινούνται τα ενοίκια στις μεγάλες φοιτητουπόλεις το 2026 – Ποιές οι οικονομικότερες περιοχές

Πηγή: Google Maps
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

“Πράσινο φως” για τη μετατροπή διατηρητέου κτιρίου σε ξενοδοχείο στο κέντρο της Αθήνας

Σύβοτα - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: EUROKINISSI
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ6 ημέρες ago

“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στα Σύβοτα

Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ6 ημέρες ago

Νέα τουριστική επένδυση στην Καλλιθέα – Τι αφορά το νέο ξενοδοχειακό έργο στα Νότια Προάστια της Αθήνας

Piraeus Gate - Πηγή: DKG Development
RESIDENTIAL7 ημέρες ago

Πώς θα μεταμορφωθεί το πρώην βιομηχανικό ακίνητο της ΑΖΕΛ στον Πειραιά σε Urban Oasis Piraeus με 387 κατοικίες – Ποιά εταιρεία επενδύει

Voria Project - Πηγή: North Star Entertainment
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Με νέο σχεδιασμό προχωρά το Project VORIA στο Μαρούσι – Τι αλλάζει στο ξενοδοχειακό κομμάτι

Το νέο IKEA στο εμπορικό πάρκο Top Parks Ηρακλείου - Πηγή: Όμιλος Φουρλή
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ3 εβδομάδες ago

Από το 2027 ο επόμενος κύκλος ανάπτυξης νέων IKEA στην Ελλάδα – Σε ποιές περιοχές εστιάζει ο Όμιλος Φουρλή

Design by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ7 ημέρες ago

Σε τροχιά επέκτασης και εκσυγχρονισμού ξενοδοχειακή μονάδα στη Φωκίδα

Άνδρος - Φωτογραφία αρχείου - EUROKINISSI/ΛΥΔΙΑ ΣΙΩΡΗ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 εβδομάδα ago

“Πράσινο φως” για επέκταση ξενοδοχείου στην Άνδρο

Cambas Gardens - Πηγή: Dimand Real Estate
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ3 εβδομάδες ago

[ΦΩΤΟ] Δείτε πώς θα γίνει το Cambas Gardens στην Κάντζα – Τι θα περιλαμβάνει τελικά η mega επένδυση της Dimand

Πηγή: AMMOA Resort
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ1 εβδομάδα ago

Από το AMMOA στη Χαλκιδική στο νέο project €95 εκατ. στην Πυλαία – Ποιά μεγάλη εταιρεία επενδύει στο real estate στη Βόρεια Ελλάδα

Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Σε ποιά περιοχή του Ηρακλείου δρομολογείται νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων – Τι θα περιλαμβάνει το έργο

The Syndesis Hub - Πηγή: Ten Brinke
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ6 ημέρες ago

[VIDEO] The Syndesis Hub: ολοκληρώθηκε η μεγάλη επένδυση “πράσινων” γραφείων της Ten Brinke στο Ελληνικό

Ο οικιστικός πύργος Marina Tower στο Ελληνικό - Πηγή: Lamda Development
RESIDENTIAL2 μήνες ago

[VIDEO] Δείτε πώς παρουσιάζει η Bouygues τον πύργο κατοικιών Riviera Tower στο Ελληνικό

RESIDENTIAL2 μήνες ago

[VIDEO] Σε εξέλιξη η νέα οικιστική επένδυση Almyra Complex στις Σέρρες – Ποιός γνωστός όμιλος επενδύει

To νέο "πράσινο" κτίριο γραφείων της BriQ Properties στη Λ. Ποσειδώνος - Πηγή: mtarchitects
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 μήνες ago

[VIDEO] Δείτε το νέο “πράσινο” κτίριο γραφείων AENORA στη Λεωφόρο Ποσειδώνος

Pinēa Living II - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL3 μήνες ago

[VIDEO] Προχωρούν τα έργα για την επέκταση της οικιστικής επένδυσης Pinea Living στο Νέο Ηράκλειο

Ilissos Suites - Pafilia / block722
RESIDENTIAL3 μήνες ago

[VIDEO] Ολοκληρώθηκε η οικιστική επένδυση Ilissos Suites στο Μοσχάτο – Ποιά εταιρεία επένδυσε στο έργο

Voria Project - Πηγή: North Star Entertainment
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ4 μήνες ago

[VIDEO] Προχωρούν τα έργα για τη μεγάλη τουριστική επένδυση VORIA στο Μαρούσι

Πηγή: Canva
LOGISTICS5 μήνες ago

[VIDEO] Σε λειτουργία το νέο υπερσύγχρονο κέντρο logistics της Skroutz στην Ελευσίνα

Green Haven Melissia - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL5 μήνες ago

[VIDEO] Green Haven: προχωρά η μεγάλη οικιστική επένδυση της Ten Brinke στα Μελίσσια

Etolikou 11- Πηγή: MIBS Group
RESIDENTIAL5 μήνες ago

20 οικιστικά έργα στα “σκαριά” για την MIBS – Σε ποιές περιοχές της Αττικής επενδύει

TRENDING

Επικοινωνία

Copyright © 2019-2024 Bizness.gr

Bizness.gr - Ταυτότητα
Ιδιοκτήτρια εταιρεία: «INFRA MEDIA M.I.K.E.» Διακριτικός τίτλος: «INFRA MEDIA» - Έδρα: Δήμος Αθηναίων, Αριστείδου αρ. 10-12, Τ.Κ. 10559 - ΑΦΜ: 801478591 Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ. - Τηλ. επικοινωνίας: 2130405600 - E-mail: contact@ypodomes.com Νόμιμος Εκπρόσωπος: Καραγιάννης Νικόλαος, Νόμιμος Εκπρόσωπος - Δικαιούχος του ονόματος τομέα (bizness.gr): INFRA MEDIA M.I.K.E. - Διευθυντής/Διαχειριστής: Καραγιάννης Νικόλαος - Διευθυντής Σύνταξης: Κατερίνα Παναγέα
Η Εταιρεία δηλώνει ότι έχει συμμορφωθεί με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63).
Μ.Η.Τ.
Αριθμός Μ.Η.Τ. 242890