ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Η «επανάσταση» του ψηφιακού μετασχηματισμού στις κατασκευές

Published

on

«Η μοντελοποίηση κατασκευαστικών πληροφοριών είναι ένα όχι απλά χρήσιμο αλλά πολύτιμο εργαλείο», τόνισε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός και υπογράμμισε τη σημασία του ψηφιακού μετασχηματισμού του κατασκευαστικού τομέα, ώστε να προχωρήσει στην πράξη τόσο η κατασκευή νέων ποιοτικών έργων αλλά και λόγω των ειδικών αναγκών που υπάρχουν στη χώρα μας, η συντήρηση, επισκευή και ανακαίνιση κτιρίων και υποδομών.

«Εμείς στο ΤΕΕ έχουμε δώσει μεγάλες μάχες τα τελευταία χρόνια για να προχωρήσει ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Ελληνικής Πολιτείας συνολικά. Για να περάσει το ελληνικό κράτος σε μια νέα ηλεκτρονική εποχή. Ειδικά σε όσα θέματα έχουν να κάνουν με τους μηχανικούς. Και ευτυχώς φαίνεται νε επιτυγχάνουμε πολλά. Όπως ακριβώς πιέζουμε και βοηθούμε ως ΤΕΕ το κράτος να περάσει σε μια νέα εποχή, φιλοδοξούμε να δουλέψουμε και για όλους τους συναδέλφους. Όχι μόνο με νέες ψηφιακές υπηρεσίες που ήδη βλέπουν – και έρχονται περισσότερες. Αλλά με τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ίδιου του κλάδου».

Αυτά υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, απευθύνοντας χαιρετισμό στην εκδήλωση, για «ψηφιακή κατασκευή και μοντελοποίηση κατασκευαστικών πληροφοριών (Building Information Modeling – BIM)» (Digital Construction and BIM in Greece) που διοργάνωσε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΤΕΕ στην Αθήνα με τη συμμετοχή εκπροσώπων της κυβέρνησης, αξιωματούχων της ΕΕ, ακαδημαϊκών και εμπειρογνωμόνων, και πλήθους Μηχανικών.

Εκ μέρους της κυβέρνησης, από τον υφυπουργό Ψηφιακής Δικακυβέρνησης Γρηγόρη Ζαριφόπουλο, τον Γενικό Γραμματέα Υποδομών Γιώργο Καραγιάννη και τον Γενικό Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος Ευθύμιο Μπακογιάννη, (μέσω εκπροσώπου του), οι οποίοι απηύθυναν χαιρετισμούς στην εκδήλωση του ΤΕΕ, εκφράστηκε ισχυρή βούληση, μέσω διυπουργικής επιτροπής, που έχει συγκροτηθεί να προχωρήσει από όλα τα συναρμόδια υπουργεία σε συνεργασία και με τη συμμετοχή του ΤΕΕ η ψηφιακή κατασκευή και μοντελοποίηση κατασκευαστικών πληροφοριών, όπως τονίστηκε στο πλαίσιο της γενικότερης κυβερνητικής πολιτικής για τον συνολικό ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους.

Γ. Στασινός: Νέες ευκαιρίες και δυνατότητες για τον τεχνικό επιστημονικό κόσμο

«Ο ψηφιακός μετασχηματισμός κάθε κλάδου, αλλά και ειδικά του χώρου της κατασκευής, παρουσιάζει πολλές δυνατότητες, ασύλληπτες ίσως για συνάδελφους προηγούμενων δεκαετιών. Παρουσιάζει όμως και πολλές, ίσως και πολλαπλάσιες, ευκαιρίες» τόνισε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, υπογραμμίζοντας ότι οι έλληνες μηχανικοί και ο τεχνικός κόσμος της χώρας, τόσο σε κατασκευαστικό όσο και μελετητικό επίπεδο, ότι απόν τις σπουδές και το υπόβαθρο των γνώσεων τους έχουν τις προϋποθέσεις να βελτιώνονται συνεχώς, να μαθαίνουν νέα πράγματα, ώστε να βρίσκονται στην πρωτοπορία των εξελίξεων και να είναι ανταγωνιστικοί σε διεθνές επίπεδο».

Αναφερόμενος στις δυνατότητες και τις προοπτικές εφαρμογής της μεθόδου BIM και στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κατασκευαστικού τομέα ο Γιώργος Στασινός σημείωσε ότι «αυτό είναι όχι μόνο απαραίτητο και αναγκαίο να συμβεί, αλλά πρέπει να βοηθήσουμε όσο περισσότερο γίνεται να γενικευθεί το δυνατόν συντομότερα. Να μπορούμε να χρησιμοποιούμε έξυπνα ψηφιακά εργαλεία για να κάνουμε τον σχεδιασμό και τη μελέτη κτιρίων, έργων και κατασκευών πιο γρήγορα, πιο φθηνά, πιο ποιοτικά, πιο συστηματοποιημένα. Επίσης πιο πράσινα, δηλαδή με λιγότερες επιπτώσεις στο περιβάλλον, αφού μέσα από αυτή τη διαδικασία μπορούμε να συμβάλουμε ουσιαστικά στη μείωση της χρήσης των πόρων – όλων των πόρων. Να κάνουμε περισσότερα, χρησιμοποιώντας λιγότερα».

Νέες πρωτοβουλίες ενημέρωσης και εκπαίδευσης

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ ανακοίνωσε ότι στον συγκεκριμένο τομέα το ΤΕΕ θα αναλάβει νέες πρωτοβουλίες ενημέρωσης και εκπαίδευσης των Μηχανικών για την άμεση και αποτελεσματική μετάβαση του ελληνικού τεχνικού επιστημονικού κλάδου στη νέα ψηφιακή πραγματικότητα του Bim, σημειώνοντας ότι «με όπλο τη μοντελοποίηση των κατασκευαστικών πληροφοριών μπορούμε να κάνουμε πιο γρήγορα και καλύτερα τις μελέτες μας.

Να βελτιώσουμε τις διαδικασίες μας. Να γίνουμε πιο αποδοτικοί για εμάς τους ίδιους, τις επιχειρήσεις μας και τους πελάτες μας».

«Ταυτόχρονα πρόσθεσε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ μπορούμε με τη χρήση νέων εργαλείων, κυρίως ψηφιακών, να αντιμετωπίσουμε πιο αποτελεσματικά τόσο τεχνικές προκλήσεις που γνωρίζουμε όσο και προβλήματα στα οποία δεν έχουμε ακόμη καταφέρει να δώσουμε τις κατάλληλες λύσεις, όπως η κλιματική αλλαγή και η βιώσιμη χρήση των πόρων», αναφέροντας ότι:

«Η καινοτομία ή η επανάσταση δεν έρχεται μόνο από κάποια λαμπρά και αποφασισμένα μυαλά.Έρχεται και από την σταδιακή πρόοδο, τη συστηματική δουλειά, τη ενασχόληση και τη συμμετοχή χιλιάδων που ο καθένας βάζει το δικό του λιθαράκι».

«Είμαι πεπεισμένος ότι μπορούμε, στο μέτρο των δυνατοτήτων του ο καθένας, να αλλάξουμε και να βελτιωθούμε. Και μαζί να αλλάξουμε και να βελτιώσουμε και το επάγγελμα μας και την επιστήμη μας και την χώρα μας», είπε ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός .

Γρηγόρης Ζαριφόπουλος – Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης

«Η διαλειτουργικότητα των πληροφοριακών συστημάτων είναι ένα μεγάλο στοίχημα για το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης στο πλαίσιο της συνολικής στρατηγικής της κυβέρνησης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους. Θεμελιώνουμε με επιτυχία τη νέα πολιτική μας για να καταφέρουμε να δούμε μία μεγάλη διαφορά στην ποιότητα ζωής μας. Και θα το καταφέρουμε». Αυτά τόνισε ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γρηγόρης Ζαριφόπουλος, προσθέτοντας ότι: «αυτό αποτελεί μία αναγκαία συνθήκη για την προσέλκυση των επενδύσεων», κάνοντας λόγο για την ανάγκη δημιουργίας ενός ψηφιακού και αποτελεσματικού κράτους, με μεγαλύτερη διαφάνεια.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Ζαριφόπουλος, «δουλειά μας είναι να διαλειτουργήσουμε τα μητρώα του δημοσίου, προκειμένου η πληροφορία να δηλώνεται άπαξ και να μη χρειάζεται ο πολίτης ή η επιχείρηση να μεταφέρει την ίδια πληροφορία από τη μία διεύθυνση του δημοσίου στην άλλη, με πολλές χαμένες ανθρωποώρες».

Όσον αφορά το ΒΙΜ, ο Υφυπουργός το χαρακτήρισε ως μία σημαντική καινοτομία, γιατί, όπως τόνισε, «συντονίζει την πληροφορία στον χώρο της κατασκευής σε πραγματικό χρόνο και ουσιαστική οδηγεί σε μειωμένο κόστος, λιγότερα λάθη και καλύτερη ποιότητα, σε λιγότερο χρόνο».

«Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε σε μία μεγαλύτερη κλίμακα και στο υπουργείο ηλεκτρονικής διακυβέρνησης συνολικά στο κράτος, καθώς η πληροφορία δε διασυνδέεται στο δημόσιο», ανέφερε ο κ. Ζαριφόπουλος, προσθέτοντας ότι «η συνεργατικότητα προάγεται μέσα από αυτά τα ψηφιακά εργαλεία και αυτό είναι πολύ σημαντικό και για τη λειτουργία του κράτους».

Γιώργος Καραγιάννης – Γενικός Γραμματέας Υποδομών

Την ανάγκη δημιουργίας ενός νέου στρατηγικού πλαισίου για την εισαγωγή του BIM στις κατασκευές στη χώρα, τόνισε από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης, λέγοντας χαρακτηριστικά, ότι «οι προκλήσεις είναι τεράστιες και καλούμαστε να διεκδικήσουμε για την πατρίδα μας το μερίδιο που της αναλογεί».

Επίσης, επεσήμανε την πρωτοβουλία του υπουργείου για τη δημιουργία του εθνικού μητρώου υποδομών, στο οποίο θα καταγραφούν και θα καταχωρηθούν όλα τα δημόσια έργα της χώρας. Ενώ, προανήγγειλε την κατάρτιση ενός μόνιμου ψηφιακός μηχανισμού ασφαλείας, που θα διασφαλίζει την καλή συντήρηση των δημοσίων υποδομών.

Ο κ. Καραγιάννης έκανε λόγο για την ανάγκη επένδυσης στην προμήθεια προγραμμάτων, στην επιμόρφωση του ανθρώπινου δυναμικού, αλλά και τη δυνατότητα των δημόσιων υπηρεσιών να προωθήσουν και να παρακολουθήσουν έργα με την τεχνολογία ΒΙΜ. «Εργαλεία σαν το ΒΙΜ μπορούν να εκσυγχρονίσουν τον κλάδο των κατασκευών στη χώρα», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «μπορεί να συνεισφέρει στον σεβασμό του δημοσίου χρήματος, στην ποιότητα των δημοσίων κατασκευών και στον βιώσιμο ανταγωνισμό».

Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με τον γενικό γραμματέα, «το ΒΙΜ καλύπτει το κενό ανάμεσα στον πελάτη, τους μελετητές και τον κατασκευαστή, ενώ εξασφαλίζει τη χρηστή διαχείριση και παρακολούθηση των έργων σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους».

«Οι προϋπολογισμοί των έργων μπορεί να γίνουν πολύ πιο ρεαλιστικοί. Η αξιοποίηση του ΒΙΜ μπορεί να μας βοηθήσει να έχουμε περισσότερα έργα, καλύτερης ποιότητας, χαμηλότερου κόστους, και σε σύντομο χρόνο, προσελκύοντας νέα ταλέντα και δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, αντιστρέφοντας το brain drain», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καραγιάννης.

Ευθύμης Μπακογιάννης – Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος

Η πρώτη συνεδρίαση της διυπουργικής ομάδας προώθησης της μοντελοποίησης κατασκευαστικών πληροφοριών BIM πραγματοποιήθηκε πρόσφατα με πρωτοβουλία του ΥΠΕΝ, όπως έκανε γνωστό ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος Ευθύμης Μπακογιάννης, σε γραπτό χαιρετισμό που απηύθυνε στην εκδήλωση, (μέσω της ειδικής συμβούλου του ΥΠΕΝ Καλλιόπης Παπαδάκη).

Ο ίδιος σημείωσε ότι «ο τομέας των κατασκευών έχει στρατηγική σημασία για την ΕΕ καθώς και για την χώρα μας, καθώς δημιουργεί και συντηρεί το σύνολο των κτιρίων και των υποδομών που είναι απαραίτητα για τους υπόλοιπους τομείς της οικονομίας και παρέχει τη βάση για όλες τις δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα από οικονομική και κοινωνική σκοπιά».

Ο ΓΓ του ΥΠΕΝ τόνισε επίσης ότι «η μελλοντική στρατηγική για την ανταγωνιστικότητα στον κατασκευαστικό τομέα θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές προκλήσεις στην ΕΕ και σε παγκόσμιο επίπεδο. Σε αυτό το πλαίσιο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μαζί με την Επιτροπή προωθούν την υιοθέτηση του ψηφιακού εργαλείου Building Information Modeling (BIM) και ειδικότερα μέσα από το άρθρο 22 της Οδηγίας 2014/24/ΕΕ στις 26/02/2014 για τις δημόσιες συμβάσεις», υπογραμμίζοντας ότι «η πρόκληση είναι μεγάλη, καθώς η χρήση του ΒΙΜ καθιστά τις διαδικασίες σχεδιασμού, κατασκευής και λειτουργίας αποτελεσματικότερες, καθώς η χρήση του BIM αποτρέπει σημαντικά λάθη, υπερβάσεις κόστους και χρονοδιαγράμματος, δίνει μια σαφή εικόνα της ποιότητας του κατασκευασμένου στοιχείου εκ των προτέρων και καθ’ όλη τη διάρκεια της οικοδομικής διαδικασίας και καθιστά δυνατή την έξυπνη διαχείριση του κύκλος ζωής».

Ηλέκτρα Παπαδάκη – Εκπρόσωπος Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην εκδήλωση μίλησε η Ηλέκτρα Παπαδάκη, Υπεύθυνη Πολιτικής για την καινοτομία στον τομέα των κατασκευών και το βιώσιμο οικιστικό περιβάλλον – Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Αγοράς, Βιομηχανίας, Επιχειρηματικότητας και ΜΜ Επιχειρήσεων (DG InternalMarket, Industry, Entrepreneurship and SMEs)της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία και τόνισε ότι είναι ιδιαίτερα ευχάριστο το γεγονός πως οι αξιωματούχοι της ελληνικής κυβέρνησης είναι πεπεισμένοι για τη χρησιμότητα και αναγκαιότητα του ΒΙΜ στο χώρο των κατασκευών.

Όπως τόνισε, τα κράτη-μέλη έχουν ανταποκριθεί στην πρόσκληση της ΕΕ και έχουν καταρτίσει εθνικές στρατηγικές. Ενώ το ΒΙΜ δεν είναι υποχρεωτικό στην Ευρώπη, πολλές χώρες έχουν αρχίσει να το εφαρμόζουν υποχρεωτικά.

Και ακόμη επεσήμανε πως με την νέα ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία, δυο καθοριστικές προτεραιότητές θα μεταμορφώσουν τις κατασκευές, την οικονομία και την κοινωνία. Από τη μια μεριά είναι η επείγουσα ανάγκη να λάβουμε περιβαλλοντική δράση μέσα από την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και από την άλλη η ψηφιοποίηση. Η Ευρώπη πρέπει να είναι έτοιμη για την ψηφιακή εποχή (EU fit for the digital age) βοηθώντας όλους να προσαρμοστούν και να μοιραστούν τα οφέλη, πολίτες σε κάθε γωνιά της Ένωσης και επιχειρήσεις κάθε μεγέθους.

Η καινούργια αυτή σελίδα είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα να συμμετάσχει σ’ αυτή τη διπλή μετάβαση και να καινοτομήσει. Ο κατασκευαστικός τομέας και το δομημένο περιβάλλον είναι κρίσιμοι μοχλοί σε αυτό: παράγουν τους χώρους που ζούμε, δουλεύουμε και μετακινούμαστε, προσφέρουν δουλειές, αυξάνουν την εδαφική και οικονομική μας ανταγωνιστικότητα. Από την άλλη μεριά «κοστίζουν» σε χρήμα και πόρους. Η ψηφιοποίηση και η χρήση τεχνολογιών όπως το BIM μας βοηθούν να ξοδεύουμε λιγότερα και να κερδίζουμε περισσότερα. Η υιοθέτηση και προώθηση της ψηφιοποίηση στις κατασκευές είναι ευκαιρία αλλά και ευθύνη των δημοσίων αρχών.

Λιάνα Αναγνωστάκη – Προϊσταμένη διεύθυνσης Δημοσίων Σχέσεων ΤΕΕ, μέλος του EU BIM Task Group

Η Λιάνα Αναγνωστάκη, προϊσταμένη διεύθυνσης Δημοσίων Σχέσεων ΤΕΕ, μέλος του EU BIM Task Group και εκπρόσωπός του στην Ελλάδα, παρουσίασε στην ομιλία της, τις δράσεις και ανέλυσε τη Χάρτα που συνέταξε η Επιτροπή για τα προσεχή έτη, προκειμένου για την ψηφιακή μετάβαση του κατασκευαστικού τομέα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία έτη με τον Πρόεδρο της EU BIM Task Group, κ. Souheil Soubra και τα Μέλη στο πλαίσιο διαφόρων συναντήσεων, παράλληλα με την παρακολούθηση των εξελίξεων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής πολιτικής σχετικά με την εφαρμογή του ΒΙΜ. Η σημερινή εκδήλωση, ανέφερε η κ. Αναγνωστάκη, διοργανώνεται υπό την αιγίδα των Εθνικών Εκδηλώσεων του EU BIM Task Group και με την παρουσία αξιωματούχων της ΕΕ.

«Όλοι μοιραζόμαστε το όραμα του ψηφιακού μέλλοντος του κατασκευαστικού τομέα και η σημερινή εκδήλωση μας δίνει την ευκαιρία να κάνουμε το μεγάλο βήμα για την εφαρμογή του ΒΙΜ. Οι υπεύθυνοι για την χάραξη της πολιτικής, πρέπει να δημιουργήσουν κίνητρα και όλοι μας πρέπει να μελετήσουμε τα επιτυχημένα παραδείγματα των άλλων χωρών και να δημιουργήσουμε τη δική μας πορεία βασισμένη στις ανάγκες μας, αλλά με τρόπο που να ανταποκρινόμαστε στις προκλήσεις.

Το μονοπάτι που θα οδηγήσει τη χώρα μας στην ψηφιακή μετάβαση του κατασκευαστικού τομέα είναι μακρύ και δύσκολο. Χρειάζεται όλοι μας να δεσμευθούμε σε αυτό το ταξίδι, ένα ταξίδι που θα προσφέρει στις μελλοντικές γενιές ένα βιώσιμο και πράσινο πλαίσιο υποδομών. Έχουμε ανοίξει το δρόμο και είμαστε περήφανοι γι’ αυτό» είπε κλείνοντας η κ. Αναγνωστάκη.

TRENDING

Επικοινωνία

Copyright © 2019-2024 Bizness.gr

Bizness.gr - Ταυτότητα
Ιδιοκτήτρια εταιρεία: «INFRA MEDIA M.I.K.E.» Διακριτικός τίτλος: «INFRA MEDIA» - Έδρα: Δήμος Αθηναίων, Αριστείδου αρ. 10-12, Τ.Κ. 10559 - ΑΦΜ: 801478591 Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ. - Τηλ. επικοινωνίας: 2130405600 - E-mail: contact@ypodomes.com Νόμιμος Εκπρόσωπος: Καραγιάννης Νικόλαος, Νόμιμος Εκπρόσωπος - Δικαιούχος του ονόματος τομέα (bizness.gr): INFRA MEDIA M.I.K.E. - Διευθυντής/Διαχειριστής: Καραγιάννης Νικόλαος - Διευθυντής Σύνταξης: Κατερίνα Παναγέα
Η Εταιρεία δηλώνει ότι έχει συμμορφωθεί με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63).