ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Η τακτική της ΕΛΛΑΚΤΩΡ στο νέο τοπίο των μεγάλων έργων

Published

on

Σε μία δύσκολη συγκυρία, προχωραά η “αναδόμηση” της ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Μετά την χιτσκοκική περυσινή αλλαγή διοίκησης και τα όσα ακολούθησαν με επιστέγασμα την πώληση των μετοχών του Δημήτρη Κούτρα, ο ισχυρός ελληνικός όμιλος κοιτά μπροστά έχοντας πλέον νέες προτεραιότητες. Η συγχώνευση της ΕΛ.ΤΕΧ.Άνεμος με την ΕΛΛΑΚΤΩΡ που είναι σε τελική φάση είναι μία από αυτές και σηματοδοτεί τη στροφή του ομίλου σε κερδοφόρες δραστηριότητες όπως οι ΑΠΕ.

Βέβαια οι κατασκευές παραμένουν η καρδιά και η ψυχή του ομίλου και αυτό άλλωστε φαίνεται από την συμμετοχή σε όλα τα μεγάλα έργα που τρέχουν αυτή την εποχή. Ένα από αυτά είναι και η Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας. Το έργο παρά τον τεράστιο για τα ελληνικά δεδομένα προϋπολογισμό του, σύμφωνα με πηγές κοντά στην διοίκηση “δεν έχει λίπος” και θεωρούν πως θέλει πολύ προσοχή και πως η προσφορά που θα δοθεί θα πρέπει να είναι μετρημένη καθώς μπορεί “σε βάλει μέσα”. “Η Γραμμή 4 μπορεί να σε σηκώσει αλλά μπορεί και να σε καταστρέψει” λένε με νόημα. Οι προσφορές αναμένεται να δοθούν στο τέλος του μήνα αν δεν υπάρξει νέα περαιτέρω καθυστέρηση και το έργο δεν αναμένεται να ξεκινήσει νωρίτερα από το 2020.

Σήμερα το ανεκτέλεστο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ είναι πάνω από 2 δισ.ευρώ με περίπου 30 υπό εκτέλεση μεγάλα έργα στην Ελλάδα. Επίσης οι ΑΚΤΩΡ και ΤΟΜΗ είναι μειοδότριες σε σειρά μεγάλων έργων: ηλεκτροκίνηση στα τμήματα Κιάτο-Ροδοδάφνη και Παλαιοφάρσαλος-Καλαμπάκα, στην εργολαβία σκούπα της Αμβρακίας Οδού (μαζί με την ΤΕΡΝΑ), στο κλειστό γυμναστήριο Νέας Σμύρνης, στην επέκταση του Πανεπιστημίου Πατρών κ.α. Επίσης ο όμιλος προετοιμάζει την κάθοδο του στα μεγάλα έργα υποδομών που προγραμματίζονται στη χώρα μας αλλά και στις γειτονικές χώρες, κυρίως στη Ρουμανία.

Το μέγα ζητούμενο πλέον είναι η δρομολόγηση μίας νέας γενιάς μεγάλων έργων. Με τα έργα στους αυτοκινητόδρομους και το σιδηρόδρομο εν πολλοίς ολοκληρωμένα είμαστε σε αναμονή. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές μέχρι τώρα δεν έχουμε δει να συμβαίνει αυτό. Τονίζουν πως πέρα από τη Γραμμή 4 άλλο πολύ μεγάλο έργο σύντομα δεν θα έχουμε, θα περιμένουμε μέχρι το 2020 για την Υποθαλάσσια Σαλαμίνας ενώ αργεί ακόμα το έργο του ΒΟΑΚ καθώς η διαδικασία του εκτιμάται πως θα είναι χρονοβόρα.

Η λύση της επέκτασης των συμβάσεων των αυτοκινητόδρομων υποστηρίζεται από τον όμιλο καθώς είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος χρηματοδότησης νέων μεγάλων οδικών έργων ενώ αναμένουν μια πιο ξεκάθαρη στρατηγική για τις επεκτάσεις της Αττικής Οδού.

Οπως σημειώνεται με νόημα θα πρέπει ρεαλιστικά να συγκεκριμενοποιήουμε τις ανάγκες που υπάρχουν, τις δυνατότητες που έχουμε και τελικά να δούμε πιο ζεστά τα μοντέλα των παραχωρήσεων και των ΣΔΙΤ που μπορούν να δώσουν διέξοδο στην έλλειψη χρηματοδότησης με δημόσιους ή Ευρωπαϊκούς πόρους και ταυτόχρονα να δώσουν νέα πνοή στον τεχνικό κλάδο.

Ένα ακόμα σημείο που διαφοροποιείται ο όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ από το παρελθόν είναι στο θέμα των εκπτώσεων. Όπως επισημαίνεται πλέον δίδεται μεγάλη έμφαση στην κερδοφορία και πως οι πρακτικές της ανάληψης έργων απλά για να υπάρχει αντικείμενο ακόμα και αν το έργο είναι ζημιογόνο δεν έχουν χώρο στην συγχρονη αντίληψη του ομίλου που στρέφεται σε μία μοντέρνα διακυβέρνηση που σέβεται τους μετόχους και παλεύει για να κρατήσει τα σκήπτρα στην Ελλάδα σε μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο.

 

Πηγή: Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

TRENDING

Επικοινωνία

Copyright © 2019-2024 Bizness.gr

Bizness.gr - Ταυτότητα
Ιδιοκτήτρια εταιρεία: «INFRA MEDIA M.I.K.E.» Διακριτικός τίτλος: «INFRA MEDIA» - Έδρα: Δήμος Αθηναίων, Αριστείδου αρ. 10-12, Τ.Κ. 10559 - ΑΦΜ: 801478591 Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ. - Τηλ. επικοινωνίας: 2130405600 - E-mail: contact@ypodomes.com Νόμιμος Εκπρόσωπος: Καραγιάννης Νικόλαος, Νόμιμος Εκπρόσωπος - Δικαιούχος του ονόματος τομέα (bizness.gr): INFRA MEDIA M.I.K.E. - Διευθυντής/Διαχειριστής: Καραγιάννης Νικόλαος - Διευθυντής Σύνταξης: Κατερίνα Παναγέα
Η Εταιρεία δηλώνει ότι έχει συμμορφωθεί με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63).