ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Η θέση του Ε.Σ.Α για το θέμα των μεταχρονολογημένων επιταγών

Published
5 έτη agoon
By
NewsroomΕπιστολή προς τους αρμόδιους Υπουργούς με θέμα τις μεταχρονολογημένες επιταγές έστειλε ο Πρόεδρος του Ε.Σ.Α, Σταύρος Καφούνης.
Στην επιστολή του αφού σημειώνει την ικανοποίηση του για τις πρωτοβουλίες που λαμβάνει η Κυβέρνηση με στόχο να παραμείνει ζωντανός ο παραγωγικός ιστός της χώρας, σημειώνει ότι ο Ε.Σ.Α κρατώντας μια σοβαρή και αξιόπιστη στάση, επιθυμεί να είναι χρήσιμος, όχι μόνο για την εμπορική κοινότητα αλλά και για το σύνολο της κοινωνίας. Έτσι αποφεύγει συνειδητά να τοποθετηθεί άσκοπα, χωρίς εμπεριστατωμένες και τεκμηριωμένες θέσεις, για κρίσιμα ζητήματα. Γι’ αυτό εξάλλου και οι προτάσεις του είναι αποδεκτές από μεγάλο ποσοστό του συνόλου της κοινωνίας.
Σήμερα, συνεχίζει με την επιστολή του ο Πρόεδρος του Ε.Σ.Α, είναι επιτακτική η ανάγκη να προχωρήσουμε αμέσως στη λύση ενός ακανθώδους θέματος, που εκκρεμεί και αιωρείται ως πέλεκυς πάνω από τα κεφάλια των συντελεστών της ιδιωτικής οικονομίας, αυτού των μεταχρονολογημένων επιταγών. Επειδή είναι σίγουρο ότι από το τέλος αυτού του μήνα θα βρεθούμε μπροστά σε δυσάρεστες καταστάσεις, είναι απαραίτητο να παρέμβουμε με μια ολοκληρωμένη πρόταση, η οποία θα βοηθήσει να παραμείνουν ζωντανές οι υγιείς παραγωγικές δυνάμεις της χώρας, οι νοικοκύρηδες, όπως τους αποκαλούμε, ανεξαρτήτως μεγέθους και κλάδου. Είναι βέβαιο ότι την επόμενη ημέρα θα τους χρειαστούμε όλους όρθιους και υγιείς.
Έτσι, υπολογίζοντας και τις δυο συναλλασσόμενες πλευρές αλλά και λαμβάνοντας υπ’ όψιν απόψεις τόσο από θεωρητικούς, όσο και από πρακτικούς παράγοντες της χώρας, ο κ. Καφούνης προτείνει να εφαρμοσθούν τα ακόλουθα:
Να δοθεί η δυνατότητα σε όσους κομιστές επιταγών επιθυμούν να μην τις προσκομίσουν στις τράπεζες για είσπραξη και πιθανή σφράγιση (προφανώς με συμφωνία των μερών), αλλά να τις κρατήσουν στην κατοχή τους για διάστημα έως και 90 ημερών από την αναγραφόμενη ημερομηνία έκδοσης. Συνεπώς να παραταθεί κατά 90 ημέρες η προθεσμία προς εμφάνιση για πληρωμή ή σφράγιση.
Σε περίπτωση που εμφανιστεί στα τραπεζικά καταστήματα προς πληρωμή μια επιταγή, ενώ δεν υπάρχει το αντίστοιχο ποσό στον λογαριασμό, αυτή να σφραγίζεται μεν, αλλά να παρατείνεται η προθεσμία καταχώρισης στον Τειρεσία για ακόμη 90 ημέρες, αντί για τις ισχύουσες σήμερα 30. Δηλαδή, η καταχώριση στον Τειρεσία να γίνεται 120 ημέρες μετά τη σφράγιση. (Το ίδιο είχε ισχύσει και κατά το διάστημα εφαρμογής των capital controls.)
Οι Τράπεζες να υποχρεούνται αμέσως να παράσχουν χρηματοδότηση στον εκδότη μιας ακάλυπτης επιταγής ίση με το 100% του ποσού της αξίας της, με χορήγηση δυνατότητας υπερανάληψης από τον λογαριασμό από τον οποίο σύρεται η επιταγή, με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και με προνομιακό συμβολικό επιτόκιο. Για τον σκοπό αυτό θα πρέπει να υπάρχει ένα όριο χρηματοδότησης ανά πελάτη με βάση τον συνήθη κύκλο εργασιών της επιχείρησης. Από την άλλη, ο πελάτης θα πρέπει να αποδεικνύει την έκδοση της επιταγής πριν την 10.3.2020 προσκομίζοντας το αντίστοιχο παραστατικό προς εξόφληση του οποίου είχε εκδώσει την επιταγή (π.χ. τιμολόγιο, σύμβαση κλπ). Ας σημειωθεί ότι σήμερα τα επιτόκια διατραπεζικού δανεισμού Euribor είναι αρνητικά και όλες οι κεντρικές τράπεζες προσφέρουν μηδενικά επιτόκια.
Σε περίπτωση που για τον οποιονδήποτε λόγο ο εκδότης μιας μεταχρονολογημένης επιταγής δεν ασκήσει το ως άνω δικαίωμά του (όπως αυτό θα αποδεικνύεται από σχετική βεβαίωση της Τράπεζας του εκδότη), ο κομιστής της επιταγής θα δικαιούται άμεσης έκτακτης χρηματοδότησης από την Τράπεζά του, ακόμη και καθ’ υπέρβαση του χρηματοδοτικού του ορίου, ίση με το 100% του ποσού της επιταγής. Η άσκηση του παραπάνω δικαιώματος του κομιστή προϋποθέτει την εκχώρηση στην χρηματοδοτούσα Τράπεζα όλων των δικαιωμάτων του επί της επιταγής. Και η χρηματοδότηση αυτή θα έχει την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Θα πρέπει δε να υπάρξει η πρόβλεψη, ότι η Τράπεζα, πριν απαιτήσει από τον πελάτη της – κομιστή της επιταγής- την αξία αυτής, υποχρεούται να στραφεί προηγουμένως κατά του εκδότη της επιταγής και των τυχών οπισθογράφων της. Και σε αυτή την περίπτωση ο κομιστής της επιταγής θα πρέπει να αποδεικνύει την αιτία για την οποία κατέχει την επιταγή, καθώς και τη μεταχρονολογημένη έκδοσή της.
O κ. Καφούνης στο πλαίσιο του «lose-lose» που πρέπει να εφαρμόζεται σε κάθε συμφωνία εν μέσω της κρίσης, αλλά και με το πνεύμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης που πρέπει όλοι να δεικνύουμε κατά τη διάρκεια αυτής της δραματικής κατάστασης καλεί:
1.Όλες τις επιχειρήσεις, αλλά και τους ιδιώτες που μπορούν, να καλύπτουν στο ακέραιο το σύνολο των υποχρεώσεών τους, συμπεριλαμβανομένων και των επιταγών που έχουν εκδώσει, ώστε να καταστεί ευκολότερη η στήριξη αυτών που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.
2.Την Κυβέρνηση να διεκδικήσει και να χρησιμοποιήσει ελαστικότερους κανόνες καταβολής πόρων από το ΕΣΠΑ προς τις επιχειρήσεις (όπως στο πρόγραμμα «έκτακτο αποθεματικό»), ώστε την επομένη ημέρα που θα πρέπει το σύνολο της οικονομίας να επαναλειτουργήσει, να υπάρχουν διαθέσιμα άμεσα εκταμιεύσιμα κονδύλια για την κάλυψη λειτουργικών εξόδων και δαπανών-αναγκών.
3.Την Αναπτυξιακή Τράπεζα να παράσχει τα απαραίτητα κονδύλια, ώστε με συμβολικό επιτόκιο να δοθεί η απαραίτητη ένεση ρευστότητας, καθώς και το κεφάλαιο κίνησης που θα βοηθήσει στην επανεκκίνηση των παραγωγικών επενδύσεων, κατά το πρότυπο του παλαιού ΕΤΕΑΝ.
Πάνω από όλα όμως, καλεί όλους τους συμπολίτες μας να επιδείξουν την απαραίτητη σοβαρότητα και ωριμότητα, που θα μας επιτρέψουν να βγούμε πρώτοι από την κρίση και με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η Ελλάδα θα αποτελέσει το παράδειγμα πειθαρχίας και αποτελεσματικής αντιμετώπισης της κατάστασης και θα υποδεχτεί φιλόξενα όλους τους τουρίστες και επισκέπτες που θα επιθυμήσουν να ταξιδέψουν στη χώρα μας.
You may like
-
Την κατάργηση των ενδιάμεσων εκπτώσεων ζητά ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών
-
BΕΑ: Η περιφέρεια Αττικής πρέπει να στηρίξει και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις μέσω των προγραμμάτων Covid-19
-
Ημερίδα για τις τεχνολογίες ασφάλειας στις επιχειρήσεις από το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο
-
Πώς αντιδρά ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού
-
Η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας ενισχύει με 150 εκατ. ευρώ τις πληγείσες από τον κορονοϊό επιχειρήσεις
-
Μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων με βάση την πτώση τζίρου και όχι τον ΚΑΔ ζητά ο ΕΣΑ

[VIDEO] Δείτε πώς θα γίνουν τα νέα “πράσινα” κτίρια κατοικιών και γραφείων στο Piraeus Gate Project

Σε hot spot για εξοχικές κατοικίες μετατρέπεται η Κρήτη – Ποιά νέα projects κατοικιών υλοποιούνται σήμερα

Εγκρίθηκε έργο για νέο ξενοδοχείο στην Άνδρο – Σε ποιά περιοχή θα γίνει

Ανοίγει στις αρχές του 2026 από τη Hilton το νέο ÉRA Hotel Heraklion – Ποιό γνωστό ξενοδοχείο θα “μεταμορφωθεί”

Μετακόμισαν και επίσημα στο ανακαινισμένο ακίνητο γραφείων της Dimand στα Πατήσια τα ΕΛΤΑ

“Πράσινο φως” για νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στην Κω – Σε ποιά περιοχή θα γίνει

“Πράσινο φως” για το νέο mega ξενοδοχείο 5 αστέρων στη Ρόδο – Σε ποιά περιοχή θα γίνει και ποιά εταιρεία επενδύει

“Στα σκαριά” νέα Στρατηγική Τουριστική Επένδυση 100 εκατ. ευρώ στην Ζάκυνθο – Σε ποιά περιοχή θα γίνει

“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο σε διατηρητέο κτίριο στο Κουκάκι – Πού βρίσκεται το ακίνητο που θα αξιοποιηθεί

Στο ΣτΕ το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τη μεγάλη τουριστική επένδυση της ΕΚΤΕΡ στην Πάρο – Σε ποιά γνωστή περιοχή του νησιού θα γίνει

“Πράσινο φως” για το νέο 5άστερο ξενοδοχείο της Aldemar στην Ηλεία – Σε ποιά περιοχή θα γίνει

[ΦΩΤΟ] Σε “τροχιά” αδειοδότησης το νέο mega retail park στο Ηράκλειο – Ποιά εταιρεία επενδύει

Οι 7 νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις που προχωρούν στον Πειραιά – Σε ποιά σημεία θα γίνουν και ποιές εταιρείες επενδύουν

900 φοιτητικές κατοικίες έως το 2026 για την Premia Properties – Σε ποιές πόλεις θα γίνουν νέες

Βρέθηκε ο νέος επενδυτής για το ακίνητο – φιλέτο του ΕΦΚΑ στην Κολοκοτρώνη – “Οδεύει” προς νέο ξενοδοχείο

[VIDEO] Δείτε πώς θα γίνουν τα νέα “πράσινα” κτίρια κατοικιών και γραφείων στο Piraeus Gate Project

“Πράσινο φως” για νέο ξενοδοχείο σε γνωστό κτίριο γραφείων στη Μητροπόλεως

Πρώτο “πράσινο φως” για τη νέα τουριστική επένδυση Project Anemos στο Μεγανήσι

Μέσω Ταμείου Ανάκαμψης η νέα ξενοδοχειακή επένδυση στην Τήνο – Πού θα γίνει

[VIDEO] Σε εξέλιξη η μεγάλη οικιστική επένδυση Nea Polis στην Καβάλα – Πώς θα αναβαθμίσει την περιοχή με 7 νέους σύγχρονους οικισμούς με κατοικίες

[VIDEO] Δείτε πώς θα γίνουν τα νέα “πράσινα” κτίρια κατοικιών και γραφείων στο Piraeus Gate Project

[VIDEO] Σε εξέλιξη η μεγάλη οικιστική επένδυση Nea Polis στην Καβάλα – Πώς θα αναβαθμίσει την περιοχή με 7 νέους σύγχρονους οικισμούς με κατοικίες

[VIDEO] Στη “γραμμή εκκίνησης” το Keranis Residences με κατοικίες, γραφεία και καταστήματα στον Πειραιά – Ποιά εταιρεία επενδύει στο ιστορικό ακίνητο

[VIDEO] Προχωρά η νέα οικιστική επένδυση στη Νέα Σμύρνη – Σε ποιά περιοχή κατασκευάζεται

[VIDEO] Προχωρά η κατασκευή του νέου “πράσινου” συγκροτήματος γραφείων The Grid στο Μαρούσι – Πότε θα ολοκληρώσει την επένδυση η Noval Property

The Ellinikon: έφτασε ήδη στα μισά ο “πράσινος” ουρανοξύστης κατοικιών Riviera Tower – Ξεπέρασε τα 113 μέτρα ύψος

[VIDEO] Τα 4+2 μεγάλα συγκροτήματα γραφείων στο Μαρούσι – Ποιά βρίσκονται υπό κατασκευή και πώς προχωρούν

[VIDEO] The Ellinikon: και επίσημα το νέο υψηλότερο κτίριο στην Ελλάδα ο ουρανοξύστης κατοικιών Riviera Tower στο Ελληνικό

[VIDEO] Ξεκίνησαν τα έργα για τη νέα οικιστική επένδυση Athens Sansiveria στην Λεωφόρο Ποσειδώνος

[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα έργα στον “πράσινο” ουρανοξύστη κατοικιών Riviera Tower στο Ελληνικό
TRENDING
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 εβδομάδες ago
“Πράσινο φως” για το νέο 5άστερο ξενοδοχείο της Aldemar στην Ηλεία – Σε ποιά περιοχή θα γίνει
-
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ2 εβδομάδες ago
[ΦΩΤΟ] Σε “τροχιά” αδειοδότησης το νέο mega retail park στο Ηράκλειο – Ποιά εταιρεία επενδύει
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 εβδομάδες ago
Οι 7 νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις που προχωρούν στον Πειραιά – Σε ποιά σημεία θα γίνουν και ποιές εταιρείες επενδύουν
-
RESIDENTIAL2 εβδομάδες ago
900 φοιτητικές κατοικίες έως το 2026 για την Premia Properties – Σε ποιές πόλεις θα γίνουν νέες
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago
Βρέθηκε ο νέος επενδυτής για το ακίνητο – φιλέτο του ΕΦΚΑ στην Κολοκοτρώνη – “Οδεύει” προς νέο ξενοδοχείο