ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Η θέση του Ε.Σ.Α για το θέμα των μεταχρονολογημένων επιταγών
Published
6 έτη agoon
By
NewsroomΕπιστολή προς τους αρμόδιους Υπουργούς με θέμα τις μεταχρονολογημένες επιταγές έστειλε ο Πρόεδρος του Ε.Σ.Α, Σταύρος Καφούνης.
Στην επιστολή του αφού σημειώνει την ικανοποίηση του για τις πρωτοβουλίες που λαμβάνει η Κυβέρνηση με στόχο να παραμείνει ζωντανός ο παραγωγικός ιστός της χώρας, σημειώνει ότι ο Ε.Σ.Α κρατώντας μια σοβαρή και αξιόπιστη στάση, επιθυμεί να είναι χρήσιμος, όχι μόνο για την εμπορική κοινότητα αλλά και για το σύνολο της κοινωνίας. Έτσι αποφεύγει συνειδητά να τοποθετηθεί άσκοπα, χωρίς εμπεριστατωμένες και τεκμηριωμένες θέσεις, για κρίσιμα ζητήματα. Γι’ αυτό εξάλλου και οι προτάσεις του είναι αποδεκτές από μεγάλο ποσοστό του συνόλου της κοινωνίας.
Σήμερα, συνεχίζει με την επιστολή του ο Πρόεδρος του Ε.Σ.Α, είναι επιτακτική η ανάγκη να προχωρήσουμε αμέσως στη λύση ενός ακανθώδους θέματος, που εκκρεμεί και αιωρείται ως πέλεκυς πάνω από τα κεφάλια των συντελεστών της ιδιωτικής οικονομίας, αυτού των μεταχρονολογημένων επιταγών. Επειδή είναι σίγουρο ότι από το τέλος αυτού του μήνα θα βρεθούμε μπροστά σε δυσάρεστες καταστάσεις, είναι απαραίτητο να παρέμβουμε με μια ολοκληρωμένη πρόταση, η οποία θα βοηθήσει να παραμείνουν ζωντανές οι υγιείς παραγωγικές δυνάμεις της χώρας, οι νοικοκύρηδες, όπως τους αποκαλούμε, ανεξαρτήτως μεγέθους και κλάδου. Είναι βέβαιο ότι την επόμενη ημέρα θα τους χρειαστούμε όλους όρθιους και υγιείς.
Έτσι, υπολογίζοντας και τις δυο συναλλασσόμενες πλευρές αλλά και λαμβάνοντας υπ’ όψιν απόψεις τόσο από θεωρητικούς, όσο και από πρακτικούς παράγοντες της χώρας, ο κ. Καφούνης προτείνει να εφαρμοσθούν τα ακόλουθα:
Να δοθεί η δυνατότητα σε όσους κομιστές επιταγών επιθυμούν να μην τις προσκομίσουν στις τράπεζες για είσπραξη και πιθανή σφράγιση (προφανώς με συμφωνία των μερών), αλλά να τις κρατήσουν στην κατοχή τους για διάστημα έως και 90 ημερών από την αναγραφόμενη ημερομηνία έκδοσης. Συνεπώς να παραταθεί κατά 90 ημέρες η προθεσμία προς εμφάνιση για πληρωμή ή σφράγιση.
Σε περίπτωση που εμφανιστεί στα τραπεζικά καταστήματα προς πληρωμή μια επιταγή, ενώ δεν υπάρχει το αντίστοιχο ποσό στον λογαριασμό, αυτή να σφραγίζεται μεν, αλλά να παρατείνεται η προθεσμία καταχώρισης στον Τειρεσία για ακόμη 90 ημέρες, αντί για τις ισχύουσες σήμερα 30. Δηλαδή, η καταχώριση στον Τειρεσία να γίνεται 120 ημέρες μετά τη σφράγιση. (Το ίδιο είχε ισχύσει και κατά το διάστημα εφαρμογής των capital controls.)
Οι Τράπεζες να υποχρεούνται αμέσως να παράσχουν χρηματοδότηση στον εκδότη μιας ακάλυπτης επιταγής ίση με το 100% του ποσού της αξίας της, με χορήγηση δυνατότητας υπερανάληψης από τον λογαριασμό από τον οποίο σύρεται η επιταγή, με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και με προνομιακό συμβολικό επιτόκιο. Για τον σκοπό αυτό θα πρέπει να υπάρχει ένα όριο χρηματοδότησης ανά πελάτη με βάση τον συνήθη κύκλο εργασιών της επιχείρησης. Από την άλλη, ο πελάτης θα πρέπει να αποδεικνύει την έκδοση της επιταγής πριν την 10.3.2020 προσκομίζοντας το αντίστοιχο παραστατικό προς εξόφληση του οποίου είχε εκδώσει την επιταγή (π.χ. τιμολόγιο, σύμβαση κλπ). Ας σημειωθεί ότι σήμερα τα επιτόκια διατραπεζικού δανεισμού Euribor είναι αρνητικά και όλες οι κεντρικές τράπεζες προσφέρουν μηδενικά επιτόκια.
Σε περίπτωση που για τον οποιονδήποτε λόγο ο εκδότης μιας μεταχρονολογημένης επιταγής δεν ασκήσει το ως άνω δικαίωμά του (όπως αυτό θα αποδεικνύεται από σχετική βεβαίωση της Τράπεζας του εκδότη), ο κομιστής της επιταγής θα δικαιούται άμεσης έκτακτης χρηματοδότησης από την Τράπεζά του, ακόμη και καθ’ υπέρβαση του χρηματοδοτικού του ορίου, ίση με το 100% του ποσού της επιταγής. Η άσκηση του παραπάνω δικαιώματος του κομιστή προϋποθέτει την εκχώρηση στην χρηματοδοτούσα Τράπεζα όλων των δικαιωμάτων του επί της επιταγής. Και η χρηματοδότηση αυτή θα έχει την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Θα πρέπει δε να υπάρξει η πρόβλεψη, ότι η Τράπεζα, πριν απαιτήσει από τον πελάτη της – κομιστή της επιταγής- την αξία αυτής, υποχρεούται να στραφεί προηγουμένως κατά του εκδότη της επιταγής και των τυχών οπισθογράφων της. Και σε αυτή την περίπτωση ο κομιστής της επιταγής θα πρέπει να αποδεικνύει την αιτία για την οποία κατέχει την επιταγή, καθώς και τη μεταχρονολογημένη έκδοσή της.
O κ. Καφούνης στο πλαίσιο του «lose-lose» που πρέπει να εφαρμόζεται σε κάθε συμφωνία εν μέσω της κρίσης, αλλά και με το πνεύμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης που πρέπει όλοι να δεικνύουμε κατά τη διάρκεια αυτής της δραματικής κατάστασης καλεί:
1.Όλες τις επιχειρήσεις, αλλά και τους ιδιώτες που μπορούν, να καλύπτουν στο ακέραιο το σύνολο των υποχρεώσεών τους, συμπεριλαμβανομένων και των επιταγών που έχουν εκδώσει, ώστε να καταστεί ευκολότερη η στήριξη αυτών που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.
2.Την Κυβέρνηση να διεκδικήσει και να χρησιμοποιήσει ελαστικότερους κανόνες καταβολής πόρων από το ΕΣΠΑ προς τις επιχειρήσεις (όπως στο πρόγραμμα «έκτακτο αποθεματικό»), ώστε την επομένη ημέρα που θα πρέπει το σύνολο της οικονομίας να επαναλειτουργήσει, να υπάρχουν διαθέσιμα άμεσα εκταμιεύσιμα κονδύλια για την κάλυψη λειτουργικών εξόδων και δαπανών-αναγκών.
3.Την Αναπτυξιακή Τράπεζα να παράσχει τα απαραίτητα κονδύλια, ώστε με συμβολικό επιτόκιο να δοθεί η απαραίτητη ένεση ρευστότητας, καθώς και το κεφάλαιο κίνησης που θα βοηθήσει στην επανεκκίνηση των παραγωγικών επενδύσεων, κατά το πρότυπο του παλαιού ΕΤΕΑΝ.
Πάνω από όλα όμως, καλεί όλους τους συμπολίτες μας να επιδείξουν την απαραίτητη σοβαρότητα και ωριμότητα, που θα μας επιτρέψουν να βγούμε πρώτοι από την κρίση και με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η Ελλάδα θα αποτελέσει το παράδειγμα πειθαρχίας και αποτελεσματικής αντιμετώπισης της κατάστασης και θα υποδεχτεί φιλόξενα όλους τους τουρίστες και επισκέπτες που θα επιθυμήσουν να ταξιδέψουν στη χώρα μας.
You may like
-
Την κατάργηση των ενδιάμεσων εκπτώσεων ζητά ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών
-
BΕΑ: Η περιφέρεια Αττικής πρέπει να στηρίξει και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις μέσω των προγραμμάτων Covid-19
-
Ημερίδα για τις τεχνολογίες ασφάλειας στις επιχειρήσεις από το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο
-
Πώς αντιδρά ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού
-
Η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας ενισχύει με 150 εκατ. ευρώ τις πληγείσες από τον κορονοϊό επιχειρήσεις
-
Μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων με βάση την πτώση τζίρου και όχι τον ΚΑΔ ζητά ο ΕΣΑ
“Στα σκαριά” νέο έργο αναβάθμισης ξενοδοχείου σε 5 αστέρων στη Λέσβο
Οι νέοι πόλοι “πράσινων” γραφείων στην Αττική εκτός του παραδοσιακού άξονα της Λεωφόρου Κηφισίας
Πώς χτίζει χαρτοφυλάκιο στην Ελλάδα ο ουγγρικός όμιλος Indotek – Από το Oscar Hotel στα τρία εμπορικά κέντρα
Προέγκριση για νέα 5άστερη ξενοδοχειακή μονάδα στο Κιοτάρι της Ρόδου
Προχωρά έργο μετατροπής κτιρίου σε ξενοδοχείο στην Καλαμάτα
Ενοποιούνται τρία ξενοδοχεία στην Κέρκυρα – Δημιουργείται το νέο 5άστερο Mythos Resort
“Στα σκαριά” νέο big-box ακίνητο στο Κορωπί από την Premia Properties για τα γραφεία και το dealership της Tesla
Νέο 5άστερο ξενοδοχείο 75 κλινών “στα σκαριά” στην Πάρο – Σε ποιά περιοχή θα γίνει
Επενδύσεις 22 εκατ. ευρώ αλλάζουν τον ξενοδοχειακό χάρτη τεσσάρων νησιών του Αιγαίου
Νέα ξενοδοχειακή επένδυση στα “σκαριά” στο Ρέθυμνο
Ποιά 3 ανενεργά στρατόπεδα σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Αχαΐα θα αξιοποιηθούν για νέες κατοικίες
“Άλμα” 50% στην ζήτηση ακινήτων για εξοχική κατοικία στην Ελλάδα από ΗΠΑ και Καναδά το 2026
Νέο masterplan για 5.000 στρέμματα στον Ελαιώνα “στα σκαριά” – Τι θα αλλάξει γύρω από τον Βοτανικό και τι προβλέπεται για οικιστικές αναπτύξεις
Ποιες είναι οι 11 νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις που δρομολογούνται στις Κυκλάδες – Σε ποιά νησιά θα γίνουν
Σε στάδιο ωρίμανσης 4 από τις μεγαλύτερες ξενοδοχειακές επενδύσεις που δρομολογούνται αυτή την περίοδο σε όλη την Ελλάδα
Νέος κύκλος ξενοδοχειακών deals και αναβαθμίσεων στη Ρόδο – Ποιοι όμιλοι επενδύουν στο νησί
Νέο 6ώροφο ξενοδοχείο δρομολογείται στο Κουκάκι – Πού θα γίνει και ποια εταιρεία επενδύει
Ολοκληρώθηκε το NEXIS στη Μεταμόρφωση – Πώς το πρώην ΕΚΕΠ έγινε “πράσινο” συγκρότημα γραφείων 21.000 τ.μ.
Προχωρά έργο μετατροπής κτιρίου σε ξενοδοχείο στην Καλαμάτα
11 νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις 5 αστέρων σε νησιά αλλά και ηπειρωτική Ελλάδα
[VIDEO] Δείτε πώς παρουσιάζει η Bouygues τον πύργο κατοικιών Riviera Tower στο Ελληνικό
[VIDEO] Σε εξέλιξη η νέα οικιστική επένδυση Almyra Complex στις Σέρρες – Ποιός γνωστός όμιλος επενδύει
[VIDEO] Δείτε το νέο “πράσινο” κτίριο γραφείων AENORA στη Λεωφόρο Ποσειδώνος
[VIDEO] Προχωρούν τα έργα για την επέκταση της οικιστικής επένδυσης Pinea Living στο Νέο Ηράκλειο
[VIDEO] Ολοκληρώθηκε η οικιστική επένδυση Ilissos Suites στο Μοσχάτο – Ποιά εταιρεία επένδυσε στο έργο
[VIDEO] Προχωρούν τα έργα για τη μεγάλη τουριστική επένδυση VORIA στο Μαρούσι
[VIDEO] Σε λειτουργία το νέο υπερσύγχρονο κέντρο logistics της Skroutz στην Ελευσίνα
[VIDEO] Green Haven: προχωρά η μεγάλη οικιστική επένδυση της Ten Brinke στα Μελίσσια
20 οικιστικά έργα στα “σκαριά” για την MIBS – Σε ποιές περιοχές της Αττικής επενδύει
[VIDEO] Ξεκίνησε το νέο οικιστικό έργο της Ten Brinke στη Γλυφάδα
TRENDING
-
RESIDENTIAL3 εβδομάδες agoΠοιά 3 ανενεργά στρατόπεδα σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Αχαΐα θα αξιοποιηθούν για νέες κατοικίες
-
REAL ESTATE1 εβδομάδα ago“Άλμα” 50% στην ζήτηση ακινήτων για εξοχική κατοικία στην Ελλάδα από ΗΠΑ και Καναδά το 2026
-
REAL ESTATE1 εβδομάδα agoΝέο masterplan για 5.000 στρέμματα στον Ελαιώνα “στα σκαριά” – Τι θα αλλάξει γύρω από τον Βοτανικό και τι προβλέπεται για οικιστικές αναπτύξεις
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ4 ημέρες agoΠοιες είναι οι 11 νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις που δρομολογούνται στις Κυκλάδες – Σε ποιά νησιά θα γίνουν
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες agoΣε στάδιο ωρίμανσης 4 από τις μεγαλύτερες ξενοδοχειακές επενδύσεις που δρομολογούνται αυτή την περίοδο σε όλη την Ελλάδα







