Ολοένα και πιο ευκρινές είναι το οικονομικό και ταυτόχρονα το κοινωνικό αποτύπωμα της ψηφιακής οικονομίας στη ζωή των πολιτών. Πλέον, η βιομηχανία των κινητών επικοινωνιών συμβάλει με €3,9 τρις στο παγκόσμιο ΑΕΠ (συμμετέχει με 4,6% στο διεθνές ΑΕΠ), με άμεσο αντίκτυπο την αυξημένη παραγωγικότητα σε άλλους τομείς της οικονομίας.
Σήμερα τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού, ήτοι 5,1 δισ.άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, είναι συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας, απολαμβάνοντας μια σειρά υπηρεσιών που συμβάλλουν στην άρση του οικονομικού και κοινωνικού αποκλεισμού τους. Στο μεταξύ, σχεδόν οι μισοί, περί τα 3,5 δις πολίτες, χρησιμοποιούν υπηρεσίες mobile internet. Επίσης, περίπου 2 δις άνθρωποι χρησιμοποιούν το κινητό τους τηλέφωνο για να αγοράσουν αγαθά και υπηρεσίες online (160 εκατομμύρια περισσότεροι σε σύγκριση με το 2017).
Πέραν από το οικονομικό αποτύπωμα, η ψηφιακή οικονομία και οι κινητές επικοινωνίες έχουν ήδη ορατό αντίκτυπο και στην κοινωνική ζωή των πολιτών. Σήμερα, 1,3 δις άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν πρόσβαση σε κινητές υπηρεσίες υγείας (230 εκατ. περισσότεροι σε σύγκριση με το 2017). Επίσης, 1,4 δισ. πολίτες χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα, για να βελτιώσουν το εκπαιδευτικό τους επίπεδο -είτε ατομικά είτε των παιδιών τους- αριθμός αυξημένος κατά 140 εκατ. περισσότεροι σε σχέση με το 2017).
Οικονομικός αποκλεισμός
Την ίδια στιγμή, τα mobile συστήματα πληρωμών συμβάλλουν στη μείωση του χάσματος και στην άρση του οικονομικού αποκλεισμού πολιτών σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, που στερούνται πρόσβασης στο τραπεζικό σύστημα, με 866 εκατ. ανθρώπους να κάνουν χρήση σχετικών υπηρεσιών (αύξηση κατά 20% σε σύγκριση με το 2017).
Επιπλέον, 140 εκατομμύρια άτομα σε αγροτικές περιοχές συνδέονται, για πρώτη φορά στο Διαδίκτυο, μέσω κινητού παγκοσμίως. Επίσης, το 80% των ενήλικων γυναικών στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος έχουν σήμερα ένα κινητό τηλέφωνο στην κατοχή τους, το οποίο μπορεί να τις βοηθάει να αισθάνονται ασφαλείς – μια αύξηση κατά 250 εκατ. τα τελευταία πέντε χρόνια.
Αποτύπωμα
Τα παραπάνω εξόχως ενδιαφέροντα στοιχεία επιβεβαιώνουν την ευθεία συνάρτηση της τεχνολογικής προόδου με την επίτευξη των στόχων της «Βιώσιμης Ανάπτυξης» (Sustainable Development Goals -SDGs) των Ηνωμένων Εθνών. Τα στοιχεία περιλαμβάνονται σε έκθεση του GSMA, η οποία αποτιμά τη συμβολή των κινητών επικοινωνιών στην επίτευξη των 17 στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης (Mobile Industry Impact Report).
Για την ακρίβεια η “Έκθεση Επιπτώσεων της Κινητής Βιομηχανίας” του GSMA αξιολογεί τη συμβολή της βιομηχανίας σε καθέναν από τους 17 στόχους. Η μελέτη δείχνει ότι ο σημαντικότερος αντίκτυπος του κλάδου είναι στον στόχο 9 “Βιομηχανία, καινοτομία και υποδομές”. Επίσης σημαντική πρόοδος σημειώνεται στον στόχο 4: “Ποιοτική Εκπαίδευση” και στον στόχο 6 “Καθαρό Νερό και Αποχέτευση”. Η μελέτη υπογραμμίζει επίσης τον ρόλο της βιομηχανίας κινητών επικοινωνιών στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής (στόχος 13).
Πηγή: sepe.gr