ΔΙΕΘΝΗ

Κροατία: Συμφωνία HBOR και ΕΤΕπ για πρόγραμμα ενεργειακής απόδοσης

Published

on

Η Κροατική Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (HBOR) και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) υπέγραψαν συμφωνία για την υλοποίηση του προγράμματος ELENA, το οποίο θα διαθέσει επιχορηγήσεις ύψους περίπου δύο εκατομμυρίων ευρώ στις επιχειρήσεις για τη χρηματοδότηση επενδύσεων με στόχο την ενεργειακή απόδοση.

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ELENA είναι ένα πρόγραμμα τεχνικής βοήθειας, ένας μηχανισμός παροχής επιχορηγήσεων της ΕΤΕπ, από τον οποίο εγκρίθηκε για την HBOR ποσό ύψους 2,1 εκατ. ευρώ, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση της τεκμηρίωσης και των συμβουλευτικών υπηρεσιών.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, τα κεφάλαια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την υλοποίηση επενδύσεων σε έργα του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα που αφορούν τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, συμπεριλαμβανομένων των δημόσιων κτιρίων, των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και του δημόσιου φωτισμού.

Το πρόγραμμα ELENA αναμένεται να κινητοποιήσει επενδύσεις ύψους 57,6 εκατ. ευρώ στην Κροατία, οι οποίες, με τη σειρά τους, θα βοηθήσουν στην εξοικονόμηση 36 γιγαβατωρών (GWh) ενέργειας σε ετήσια βάση και θα μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Οι συμβουλευτικές υπηρεσίες θα παρέχονται από συμβούλους που θα επιλεγούν από την HBOR σε μια δημόσια διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη και τα κεφάλαια αναμένεται να είναι διαθέσιμα το πρώτο τρίμηνο του 2020.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Advertisement

TRENDING