Σε πλήρη εξέλιξη είναι στις Βρυξέλλες η προετοιμασία για την νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027. Το θέμα βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα του Ευρωκοινοβουλίου και το επόμενο διάστημα θα είναι και το πιο κρίσιμο. Όπως αναφέρουν πηγές του ΕΚ το ποσό εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στα επίπεδα με την τρέχουσα περίοδο (το επονομαζόμενο ΕΣΠΑ 2014-2020 στη χώρα μας), δηλαδή σε περίπου 350 δισ. ευρώ.
Από αυτά μία εκτίμηση που υπάρχει από τους Έλληνες Ευρωβουλευτές είναι πως παρά τη στασιμότητα του ποσού η χώρα μας θα είναι επωφελημένη με το ποσό που θα διατεθεί να υπάρχει μία πρόβλεψη για αύξηση του κατά περίπου 8%.
Αυτό σημαίνει πως εφόσον το σενάριο αυτό επιβεβαιωθεί η χώρα μας θα πάρει περίπου 21 δισ. ευρώ. Προς το παρόν η μάχη καλά κρατεί και στην Ευρωβουλή έχουν δημιουργηθεί δύο “στρατόπεδα”. Οι contributors και οι receivers (αυτοί που δίνουν και αυτοί που παίρνουν). Οι μεν προσπαθούν να κρατήσουν στα ίδια επίπεδα ή και να μειώσουν τον προϋπολογισμό του MFF (του ΕΣΠΑ όπως εμείς ονομάζουμε) και οι δε προσπαθούν να ανεβάσουν το ποσό προκειμένου να αυξήσουν τη χρηματοδότηση της χώρας τους. Όπως γίνεται αντιληπτό η Ελλάδα είναι στους receivers.
Από την νέα προγραμματική περίοδο στον αλγόριθμο πέρα από το GDP μπαίνουν και άλλες παράμετροι όπως η μετανάστευση, η κοινωνική συνοχή κ.α.
ΤΟ ΝΕΟ ΕΣΠΑ 2021-2027
Η πλήρης εικόνα του συνολικού ποσού και του ποσού που θα πάρει η χώρα μας θα κλειδώσει το επόμενο διάστημα, πιθανότατα μέχρι τις εκλογές του Μαϊου. Επόμενο βήμα είναι να αποφασιστεί η προτεραιοποίηση, δηλαδή πως θα γίνει η κατανομή των κονδυλίων π.χ. πόσα χρήματα θα διατεθούν για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, πόσα για τις υποδομές περιβάλλοντος κ.λπ. Εφόσον γίνει κι αυτό, επόμενο βήμα θα είναι η εξειδίκευση των έργων που θα πραγματοποιηθούν στο χρονικό διάστημα της συγκεκριμένης επταετίας.
Βλέποντας τα προβλήματα με την ωρίμανση των έργων ανά τομέα σε όλα τα προηγούμενα ΕΣΠΑ που οδηγεί σε μεγάλες χρονικές καθυστερήσεις η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ αποφάσισε και ξεκίνησε πριν λίγο μέσω πρόσκλησης σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (Υπουργεία, Περιφέρειες, Δήμους, ΔΕΚΟ κλπ) να ξεκινήσουν μελέτες σε έργα που δυνητικά θα ενταχθούν στο ΕΣΠΑ 2021-2027 με χρηματοδότηση από το ΠΔΕ προκειμένου, όταν αυτή ξεκινήσει, να μην χαθεί χρόνος και να τρέξει το πρόγραμμα πιο γρήγορα, με ώριμα προς υλοποίηση έργα.
Επιπλέον, το Υπουργείο Οικονομίας οργανώνει από τώρα από κοινού με τα υπόλοιπα Υπουργεία την κάλυψη των αιρεσιμοτήτων του επόμενου ΕΣΠΑ (λέγονται πλέον enabling conditions) δηλαδή των προϋποθέσεων που πρέπει να καλυφθούν ώστε να είναι δυνατή η εκκίνηση του επόμενου ΕΣΠΑ. Οι προϋποθέσεις αυτές συνίστανται, κυρίως, στην εκπόνηση επιμέρους στρατηγικών ανά τομέα όπως η εκπόνηση στρατηγικής για τις μεταφορές που είναι σε ολοκλήρωση και αναμένεται να γίνει γνωστή μέσα στο 2019.
Πηγή: Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com