Connect with us

REAL ESTATE

Με επενδύσεις 700 εκατ. προχωρά η Prodea – Τα “πράσινα” κτίρια & ο στόχος του free float

Newsroom

Published

on

Τα κεντρικά γραφεία της Prodea Investments - Πηγή: Prodea Investments
Τα κεντρικά γραφεία της Prodea Investments - Πηγή: Prodea Investments

Η προώθηση του επενδυτικού της πλάνου και η μείωση του δανεισμού της βρίσκεται στα πρώτα πλάνα της Prodea, της μεγαλύτερης ΑΕΕΑΠ της χώρας.

Στην τακτική γενική συνέλευση που διεξήχθη, η διοίκηση της εταιρείας παρουσίασε τους τομείς που επικεντρώνει το επιχειρηματικό της σχέδιο για το επόμενο διάστημα. Πρωταρχικό μέλημα η προώθηση του επενδυτικού της προγράμματος, ύψους 700 εκ. ευρώ, με υφιστάμενα και νέα έργα.

Από αυτά, το 69,5% είναι ήδη συμφωνημένα και έχουν συμβασιοποιηθεί, ένα ποσοστό της τάξεως του 20,5% βρίσκεται ακόμα σε καθεστώς διαπραγμάτευσης, ενώ το 10% έχει λάβει εγκρίσεις προκαταρκτικά.

Η στρατηγική εστίαση της Prodea αφορά σε “πράσινα” ακίνητα, με σκοπό να γίνει πρώτη σε ιδιοκτησία πράσινων ακινήτων στην Ελλάδα. Απόδειξη της πρόθεσης αυτής, πως το 97% των υφιστάμενων έργων αφορούν σε κτίρια φιλικά προς το περιβάλλον, έχοντας πράσινη πιστοποίηση.

Από τα ακίνητα που έχει καταλήξει σε οριστική συμφωνία η Prodea το 37% είναι πλήρως ιδιόκτητα, στο 43% αναμένεται να αποκτήσει πλήρη κυριότητα του project, ενώ δεσμευτικές μελλοντικές εξαγορές είναι μόνο το 20%. Από αυτά τα ακίνητα, το 34% αφορά επαγγελματικούς χώρους και γραφεία, το 31% τουριστικές μονάδες, ξενοδοχεία και οικιστικές κατοικίες, το 27% logistics, ενώ ένα 3% αφορά χώρους μεικτής χρήσης, γραφείων και εμπορικών καταστημάτων.

Με βάση την επιτυχία στον τομέα των επενδύσεων, η Prodea το πρώτο εξάμηνο του 2023 αναμένει επιπλέον έσοδα της τάξεως των 12,4 εκ. ευρώ, ενώ η πρόβλεψη αναφέρει πως στο αντίστοιχο εξάμηνο του 2026 το ύψος των εσόδων θα φτάσει τα 26,2 εκ. ευρώ.

Σε ότι αφορά των τομέα των πωλήσεων μικρών ακινήτων, η εταιρεία έλαβε τα έτη 2021-22, κέρδη της τάξης του 7,3% σε σχέση με την αγοραία αξία, ενώ επιπλέον 31 εκ. ευρώ αναμένεται να λάβει μέσα στο 2023.

Μέρος των εσόδων αυτών αναμένεται να δοθεί στην αποπληρωμή μέρος των χρημάτων που έχει δανειστεί, το οποίο στο τέλος του 2022 έφτασε στο 1,361 δισ. ευρώ.

Στους μεσοπρόθεσμους στόχους της εταιρείας, επίσης, είναι η μείωση μεικτού LTV (loan to value) σε ποσοστό 40%-45% από 53% στο τέλος του 2022 και του καθαρού LTV από 45,6% σε 35%-40%.

Ένας εξίσου σημαντικός στόχος για την Prodea είναι η αύξηση της διασποράς (free float), με στόχο το μικρό ποσοστό του 7,5% αυτής της περιόδου να φτάσει στο 15% και πάνω.

Advertisement Macon
Advertisement
Advertisement TÜV Austria
Advertisement Aecom
Ρόδος - Φωτό: ΑΡΓΥΡΩ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ/EUROKINISSI
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ20 ώρες ago

Εγκρίθηκε νέο έργο ανακαίνισης ξενοδοχείου στη Ρόδο

The Syndesis Hub - Πηγή: Ten Brinke
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ21 ώρες ago

[VIDEO] Σε πλήρη εξέλιξη τα έργα για το νέο κτίριο γραφείων The Syndesis Hub στο Ελληνικό – Ποιός όμιλος επενδύει στο ακίνητο

Πηγή: Google Maps
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ21 ώρες ago

Μέσω Αναπτυξιακού προχωρά η νέα ξενοδοχειακή επένδυση στο κέντρο του Πειραιά – Ποιά εταιρεία επενδύει

The Grid - Πηγή: ΤΕΡΝΑ
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ21 ώρες ago

[VIDEO] Ποιά είναι τα 4 μεγάλα έργα για νέα “πράσινα” κτίρια γραφείων στο Μαρούσι που έχει αναλάβει η ΤΕΡΝΑ

Άποψη της Αράχωβας - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: Eurokinissi
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

Προς ανακαίνιση μέσω Αναπτυξιακού γνωστό ξενοδοχείο στην Αράχωβα

Άποψη ενός data center - Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Canva
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ2 ημέρες ago

“Στα σκαριά” το νέο data center από ΔΕΗ – EDGNEX στα Σπάτα – Πού θα γίνει και ποιός ο ρόλος της Ten Brinke

Φωτό: Γιώργος Κονταρίνης / Eurokinissi
REAL ESTATE2 ημέρες ago

Ποιές είναι οι νέες τάσεις στο ελληνικό real estate – Με αυξήσεις σε τιμές πώλησης και ενοικίασης κατοικιών μπήκε το 2025

Νάξος - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: EUROKINISSI / ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΪΟΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

“Στα σκαριά” 5 νέα ξενοδοχεία στις Κυκλάδες – Σε ποιά νησιά θα γίνουν

Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Canva
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ3 ημέρες ago

Με 3 “ταχύτητες” τρέχει η αγορά γραφείων στην Αττική – Ποιά κτίρια έχουν μεγαλύτερη ζήτηση και γιατί

Κύθνος - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 ημέρες ago

“Στα σκαριά” επένδυση για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στην Κύθνο

TRENDING

Επικοινωνία

Copyright © 2019-2024 Bizness.gr

Bizness.gr - Ταυτότητα
Ιδιοκτήτρια εταιρεία: «INFRA MEDIA M.I.K.E.» Διακριτικός τίτλος: «INFRA MEDIA» - Έδρα: Δήμος Αθηναίων, Αριστείδου αρ. 10-12, Τ.Κ. 10559 - ΑΦΜ: 801478591 Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ. - Τηλ. επικοινωνίας: 2130405600 - E-mail: contact@ypodomes.com Νόμιμος Εκπρόσωπος: Καραγιάννης Νικόλαος, Νόμιμος Εκπρόσωπος - Δικαιούχος του ονόματος τομέα (bizness.gr): INFRA MEDIA M.I.K.E. - Διευθυντής/Διαχειριστής: Καραγιάννης Νικόλαος - Διευθυντής Σύνταξης: Κατερίνα Παναγέα
Η Εταιρεία δηλώνει ότι έχει συμμορφωθεί με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63).