Connect with us

REAL ESTATE

Με σημαντική ανάπτυξη έκλεισε το 2024 για την Premia Properties – Πώς αυξήθηκαν έσοδα και κερδοφορία και ποιές επενδύσεις προχώρησαν

Newsroom

Published

on

Sunwing Kallithea Beach - Πηγή: Premia Properties
Sunwing Kallithea Beach - Πηγή: Premia Properties

Με σημαντική ανάπτυξη έκλεισε το 2024 για την Premia Properties.

Σλύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα για τη χρήση του 2024, διαθέτει 61 ακίνητα και 471 χιλιάδες τ.μ. κτιρίων υπό διαχείριση με τη συνολική αξία επενδύσεων να διαμορφώνεται σε € 497,8 εκατ., αυξημένη κατά 62% σε σχέση με το 2023.

Το 2024, πέτυχε επίσης επαρκή διασπορά χαρτοφυλακίου ως προς το είδος των ακινήτων και τους μισθωτές και ισχυρούς δείκτες αποδοτικότητας με τη μικτή απόδοση των ακινήτων εισοδήματος (gross yield) να διαμορφώνεται σε 7,2% και τη μέση σταθμισμένη διάρκεια μισθώσεων ακινήτων (WALT) να ανέρχεται σε 9,9 έτη κατά την 31.12.2024.

Κατά τη τριετία 2022-2024 η PREMIA υλοποίησε ένα πρόγραμμα επενδύσεων ύψους €270 εκατ. και κατόρθωσε να επιτύχει το στόχο των 500 εκατ. που είχε θέσει, έχοντας δημιουργήσει ένα ποιοτικό και διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο μέσα από σύνθετες συναλλαγές και στρατηγικές συνεργασίες.

Για το 2025 προγραμματίζει επενδύσεις €50 εκατ. εκ των οποίων ήδη εντός του πρώτου διμήνου έχουν υλοποιηθεί περ. €17 εκατ.

Παράδοση σημαντικών έργων, προσθήκη νέων ακινήτων και ενεργητική διαχείριση χαρτοφυλακίου.

  • Έναρξη λειτουργίας του συγκροτήματος πράσινων γραφείων στον Ταύρο το οποίο στεγάζει τις κεντρικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ καθώς και των σύγχρονων φοιτητικών εστιών στην Ξάνθη.
  • Προσθήκη (11) νέων ακινήτων, με μεγαλύτερες συναλλαγές την απόκτηση δύο ξενοδοχείων 4* σε Ρόδο και Κρήτη, συνολικής δυναμικότητας 796 κλειδιών με μισθωτή τον όμιλο Nordic Leisure Travel Group (“NLTG”) και του σύγχρονου ακινήτου logistics επιφάνειας 11.301 τ.μ. στον Ασπρόπυργο, με μισθωτή την Iron Mountain Hellas A.E..
  • Επιλεκτικές πωλήσεις ακινήτων με σημαντικά κέρδη (Κατερίνη, Σαντορίνη), καθώς και αξιοποίηση υφιστάμενων ακινήτων, με την έναρξη ανακατασκευής ακινήτου ιδιοκτησίας της PREMIA στο Πικέρμι, το οποίο θα περιλαμβάνει γραφειακούς χώρους και παρασκευαστήριο φαρμάκων με μισθωτή την φαρμακευτική εταιρεία GENEPHARM, και εκτιμώμενο ορίζοντα ολοκλήρωσης το δεύτερο τρίμηνο του 2025.
  • Συνέχιση του επενδυτικού πλάνου το 2025 με κυριότερες συναλλαγές την απόκτηση του Κτήματος Σεμέλη, κτιρίου γραφείων στη Θεσσαλονίκη με μισθωτή το Ελληνικό Κτηματολόγιο και κτιρίου στη Λάρισα που μαζί με τα κτίρια που αποκτήθηκαν σε Βόλο και Ξάνθη μετατρέπονται σε φοιτητικές εστίες.

Στρατηγικές συνεργασίες με θεσμικούς συνεταίρους και ολοκλήρωση σημαντικών συναλλαγών

  • Η Εταιρεία τον Ιανουάριο του 2024 υπέγραψε στρατηγική συνεργασία με την ΤΕΜΕΣ Α.Ε. στον κλάδο των οινοποιιών η οποία βρίσκεται σε φάση υλοποίησης.
  • Τον Δεκέμβριο του 2024, η PREMIA ολοκλήρωσε στην πρώτη της επένδυση στον τουριστικό κλάδο μέσω συμφωνίας sale and leaseback με τον όμιλο NLTG. Ως επιστέγασμα της στρατηγικής συνεργασίας με τον όμιλο NLTG, ο τελευταίος απέκτησε συμμετοχή 9,7% στο μετοχικό κεφάλαιο της PREMIA.
  • Επίσης, σε συνεργασία με τη Sterner Stenhus, την οικογένεια Αντετοκούνμπο και άλλους ιδιώτες επενδυτές προχώρησε στην εξαγορά του εμπορικού κέντρου Village Shopping & More στο Ρέντη με στόχο τη δημιουργία ενός πρότυπου sports and entertainment center (κέντρο άθλησης και ψυχαγωγίας).
  • Τέλος, το Δεκέμβριο 2024 ολοκληρώθηκε μια από τις μεγαλύτερες συναλλαγές ακινήτων των τελευταίων ετών στην Ελληνική αγορά, που αφορά στην απόκτηση του 65% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας Skyline Real Estate Single Member S.A. («SKYLINE») από το επενδυτικό σχήμα P&E Investments Α.Ε στο οποίο η PREMIA συμμετέχει με ποσοστό 25% ενώ με 55% συμμετέχει ο Όμιλος DIMAND και με 20% η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (“EBRD”). Ο όμιλος ALPHA BANK διατήρησε συμμετοχή 35% στη SKYLINE.

Tα οικονομικά αποτελέσματα του 2024

  • Αύξηση εσόδων κατά 18% και αύξηση λειτουργικής κερδοφορίας (Adjusted EBITDA) κατά 18%. σε ενοποιημένη βάση, σε σχέση με το 2023. Το κέρδος από τις πωλήσεις επενδυτικών ακινήτων ανήλθε σε € 1,5 εκατ. για το 2024 έναντι € 1,2 εκατ. για το 2023. Τα κέρδη μετά φόρων διαμορφώθηκαν σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα επηρεαζόμενα κυρίως από τις υψηλότερες αναπροσαρμογές επενδύσεων σε εύλογη αξία σε σχέση με την προηγούμενη χρήση αλλά και την αύξηση της αξίας των επενδύσεων σε κοινοπραξίες & συγγενείς εταιρείες ύψους € 11,7 εκατ.
  • Υγιής χρηματοοικονομική διάρθρωση με την Καθαρή Θέση του Ομίλου να διαμορφώνεται σε €197,2 εκατ., τον καθαρό δανεισμό σε €288,4 εκατ. και το συνολικό Ενεργητικό του Ομίλου να ανέρχεται σε € 524,3 εκατ. Η ισχυρή πιστοληπτική ικανότητα της PREMIA επιβεβαιώθηκε από την ICAP CRIF Α.Ε. η οποία τον Οκτώβριο 2024, στο πλαίσιο της ετήσιας αναθεώρησης, διατήρησε τη διαβάθμιση στην κλίμακα A.
  • Συντηρητικό προφίλ δανεισμού με ανταγωνιστικούς όρους και ανθεκτικότητα σε μεταβολές των επιτοκίων. Το μέσο κόστος δανεισμού του Ομίλου διαμορφώνεται σε περίπου 3,6% ενώ η μέση σταθμισμένη διάρκεια των δανείων σε 7,9 έτη. Το 61% του υφιστάμενου δανεισμού διαθέτει σταθερό επιτόκιο, από το οποίο 32% αφορά το δημόσιο ομόλογο, 21% αφορά δανεισμό των δύο ξενοδοχείων και 8% αφορά δανειακές συμβάσεις στο πλαίσιο του του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF).

Οι προοπτικές για το 2025

Η Διοίκηση παραμένει επικεντρωμένη στην αποτελεσματική υλοποίηση του business plan του Ομίλου επιδιώκοντας την προσθήκη στο χαρτοφυλάκιο της PREMIA ποιοτικών ακινήτων με υψηλές αποδόσεις, μακροχρόνια συμβόλαια και αξιόπιστους μισθωτές.

Προτεραιότητα παραμένουν τα ακίνητα εισοδήματος ενώ κατά περίπτωση εξετάζεται η συμμετοχή σε έργα re-development, προκειμένου να επιτευχθούν αυξημένες αποδόσεις και υπεραξίες.

Η PREMIA εστιάζει σε κλάδους στους οποίους έχει ήδη παρουσία και μεσοπρόθεσμα οι προσδοκίες παραμένουν θετικές, όπως τα logistics/βιομηχανικά ακίνητα, οι φοιτητικές κατοικίες καθώς και τα ξενοδοχεία, ενώ εξετάζει επιλεκτικά την είσοδο σε νέους κλάδους οι οποίοι εκτιμάται ότι θα έχουν ζήτηση και προοπτικές ανάπτυξης.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην αποτελεσματική διαχείριση των δανειακών υποχρεώσεων της και τη χρηματοδότησή του Ομίλου με ανταγωνιστικούς όρους, αξιοποιώντας όλα τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία όπως χρηματοδοτήσεις στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Η PREMIA προσβλέπει σε μια χρονιά ιδιαίτερης ανάπτυξης, βασιζόμενη στην ολοκλήρωση σημαντικών επενδύσεων εντός της προηγούμενης χρονιάς καθώς και σε νέες επενδύσεις που υλοποιούνται ή έχουν δρομολογηθεί και αναμένεται να ενισχύσουν τις οικονομικές επιδόσεις του Ομίλου.

Για το 2025 εκτιμάται ότι τα συνολικά ενοποιημένα έσοδα θα κυμανθούν μεταξύ €34 εκατ. και €35 εκατ. ενώ αντιστοίχως, αναμένεται ουσιαστική ενίσχυση της λειτουργικής κερδοφορίας (Adjusted EBITDA) του Ομίλου η οποία εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί μεταξύ €22 εκατ. και €23 εκατ.

Η Διοίκηση επιδιώκει τη συνέχιση της αναπτυξιακής πορείας της PREMIA και εργάζεται εντατικά στους ακόλουθους άξονες: πρώτον, στον εντοπισμό του κατάλληλου pipeline επενδύσεων το οποίο να συνάδει με τη στρατηγική και απαιτούμενες αποδόσεις και δεύτερον, στην εξασφάλιση των απαραίτητων πόρων που θα χρηματοδοτήσουν το πλάνο ανάπτυξης.

Σε κάθε περίπτωση, παρακολουθεί συστηματικά και αξιολογεί τα μακροοικονομικά και χρηματοοικονομικά δεδομένα και συνθήκες που διαμορφώνονται ώστε, εφόσον απαιτηθεί, να προβεί στις απαραίτητες προσαρμογές.

Advertisement Macon
Advertisement
Advertisement Omikron Kappa Consulting
Advertisement Ergon Tzanidakis
Advertisement TÜV Austria
Advertisement Aecom
Ρόδος - Φωτό: ΑΡΓΥΡΩ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ/EUROKINISSI
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ12 ώρες ago

“Πράσινο φως” σε έργο για νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στη Ρόδο

REAL ESTATE14 ώρες ago

Στροφή στην ενεργητική αξιοποίηση ακινήτων για την Τεχνική Ολυμπιακή – Το οικιστικό έργο στη Βούλα και τα χαρτοφυλάκια ακινήτων Vesta και Arrow

Elounda Hills - Πηγή: Mirum Hellas
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ14 ώρες ago

Ξενοδοχεία με branded residences: το νέο μοντέλο ανάπτυξης των τουριστικών επενδύσεων στην Ελλάδα

Voria Project - Πηγή: North Star Entertainment
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ14 ώρες ago

[VIDEO] Προχωρούν τα έργα για τη μεγάλη τουριστική επένδυση VORIA στο Μαρούσι

Punda Resort Paros - Πηγή: Radisson Hotel Group
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ14 ώρες ago

Επεκτείνεται και στην Πάρο η Radisson – Ανοίγει το νέο Punda Resort

Αίγινα - Φωτογραφία αρχείου - Design by Canva Pro
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

Προχωρά έργο για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στην Αίγινα – Δείτε πού θα γίνει

Νάξος - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: EUROKINISSI / ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΪΟΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

Εγκρίθηκε έργο για νέο ξενοδοχείο στη Νάξο – Σε ποιά περιοχή του νησιού θα γίνει

Το νέο Paradise Resort Evia, a Member of Radisson Individuals - Πηγή: Radisson
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

Άνοιξε το νέο παραθαλάσσιο resort της Radisson στην Εύβοια – Σε ποιά περιοχή βρίσκεται και γιατί η Radisson “ψηφίζει” Εύβοια

Πηγή: Google Maps
REAL ESTATE2 ημέρες ago

Σε “τροχιά” αξιοποίησης ακίνητο στη Νεάπολη Αθηνών με πιθανή χρήση και τη δημιουργία ξενοδοχείου

Επένδυση στο Ελληνικό - Πηγή: Lamda Development
REAL ESTATE2 ημέρες ago

Νέο ομόλογο έως 350 εκατ. ευρώ δρομολογεί η LAMDA – Πότε ξεκινά η δημόσια προσφορά

Το νέο Paradise Resort Evia, a Member of Radisson Individuals - Πηγή: Radisson
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

Άνοιξε το νέο παραθαλάσσιο resort της Radisson στην Εύβοια – Σε ποιά περιοχή βρίσκεται και γιατί η Radisson “ψηφίζει” Εύβοια

Αργολική Ριβιέρα - Πηγή: Canva Pro
RESIDENTIAL4 ημέρες ago

Οι νέοι χάρτες της εξοχικής κατοικίας – Σε ποιές 3 περιοχές στρέφεται το ενδιαφέρον στην ηπειρωτική Ελλάδα

Το Μέγαρο ΤΑΝΠΥ στην Ακτή Μιαούλη στον Πειραιά - Πηγή: Google Maps
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 εβδομάδες ago

Σε διαγωνισμό από τον EΦΚΑ ακίνητο – φιλέτο στην Ακτή Μιαούλη στον Πειραιά – Ποιό γνωστό κτίριο αφορά

Πηγή: Alpha Bank
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 εβδομάδες ago

Προχωρά το μεγάλο κτιριακό έργο της Alpha Bank στο κέντρο της Αθήνας – Πώς θα διασυνδεθούν τα 7 κτίρια γραφείων

Το Τεχνολογικό Πάρκο 4ης Γενιάς στη Θεσσαλονίκη - Φωτό: ThessINTEC
REAL ESTATE2 εβδομάδες ago

Η Hellenic Properties μπαίνει στο Thess INTEC με συμφωνία για έκταση 10.000 τ.μ.

Κως - Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ4 ημέρες ago

7 νέες επενδύσεις σε ξενοδοχεία 5 αστέρων σε όλη την Ελλάδα – Σε ποιές περιοχές θα γίνουν

Πηγή: Canva
LOGISTICS1 εβδομάδα ago

[VIDEO] Σε λειτουργία το νέο υπερσύγχρονο κέντρο logistics της Skroutz στην Ελευσίνα

Φωτό: Γιώργος Κονταρίνης / Eurokinissi
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 εβδομάδα ago

Οι 3 νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις που δρομολογούνται σε κέντρο Αθήνας και Γλυφάδα

Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 ημέρες ago

Εγκρίθηκε έργο για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στα Μέγαρα

Four Seasons Mykonos - Πηγή: Four Seasons
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ4 ημέρες ago

Επεκτείνεται στην Ελλάδα η Four Seasons – Πότε ανοίγει το νέο ultra luxury ξενοδοχείο στο Καλό Λιβάδι και ποιό ακόμη έργο βρίσκεται “στα σκαριά”

Voria Project - Πηγή: North Star Entertainment
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ14 ώρες ago

[VIDEO] Προχωρούν τα έργα για τη μεγάλη τουριστική επένδυση VORIA στο Μαρούσι

Πηγή: Canva
LOGISTICS1 εβδομάδα ago

[VIDEO] Σε λειτουργία το νέο υπερσύγχρονο κέντρο logistics της Skroutz στην Ελευσίνα

Green Haven Melissia - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL2 εβδομάδες ago

[VIDEO] Green Haven: προχωρά η μεγάλη οικιστική επένδυση της Ten Brinke στα Μελίσσια

Etolikou 11- Πηγή: MIBS Group
RESIDENTIAL2 εβδομάδες ago

20 οικιστικά έργα στα “σκαριά” για την MIBS – Σε ποιές περιοχές της Αττικής επενδύει

Το οικισιτκό έργο της στην οδό Καραμανλή 5 στην Γλυφάδα - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL2 εβδομάδες ago

[VIDEO] Ξεκίνησε το νέο οικιστικό έργο της Ten Brinke στη Γλυφάδα

Το logistics center BriQ στον Ασπρόπυργο - Πηγή: BriQ Properties
LOGISTICS2 εβδομάδες ago

[VIDEO] Προχωρούν τα έργα για την επέκταση της επένδυσης logistics της BriQ στον Ασπρόπυργο

Η Riviera Galleria στο The Ellinikon - Πηγή: Lamda Development
Χωρίς κατηγορία1 μήνα ago

[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα έργα κατασκευής της Riviera Galleria στο Ελληνικό

To logistics hub της INTERIKEA στον Ασπρόπυργο - Πηγή: Ten Brinke
LOGISTICS2 μήνες ago

[VIDEO] Ολοκληρώθηκε η mega επένδυση logistics για την IKEA στον Ασπρόπυργο

Promenade Heights - Πηγή: 314 Architecture Studio / Lamda Development
RESIDENTIAL3 μήνες ago

[VIDEO] Προχωρά η κατασκευή της οικιστικής επένδυσης Promenade Heights στο The Ellinikon

Το νέο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά όταν ολοκληρωθεί - Πηγή: Dimand Real Estate
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ3 μήνες ago

[VIDEO] Ολοκληρώνεται έως τέλος του 2026 από την Dimand το νέο Δικαστικό Μέγαρο του Πειραιά

TRENDING

Επικοινωνία

Copyright © 2019-2024 Bizness.gr

Bizness.gr - Ταυτότητα
Ιδιοκτήτρια εταιρεία: «INFRA MEDIA M.I.K.E.» Διακριτικός τίτλος: «INFRA MEDIA» - Έδρα: Δήμος Αθηναίων, Αριστείδου αρ. 10-12, Τ.Κ. 10559 - ΑΦΜ: 801478591 Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ. - Τηλ. επικοινωνίας: 2130405600 - E-mail: contact@ypodomes.com Νόμιμος Εκπρόσωπος: Καραγιάννης Νικόλαος, Νόμιμος Εκπρόσωπος - Δικαιούχος του ονόματος τομέα (bizness.gr): INFRA MEDIA M.I.K.E. - Διευθυντής/Διαχειριστής: Καραγιάννης Νικόλαος - Διευθυντής Σύνταξης: Κατερίνα Παναγέα
Η Εταιρεία δηλώνει ότι έχει συμμορφωθεί με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63).
Μ.Η.Τ.
Αριθμός Μ.Η.Τ. 242890