ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Με σουηδικό αέρα… η αλλαγή σελίδας στην Pasal Development

Published

on

Το 2019 ήταν η τελευταία δύσκολη χρονιά για την εταιρεία. Για το 2020 υπάρχει η ελπίδα οτι θα κινηθούν πλέον σε θετική τροχιά.

Αυτή η φράση του νέου Διευθύνοντος Συμβούλου της Pasal Development, Κώστα Μαρκάζου. στη χθεσινή ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της, συνοψίζουν με τον καλύτερο τρόπο την αλλαγή σελίδας στην εταιρεία.

Πλέον στο τιμόνι της εταιρείας (ως βασικός μέτοχος) βρίσκεται ο 41χρονος Ηλίας Γεωργιάδης, εκ Σουηδίας. Η εταιρεία real estate που κατέχει, Sterner Stenhus, μετά την τελευταία συμφωνία εξυγίανσης της Pasal και την συμμετοχή της στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της τελευταίας στις αρχές Ιουλίου, πλέον διαθέτει το 87,64% του μετοχικού κεφαλαίου της Pasal και ο κος Γεωργιάδης αποτελεί τον νέο ισχυρό άνδρα της εταιρείας.

Στη χθεσινή Γενική Συνέλευση της Pasal, ο κος Γεωργιάδης έδωσε το στίγμα της νέας ηγεσίας και τη νέα στρατηγική κατεύθυνση της εταιρείας.

Η εταιρεία θα επικεντρωθεί πλέον σε επενδύσεις real estate στον τομέα των logistics ενώ δευτερευόντως θα αναλάβει έργα ΣΔΙΤ στην Ελλάδα (σχολεία, νοσοκομεία κλπ).

Ο κος Γεωργιάδης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ορισμένα από τα ακίνητα που έχει αποκτήσει η δική του εταιρεία, Sterner Stenhus, να περάσουν στην Pasal. Ωστόσο κάτι τέτοιο, άφησε να εννοηθεί ότι δεν είναι σίγουρο και ούτε αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα.

Επιπλέον, ο κος Γεωργιάδης, ανέφερε ότι έως το τέλος του 2020 θα γίνουν κινήσεις για την απόκτηση και νέων ακινήτων στην Ελλάδα, με μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Σημειώνεται ότι μετά τη συμφωνία εξυγίανσης, θα παραμείνουν στην κατοχή της Pasal πέντε σημαντικά ακίνητα: μια αποθήκη logistics στην Ελευσίνα (οι οποίες σήμερα ενοικιάζονται στην εταιρεία σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτη), ένα ακίνητο στο Βοτανικό, ένα ακόμη στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης (σε κοντινή γειτνίαση με την Εγνατία Οδό) καθώς και δύο οικόπεδα (στο λιμάνι του Λαυρίου και τη Χαλκίδα).

Παράλληλα, η προσωπική εταιρεία του κου Γεωργιάδη διαθέτει το ιστορικό ξενοδοχείο Ελλάς στην Ομόνοια, δύο αποθήκες στον Ασπρόπυργο καθώς και το  σχολικό έργο ΣΔΙΤ που απέκτησε από την AVAX έναντι 8,8 εκ. ευρώ.

Οι νέες επενδύσεις θα χρηματοδοτηθούν τόσο με ίδια κεφάλαια όσο και με δανεισμό, εξ ου και η προγραμματισμένη για το μέλλον νέα Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της Pasal, ενώ δεν υπάρχει πρόθεση (τουλάχιστον σε αυτή τη φάση) να μετατραπεί η εταιρεία σε ΑΕΕΑΠ, καθώς για να γίνει κάτι τέτοιο απαιτούνται πολύ μεγαλύτερα μεγέθη ενεργητικού.

Ο πρώην ισχυρός άνδρας της Pasal ανοίγει το δρόμο της αλλαγής

Ο πρώην βασικός μέτοχος της εταιρείας, κος Σωτήρης Θεοδωρίδης, που πλέον κατέχει το 7% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας και θα παραμείνει ως μη εκτελεστικός αντιπρόεδρός της, δήλωσε:

«Το 2019 ήταν η τελευταία δύσκολη χρονιά για την Pasal Development. H αρνητική καθαρή θέση αποτελεί παρελθόν και το τιμόνι της εταιρείας περνά σε ένα νέο επιχειρηματία, γεννημένο στη Σουηδία, αλλά περισσότερο Έλληνα από όλους μας, του οποίου το επιτυχημένο παρελθόν αποτελεί εγγύηση για το μέλλον.

Η Ρasal ετοιμάζει συμφωνίες για νέες αγορές ακινήτων και κάνει σκέψεις για νέες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Ο κ. Γεωργιάδης είναι άτομο που γνωρίζει πολύ καλά το χρηματιστήριο από το εξωτερικό και ως στόχο έχει να καταστήσει την Ρasal μια πολύ σημαντική εταιρεία στο εγχώριο real estate».

Το ιστορικό της συμφωνίας

Τη συμφωνία με την Sterner Stenhus Greece AB (με έδρα στην Kungens Kurva της Σουηδίας) σύναψε η PASAL Development ΑΕ τον περασμένο Οκτώβριο.

Η συμφωνία προέβλεπε ότι η Sterner Stenhus Greece θα προβεί σε κεφαλαιακή ενίσχυσή της δεύτερης ύψους 10.000.000 ευρώ μέσω αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου λαμβάνοντας μετοχές της εταιρείας που θα αντιστοιχούν σε ποσοστό περίπου 90% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, όπως θα διαμορφωθεί κατόπιν της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

Παράλληλα με την παραπάνω αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου η PASAL θα εξασφαλίσει μέσω δανεισμού, είτε από τον Επενδυτή είτε από πιστωτικό ίδρυμα, πρόσθετα κεφάλαια ύψους 13.000.000 ευρώ.

Η συμφωνία προβλέπει ότι μετά την ολοκλήρωση των παραπάνω, η PASAL θα χρησιμοποιήσει 22.000.000 ευρώ από τα κεφάλαια αυτά προκειμένου να προβεί σε ολοσχερή εξόφληση των οφειλών της προς την Alpha Bank ΑΕ.

Με την κεφαλαιακή ενίσχυση της PASAL, από την Sterner Stenhus Greece θα επιτευχθεί η χρηματοοικονομική εξυγίανση της Εταιρείας και θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την υγιή ανάπτυξή της.

Η επόμενη σελίδα της μεγάλης συμφωνίας γύρισε στις 9 Ιουλίου 2020, οπότε ολοκληρώθηκε και καλύφθηκε πλήρως η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με την άντληση κεφαλαίων συνολικού ποσού €10.028.517,12 μέσω της άσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης καθώς και της διάθεσης κατά την κρίση του Διοικητικού Συμβουλίου των αδιάθετων μετοχών.

Advertisement

TRENDING