Connect with us

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Με ταχείς ρυθμούς προχωρά το μεγάλο έργο επιχειρηματικότητας και καινοτομίας, Thess INTEC

Newsroom

Published

on

Mε ταχείς ρυθμούς, που σε ορισμένες περιπτώσεις υπερβαίνουν τους στόχους που έχουν τεθεί για το χρονοδιάγραμμα του έργου, προχωρά, παρά την πανδημική κρίση, η δημιουργία του Τεχνολογικού Πάρκου 4ης Γενιάς Thess INTEC, σε έκταση 761 στρεμμάτων στην περιοχή της Περαίας Θεσσαλονίκης.

Όπως επισημαίνει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο επιχειρηματίας Νίκος Ευθυμιάδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του πρώτου διοικητικού συμβουλίου της Εταιρείας Ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου Thess INTEC ΑΕ (ΕΑΝΕΠ), πέραν των διαδικασιών που έχουν ήδη ολοκληρωθεί το προηγούμενο διάστημα, ώς τις 9 Σεπτεμβρίου εκτιμάται ότι θα έχει προχωρήσει και η ανάθεση των μελετών που απαιτούνται για την πολεοδόμηση και τις χρήσεις γης, αλλά και για την εκκίνηση της διαδικασίας έγκρισης και χαρακτηρισμού του Thess INTEC ως επιχειρηματικού πάρκου ειδικού τύπου, βάσει του νόμου 3982/2011.

Όπως εξηγεί ο κ.Ευθυμιάδης, οι σχετικές αδειοδοτήσεις, στη βάση και των παραπάνω μελετών, εκτιμάται οτι «θα έχουν ολοκληρωθεί σε έναν με ενάμιση χρόνο από σήμερα». Στο μεταξύ, μέχρι τότε θα συνεχίζονται και οι επαφές με χρηματοδοτικούς οργανισμούς, ώστε ταυτόχρονα με τις αδειοδοτήσεις να είναι έτοιμο και το χρηματοδοτικό σχήμα του έργου.

«Στόχος μας παραμένει μέσα στο 2022 να μπουν οι μπουλντόζες (για την έναρξη της κατασκευής) και στο τέλος του 2023 το Thess INTEC ν’ αρχίσει να λειτουργεί» σημειώνει ο κ.Ευθυμιάδης και προσθέτει: «Αυτή τη στιγμή δουλεύουμε για να ολοκληρώσουμε τις αναθέσεις που έχουμε υποσχεθεί στον πρωθυπουργό ως προς τις βασικές μελέτες για τις αδειοδοτήσεις, που αφορούν τη χωροθέτηση και τις χρήσεις γης και τον χαρακτηρισμό σε επιχειρηματικό πάρκο ειδικού τύπου. Θέλαμε πριν από τη φετινή ΔΕΘ να έχουμε ολοκληρώσει αυτές τις διαδικασίες, όπως είχαμε υποσχεθεί.

Ως τις 9 Σεπτεμβρίου λοιπόν (σ.σ. λίγες ημέρες πριν από την έναρξη, στις 11 του μηνός, του δεκαήμερου πολιτικού-οικονομικού φόρουμ «Thessaloniki Helexpo Forum», που θα πραγματοποιηθεί αντί για τη ματαιωθείσα ΔΕΘ), εκτιμούμε πως θα έχουν ολοκληρωθεί και οι αναθέσεις». Μάλιστα, ο κ.Ευθυμιάδης τονίζει ότι «για πρώτη φορά στη διάρκεια της πορείας του στα κοινά, η δημόσια διοίκηση, οι ηγεσίες και τα στελέχη των υπουργείων, δείχνουν τόση ετοιμότητα και αποτελεσματικότητα στην προώθηση ενός έργου όπως αυτό».

Η σύμβαση παραχώρησης της έκτασης

Παράλληλα, όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δρ Κυριάκος Λουφάκης, πρόεδρος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας (ΑΖΚ), η οποία χαρακτηρίζεται ως «η θεματοφύλακας του Πάρκου», μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου εκτιμάται ότι θα έχει υπογραφεί μεταξύ ΑΖΚ και ΕΑΝΕΠ και η σύμβαση παραχώρησης για τη μεταβίβαση της έκτασης (δικαίωμα επιφάνειας) από την πρώτη στη δεύτερη για την προβλεπόμενη περίοδο των 99 ετών. «Βάσει νόμου, η υπογραφή της σύμβασης αυτής πρέπει να γίνει εντός τεσσάρων μηνών από τη μετεγγραφή της έκτασης στο Κτηματολόγιο, η οποία ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο. Με άλλα λόγια, εκ του νόμου έχουμε το χρονικό περιθώριο να ολοκληρώσουμε αυτή τη διαδικασία μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, εκτιμώ όμως ότι θα την έχουμε ολοκληρώσει κι αυτή ώς τις 9 Σεπτεμβρίου» επισημαίνει ο δρ Λουφάκης, υπενθυμίζοντας ότι και σε άλλες περιπτώσεις το έργο «έτρεξε» ταχύτερα από τα χρονοδιαγράμματα: «Για την ΕΑΝΕΠ υπήρχε περιθώριο για τη σύστασή της ώς τον Οκτώβριο, αλλά η διαδικασία προχώρησε μέσα στον Αύγουστο, ενώ και η μετεγγραφή στο Κτηματολόγιο έγινε νωρίτερα» σημειώνει.

Υπενθυμίζεται πως έχει ήδη ολοκληρωθεί η υπογραφή του καταστατικού για τη σύσταση της Εταιρείας Ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου Thess INTEC ΑΕ (ΕΑΝΕΠ), που θα “τρέξει” την υλοποίηση του Τεχνολογικού Πάρκου, συγκροτήθηκε σε σώμα το 11μελές διοικητικό συμβούλιο, με πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο τον κ. Ευθυμιάδη και αναπληρωτή πρόεδρο τον επιχειρηματία Γεώργιο Μυλωνά (συνολικά τα επτά μέλη προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα και τα υπόλοιπα τέσσερα από τον δημόσιο) και η έκταση των 761 στρεμμάτων έχει παραχωρηθεί (από το αρμόδιο υπουργείο, τον περασμένο Μάιο) στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, ώστε αυτή να τη μεταβιβάσει στην ΕΑΝΕΠ – Thess INTEC AE, στη βάση του χρονοδιαγράμματος που προαναφέρθηκε.

Κατά τον δρα Λουφάκη, «η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, όπως αυτή εφαρμόζεται στην περίπτωση του Thess INTEC, συνιστά ένα νέο και πολύ ενδιαφέρον μοντέλο λειτουργίας, που αν πετύχει -που πιστεύω ότι θα πετύχει- θα μπορέσει να αποτελέσει πρότυπο και για άλλα έργα υψηλού αναπτυξιακού προφίλ. Κι αυτό διότι στο μοντέλο του Thess INTEC το δημόσιο δεν μπλέκει στα πόδια του ιδιώτη και δεν του δημιουργεί προσκόμματα, αλλά ταυτόχρονα έχει έναν σημαντικό ρόλο, που του επιτρέπει να διασφαλίζει ότι θα εκπληρωθεί ο σκοπός για τον οποίο παραχωρήθηκε η έκταση. Το Thess INTEC είναι ένα έργο που στηρίζεται στην ιδιωτική πρωτοβουλία, αφού είναι ο ιδιώτης που πρέπει να συγκεντρώσει τα χρήματα και να κάνει όλες τις ενέργειες για την υλοποίηση του έργου, αλλά ταυτόχρονα έχει την καλή συνεργασία του δημόσιου τομέα. Αυτός είναι και ο ρόλος του θεματοφύλακα, που έχει η ΑΖΚ στο έργο. Το δημόσιο οφείλει να ελέγχει ότι ο ιδιώτης εκπληρώνει τις υποσχέσεις που έδωσε -δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα τις εκπληρώσει- ότι δηλαδή θα αποδείξει τη βιωσιμότητα του έργου, θα εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση και θα ολοκληρώσει την πρώτη φάση του» (σ.σ. το ακίνητο θα επιστρέψει στο ελληνικό δημόσιο εντός διετίας, αν η ΕΑνΕΠ δεν καταφέρει να αποδείξει τη βιωσιμότητά της, συγκεντρώνοντας το 5% του προϋπολογισμού της πρώτης φάσης του έργου, και αν δεν τηρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις που ορίζονται από τον Ν.3982/2011 για τα επιχειρηματικά πάρκα).

Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν παλαιότερα, ο προϋπολογισμός της πρώτης φάσης του έργου ανέρχεται σε 58-60 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων οι υποδομές θα απορροφήσουν περίπου 10 εκατ., ενώ εντός πενταετίας από την έναρξη της λειτουργίας του πάρκου, το συνολικό του οικονομικό αποτύπωμα θα προσθέσει -βάσει μελέτης- στο ΑΕΠ της χώρας 432 εκατ. ευρώ, τα οποία στη δεκαετία εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε 2 δισ. και στην εικοσαετία σε 11 δισ. ευρώ (ενώ σε πλήρη ανάπτυξη το έργο εκτιμάται ότι θα προσφέρει συνολικά 7000 θέσεις εργασίας σε επιχειρήσεις και ερευνητικά κέντρα). Το Thess INTEC, που ο σχεδιασμός του βασίστηκε, σύμφωνα με τον κ.Ευθυμιάδη, σε καλές πρακτικές από περίπου 400 τεχνολογικά πάρκα, παρουσιάζει την πρωτοτυπία ότι μέσω αυτού εξασφαλίζονται για τη Θεσσαλονίκη σημαντικές ιδιωτικές υποδομές, οι οποίες θα επιστραφούν σε 99 χρόνια στο κράτος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Advertisement Macon
Advertisement
Advertisement QS Plan
Advertisement Omikron Kappa Consulting
Advertisement Ergon Tzanidakis
Advertisement TÜV Austria
Advertisement Aecom
Το logistics center BriQ στον Ασπρόπυργο - Πηγή: BriQ Properties
REAL ESTATE14 ώρες ago

Στα 296 εκατ. ευρώ το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της BriQ Properties το 2026 – Ποιά τα νέα έργα έως το 2028

Το ακίνητο επί της οδού Πολυκλείτου 12 στο κέντρο της Αθήνας - Πηγή: Google Maps
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ14 ώρες ago

“Πράσινο φως” για νέο ξενοδοχείο στο κέντρο της Αθήνας – Ποιό γνωστό κτίριο θα αξιοποιηθεί

Sartimare Resort - Πηγή: Happy Holidays
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ15 ώρες ago

Σε στάδιο ωρίμανσης 4 από τις μεγαλύτερες ξενοδοχειακές επενδύσεις που δρομολογούνται αυτή την περίοδο σε όλη την Ελλάδα

Η παραλία του Βόλου - Design by Canva Pro
REAL ESTATE16 ώρες ago

Οι νέες τάσεις στις τιμές πώλησης ακινήτων κατοικίας στις 4 μεγάλες πόλεις της Θεσσαλίας

Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: Βερβερίδης Βασίλης / Motionteam
RESIDENTIAL17 ώρες ago

Σχέδια για mega φοιτητική εστία σε ακίνητο του Σιδηροδρομικού Σταθμού Θεσσαλονίκης – Στο “τραπέζι” και 590 νέες κατοικίες

Το logistics park της Trade Estates στα Οινοφυτα - Πηγή: Trade Estates
LOGISTICS17 ώρες ago

Προχωρούν οι επενδύσεις της Trade Estates στην Ελλάδα – Ελληνικό, Οινόφυτα και Ασπρόπυργος στο επίκεντρο

Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva Pro
LOGISTICS17 ώρες ago

Νέα επένδυση logistics 30.000 τ.μ. στο Θριάσιο – Ποιά εταιρεία επενδύει στην περιοχή

Η φοιτητική εστία της Premia Properties στην Πάτρα - Πηγή: Premia Properties
REAL ESTATE17 ώρες ago

Φοιτητική κατοικία 2026: τι δείχνει έρευνα για την πορεία των ενοικίων – Ο ρόλος των νέων ιδιωτικών φοιτητικών εστιών

Πάρος - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: EUROKINISSI/PANORAMAPRESS/ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

Εγκρίθηκε έργο για νέο ξενοδοχείο στην Πάρο – Σε ποιά περιοχή θα γίνει

Design by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

“Στα σκαριά” το έργο επέκτασης και αναβάθμισης σε 4άστερο για το ξενοδοχείο Sunland στη Ρόδο

Πηγή: Mural Piraeus Hotel
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ5 ημέρες ago

Άνοιξε το νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων Mural στον Πειραιά – Ποιό γνωστό πρώην κτίριο γραφείων μεταμορφώθηκε

Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 ημέρες ago

Στα “σκαριά” νέο ξενοδοχείο στην Αρκαδία – Σε ποιά περιοχή θα γίνει

Zeus Piraeus Grand - Πηγή: Zeus International
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ6 ημέρες ago

Ολοκληρώθηκε η μεγάλη επένδυση serviced residences της ZEUS στον Πειραιά – Πώς το γνωστό PHAROS μεταμορφώθηκε σε ZEUS Piraeus Grand

Sartimare Resort - Πηγή: Happy Holidays
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ15 ώρες ago

Σε στάδιο ωρίμανσης 4 από τις μεγαλύτερες ξενοδοχειακές επενδύσεις που δρομολογούνται αυτή την περίοδο σε όλη την Ελλάδα

Το ακίνητο στη συμβολή των οδών Σακελλαρίου και Τεώ - Πηγή: Europe Holdings
REAL ESTATE2 εβδομάδες ago

Δεύτερη ζωή για τέσσερα μεγάλα ακίνητα στην Αττική – Πώς αλλάζουν χρήση και επιστρέφουν στην αγορά

Πώς θα μεταμορφωθεί το πρώην εργοστάσιο ΠΙΤΣΟΣ στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη - Πηγή: ΜΠΕ
LOGISTICS1 εβδομάδα ago

Οι 5 άξονες των επενδύσεων real estate του Σκλαβενίτη – Από το Food Hall στο Ρέντη έως τα νέα έργα logistics

NEXIS Metamorphosis - Πηγή: A&M Architects
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 εβδομάδες ago

Από Μαρούσι έως Ελαιώνα και Καλλιθέα, πέντε νέες επενδύσεις σε “πράσινα γραφεία” αλλάζουν το χάρτη ακινήτων της Αθήνας

Το ακίνητο της οδού Κοραή που θα ανακαινίσει η Dimand για την Piraeus Bank - Πηγή: Dimand Real Estate
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 εβδομάδες ago

Σχεδόν 94.000 τ.μ. γραφείων αλλάζουν τον τραπεζικό χάρτη στο κέντρο της Αθήνας – Τι ετοιμάζουν Alpha Bank, Πειραιώς και Eurobank

Saladi Project - Πηγή: Gnosis Investments
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 εβδομάδα ago

Πρώτο “πράσινο φως” με όρους για το νέο resort στο Σαλάντι – Τι θα περιλαμβάνει η τουριστική επένδυση

ERGON House Ermou - Πηγή: ERGON
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Ολοκληρώθηκε η νέα μικτή επένδυση της ERGON στην Ερμού – Ξενοδοχείο, εστίαση και retail σε τέσσερα διατηρητέα

Ο οικιστικός πύργος Marina Tower στο Ελληνικό - Πηγή: Lamda Development
RESIDENTIAL1 μήνα ago

[VIDEO] Δείτε πώς παρουσιάζει η Bouygues τον πύργο κατοικιών Riviera Tower στο Ελληνικό

RESIDENTIAL1 μήνα ago

[VIDEO] Σε εξέλιξη η νέα οικιστική επένδυση Almyra Complex στις Σέρρες – Ποιός γνωστός όμιλος επενδύει

To νέο "πράσινο" κτίριο γραφείων της BriQ Properties στη Λ. Ποσειδώνος - Πηγή: mtarchitects
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 μήνες ago

[VIDEO] Δείτε το νέο “πράσινο” κτίριο γραφείων AENORA στη Λεωφόρο Ποσειδώνος

Pinēa Living II - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL2 μήνες ago

[VIDEO] Προχωρούν τα έργα για την επέκταση της οικιστικής επένδυσης Pinea Living στο Νέο Ηράκλειο

Ilissos Suites - Pafilia / block722
RESIDENTIAL3 μήνες ago

[VIDEO] Ολοκληρώθηκε η οικιστική επένδυση Ilissos Suites στο Μοσχάτο – Ποιά εταιρεία επένδυσε στο έργο

Voria Project - Πηγή: North Star Entertainment
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 μήνες ago

[VIDEO] Προχωρούν τα έργα για τη μεγάλη τουριστική επένδυση VORIA στο Μαρούσι

Πηγή: Canva
LOGISTICS4 μήνες ago

[VIDEO] Σε λειτουργία το νέο υπερσύγχρονο κέντρο logistics της Skroutz στην Ελευσίνα

Green Haven Melissia - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL4 μήνες ago

[VIDEO] Green Haven: προχωρά η μεγάλη οικιστική επένδυση της Ten Brinke στα Μελίσσια

Etolikou 11- Πηγή: MIBS Group
RESIDENTIAL4 μήνες ago

20 οικιστικά έργα στα “σκαριά” για την MIBS – Σε ποιές περιοχές της Αττικής επενδύει

Το οικισιτκό έργο της στην οδό Καραμανλή 5 στην Γλυφάδα - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL4 μήνες ago

[VIDEO] Ξεκίνησε το νέο οικιστικό έργο της Ten Brinke στη Γλυφάδα

TRENDING

Επικοινωνία

Copyright © 2019-2024 Bizness.gr

Bizness.gr - Ταυτότητα
Ιδιοκτήτρια εταιρεία: «INFRA MEDIA M.I.K.E.» Διακριτικός τίτλος: «INFRA MEDIA» - Έδρα: Δήμος Αθηναίων, Αριστείδου αρ. 10-12, Τ.Κ. 10559 - ΑΦΜ: 801478591 Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ. - Τηλ. επικοινωνίας: 2130405600 - E-mail: contact@ypodomes.com Νόμιμος Εκπρόσωπος: Καραγιάννης Νικόλαος, Νόμιμος Εκπρόσωπος - Δικαιούχος του ονόματος τομέα (bizness.gr): INFRA MEDIA M.I.K.E. - Διευθυντής/Διαχειριστής: Καραγιάννης Νικόλαος - Διευθυντής Σύνταξης: Κατερίνα Παναγέα
Η Εταιρεία δηλώνει ότι έχει συμμορφωθεί με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63).
Μ.Η.Τ.
Αριθμός Μ.Η.Τ. 242890