REAL ESTATE

Με το βλέμμα σε 3 κλάδους ακινήτων οι επενδύσεις της BriQ Properties

Published

on

Η νέα επένδυση logistics της BriQ Properties στον Ασπρόπυργο - Πηγή: BriQ Properties

Με το βλέμμα σε 3 κλάδους ακινήτων η BriQ Properties τ0 2022, με τον “αέρα” των θετικών οικονομικών αποτελεσμάτων του 2021.

Σε τηλεδιάσκεψη της BriQ προς τους αναλυτές, η CEO της εταιρείας, κα Άννα Αποστολίδου, παρουσιάζοντας τις επιδόσεις της εταιρείας για την προηγούμενη οικονομική χρήση, ανέφερε ότι το χαρτοφυλάκιο ακινήτων αυξήθηκε σημαντικά το 2021, κατά 15%, από συνολική αξία 106 εκατ. ευρώ σε 122 εκατ ευρώ.

Αντίστοιχα, το χαρτοφυλάκιo επενδύσεων σε ακίνητα αγγίζει τα 121 εκατ. ευρώ, αν αφαιρεθεί από τη λίστα ακίνητο το οποίο χρησιμοποιείται από την ίδια την εταιρεία για τη στέγαση των γραφείων της.

Στα σημαντικά επιτεύγματα του 2021, η κα Αποστολίδου συμπεριέλαβε τη μεγάλη επένδυση logistics στον Ασπρόπυργο αλλά και τη συμφωνία με τη Radisson για το ξενοδοχείο της στη Σκιάθο.

Αναλυτικά, τα κυριότερα milestones της BriQ Properties για το 2021 είναι:

  • οι νέες επενδύσεις 12,3 εκατ. ευρώ που ολοκληρώθηκαν, εκ των οποίων 7,6 εκατ. ευρώ για το logistics park στον Ασπρόπυργο, 3,2 εκατ. για χώρους γραφείων και 1,5 εκατ. για την ανακαίνιση του Plaza Hotel Skiathos
  • η αύξηση 14% στο χαρτοφυλάκιο επενδύσεων σε ακίνητα (121 εκατ. ευρώ)
  • αύξηση 65% στα έσοδα, παρά τους περιορισμούς και τη μείωση εσόδων από ενοίκια λόγω της πανδημίας
  • αύξηση 134% στα καθαρά κέρδη μετά φόρων (χωρίς την αναπροσαρμογή αξίας ακινήτων)
  • η είσοδος της BriQ στον δείκτη Athens ESG του Χρηματιστηρίου, ως η πρώτη εταιρεία του κλάδου

Οι 3 κλάδοι που θα συνεχίσει να επενδύει η BriQ Properties

Στρατηγικά, ο προσανατολισμός της εταιρείας βρίσκεται στον κλάδο των logistics όπου θα συνεχίζει να επενδύει καθώς υπάρχει ανάγκη νέων σύγχρονων χώρων αποθήκευσης και μεταφοράς στην ελληνική αγορά και οι αποδόσεις είναι ακόμη υψηλές (7,5% για την εταιρεία).

Στον τομέα αυτό ξεχωρίζει η μεγάλη επένδυση της εταιρείας για το logistics park στον Ασπρόπυργο. Στη συνολική έκταση άνω των 102 στρεμμάτων που έχει αποκτήσει σταδιακά η εταιρεία, θα δημιουργηθεί ένα μεγάλο κέντρο logistics 40.000 τ.μ..

Η συνολική επένδυση που έχει γίνει έως σήμερα ανέρχεται σε 16 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του κόστους απόκτησης των οικοπέδων και του μέχρι σήμερα κόστους κατασκευής.

Στη συγκεκριμένη επένδυση έχει ήδη ολοκληρωθεί και παραδοθεί στον μισθωτή του (την IQT) το πρώτο κτίριο επιφάνειας 20.818 τ.μ.. Σε εξέλιξη βρίσκεται η κατασκευή προσθήκης χώρου 4.460 τ.μ. στο πρώτο κτίριο, που αναμένεται να ολοκληρωθεί και αυτή το τέλος του 2022.

Με την πλήρη λειτουργία του πρώτου κτιρίου και της προσθήκης του (συνολικής επιφάνειας άνω των 25.000 τ.μ.), τα έσοδα από μισθώματα αναμένεται να αγγίξουν τα 1,3 εκατ. ευρώ.

To ακίνητο της BriQ στην Παραλιακή που θα μετατραπεί σε “πράσινο” κτίριο γραφείων – Πηγή: BriQ Properties

Στον τομέα των γραφειακών χώρων, η κα Αποστολίδου ανέφερε ότι υπάρχει ανάγκη στην αγορά και υπάρχουν και ευκαιρίες. Προς το παρόν, η μεγάλη επένδυση στον τομέα αυτό είναι το κτίριο γραφείων στην Ποσειδώνος που βρίσκεται υπό πλήρη ανακαίνιση με στόχο τη μετατροπή του σε σύγχρονο βιοκλιματικό κτίριο γραφείων. Ο ορίζοντας ολοκλήρωσης τοποθετείται σύμφωνα με την κα Αποστολίδου εντός του 2023.

Το νέο Radisson Resort Plaza Skiathos – Πηγή: Radisson Resort Plaza Skiathos

Στον τομέα των ξενοδοχείων, μετά τη μεγάλη συμφωνία με τη Radisson για το Plaza Hotel Skiathos, η εταιρεία εξετάζει νέες επενδύσεις σε δημοφιλή τουριστικά νησιά, χωρίς να μπορεί να ανακοινώσει προς το παρόν κάποια νέα επένδυση.

Σε ερώτηση για τον τομέα των οικιστικών επενδύσεων, η κα Αποστολίδου τόνισε ότι ο τομέας αυτός είναι κατακερματισμένος με πολλές μικρές ιδιοκτησίες και οι αποδόσεις λόγω του αυτού του γεγονότος είναι μικρές, οπότε είναι ένας κλάδος που βρίσκεται εκτός των πλάνων της BriQ Properties.

Advertisement

TRENDING