ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μεγαλύτερο κατά 122 εκατ. ευρώ το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τον Φλεβάρη
Published
6 έτη agoon
By
NewsroomΤο Φεβρουάριο του 2020, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών κατέγραψε έλλειμμα 1,1 δισεκ. ευρώ, μεγαλύτερο κατά 122 εκατ. ευρώ από εκείνο του Φεβρουαρίου του 2019, ως αποτέλεσμα της επιδείνωσης των ισοζυγίων αγαθών και υπηρεσιών και πρωτογενών εισοδημάτων. Αντίθετα, το ισοζύγιο δευτερογενών εισοδημάτων εμφάνισε πλεόνασμα, έναντι ελλείμματος το Φεβρουάριο του 2019.
Το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών αυξήθηκε λόγω της επιδείνωσης του ισοζυγίου καυσίμων, παρά τη βελτίωση του ισοζυγίου αγαθών χωρίς καύσιμα. Οι συνολικές εξαγωγές αγαθών σημείωσαν μείωση κατά 2,4% σε τρέχουσες τιμές, λόγω της μεγάλης μείωσης των εξαγωγών καυσίμων (κατά 25,5%), η οποία οφείλεται τόσο στην πτώση των διεθνών τιμών του πετρελαίου όσο και στον περιορισμό του όγκου των εξαγωγών (οι εξαγωγές καυσίμων μειώθηκαν κατά 15% σε σταθερές τιμές).
Αντίθετα, οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα αυξήθηκαν κατά 6,9% σε τρέχουσες τιμές (7,1% σε σταθερές τιμές). Παράλληλα, οι εισαγωγές αγαθών σημείωσαν μικρή άνοδο κατά 1,3% σε τρέχουσες τιμές (2,7% σε σταθερές τιμές).
Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών περιορίστηκε, λόγω της επιδείνωσης του ισοζυγίου μεταφορών (που οφείλεται κυρίως στη μείωση κατά 13,1% των καθαρών εισπράξεων από θαλάσσιες μεταφορές) και του ισοζυγίου λοιπών υπηρεσιών. Το ισοζύγιο ταξιδιωτικών υπηρεσιών βελτιώθηκε, καθώς οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών και οι σχετικές εισπράξεις παρουσίασαν αύξηση κατά 24,6% και 21,1% αντίστοιχα.
Το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2020, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών διαμορφώθηκε σε 2,4 δισεκ. ευρώ, κατά 231 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο σε σχέση με εκείνο της ίδιας περιόδου του 2019, καθώς η μικρή βελτίωση του ισοζυγίου αγαθών δεν αντιστάθμισε την επιδείνωση των λοιπών ισοζυγίων.
Το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών μειώθηκε λόγω της βελτίωσης του ισοζυγίου αγαθών χωρίς καύσιμα, ενώ το ισοζύγιο καυσίμων επιδεινώθηκε. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 5,1% σε τρέχουσες τιμές (6,4% σε σταθερές τιμές), ενώ ειδικότερα οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα αυξήθηκαν κατά 10%τόσο σε τρέχουσες τιμές όσο και σε σταθερές τιμές. Οι εισαγωγές αγαθών σημείωσαν άνοδο κατά 1,9% σε τρέχουσες τιμές και έμειναν σχεδόν αμετάβλητες σε σταθερές τιμές.
Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών περιορίστηκε λόγω της επιδείνωσης πρωτίστως του ισοζυγίου μεταφορών, καθώς και του ισοζυγίου λοιπών υπηρεσιών. Αντίθετα, το ταξιδιωτικό ισοζύγιο βελτιώθηκε. Οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών και οι σχετικές εισπράξεις παρουσίασαν αύξηση κατά 21,8% και 22,9% αντίστοιχα.
Ισοζύγιο Κεφαλαίων
Το Φεβρουάριο του 2020, το ισοζύγιο κεφαλαίων εμφάνισε πλεόνασμα 107 εκατ. ευρώ έναντι ελλείμματος 6,4 εκατ. ευρώ τον ίδιο μήνα του 2019, λόγω κυρίως της αύξησης των εισπράξεων της γενικής κυβέρνησης.
Το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2020, το ισοζύγιο κεφαλαίων παρουσίασε πλεόνασμα 140 εκατ. ευρώ, κατά 114 εκατ. ευρώ μικρότερο από εκείνο της ίδιας περιόδου του προηγούμενου έτους.
Συνολικό Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών και Κεφαλαίων
Το Φεβρουάριο του 2020, το συνολικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων (το οποίο αντιστοιχεί στις ανάγκες της οικονομίας για χρηματοδότηση από το εξωτερικό) κατέγραψε έλλειμμα 1,0 δισεκ. ευρώ, σχεδόν στο ίδιο επίπεδο με εκείνο του Φεβρουαρίου του 2019.
Το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2020, το έλλειμμα διαμορφώθηκε σε 2,3 δισεκ. ευρώ, μεγαλύτερο κατά 344 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.
Ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών
Το Φεβρουάριο του 2020, στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων οι υποχρεώσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού (άμεσες επενδύσεις μη κατοίκων στην Ελλάδα) σημείωσαν άνοδο κατά 378 εκατ. ευρώ χωρίς αξιοσημείωτες συναλλαγές.
Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου σημειώθηκε αύξηση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού, κυρίως λόγω της αύξησης (κατά 301 εκατ. ευρώ) των τοποθετήσεων κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού. Η αύξηση των υποχρεώσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κυρίως στην αύξηση (κατά 597 εκατ. ευρώ) των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια.
Στην κατηγορία των λοιπών επενδύσεων, τόσο η αύξηση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού όσο και η αύξηση των αντίστοιχων υποχρεώσεών τους οφείλεται κυρίως στη στατιστική προσαρμογή που συνδέεται με την έκδοση τραπεζογραμματίων.
Το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2020, στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων η αύξηση των υποχρεώσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού (που αντιστοιχούν σε άμεσες επενδύσεις μη κατοίκων στην Ελλάδα) διαμορφώθηκε σε 681 εκατ. ευρώ.
Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου σημειώθηκε αύξηση των απαιτήσεων έναντι του εξωτερικού, λόγω της αύξησης των τοποθετήσεων κατοίκων σε μετοχές και μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων αλλοδαπών επιχειρήσεων (157 εκατ. ευρώ) και σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού (149 εκατ. ευρώ). Η μείωση των υποχρεώσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κυρίως στη μείωση (κατά 208 εκατ. ευρώ) των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου.
Στην κατηγορία των λοιπών επενδύσεων, η αύξηση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κυρίως στην αύξηση (κατά 745 εκατ. ευρώ) των τοποθετήσεων των κατοίκων σε καταθέσεις και repos στο εξωτερικό και στη στατιστική προσαρμογή που συνδέεται με την έκδοση τραπεζογραμματίων (1,2 δισεκ. ευρώ). Η αύξηση των υποχρεώσεών τους έναντι του εξωτερικού αντανακλά κυρίως την αύξηση (κατά 3,3 δισεκ. ευρώ) των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε καταθέσεις και repos στην Ελλάδα (περιλαμβάνεται και ο λογαριασμός TARGET).
Στο τέλος Φεβρουαρίου του 2020, τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας διαμορφώθηκαν σε 7,8 δισεκ. ευρώ, έναντι 6,5 δισεκ. ευρώ στο τέλος Φεβρουαρίου του 2019.
You may like
-
Συνεχίζεται η άνοδος του οικιστικού real estate – Οι 2 πρωταθλήτριες περιοχές στις τιμές διαμερισμάτων
-
Πλησιάζει τα 9 δισ. ευρώ το έλλειμμα στο Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών στο 9μηνο
-
Σε ύψος – ρεκόρ το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο 10μηνο
-
Στο 1,5% διαμορφώθηκε το πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης το 2019
-
Στα 12,86 δισ. ευρώ το έλλειμμα του Προϋπολογισμού σε ταμειακή βάση στο 9μηνο
-
Δραματική μείωση των εσόδων απο τουρισμό στο 7μηνο
Αυξάνουν τελικά ή όχι οι βραχυχρόνιες μισθώσεις τα ενοίκια και τις τιμές πώλησης κατοικιών στην Ελλάδα; Τι λένε 4 ειδικοί της αγοράς
“Πράσινο φως” σε έργο για νέο ξενοδοχείο στη Μύκονο
“Στα σκαριά” νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις από την BriQ Properties – Σε ποιές περιοχές αναζητά νέες επενδυτικές ευκαιρίες
Από το Μαρούσι έως την Πειραιώς: πότε ολοκληρώνονται 3 μεγάλα έργα της Noval Property
Τους πρώτους μήνες του 2026 θα ξεκινήσει τη λειτουργία του το νέο 5άστερο Conrad Athens The Ilisian
Νέο deal για την OB Streem – Γιατί προχώρησε στην εξαγορά της Med FRIGO
Δυναμικά προχωρά το 2025 για την Trade Estates – Ισχυρή ανάπτυξη και νέα έργα στο 9μηνο
Δρομολογείται επένδυση για νέο ξενοδοχείο στη Μάνη – Σε ποιά περιοχή θα γίνει
“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στη Σέριφο
Στα “σκαριά” και το δεύτερο κτίριο “πράσινων” γραφείων MOB2 της Hellenic Properties στο Μαρούσι – Προχωρά και το MOB1
Τέλος του 2026 ολοκληρώνεται από Dimand – ΤΕΡΝΑ το νέο “πράσινο” συγκρότημα γραφείων του ΤΕΕ στο Μαρούσι
Ολοκληρώνεται έως τέλος του 2025 το νέο ξενοδοχείο Wyndham με serviced apartments στον Πειραιά – Πού θα γίνει
Προχωρά η κατασκευή του νέου “πράσινου” κτιρίου γραφείων MOB1 στο Μαρούσι – Που βρίσκεται το ακίνητο
[VIDEO] Δείτε πώς θα γίνουν τα νέα “πράσινα” κτίρια κατοικιών και γραφείων στο Piraeus Gate Project
“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο στην Πανεπιστημίου – Τι περιλαμβάνει ο διαγωνισμός αξιοποίησης του γνωστού ακινήτου
Επεκτείνει τις ξενοδοχειακές επενδύσεις στην Αθήνα η Sokio Hotels – “Στα σκαριά” και νέο ξενοδοχείο μαζί με τη Wyndham στο κέντρο της Αθήνας
Ντεμπούτο στην Ελλάδα για το ξενοδοχειακό brand Destination by Hyatt – Σε ποιό νησί θα ανοίξει το πρώτο το 2026
Πρώτο “πράσινο φως” στη μεγάλη επένδυση για τη μεταμόρφωση του πρώην Ξενία Κύθνου
“Πράσινο φως” για το νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Λεωφόρο Συγγρού – Σε ποιό ύψος του δρόμου θα γίνει
“Πράσινο φως” για 4 νέες επενδύσεις σε ξενοδοχεία στην Πελοπόννησο – Ποιές δύο περιοχές μονοπωλούν το επενδυτικό ενδιαφέρον
Τους πρώτους μήνες του 2026 θα ξεκινήσει τη λειτουργία του το νέο 5άστερο Conrad Athens The Ilisian
[VIDEO] Δείτε πώς θα γίνουν τα νέα “πράσινα” κτίρια κατοικιών και γραφείων στο Piraeus Gate Project
[VIDEO] Προχωρούν από την Dimand τα έργα κατασκευής του νέου Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά
[VIDEO] Το όραμα της Dimand για τις πόλεις του σήμερα και του αύριο μέσα από 20 εμβληματικά έργα
[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα κτιριακά έργα για τις μεγάλες οικιστικές, εμπορικές και τουριστικές επενδύσεις στο Ελληνικό
[VIDEO] Προχωρά η mega επένδυση logistics της ΙΚΕΑ στον Ασπρόπυργο
[VIDEO] Δείτε πώς μεταμορφώθηκε παλιό κτίριο γραφείων στην Πλατεία Μαβίλη
[VIDEO] Πώς θα γίνει το νέο έργο logistics Eleusis Project στον Ασπρόπυργο – Ποιά εταιρεία επενδύει
Ξεκινούν από τη ΜΕΤΚΑ τα έργα για τη μεγάλη επένδυση VORIA στο Μαρούσι – Εκδόθηκαν οι οικοδομικές άδειες
[VIDEO] Προχωρά η νέα οικιστική επένδυση στη Νέα Σμύρνη – Σε ποιά περιοχή κατασκευάζεται
TRENDING
-
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 εβδομάδες agoΤέλος του 2026 ολοκληρώνεται από Dimand – ΤΕΡΝΑ το νέο “πράσινο” συγκρότημα γραφείων του ΤΕΕ στο Μαρούσι
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 εβδομάδα agoΟλοκληρώνεται έως τέλος του 2025 το νέο ξενοδοχείο Wyndham με serviced apartments στον Πειραιά – Πού θα γίνει
-
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 εβδομάδες agoΠροχωρά η κατασκευή του νέου “πράσινου” κτιρίου γραφείων MOB1 στο Μαρούσι – Που βρίσκεται το ακίνητο
-
RESIDENTIAL2 εβδομάδες ago[VIDEO] Δείτε πώς θα γίνουν τα νέα “πράσινα” κτίρια κατοικιών και γραφείων στο Piraeus Gate Project
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 εβδομάδα ago“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο στην Πανεπιστημίου – Τι περιλαμβάνει ο διαγωνισμός αξιοποίησης του γνωστού ακινήτου





