ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μεγαλύτερο κατά 122 εκατ. ευρώ το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τον Φλεβάρη
Published
6 έτη agoon
By
NewsroomΤο Φεβρουάριο του 2020, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών κατέγραψε έλλειμμα 1,1 δισεκ. ευρώ, μεγαλύτερο κατά 122 εκατ. ευρώ από εκείνο του Φεβρουαρίου του 2019, ως αποτέλεσμα της επιδείνωσης των ισοζυγίων αγαθών και υπηρεσιών και πρωτογενών εισοδημάτων. Αντίθετα, το ισοζύγιο δευτερογενών εισοδημάτων εμφάνισε πλεόνασμα, έναντι ελλείμματος το Φεβρουάριο του 2019.
Το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών αυξήθηκε λόγω της επιδείνωσης του ισοζυγίου καυσίμων, παρά τη βελτίωση του ισοζυγίου αγαθών χωρίς καύσιμα. Οι συνολικές εξαγωγές αγαθών σημείωσαν μείωση κατά 2,4% σε τρέχουσες τιμές, λόγω της μεγάλης μείωσης των εξαγωγών καυσίμων (κατά 25,5%), η οποία οφείλεται τόσο στην πτώση των διεθνών τιμών του πετρελαίου όσο και στον περιορισμό του όγκου των εξαγωγών (οι εξαγωγές καυσίμων μειώθηκαν κατά 15% σε σταθερές τιμές).
Αντίθετα, οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα αυξήθηκαν κατά 6,9% σε τρέχουσες τιμές (7,1% σε σταθερές τιμές). Παράλληλα, οι εισαγωγές αγαθών σημείωσαν μικρή άνοδο κατά 1,3% σε τρέχουσες τιμές (2,7% σε σταθερές τιμές).
Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών περιορίστηκε, λόγω της επιδείνωσης του ισοζυγίου μεταφορών (που οφείλεται κυρίως στη μείωση κατά 13,1% των καθαρών εισπράξεων από θαλάσσιες μεταφορές) και του ισοζυγίου λοιπών υπηρεσιών. Το ισοζύγιο ταξιδιωτικών υπηρεσιών βελτιώθηκε, καθώς οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών και οι σχετικές εισπράξεις παρουσίασαν αύξηση κατά 24,6% και 21,1% αντίστοιχα.
Το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2020, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών διαμορφώθηκε σε 2,4 δισεκ. ευρώ, κατά 231 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο σε σχέση με εκείνο της ίδιας περιόδου του 2019, καθώς η μικρή βελτίωση του ισοζυγίου αγαθών δεν αντιστάθμισε την επιδείνωση των λοιπών ισοζυγίων.
Το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών μειώθηκε λόγω της βελτίωσης του ισοζυγίου αγαθών χωρίς καύσιμα, ενώ το ισοζύγιο καυσίμων επιδεινώθηκε. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 5,1% σε τρέχουσες τιμές (6,4% σε σταθερές τιμές), ενώ ειδικότερα οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα αυξήθηκαν κατά 10%τόσο σε τρέχουσες τιμές όσο και σε σταθερές τιμές. Οι εισαγωγές αγαθών σημείωσαν άνοδο κατά 1,9% σε τρέχουσες τιμές και έμειναν σχεδόν αμετάβλητες σε σταθερές τιμές.
Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών περιορίστηκε λόγω της επιδείνωσης πρωτίστως του ισοζυγίου μεταφορών, καθώς και του ισοζυγίου λοιπών υπηρεσιών. Αντίθετα, το ταξιδιωτικό ισοζύγιο βελτιώθηκε. Οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών και οι σχετικές εισπράξεις παρουσίασαν αύξηση κατά 21,8% και 22,9% αντίστοιχα.
Ισοζύγιο Κεφαλαίων
Το Φεβρουάριο του 2020, το ισοζύγιο κεφαλαίων εμφάνισε πλεόνασμα 107 εκατ. ευρώ έναντι ελλείμματος 6,4 εκατ. ευρώ τον ίδιο μήνα του 2019, λόγω κυρίως της αύξησης των εισπράξεων της γενικής κυβέρνησης.
Το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2020, το ισοζύγιο κεφαλαίων παρουσίασε πλεόνασμα 140 εκατ. ευρώ, κατά 114 εκατ. ευρώ μικρότερο από εκείνο της ίδιας περιόδου του προηγούμενου έτους.
Συνολικό Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών και Κεφαλαίων
Το Φεβρουάριο του 2020, το συνολικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων (το οποίο αντιστοιχεί στις ανάγκες της οικονομίας για χρηματοδότηση από το εξωτερικό) κατέγραψε έλλειμμα 1,0 δισεκ. ευρώ, σχεδόν στο ίδιο επίπεδο με εκείνο του Φεβρουαρίου του 2019.
Το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2020, το έλλειμμα διαμορφώθηκε σε 2,3 δισεκ. ευρώ, μεγαλύτερο κατά 344 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.
Ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών
Το Φεβρουάριο του 2020, στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων οι υποχρεώσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού (άμεσες επενδύσεις μη κατοίκων στην Ελλάδα) σημείωσαν άνοδο κατά 378 εκατ. ευρώ χωρίς αξιοσημείωτες συναλλαγές.
Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου σημειώθηκε αύξηση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού, κυρίως λόγω της αύξησης (κατά 301 εκατ. ευρώ) των τοποθετήσεων κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού. Η αύξηση των υποχρεώσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κυρίως στην αύξηση (κατά 597 εκατ. ευρώ) των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια.
Στην κατηγορία των λοιπών επενδύσεων, τόσο η αύξηση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού όσο και η αύξηση των αντίστοιχων υποχρεώσεών τους οφείλεται κυρίως στη στατιστική προσαρμογή που συνδέεται με την έκδοση τραπεζογραμματίων.
Το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2020, στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων η αύξηση των υποχρεώσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού (που αντιστοιχούν σε άμεσες επενδύσεις μη κατοίκων στην Ελλάδα) διαμορφώθηκε σε 681 εκατ. ευρώ.
Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου σημειώθηκε αύξηση των απαιτήσεων έναντι του εξωτερικού, λόγω της αύξησης των τοποθετήσεων κατοίκων σε μετοχές και μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων αλλοδαπών επιχειρήσεων (157 εκατ. ευρώ) και σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού (149 εκατ. ευρώ). Η μείωση των υποχρεώσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κυρίως στη μείωση (κατά 208 εκατ. ευρώ) των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου.
Στην κατηγορία των λοιπών επενδύσεων, η αύξηση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κυρίως στην αύξηση (κατά 745 εκατ. ευρώ) των τοποθετήσεων των κατοίκων σε καταθέσεις και repos στο εξωτερικό και στη στατιστική προσαρμογή που συνδέεται με την έκδοση τραπεζογραμματίων (1,2 δισεκ. ευρώ). Η αύξηση των υποχρεώσεών τους έναντι του εξωτερικού αντανακλά κυρίως την αύξηση (κατά 3,3 δισεκ. ευρώ) των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε καταθέσεις και repos στην Ελλάδα (περιλαμβάνεται και ο λογαριασμός TARGET).
Στο τέλος Φεβρουαρίου του 2020, τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας διαμορφώθηκαν σε 7,8 δισεκ. ευρώ, έναντι 6,5 δισεκ. ευρώ στο τέλος Φεβρουαρίου του 2019.
You may like
-
Συνεχίζεται η άνοδος του οικιστικού real estate – Οι 2 πρωταθλήτριες περιοχές στις τιμές διαμερισμάτων
-
Πλησιάζει τα 9 δισ. ευρώ το έλλειμμα στο Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών στο 9μηνο
-
Σε ύψος – ρεκόρ το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο 10μηνο
-
Στο 1,5% διαμορφώθηκε το πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης το 2019
-
Στα 12,86 δισ. ευρώ το έλλειμμα του Προϋπολογισμού σε ταμειακή βάση στο 9μηνο
-
Δραματική μείωση των εσόδων απο τουρισμό στο 7μηνο
Φάκελος “Πολυτελή ακίνητα” – Γιατί κάποια ακίνητα πωλούνται ακριβά γρήγορα ενώ άλλα αναζητούν αγοραστές;
[VIDEO] Ξεκίνησε η νέα οικιστική επένδυση της Ten Brinke στη Γλυφάδα
Νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων δρομολογείται στη Σύρο – Σε ποιά περιοχή του νησιού θα γίνει
Προχωρούν τα 3 μεγάλα έργα της Ten Brinke σε Ασπρόπυργο, Ελληνικό και Σπάτα – Σε τι φάση βρίσκεται η εμπορική επένδυση στην Ερμού
[VIDEO] The Ellinikon: “ψήλωσε” και άλλο ο Riviera Tower στο Ελληνικό – Πώς προχωρά το μεγάλο οικιστικό έργο
“Στα σκαριά” νέα ξενοδοχειακή επένδυση στη Λέσβο – Τι περιλαμβάνει και πού θα γίνει
Πιστοποιήθηκε με Leed Gold το logistics hub “Μίλητος” της Trastor στον Ασπρόπυργο
Παράταση για το μεγάλο διαγωνισμό για το πρώην βασιλικό κτήμα στο Τατόι – Ποιά γνωστή εταιρεία real estate θα δηλώσει “παρών”
Η ακτινογραφία της αγοράς κατοικίας στη Θεσσαλονίκη – Ποιές είναι οι οικονομικότερες περιοχές για αγορά ακινήτου
Δρομολογείται νέο έργο αναβάθμισης ξενοδοχείου σε 5άστερο στη Ρόδο – Ποιό ξενοδοχείο αφορά
Εγκαταστάθηκε ο Σκλαβενίτης στο νέο mega logistics center στον Ασπρόπυργο ενώ σχεδιάζει νέες επενδύσεις logistics στη Δυτική Αττική
Ξεκίνησε η νέα μεγάλη οικιστική επένδυση της Ten Brinke στα Μελίσσια – Πού κατασκευάζεται και τι περιλαμβάνει
[VIDEO] Προχωρά το mega project 30 εκατ. ευρώ με κατοικίες και εμπορικό κατάστημα της Μασούτης στις Τρεις Γέφυρες – Πότε θα ολοκληρωθεί
[ΦΩΤΟ] Ξεκίνησε η κατασκευή του νέου συγκροτήματος κατοικιών και γραφείων Skyway στον Πειραιά – Πώς εντάσσεται στο mega project PIRAEUS GATE
Ποιό ακίνητο θα μετατραπεί σε νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στο Κολωνάκι
Νέα ακίνητα στην Αττική αναζητά η Σκλαβενίτης – Σε ποιές περιοχές εστιάζει και ποιές οι προδιαγραφές
Εγκρίθηκε το έργο για το νέο ξενοδοχείο στη Λεωφόρο Συγγρού – Σε ποιό ύψος θα γίνει
“Στα σκαριά” νέα επένδυση γραφείων της Hellenic Properties στον Ταύρο – Ποιό γνωστό ακίνητο θα αξιοποιηθεί
Σε αδειοδοτική διαδικασία η μεγάλη οικιστική επένδυση Aura Residential στο The Ellinikon – Τι θα περιλαμβάνει και ποιές εταιρείες επενδύουν
Παράταση για το μεγάλο διαγωνισμό για το πρώην βασιλικό κτήμα στο Τατόι – Ποιά γνωστή εταιρεία real estate θα δηλώσει “παρών”
[VIDEO] Ξεκίνησε η νέα οικιστική επένδυση της Ten Brinke στη Γλυφάδα
[VIDEO] Δείτε πώς προχωρούν τα έργα για το Project VORIA στο Μαρούσι
[VIDEO] Προχωρά το mega project 30 εκατ. ευρώ με κατοικίες και εμπορικό κατάστημα της Μασούτης στις Τρεις Γέφυρες – Πότε θα ολοκληρωθεί
[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα μεγάλα κτιριακά έργα – “Ψήλωσαν” και άλλο Riviera Tower, IRC και τα κτίρια κατοικιών
[VIDEO] Σε εξέλιξη η νέα μεγάλη οικιστική επένδυση Green Haven στα Μελίσσια
[VIDEO] Παρουσιάστηκε το masterplan για τη μεγάλη επένδυση της Dimand στο ΦΙΞ στη Θεσσαλονίκη – Τι θα περιλαμβάνει
Τους πρώτους μήνες του 2026 θα ξεκινήσει τη λειτουργία του το νέο 5άστερο Conrad Athens The Ilisian
[VIDEO] Δείτε πώς θα γίνουν τα νέα “πράσινα” κτίρια κατοικιών και γραφείων στο Piraeus Gate Project
[VIDEO] Προχωρούν από την Dimand τα έργα κατασκευής του νέου Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά
[VIDEO] Το όραμα της Dimand για τις πόλεις του σήμερα και του αύριο μέσα από 20 εμβληματικά έργα
TRENDING
-
LOGISTICS3 εβδομάδες agoΕγκαταστάθηκε ο Σκλαβενίτης στο νέο mega logistics center στον Ασπρόπυργο ενώ σχεδιάζει νέες επενδύσεις logistics στη Δυτική Αττική
-
RESIDENTIAL2 εβδομάδες agoΞεκίνησε η νέα μεγάλη οικιστική επένδυση της Ten Brinke στα Μελίσσια – Πού κατασκευάζεται και τι περιλαμβάνει
-
RESIDENTIAL1 εβδομάδα ago[VIDEO] Προχωρά το mega project 30 εκατ. ευρώ με κατοικίες και εμπορικό κατάστημα της Μασούτης στις Τρεις Γέφυρες – Πότε θα ολοκληρωθεί
-
RESIDENTIAL1 εβδομάδα ago[ΦΩΤΟ] Ξεκίνησε η κατασκευή του νέου συγκροτήματος κατοικιών και γραφείων Skyway στον Πειραιά – Πώς εντάσσεται στο mega project PIRAEUS GATE
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 εβδομάδα agoΠοιό ακίνητο θα μετατραπεί σε νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στο Κολωνάκι





