Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μειωμένο κατά 85 εκατ. ευρώ το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τον Απρίλιο

Newsroom

Published

on

Τον Απρίλιο του 2019, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε έλλειμμα 1,4 δισεκ. ευρώ, μειωμένο κατά 85 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2018, λόγω της βελτίωσης των ισοζυγίων αγαθών και υπηρεσιών, η οποία αντισταθμίστηκε μερικώς από την επιδείνωση των ισοζυγίων πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων.

Η μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών κατά 99 εκατ. ευρώ οφείλεται στη μείωση των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων, ενώ το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών χωρίς καύσιμα σημείωσε μικρή αύξηση (κατά 62 εκατ. ευρώ), καθώς οι σχετικές εισαγωγές αυξήθηκαν, ως απόλυτο μέγεθος, περισσότερο από τις εξαγωγές. Οι συνολικές εξαγωγές αγαθών σημείωσαν άνοδο κατά 11,6% (7,0% σε σταθερές τιμές). Ειδικότερα, οι εξαγωγές χωρίς καύσιμα σημείωσαν άνοδο κατά 11,4% (τόσο σε τρέχουσες όσο και σε σταθερές τιμές).

Η βελτίωση στο πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών οφείλεται στην αύξηση των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες μεταφορών, η οποία οφείλεται στη βελτίωση του ισοζυγίου θαλάσσιων μεταφορών κατά 9,5%. Το ισοζύγιο ταξιδιωτικών υπηρεσιών κατέγραψε μικρή επιδείνωση, αφού η αύξηση των σχετικών πληρωμών υπεραντιστάθμισε την αύξηση (κατά 6,9%) των εισπράξεων. Επιπλέον, οι αφίξεις σημείωσαν μείωση κατά 11,3%.

Την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2019, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών εμφάνισε έλλειμμα 5,1 δισεκ. ευρώ, κατά 335 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο από εκείνο της ίδιας περιόδου του 2018. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στην επιδείνωση του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδημάτων. Την ίδια περίοδο, η αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών αντισταθμίστηκε σε μεγάλο βαθμό από την αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών, έτσι ώστε το έλλειμμα του συνολικού ισοζυγίου αγαθών και υπηρεσιών να παρουσιάσει μικρή αύξηση σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2018. Τέλος, μικρή βελτίωση κατέγραψε το ισοζύγιο πρωτογενών εισοδημάτων.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών αυξήθηκε κυρίως λόγω της αύξησης των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές αγαθών εκτός καυσίμων. Σε μικρότερο βαθμό επιδείνωση παρουσίασε και το ισοζύγιο καυσίμων. Οι συνολικές εξαγωγές αγαθών παρουσίασαν άνοδο 3,6% σε τρέχουσες τιμές (0,3% σε σταθερές τιμές), ενώ οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα αυξήθηκαν κατά 6,1% (τόσο σε τρέχουσες όσο και σε σταθερές τιμές). Οι συνολικές εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 5,6% σε τρέχουσες τιμές (6,2% σε σταθερές τιμές).

Η αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών οφείλεται στη βελτίωση πρωτίστως του ισοζυγίου μεταφορών και δευτερευόντως των ισοζυγίων ταξιδιωτικών και λοιπών υπηρεσιών. Οι εισπράξεις από μεταφορές, κυρίως θαλάσσιες, αυξήθηκαν κατά 9,8%. Παράλληλα, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών και οι σχετικές εισπράξεις παρουσίασαν αύξηση κατά 0,5% και 22,8%, αντίστοιχα.

Τέλος, το ισοζύγιο πρωτογενών εισοδημάτων σημείωσε μικρή βελτίωση, ενώ το ισοζύγιο δευτερογενών εισοδημάτων κατέγραψε έλλειμμα αντί για το πλεόνασμα της ίδιας περιόδου του προηγούμενου έτους. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά κυρίως τις εξελίξεις στο ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης.

Ισοζύγιο Κεφαλαίων

Τον Απρίλιο του 2019, το ισοζύγιο κεφαλαίων κατέγραψε πλεόνασμα έναντι ελλείμματος τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, ενώ την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2019 το πλεόνασμα του ισοζυγίου κεφαλαίων παρουσίασε άνοδο κατά 30 εκατ. ευρώ σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2018.

Συνολικό Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών και Κεφαλαίων

Τον Απρίλιο του 2019, το συνολικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων (το οποίο αντιστοιχεί στις ανάγκες της οικονομίας για χρηματοδότηση από το εξωτερικό) κατέγραψε έλλειμμα 1,4 δισεκ. ευρώ, κατά 117 εκατ. ευρώ μικρότερο από το αντίστοιχο του Απριλίου του 2018. Την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2019, το συνολικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων παρουσίασε έλλειμμα 4,9 δισεκ. ευρώ, μεγαλύτερο κατά 304 εκατ. ευρώ από το αντίστοιχο της ίδιας περιόδου του 2018.

Ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών

Τον Απρίλιο του 2019, στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων οι καθαρές απαιτήσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού σημείωσαν αύξηση κατά 71 εκατ. ευρώ, με σημαντικότερη συναλλαγή τη συμμετοχή της Εθνικής Πανγαίας Α.Ε.Ε.Α.Π. στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Vibrana Holdings Ltd (Κύπρος). Οι καθαρές υποχρεώσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού, που αντιστοιχούν σε άμεσες επενδύσεις μη κατοίκων στην Ελλάδα, κατέγραψαν αύξηση κατά 378 εκατ. ευρώ, με σημαντικότερη συναλλαγή τη συμμετοχή της AMC Oak SARL (Λουξεμβούργο) στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Praxia Bank Ανώνυμη Τραπεζική Εταιρεία.

Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, η καθαρή μείωση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κυρίως στη μείωση (κατά 235 εκατ. ευρώ) των τοποθετήσεών τους σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού. Η καθαρή μείωση των υποχρεώσεών τους οφείλεται κυρίως στη μείωση (κατά 1,6 δισεκ. ευρώ) των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου.

Στην κατηγορία των λοιπών επενδύσεων, η καθαρή μείωση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κυρίως στη μείωση (κατά 707 εκατ. ευρώ) των τοποθετήσεων κατοίκων σε καταθέσεις και repos. Η καθαρή αύξηση των υποχρεώσεων αντανακλά κυρίως την αύξηση (κατά 1,7 δισεκ. ευρώ) των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε καταθέσεις και repos στην Ελλάδα (περιλαμβάνεται και ο λογαριασμός TARGET).

Την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2019, στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων, οι καθαρές απαιτήσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού σημείωσαν αύξηση κατά 154 εκατ. ευρώ και οι καθαρές υποχρεώσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού, που αντιστοιχούν σε άμεσες επενδύσεις μη κατοίκων στην Ελλάδα, κατέγραψαν αύξηση κατά 1,2 δισεκ. ευρώ.

Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, η καθαρή μείωση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κυρίως στη μείωση (κατά 1,2 δισεκ. ευρώ) των τοποθετήσεων κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια εξωτερικού. Η καθαρή αύξηση των υποχρεώσεών τους οφείλεται κυρίως στην αύξηση (κατά 4,2 δισεκ. ευρώ) των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου.

Στην κατηγορία των λοιπών επενδύσεων, η καθαρή μείωση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κυρίως στη μείωση (κατά 2,3 δισεκ. ευρώ) των τοποθετήσεων των κατοίκων σε καταθέσεις και repos στο εξωτερικό. Η καθαρή μείωση των υποχρεώσεων αντανακλά κυρίως τη μείωση (κατά 4,6 δισεκ. ευρώ) των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε καταθέσεις και repos στην Ελλάδα (περιλαμβάνεται και ο λογαριασμός TARGET), καθώς και τη μείωση (κατά 867 εκατ. ευρώ) των δανειακών υποχρεώσεων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα προς μη κατοίκους.

Στο τέλος Απριλίου 2019, τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας διαμορφώθηκαν σε 6,4 δισεκ. ευρώ, έναντι 6,6 δισεκ. ευρώ τον Απρίλιο του 2018.

Advertisement Omikron Kappa Consulting
Advertisement Macon
Advertisement
Advertisement QS Plan
Advertisement Omikron Kappa Consulting
Advertisement Omikron Kappa Consulting
Advertisement Ergon Tzanidakis
Advertisement TÜV Austria
Advertisement Aecom
Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ55 λεπτά ago

“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο προσωπικού 98 κλινών στον Άγιο Νικόλαο

Πηγή: AMMOA Resort
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 ώρες ago

Από το AMMOA στη Χαλκιδική στο νέο project €95 εκατ. στην Πυλαία – Ποιά μεγάλη εταιρεία επενδύει στο real estate στη Βόρεια Ελλάδα

Amanzoe - Πηγή: Grivalia Hospitality
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ώρες ago

Τι σχεδιάζει η Grivalia για το Amanzoe έως το 2027 – Πως προχωρούν οι επενδύσεις σε Πεταλιούς και Μύκονο

Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ώρες ago

Τέσσερις νέες ξενοδοχειακές άδειες για συνολικά 222 κλίνες στην Πάρο

Πάρος - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: EUROKINISSI/PANORAMAPRESS/ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
REAL ESTATE2 ώρες ago

Απο ποιές χώρες έρχονται ως επενδυτές ακινήτων στην Ελλάδα – Ποιές περιοχές προτιμούν για αγορά εξοχικής κατοικίας

Aθηναϊκή Ριβιέρα - Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
REAL ESTATE21 ώρες ago

Τι σημαίνουν για την αγορά real estate οι αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας από τους διεθνείς οίκους – Γιατί γίνονται ελκυστικότερα τα πολυτελή ακίνητα

Κουφονήσια - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: EUROKINISSI / ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΪΟΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ24 ώρες ago

“Πράσινο φως” για τη νέα τουριστική επένδυση της Intracom στα Κουφονήσια

Άνδρος - Φωτογραφία αρχείου - EUROKINISSI/ΛΥΔΙΑ ΣΙΩΡΗ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 ημέρα ago

“Πράσινο φως” για επέκταση ξενοδοχείου στην Άνδρο

Το νέο resort της ONYX στη Χαλκιδική - Πηγή: ONYX / LinkedIn
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 ημέρα ago

Με διεθνή hotel operator συζητά η ONYX για τη mega τουριστική επένδυση στη Χαλκιδική – Ποιά τα επόμενα ορόσημα

Το κτίριο φοιτητικών κατοικιών της Premia Properties στη Θεσσαλονίκη - Πηγή: Premia Properties
RESIDENTIAL1 ημέρα ago

8 νέα κτίρια φοιτητικών κατοικιών σε ανάπτυξη από την Premia – Οι νέες αγορές σε Αθήνα, Πάτρα και Βόλο

Πηγή: Mural Piraeus Hotel
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Άνοιξε το νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων Mural στον Πειραιά – Ποιό γνωστό πρώην κτίριο γραφείων μεταμορφώθηκε

Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Στα “σκαριά” νέο ξενοδοχείο στην Αρκαδία – Σε ποιά περιοχή θα γίνει

Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 εβδομάδα ago

Τέσσερις ξενοδοχειακές επενδύσεις προχωρούν στην Πελοπόννησο – Που θα γίνουν και ποιές εταιρείες επενδύουν

Zeus Piraeus Grand - Πηγή: Zeus International
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 εβδομάδες ago

Ολοκληρώθηκε η μεγάλη επένδυση serviced residences της ZEUS στον Πειραιά – Πώς το γνωστό PHAROS μεταμορφώθηκε σε ZEUS Piraeus Grand

Σκύρος - Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/EUROKINISSI
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

“Πράσινο φως” για νέο ξενοδοχειακό συγκρότημα 4 αστέρων στη Σκύρο – Πού θα γίνει

Sartimare Resort - Πηγή: Happy Holidays
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Σε στάδιο ωρίμανσης 4 από τις μεγαλύτερες ξενοδοχειακές επενδύσεις που δρομολογούνται αυτή την περίοδο σε όλη την Ελλάδα

NEXIS Metamorphosis - Πηγή: A&M Architects
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 εβδομάδες ago

Από Μαρούσι έως Ελαιώνα και Καλλιθέα, πέντε νέες επενδύσεις σε “πράσινα γραφεία” αλλάζουν το χάρτη ακινήτων της Αθήνας

Piraeus Gate - Πηγή: DKG Development
RESIDENTIAL1 εβδομάδα ago

Πώς θα μεταμορφωθεί το πρώην βιομηχανικό ακίνητο της ΑΖΕΛ στον Πειραιά σε Urban Oasis Piraeus με 387 κατοικίες – Ποιά εταιρεία επενδύει

The Modernist στο Κολωνάκι - Πηγή: BriQ Properties
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Προχωρά το έργο για το The Modernist Piraeus – Πότε ανοίγει το νέο 4άστερο ξενοδοχείο του Πειραιά

Design by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 εβδομάδα ago

Νέο έργο επέκτασης γνωστού ξενοδοχείου στη Ζάκυνθο “στα σκαριά”

Ο οικιστικός πύργος Marina Tower στο Ελληνικό - Πηγή: Lamda Development
RESIDENTIAL1 μήνα ago

[VIDEO] Δείτε πώς παρουσιάζει η Bouygues τον πύργο κατοικιών Riviera Tower στο Ελληνικό

RESIDENTIAL2 μήνες ago

[VIDEO] Σε εξέλιξη η νέα οικιστική επένδυση Almyra Complex στις Σέρρες – Ποιός γνωστός όμιλος επενδύει

To νέο "πράσινο" κτίριο γραφείων της BriQ Properties στη Λ. Ποσειδώνος - Πηγή: mtarchitects
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 μήνες ago

[VIDEO] Δείτε το νέο “πράσινο” κτίριο γραφείων AENORA στη Λεωφόρο Ποσειδώνος

Pinēa Living II - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL3 μήνες ago

[VIDEO] Προχωρούν τα έργα για την επέκταση της οικιστικής επένδυσης Pinea Living στο Νέο Ηράκλειο

Ilissos Suites - Pafilia / block722
RESIDENTIAL3 μήνες ago

[VIDEO] Ολοκληρώθηκε η οικιστική επένδυση Ilissos Suites στο Μοσχάτο – Ποιά εταιρεία επένδυσε στο έργο

Voria Project - Πηγή: North Star Entertainment
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ4 μήνες ago

[VIDEO] Προχωρούν τα έργα για τη μεγάλη τουριστική επένδυση VORIA στο Μαρούσι

Πηγή: Canva
LOGISTICS4 μήνες ago

[VIDEO] Σε λειτουργία το νέο υπερσύγχρονο κέντρο logistics της Skroutz στην Ελευσίνα

Green Haven Melissia - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL4 μήνες ago

[VIDEO] Green Haven: προχωρά η μεγάλη οικιστική επένδυση της Ten Brinke στα Μελίσσια

Etolikou 11- Πηγή: MIBS Group
RESIDENTIAL4 μήνες ago

20 οικιστικά έργα στα “σκαριά” για την MIBS – Σε ποιές περιοχές της Αττικής επενδύει

Το οικισιτκό έργο της στην οδό Καραμανλή 5 στην Γλυφάδα - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL4 μήνες ago

[VIDEO] Ξεκίνησε το νέο οικιστικό έργο της Ten Brinke στη Γλυφάδα

TRENDING

Επικοινωνία

Copyright © 2019-2024 Bizness.gr

Bizness.gr - Ταυτότητα
Ιδιοκτήτρια εταιρεία: «INFRA MEDIA M.I.K.E.» Διακριτικός τίτλος: «INFRA MEDIA» - Έδρα: Δήμος Αθηναίων, Αριστείδου αρ. 10-12, Τ.Κ. 10559 - ΑΦΜ: 801478591 Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ. - Τηλ. επικοινωνίας: 2130405600 - E-mail: contact@ypodomes.com Νόμιμος Εκπρόσωπος: Καραγιάννης Νικόλαος, Νόμιμος Εκπρόσωπος - Δικαιούχος του ονόματος τομέα (bizness.gr): INFRA MEDIA M.I.K.E. - Διευθυντής/Διαχειριστής: Καραγιάννης Νικόλαος - Διευθυντής Σύνταξης: Κατερίνα Παναγέα
Η Εταιρεία δηλώνει ότι έχει συμμορφωθεί με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63).
Μ.Η.Τ.
Αριθμός Μ.Η.Τ. 242890