ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ

Μετά τον Πειραιά, έρχεται η Πάτρα με νέο IKEA στο νέο εμπορικό πάρκο της Ten Brinke

Published

on

Μετά τον Πειραιά, πλώρη για ένα ακόμη μεγάλο λιμάνι της χώρας βάζει η IKEA μέσω του Ομίλου Φουρλή, που διαχειρίζεται την αλυσίδα σε Ελλάδα, Κύπρο και Βουλγαρία.

Το νέο κατάστημα IKEA “νέας γενιάς” άνοιξε με επιτυχία στην οδό Γούναρη στον Πειραιά πριν λίγες ημέρες αλλά ήδη προχωράνε τα πλάνα για ένα ακόμη νέο κατάστημα της αλυσίδας στην 3η μεγαλύτερη πόλη της χώρας, την Πάτρα.

Σε αυτό το εγχείρημα εμπλέκεται και η Ten Brinke Greece καθώς το κατάστημα θα γίνει μέσα στο νέο εμπορικό πάρκο που σχεδιάζει στην ακτή Δυμαίων.

Νέο εμπορικό πάρκο κοντά στο λιμάνι

Το ακίνητο – φιλέτο που στέγαζε την πρώην ΑΒΕΞ, στην περιοχή της Ακτής Δυμαίων, απέναντι από το νέο λιμάνι της πόλης, αποκτήθηκε από την Ten Brinke στο τέλος του 2020.

Συγκεκριμένα, το ακίνητο 21,5 στρεμμάτων, της πτωχευμένης πλέον βιομηχανίας ξύλου, ΑΒΕΞ, αποκτήθηκε από τη θυγατρική της Ten Brinke, Polikenco, έναντι 3,3, εκ. ευρώ.

Υπήρξαν διάφορες σκέψεις για την αξιοποίησή του, όπως η περίπτωση κατασκευής ξενοδοχείου, η οποία όμως εγκαταλείφθηκε τελικά, προς όφελος της δημιουργίας ενός εμπορικού πόλου.

Η έκταση του ακινήτου (και η ωφέλιμη επιφάνεια για κατασκευή) δεν επέτρεπε την κατασκευή εμπορικού πάρκου, οπότε προκρίθηκε η δημιουργία ενός εμπορικού πάρκου. Στα ίδια δηλαδή πλαίσια που έχει κινηθεί και στην Αθήνα, με τη δημιουργία του Piraeus Retail Park.

Τα σχέδια της Ten Brinke για το εμπορικό πάρκο της Πάτρας θα οριστικοποιηθούν εντός του Α’ τριμήνου του 2021 ωστόσο έχει ήδη κλείσει το πρώτο μεγάλο deal με τον όμιλο Φουρλή για το νέο IKEA.

Συγκεκριμένα, ο όμιλος Φουρλή απέκτησε το 50% της Polikenco και σχεδιάζει να λειτουργήσει στο ακίνητο της Ακτής Δυμαίων το πρώτο “μικρό ΙΚΕΑ πόλης” στην Ελλάδα, ένα νέο concept που αναπτύσσει ο όμιλος.

Το ύψος της επένδυσης υπολογίζεται σε περίπου 20 εκ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ακόμη δεν έχει μεταβιβασθεί το ακίνητο στην Polikenco αλλά αυτό αναμένεται να γίνει σύντομα, όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για κατεδαφίσεις κτισμάτων εντός του ακινήτου.

Τα νέα IKEA πόλης

Τα IKEA πόλης είναι ένα νέο concept που αναπτύσσει ο όμιλος Φουρλή με βάση και την παρόμοια εμπειρία από το εξωτερικό. Τα καταστήματα αυτά θα αποτελέσουν τη ναυαρχίδα επέκτασης και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας. Μετά το πρώτο που θα ανοίξει στην Πάτρα (στο ακίνητο της πρώην ΑΒΕΞ κοντά στο λιμάνι της πόλης), το επόμενο θα γίνει στο Ηράκλειο Κρήτης, κοντά στο αεροδρόμιο.

Συνολικά, ο όμιλος λειτουργεί σήμερα πέντε καταστήματα ΙΚΕΑ στην Ελλάδα, 2 στη Βουλγαρία (προγραμματίζει και ένα νέο ΙΚΕΑ νέας γενιάς στη Σόφια) και ένα στην Κύπρο, ενώ διαθέτει έξι Pick-Up&Order Points στην Ελλάδα, δύο στη Βουλγαρία και ένα στην Κύπρο.

Advertisement

TRENDING