REAL ESTATE

Ν. Τσάτσης: Σχετίζεται το δημογραφικό πρόβλημα με την αγορά ακινήτων;

Published

on

Το αν και πώς επηρεάζει το δημογραφικό πρόβλημα την αγορά ακινήτων και τον κατασκευαστικό κλάδο συζήτησαν ο δημοσιογράφος του Capital.gr, Γιώργος Λαμπίρης με τον Νίκο Τσάτση, Chief Development Officer της Plasis Real Estate + Development στο 24ο συνέδριο της Prodexpo, το οποίο ξεκίνησε στις 25 και ολοκληρώνεται στις 26 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Όπως επεσήμανε ο Γ. Λαμπίρης τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ καταδεικνύουν ότι από το 2018 ο πληθυσμός στην Ελλάδα συρρικνώνεται, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας των Ελλήνων βρίσκεται πλέον στα 44 έτη και αναμένεται να αυξηθεί κατά 5-6 έτη τα επόμενα χρόνια.

«Η Ελλάδα εξελίσσεται σε χώρα γερόντων. Ο κατασκευαστικός κλάδος πρέπει να δει που απευθύνεται» ανέφερε ο Ν. Τσάτσης, σημειώνοντας ότι, την ώρα που «χτίζονται πολυκατοικίες η μία μετά την άλλη», ο πληθυσμός μειώνεται και εκτίμησε ότι «ίσως δεν υπάρχει ανάγκη για μεγάλα σπίτια».

Αν και η μέση τιμή ενός διαμερίσματος σε καλή περιοχή ανέρχεται πλέον στα 4000 ευρώ/ τετραγωνικό, «η αύξηση των τιμών πιθανότητα θα συνεχιστεί λίγο ακόμα» εκτίμησε ο Ν. Τσάτσης, αφού παρασύρεται και από τη μεγάλη αύξηση του κόστους κατασκευής.

Παράλληλα, ο Ν. Τσάτσης ανέφερε ότι περίπου 250 χιλιάδες ακίνητα, που σήμερα «κοιμούνται» στα χαρτοφυλάκια των servicers, αναμένεται να βγουν στην αγορά το επόμενο διάστημα, εξέλιξη που θα προκαλέσει πίεση στον κλάδο της κατασκευής. «Ο ανταγωνισμός θα είναι μεγάλος» προειδοποίησε ο Ν. Τσάτσης.

Σε ότι αφορά στα στεγαστικά δάνεια σημείωσε την ανάγκη να διατίθενται προϊόντα ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες της κάθε οικογένειας και εκτίμησε ότι το πιο μεγάλο πρόβλημα στην εξυπηρέτηση των στεγαστικών δανείων δεν είναι τόσο το ύψος των επιτοκίων (αφού οι καταναλωτές μπορούν ακόμα να βρούνε επιτόκια ύψους 3,5-4%) , αλλά η μεγάλη διάρκεια του δανείου.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα “Σπίτι Μου”, ο Ν. Τσάτσης το χαρακτήρισε «μία καλή αρχή» ωστόσο επεσήμανε ότι θα έπρεπε να είναι πιο ευέλικτο σε ότι αφορά στο όριο ηλικίας (θα έπρεπε να φτάνει στα 44 έτη, όσο ο μέσος όρος της ηλικίας των Ελλήνων σήμερα) αλλά και με ευρύτερα κριτήρια, ώστε να επιτρέπει σε περισσότερους δικαιούχους την αγορά νεόδμητων διαμερισμάτων και όχι μεταχειρισμένων.

Τέλος, σχετικά με το πρόγραμμα της χρυσής βίζας, ο Ν. Τσάτσης ανέφερε ότι το όριο των 500.000 ευρώ σε κάποιες περιοχές έχει μεταθέσει τη ζήτηση στα δυτικά προάστια της Αττικής και στα προάστια του Πειραιά.

Advertisement

TRENDING