ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Νέα αιολικά έργα 135 MW προς υλοποίηση στην Κεντ. Μακεδονία

Published

on

Έργα αιολικής ενέργειας 135 MW κατοχύρωσαν εταιρείες συμφερόντων της ΕΝΤΕΚΑ στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κατά τις ανταγωνιστικές διαδικασίες της ΡΑΕ που διεξάχθηκαν στις 12 Δεκεμβρίου.

Η 547 Energy, ο βραχίονας καθαρής ενέργειας της Quantum Energy Partners, ανακοίνωσε χθες ότι η θυγατρική της, 547 Energy International European Holdings, σε συνεργασία με την ENORA κατακύρωσαν συνολικά 4 έργα που σηματοδοτούν την είσοδο της 547 Energy στην ευρωπαϊκή αγορά, σε συνεργασία με την ENORA η οποία διαθέτει ήδη αξιόλογη παρουσία στον εγχώριο τομέα των ΑΠΕ.

Σημειώνεται ότι η ENORA είναι θυγατρική της ENTEKA που είναι μία από τις παλαιότερες και κορυφαίες ελληνικές εταιρείες στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που δραστηριοποιούνται εν Ελλάδι.

Τα 4 αιολικά πάρκα θα αναπτυχθούν στην Περιφερειακή Ενότητα Βέροιας και θα έχουν ισχύ 30 MW, 36 MW, 36 MW και 33 MW, εξασφαλίζοντας τιμές αναφοράς που κυμάνθηκαν από 55,77 ευρώ/MWh έως 58,1 ευρώ/MWh.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα παραπάνω έργα αναμένεται να αυξήσουν σημαντικά την εγκατεστημένη ισχύ της Κεντ. Μακεδονίας η οποία -σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά- τον Ιούνιο 2019 διέθετε 119 MW, καταλαμβάνοντας την 7η θέση ανάμεσα στις ελληνικές Περιφέρειες.

Οι τελευταίες δημοπρασίες της ΡΑΕ για το 2019

Ο δεύτερος κύκλος των ανταγωνιστικών διαδικασιών για φ/β και αιολικές εγκαταστάσεις ολοκληρώθηκε με εξαιρετική επιτυχία καθότι εξαντλήθηκαν οι δημοπρατούμενες ποσότητες  και επελέγησαν 17 έργα φωτοβολταϊκών σταθμών συνολικής ισχύος ~105 MW και 7 έργα αιολικών σταθμών συνολικής ισχύος 225 MW.

Όπως αναφέρει η ΡΑΕ, υπήρξε σημαντική μείωση των τιμών από τις τιμές εκκίνησης που έφτασαν έως το ποσοστό 15,4 % προς όφελος των καταναλωτών και της εθνικής οικονομίας.

Αναλυτικά ο πίνακας των επιλεγέντων αιολικών έργων:

Πηγή: ypodomes.com

Advertisement

TRENDING