REAL ESTATE

Νέα ακίνητα στο στόχαστρο της Trade Estates – Πότε αναμένεται η είσοδος στο Χρηματιστήριο

Published

on

Οι εγκαταστάσεις logistics του Ομίλου Φουρλή στα Οινόφυτα - Φωτό: TRADE LOGISTICS

Διπλή στόχευση σε νέα ακίνητα έχει θέσει η εταιρεία real estate του Ομίλου Φουρλή, Trade Estates.

Σύμφωνα με πρόσφατη παρουσίαση, η εταιρεία σκοπεύει να αναπτύξει περαιτέρω το χαρτοφυλάκιό της με δύο κατηγορίες ακινήτων:

  • εμπορικά ακίνητα λιανικής που διατίθενται στην αγορά
  • εγκαταστάσεις logistics, λόγω και της εκρηκτικής ανόδου του ηλεκτρονικού εμπορίου

Στρατηγική της ΑΕΕΑΠ είναι η μεγιστοποίηση των αποδόσεων των περιουσιακών στοιχείων που έχει, η απόκτηση νέων ιδιόκτητων ακινήτων και ο εξορθολογισμός του φορολογικού σχεδιασμού.

Όσον αφορά την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο, αυτή δρομολογείται αλλά θα γίνει σε εύλογο χρονικό σημείο, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες. Υπενθυμίζουμε ότι η εταιρεία έχει λάβει από το 2019 την άδεια από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για σύσταση ΑΕΕΑΠ.

Η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο μάλιστα πρέπει να γίνει εντός 2 ετών από τη σύσταση της ΑΕΕΑΠ, εκτός αν λάβει ειδική παράταση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, για έως και 3 χρόνια, για λόγους ανωτέρας βίας ή συνθηκών της αγοράς που δεν επιτρέπουν την επίτευξη των στόχων της. Η τελευταία περίπτωση θα μπορούσε να αφορά ενδεχομένως και την κατάσταση της αγοράς λόγω της πανδημίας.

Σε παρόμοια κατάσταση αναμονής για είσοδο στο Χρηματιστήριο βρίσκονται άλλες τρεις ΑΕΕΑΠ: η Orilina Properties, η Μπλε Κέδρος και η Noval Property.

Το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της Trade Estates

Η “προίκα” του Ομίλου Φουρλή στην ΑΕΕΑΠ αφορά τα 7 ακίνητα που έχει στην κατοχή του ο όμιλος, δηλαδή 4 ακίνητα που στεγάζουν καταστήματα ΙΚΕΑ σε Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Κύπρο και Σόφια Βουλγαρίας, 2 εγκαταστάσεις logistics καθώς και ένα μικρό εμπορικό κέντρο στην περιοχή του Ρέντη. Το χαρτοφυλάκιο αυτό υπολογίζεται σε περίπου 180 εκ. ευρώ.

Πρόσφατα, προστέθηκαν στο χαρτοφυλάκιό της και το 50% από δύο ακίνητα, το ένα στην Πάτρα (το ακίνητο της πρώην ΑΒΕΞ κοντά στο λιμάνι) και το άλλο στο Ηράκλειο Κρήτης. Σε αυτά τα ακίνητα, αναμένεται να αναπτυχθούν τα λεγόμενα mini IKEA, τα “ΙΚΕΑ πόλης”, με το πρώτο στην Ελλάδα να ξεκινά τη λειτουργία του στην Πάτρα. Πλέον, με αυτές τις προσθήκες το χαρτοφυλάκιο ανέρχεται ήδη σε 190 εκ. ευρώ.

Advertisement

TRENDING