REAL ESTATE

Νέες επενδύσεις σε ακίνητα από τον Όμιλο Φουρλή – Εν αναμονή για την ΑΕΕΑΠ

Published

on

Το 2020 έχει αποδειχθεί έτος – πρόκληση για όλες τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα αλλά παρά την πανδημία και την αβέβαιη πορεία της οικονομίας, οι προσδοκίες είναι υψηλές για τα επόμενα χρόνια. Για αυτό το λόγο και συνεχίζονται οι νέες επενδυτικές κινήσεις από τις μεγάλες εταιρείες real estate αλλά και από άλλες μεγάλες εταιρείες που φιλοδοξούν να τοποθετηθούν στρατηγικά στην εγχώρια αγορά του real estate.

Μια από αυτές είναι και ο Όμιλος Φουρλή, ο οποίος έχει από το 2018 ξεκινήσει ήδη τις σχετικές διαδικασίες.

Εν αναμονή των εγκρίσεων για εισαγωγή στο Χρηματιστήριο

Το 2018 κατέθεσε αίτηση για άδεια σύστασης ΑΕΕΑΠ και στις αρχές του 2019 εγκρίθηκε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η σύσταση της Trade Estates ΑΕΕΑΠ, θυγατρικής του Ομίλου Φουρλή, για τη διαχείρηση ακινήτων / real estate.

Η εταιρεία βρίσκεται εν αναμονή των τελικών εγκρίσεων των αρχών για την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών. Υπενθυμίζεται ότι οι ΑΕΕΑΠ έχουν περιθώριο 2 ετών για την εισαγωγή τους στο Χρηματιστήριο, επομένως η όποια έγκριση και εισαγωγή των μετοχών θα πρέπει να έχει υλοποιηθεί έως το τέλος Φεβρουαρίου 2021 (η άδεια σύστασης εγκρίθηκε στις 28.02.2019).

Η “προίκα” του Ομίλου Φουρλή στην ΑΕΕΑΠ αφορά τα 7 ακίνητα που έχει στην κατοχή του ο όμιλος, δηλαδή 4 ακίνητα που στεγάζουν καταστήματα ΙΚΕΑ σε Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Κύπρο και Σόφια Βουλγαρίας, 2 εγκαταστάσεις logistics καθώς και ένα μικρό εμπορικό κέντρο στην περιοχή του Ρέντη. Το χαρτοφυλάκιο αυτό υπολογίζεται σε περίπου 180 εκ. ευρώ.

Πρόσφατα, προστέθηκαν στο χαρτοφυλάκιό της και το 50% από δύο ακίνητα, το ένα στην Πάτρα (το ακίνητο της πρώην ΑΒΕΞ κοντά στο λιμάνι) και το άλλο στο Ηράκλειο Κρήτης. Σε αυτά τα ακίνητα, αναμένεται να αναπτυχθούν τα λεγόμενα mini IKEA, τα “ΙΚΕΑ πόλης”, με το πρώτο στην Ελλάδα να ξεκινά τη λειτουργία του στην Πάτρα. Πλέον, με αυτές τις προσθήκες το χαρτοφυλάκιο ανέρχεται ήδη σε 190 εκ. ευρώ.

Το στρατηγικό σχέδιο για την ΑΕΕΑΠ

Όπως είχε δηλώσει και ο Οικονομικός Διευθυντής του ομίλου Φουρλή, Γιώργος Αλεβίζος, ο προσανατολισμός στην αγορά real estate θα στραφεί σε δύο κατηγορίες: τα εμπορικά ακίνητα (retail) και τις εγκαταστάσεις logistics.

Η είσοδος στο Χρηματιστήριο θα βοηθήσει να εισρεύσουν νέα κεφάλαια στην εταιρεία, τόσο από Ελλάδα όσο και από εξωτερικό, ώστε να αναπτυχθεί το χαρτοφυλάκιο της ΑΕΕΑΠ και να φτάσει το στόχο των 500 εκ. ευρώ σε βάθος χρόνου.

Ο τρόπος μάλιστα που θα γίνει αυτό θα είναι ευέλικτος καθώς ανάλογα των ευκαιριών, θα λάβουν χώρα τόσο ίδιες αναπτύξεις όσο και αγορές άλλων ακινήτων, όπως στην περίπτωση της ΑΒΕΞ στην Πάτρα.

Advertisement

TRENDING