ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

Νέο 5άστερο ξενοδοχείο Coco-Mat στην περιοχή του Μακρυγιάννη σχεδιάζει η Μπλε Κέδρος

Published

on

Το πολυώροφο parking στην περιοχή του Μακρυγιάννη, που σκοπεύει να μετατρέψει σε ξενοδοχείο η Μπλε Κέδρος

Μπορεί το 2020 να επιφύλαξε στη Μπλε Κέδρος το “κόψιμο” δύο υφιστάμενων ορόφων από το νόμιμα κατασκευασμένο ξενοδοχείο της κοντά στην Ακρόπολη αλλά το 2021 τη βρίσκει με νέα πλάνα που περιλαμβάνουν νέο ξενοδοχείο στην ίδια περιοχή.

Το νέο πρότζεκτ, που είναι από καιρό στα σκαριά, αφορά την αξιοποίηση ενός υφιστάμενου πολυώροφου σταθμού αυτοκινήτων (parking) που έχει η εταιρεία, στην περιοχή Μακρυγιάννη, με στόχο την μετατροπή του σε 5άστερο ξενοδοχείο.

Το προφίλ του ακινήτου

Το συγκεκριμένο ακίνητο βρίσκεται στην οδό Φαλήρου 22-22β και στον δρόμο πίσω, στο ίδιο τετράγωνο, την οδό Δημητρακοπούλου 21-23-25.

Σε αυτό είχε δημιουργηθεί 9ώροφος σταθμός αυτοκινήτων (parking) με δύο υπόγεια, στο κέλυφος διατηρητέου κτιρίου, συνολικής επιφάνειας 5.410 τ.μ, σε οικόπεδο 814 τ.μ.

Το ακίνητο αγοράστηκε από την Μπλε Κέδρος τ0 2018 μετά από πλειστηριασμό, έναντι τιμήματος 1,38 εκ. ευρώ.

H πρόσοψη του ακινήτου επί της οδού Φαλήρου

Το πολυώροφο parking στην περιοχή του Μακρυγιάννη, που σκοπεύει να μετατρέψει σε ξενοδοχείο η Μπλε Κέδρος

Η πρόσοψη του ακινήτου επί της οδού Δημητρακοπούλου

Το πολυώροφο parking στην περιοχή του Μακρυγιάννη, που σκοπεύει να μετατρέψει σε ξενοδοχείο η Μπλε Κέδρος

Τα σχέδια για το ξενοδοχείο

Το νέο ξενοδοχείο θα ενταχθεί στην οικογένεια των ξενοδοχείων Coco-Mat και θα έχει 117 δωμάτια με 171 κλίνες.

Μεταξύ άλλων, προβλέπεται να γίνει

  • ενοποίηση- ενσωμάτωση στη λειτουργία του κτιρίου των διατηρητέων όψεων (τα ανοίγματα των οποίων χρησιμοποιούνται π.χ. για την είσοδο- έξοδο στο ξενοδοχείο) και αποκατάστασή τους
  • ενσωμάτωση των ελεύθερων ακάλυπτων χώρων (περίκλειστη αυλή) στη λειτουργία του κτιρίου
  • σχεδιασμός όψεων νέου κτιρίου με ανάδειξη των διατηρητέων όψεων, υλικό και διαχείριση όψεων που “δένουν” αρμονικά με τις διατηρητέες και τους προσδίδει πρωταγωνιστικό ρόλο

Από το 2019 είχε ξεκινήσει η διαδικασία για την αξιοποίηση του ακινήτου και τη μετατροπή του σε ξενοδοχείο. Συγκεκριμένα, είχε κατατεθεί αρχιτεκτονική μελέτη στην αρμόδια διεύθυνση του Υπουργείου Πολιτισμού που ασχολείται με τα διατηρητέα κτίρια.

Μάλιστα, η αρχική μελέτη τροποποιήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο όταν ζητήθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να μειωθεί το ύψος του ξενοδοχείου, σύμφωνα με τα όσα προωθούνται για τα ύψη των κτιρίων στη συγκεκριμένη περιοχή με το Προεδρικό Διάταγμα που προετοιμάζεται.

Πάντως, στη μελέτη, το ύψος του νέου ξενοδοχείου θα είναι μικρότερο από τα διπλανά κτίρια και χαμηλότερο από όσα προβλέπει και ο ΝΟΚ , οπότε δεν αναμένεται να παρουσιαστεί θέμα όταν θα έρθει η ώρα των αποφάσεων.

Για την αρχιτεκτονική μελέτη έχει ήδη γνωμοδοτήσει θετικά το αρμόδιο Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής Π.Ε. Κεντρικού Τομέα Αθήνας και την παραπέμπει στο Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής.

Τι ισχύει με την αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών στην Ακρόπολη

Ισχύει έως 11/3/2022 η αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών στην περιοχή νοτίως της Ακρόπολης, Μακρυγιάννη – Κουκάκι, του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου Δήμου Αθηναίων.

Όπως είχε οριστεί στην απόφαση, η αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών λήγει αυτοδικαίως, εάν πριν τη λήξη της εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) καθορισμού των όρων δόμησης της περιοχής.

Αυτή η νέα παράταση σχετίζεται άμεσα με το θέμα κατασκευής νέων υψηλών κτιρίων (κυρίως ξενοδοχείων) στην περιοχή πέριξ της Ακρόπολης. Υπάρχει ήδη η ακύρωση από το ΣτΕ της επένδυσης για το νέο ξενοδοχείο στη συμβολή των οδών Τσάμη Καρατάσου και Μισαραλιώτου.

Η περίπτωση όμως του ξενοδοχείου Coco-Μat Athens BC της Μπλε Κέδρος στην Ακρόπολη, είναι ιδιαίτερα ιδιάζουσα καθώς η απόφαση του ΣτΕ όρισε την “αποκοπή των 2 τελευταίων ορόφων του¨.

Το “κομμένο” ξενοδοχείο στην Ακρόπολη

Κομβικής σημασίας εξέλιξη για την Μπλε Κέδρος αποτελεί η απόφαση – σταθμός του ΚΑΣ το 2020, που όρισε να αποκοπούν οι 2 τελευταίοι όροφοι του ξενοδοχείου.

Η απόφαση του ΚΑΣ ήρθε μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του ξενοδοχείου, με νόμιμη οικοδομική άδεια, και ενώ το ξενοδοχείο είναι ήδη σε λειτουργία από το 2019.

“Ήταν μία πολύ δύσκολη γνωμοδότηση, διότι το Συμβούλιο είχε ένα πραγματικό γεγονός – το ξενοδοχείο – και πιθανότατα το δίκαιο του επιχειρηματία. Από εκεί και πέρα, όμως, έπρεπε να προστατευτεί η Ακρόπολη. Όταν προσβάλλεται η Ακρόπολη, στην ουσία προσβάλλεται ο πολιτισμός μας”, είχε σχολιάσει χαρακτηριστικά η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, επισημαίνοντας πως η αποζημίωση, που φέρεται ότι θα διεκδικήσει η εταιρεία είναι “σαφώς μικρότερη από την αξία του μνημείου”.

Το ξενοδοχείο 93 δωματίων στην οδό Φαλήρου 5 και Παρόδου Συγγρού 34, σχεδόν δίπλα στο Μουσείο της Ακρόπολης, ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 2017 στο οικόπεδο της Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ. Το κόστος κατασκευής ανήλθε σε 10 εκ. ευρώ.

Τα επόμενα βήματα

Δύο είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις της Μπλε Κέδρος για το 2021. Το πρώτο αφορά την αντίδραση στην απόφαση του ΚΑΣ: θα ζητήσει αποζημίωση από το Ελληνικό Δημόσιο; Και πόση;

Το δεύτερο αφορά την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο της Αθήνας καθώς τα χρονικά περιθώρια στενεύουν. Θα αιτηθεί / έχει αιτηθεί εκ νέου παράταση λόγω ανωτέρας βίας (απόφαση του ΚΑΣ ή/και πανδημία);

Σε κάθε περίπτωση η επιτυχής εισαγωγή μιας ακόμη ΑΕΕΑΠ στο Χρηματιστήριο συμβάλει, έστω και υπό συνθήκες πανδημίας, στην περαιτέρω ανάπτυξη της αγοράς real estate στην Ελλάδα με την προσέλκυση νέων κεφαλαίων, ακόμη και από το εξωτερικό.

Advertisement

TRENDING