RESIDENTIAL

Νέο εμπορικό πάρκο σε ακίνητο – φιλέτο της Πάτρας από την Ten Brinke

Published

on

Και εκτός Αθήνας επεκτείνει δυναμικά τις επενδυτικές της κινήσεις η Ten Brinke Greece, θυγατρική του ολλανδικού ομίλου Ten Brinke, με το ενδιαφέρον να είναι στραμμένο στα εμπορικά πάρκα και στα σύγχρονα κτίρια κατοικιών, ακόμη και με εμπορικές χρήσεις.

Η επόμενη στάση της εταιρείας έγινε στην 3η μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας, την Πάτρα, με την απόκτηση δύο ακινήτων – φιλέτων προς αξιοποίηση.

Νέο εμπορικό πάρκο κοντά στο λιμάνι

Το πρώτο ακίνητο – φιλέτο που αποκτήθηκε είναι αυτό που στέγαζε την πρώην ΑΒΕΞ, στην περιοχή της Ακτής Δυμαίων, απέναντι από το νέο λιμάνι της πόλης.

Το ακίνητο 21,5 στρεμμάτων, της πτωχευμένης πλέον βιομηχανίας ξύλου, ΑΒΕΞ, αποκτήθηκε από τη θυγατρική της Ten Brinke, Polikenco, έναντι 3,3, εκ. ευρώ.

Υπήρξαν διάφορες σκέψεις για την αξιοποίησή του, όπως η περίπτωση κατασκευής ξενοδοχείου, η οποία όμως εγκαταλείφθηκε τελικά, προς όφελος της δημιουργίας ενός εμπορικού πόλου.

Η έκταση του ακινήτου (και η ωφέλιμη επιφάνεια για κατασκευή) δεν επέτρεπε την κατασκευή εμπορικού πάρκου, οπότε προκρίθηκε η δημιουργία ενός εμπορικού πάρκου. Στα ίδια δηλαδή πλαίσια που έχει κινηθεί και στην Αθήνα, με τη δημιουργία του Piraeus Retail Park.

Τα πλεονεκτήματα ενός εμπορικού πάρκου σε σχέση με ένα εμπορικό κέντρο είναι σημαντικά. Ένα εμπορικό πάρκο είναι μια πιο ανοικτή δομή που προσφέρει μεγαλύτερη αυτονομία και ασφάλεια. Παράλληλα, επιτρέπει την καλύτερη εμπορική διαχείριση του ακινήτου.

Πολλές είναι πλέον οι αλυσίδες που προτιμούν την εγκατάσταση σε ένα εμπορικό πάρκο από ένα κλειστό εμπορικό κέντρο. Η αυτονομία αποτελεί μεγάλο κίνητρο καθώς σε περίπτωση που κλείσει το εμπορικό κέντρο (όπως στην περίπτωση πανδημίας) τα εμπορικά καταστήματα μπορούν να παραμείνουν ανοικτά αν δεν υπάρχουν άλλοι περιορισμοί.

Τα σχέδια της Ten Brinke για το εμπορικό πάρκο της Πάτρας θα οριστικοποιηθούν εντός του Α’ τριμήνου του 2021 ωστόσο έχει ήδη κλείσει το πρώτο μεγάλο deal με τον όμιλο Φουρλή.

Συγκεκριμένα, ο όμιλος απέκτησε το 50% της Polikenco και σχεδιάζει να λειτουργήσει στο ακίνητο της Ακτής Δυμαίων το πρώτο “μικρό ΙΚΕΑ πόλης” στην Ελλάδα, ένα νέο concept που αναπτύσσει ο όμιλος.

Το ύψος της επένδυσης υπολογίζεται σε περίπου 20 εκ. ευρώ.

Νέο συγκρότημα στα Ψηλαλώνια

Το έτερο ακίνητο που απέκτησε η εταιρεία στην Πάτρα βρίσκεται στα Ψηλαλώνια και αφορά το ακίνητο του Σταυριανού. Σημειώνουμε ότι η πλατεία στα Υψηλά Αλώνια της Πάτρας είναι από τις πιο όμορφες και πολυσύχναστες πλατείας της πόλης. Δείτε το παρακάτω video που δικαιολογεί το επενδυτικό ενδιαφέρον στην περιοχή.

Στα Ψηλαλώνια βρισκόταν ένα ιστορικό καφενείο με το όνομα “Σταυριανός”, το οποίο πέρασε στην οικογένεια Νικολετάτου και κατόπιν στην Εθνική Τράπεζα, από την οποία αγόρασε η Ten Brinke το ακίνητο.

Τα σχέδια αφορούν την κατασκευή κτιρίου με μεικτές οικιστικές και εμπορικές χρήσεις, δηλαδή διαμερίσματα αλλά και καταστήματα, ωστόσο θα οριστικοποιηθούν μέσα στο Α’  τρίμηνο του 2021.

Επενδυτικό μπαράζ της ελληνικής Ten Brinke

Υπενθυμίζουμε ότι η ελληνική θυγατρική της Ten Brinke έχει πραγματοποιήσει πολλές σημαντικές επενδυτικές κινήσεις σε νέα εμπορικά πάρκα, κτίρια κατοικιών αλλά και υποδομές logistics. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε το νέο Piraeus Retail Park στο Φάληρο που κατασκευάζεται με γοργούς ρυθμούς και το νέο κέντρο logistics στην Ελευσίνα.

Παράλληλα, στα σκαριά βρίσκονται και άλλα δύο εμπορικά πάρκα: το ένα σε ακίνητο φιλέτο κοντά στο αεροδρόμιου του Ηρακλείου στην Κρήτη και το άλλο εντός Αττικής, χωρίς να έχουν ανακοινωθεί ακόμη περαιτέρω λεπτομέρειες.

Advertisement

TRENDING