Connect with us

SPECIAL EDITIONS

Νέο Σχήμα Πιστοποίησης Building Information Modeling (ΒΙΜ) από την TÜV HELLAS (TÜV NORD) και τη BIM Academy

bizness.gr

Published

on

Εκπαιδευτικά σεμινάρια για Building Information Modeling, τα οποία οδηγούν σε πιστοποίηση σύμφωνα με το Νέο Σχήμα ce-BIM ξεκινούν από κοινού η TÜV HELLAS (TÜV NORD) και η BIM Academy.

Το Building Information Modeling (BIM) είναι μια καινοτόμα πλατφόρμα που συνδυάζει τον τρισδιάστατο σχεδιασμό μιας κατασκευής και ταυτόχρονα διαθέτει και όλα τα απαραίτητα εργαλεία για τη διαχείρισή της.

Η ιδιαιτερότητα αλλά και η μεγάλη καινοτομία του Building Information Modeling έγκειται στη χρήση «έξυπνων» ψηφιακών μοντέλων τα οποία προσφέρουν τις απαραίτητες πληροφορίες για να γίνεται ο σχεδιασμός και η μελέτη των υποδομών ταχύτερα, φθηνότερα, με καλύτερη ποιότητα και με λιγότερες επιπτώσεις στο περιβάλλον

Το τελικό προϊόν δεν είναι απλά μια καλύτερη κατασκευή, ούτε ένα απλό 3D μοντέλο στον υπολογιστή. Είναι ένα πλήθος πληροφοριών που συνδυάζουν το εικονικό με το πραγματικό, από τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της κατασκευής μέχρι την λειτουργία και την συντήρησή της.

Λογισμικό BIM χρησιμοποιείται από άτομα, επιχειρήσεις και κυβερνητικούς οργανισμούς οι οποίοι σχεδιάζουν, κατασκευάζουν, λειτουργούν και συντηρούν διάφορες υποδομές σε τομείς όπως επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, δρόμοι, λιμάνια, σήραγγες κλπ.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα ξεκινούν από τα μέσα Οκτώβριου 2020 με τα δύο πρώτα επίπεδα, ΒΙΜ Foundation και BIM Specialist ενώ από τον Νοέμβριο 2020 θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα.

Το ΒΙΜ Foundation απευθύνεται σε εξειδικευμένο προσωπικό του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα όπως μηχανικούς ή αρχιτέκτονες, αλλά και σε κλάδους που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του σχεδιασμού, των κατασκευών, της διαχείρισης λειτουργίας εγκαταστάσεων, τεχνικής υποστήριξης πωλήσεων, κλπ των οποίων ο ρόλος απαιτεί να χειρίζονται δεδομένα που προκύπτουν έπειτα από την αξιοποίηση και εφαρμογή της τεχνολογίας του ΒΙΜ.

Το BIM Specialist απευθύνεται σε εξειδικευμένο προσωπικό εργάζεται αποκλειστικά σε πρακτικό επίπεδο όπως σε αρχιτεκτονικά γραφεία ή σε κατασκευαστικές εταιρίες και η εργασία αφορά την παραγωγή σχεδίων και μοντέλων (BIM Developers, BIM Architects, BIM Engineers και BIM Designers).

Αντίστοιχα, το Ειδικό σχήμα πιστοποίησης “ce-BIM” περιλαμβάνει τα ακόλουθα υποσχήματα/εξειδικεύσεις:

• ce-BIM Foundation

• ce-BIM Engineers and Specialists

• ce-BIM Coordinators

• ce-BIM CDE-managers

• ce-BIM Managers

Σκοπός των εκπαιδευτικών προγραμμάτων αλλά και της πιστοποίησης είναι να εξασφαλίσει την ποιότητα και την επάρκεια του ανθρώπινου δυναμικού που εμπλέκεται σε αυτή τηv τεχνολογία, καλύπτοντας το σύνολο των βασικών απαιτήσεων όλων των λειτουργιών του Building Information Modeling.

Σημειώνεται ότι όλα τα υποσχήματα/εξειδικεύσεις Πιστοποίησης υποστηρίζονται από αντίστοιχα Προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης που εκτελούνται από πολύ έμπειρους εισηγητές του ΒΙΜ ACADEMY.

Ο κ. Βιργίνιος Βουδούρης, Διευθυντής Πιστοποίησης Προσώπων της TÜV HELLAS (TÜV NORD) δήλωσε πως: “Με τη νέα ειδικότητα Building Information Modeling (ΒΙΜ), η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον ψηφιακό μετασχηματισμό, επενδύουμε έμπρακτα στο ανθρώπινο κεφάλαιο, στις νέες τάσεις και στις εξελίξεις της κατασκευαστικής & μελετητικής «βιομηχανίας» και στις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις κατασκευές.

Ο Φορέας μας, προσφέρει πιστοποίηση προσώπων με την τεχνολογία της ψηφιακής εξέτασης και μέσω της καινοτόμας πλατφόρμας “THEO-re TP”, έχει πιστοποιήσει πάνω από 2.500 επαγγελματίες, εφαρμόζοντας το διεθνές πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ ISO/IEC 17024 (πιστ. Νο886 ΕΣΥΔ). Συνεπεία αυτού, οι ωφελούμενοι απολαμβάνουν ευελιξία αναφορικά με το χρόνο & τον τόπο εξέτασης. Ακολουθήστε πρώτοι τις εξελίξεις!”

Ο κ. Issam El-Absi της ΒΙΜ Academy τόνισε πως “Στην εποχή του Industry 4.0, ο κατασκευαστικός τομέας έχει άμεση ανάγκη από ικανούς και εξειδικευμένους μηχανικούς BIM, οι οποίοι θα είναι πλήρως εξοπλισμένοι με τις κατάλληλες γνώσεις και δεξιότητες ώστε να μπορούν να αξιοποιήσουν την σύγχρονη τεχνολογία και μεθοδολογία ψηφιακών ροών εργασίας.

Στόχος είναι οι νέοι επαγγελματίες του χώρου να μπορούν να επιτύχουν τα μέγιστα επίπεδα αποδοτικότητας στην παράδοση έργων και στη διαχείριση εγκαταστάσεων. Η πιστοποίηση αυτών των μηχανικών από ειδικούς στον τομέα της τεχνολογίας BIM είναι απαραίτητη ώστε να διασφαλιστεί η ποιότητα και το βάθος εξειδίκευσης του ανθρώπινου δυναμικού, που απαιτείται για την ικανοποίηση της τεράστιας ζήτησης από κυβερνήσεις, ιδιοκτήτες, εταιρείες, εργολάβους και άλλους οργανισμούς.

Με βάση την εμπειρία μου σε αυτόν τον τομέα, θα ήθελα να τονίσω το γεγονός ότι η ποιοτική εκπαίδευση και πρακτική ανάπτυξη των δεξιοτήτων των μηχανικών είναι βασικοί παράγοντες για τη δημιουργία ικανών επαγγελματιών στον τομέα του BIM, οι οποίοι θα ξεχωρίζουν στην αλυσίδα εφοδιασμού και θα κάνουν τη διαφορά σε ολόκληρη τη κατασκευαστική βιομηχανία”.

Σχετικά με την TÜV HELLAS (TÜV NORD)

Η TÜV HELLAS (TÜV NORD) είναι Οργανισμός Επιθεώρησης, Πιστοποίησης και Εκπαίδευσης, μέλος του Γερμανικού Ομίλου TÜV NORD GROUP. Στην Ελλάδα δραστηριοποιείται από το 1987, παρέχοντας ανεξάρτητες υπηρεσίες Επιθεώρησης και Πιστοποίησης (Third Party Inspection-Certification) σε όλο το φάσμα των επιχειρήσεων, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα, στους τομείς της Τεχνολογίας, της Ποιότητας, της Ασφάλειας, της Ενέργειας και του Περιβάλλοντος. Μέχρι σήμερα έχει πιστοποιήσει περισσότερα από 10.000 Συστήματα Ποιότητας και παρέχει πιστοποιητικά με διεθνή αναγνώριση που αποτελούν διαβατήριο εγκυρότητας στις διεθνείς αγορές. Στον τομέα των Επιθεωρήσεων συμμετέχει και καθορίζει αποφασιστικά το παρόν και μέλλον της Ποιότητας των Τεχνικών Έργων, έχοντας αναλάβει την επιθεώρηση και πιστοποίηση των μεγαλύτερων έργων υποδομής της χώρας μας.

Η TÜV HELLAS (TÜV NORD) διαθέτει γραφεία στη Θεσσαλονίκη, στο Ηράκλειο Κρήτης και στα Ιωάννινα, θυγατρικές εταιρείες στην Κύπρο και στην Αίγυπτο και παγκόσμια παρουσία μέσω της πιστοποίησης και επιθεώρησης έργων ανά την υφήλιο.

Σχετικά με την BIM Academy

Η Ακαδημία BIM προσφέρει επαγγελματικές υπηρεσίες εκπαίδευσης και επιμόρφωσης στον τομέα του BIM για περισσότερο από 10 χρόνια. Έχουμε ιδρύσει δύο μεγάλες εκπαιδευτικές πλατφόρμες για την προσφορά και την πιστοποίηση γνώσεων BIM στην αγορά, την Ακαδημία BIM και το διαδικτυακό μεταπτυχιακό πρόγραμμα BIM.

Η Ακαδημία BIM παρέχει ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα εκμάθησης σε ακαδημαϊκό περιβάλλον, προσφέροντας πρακτική εμπειρία στον κλάδο των κατασκευών σε συνδυασμό με δεξιότητες και γνώσεις BIM και IT. Σκοπός της Ακαδημίας είναι να δημιουργήσει ποιοτικό και ικανό δυναμικό προσωπικό, έτοιμο να αξιοποιήσει την τεχνολογία BIM αποτελεσματικά, τόσο στην υλοποίηση κατασκευαστικών έργων όσο και στη διαχείριση εγκαταστάσεων.

Advertisement Macon
Advertisement
Advertisement TÜV Austria
Advertisement Aecom
Η έκταση της ΕΚΤΕΡ στις Κολυμπήθρες Νάουσας Πάρου - Φωτό: ΣΜΠΕ / ΕΠΣ / ΥΠΕΝ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

Σε διαβούλευση η τουριστική επένδυση της ΕΚΤΕΡ στην Πάρο – Τι περιλαμβάνει

Φωτό: Retail and More
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ2 ημέρες ago

Ξαναήρθαν τα Carrefour στην Ελλάδα με 11 καταστήματα ήδη – Σύντομα και στον Πειραιά

Piraeus Retail Park - Φωτό: Ten Brinke
VIDEOS3 ημέρες ago

[VIDEO] Ολοκληρώθηκε το νέο retail park στην Πειραιώς

Ramada by Wyndham Loutraki Poseidon Resort - Πηγή: Wyndham
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ4 ημέρες ago

25 τουλάχιστον ξενοδοχεία σχεδιάζει να έχει στην Ελλάδα η Wyndham έως το 2025

Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ5 ημέρες ago

Εγκρίθηκε η επένδυση για νέο 5άστερο ξενοδοχείο στην Ζάκυνθο

Sheraton Rhodes Resort - Φωτό: Όμιλος Λάμψα
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ5 ημέρες ago

Είσοδο στην ελληνική ξενοδοχειακή αγορά για ισπανικό κολοσσό – Ποιό ξενοδοχείο αγόρασε και που

Ο οικιστικός πύργος Marina Tower στο Ελληνικό - Πηγή: Lamda Development
RESIDENTIAL5 ημέρες ago

Riviera Tower: εκδόθηκε η οικοδομική άδεια για τον πρώτο ουρανοξύστη κατοικιών στην Ελλάδα στο Ελληνικό

Πηγή: The Port Square Hotel
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ6 ημέρες ago

Άνοιξε το πρώτο “urban smart” ξενοδοχείο του Πειραιά πάνω στο λιμάνι και το Μετρό

Cosme, a Luxury Collection Resort
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ7 ημέρες ago

Νέα ξενοδοχειακή άφιξη 5 αστέρων στην Πάρο

Το νέο Radisson Resort Plaza Skiathos - Πηγή: Radisson Resort Plaza Skiathos
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ7 ημέρες ago

Άνοιξε το νέο ξενοδοχείο των BriQ Properties και Radisson στη Σκιάθο – Δείτε φωτό

REAL ESTATE11 μήνες ago

Τα πάνω – κάτω στην αγορά ακινήτων φέρνει η νέα γραμμή 4 του Μετρό – Δείτε χάρτη με τους σταθμούς

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ3 έτη ago

Επενδύσεις 1,1 δισ. ευρώ ετοιμάζει η EBRD στα Βαλκάνια

To Grand Hyatt Athens στη Συγγρού - Πηγή: Grand Hyatt Athens
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 έτος ago

To 2022 θα ανοίξει το 2o μεγαλύτερο ξενοδοχείο της Αθήνας στη Λ. Συγγρού

REAL ESTATE6 μήνες ago

Οι 2 εμβληματικές επενδύσεις real estate που μεταμορφώνουν την Πατησίων

ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ1 έτος ago

Τα 7 εμπορικά κέντρα που αλλάζουν την εικόνα της Αθήνας – Ποιά νέα θα γίνουν και ποιά αλλάζουν

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ3 έτη ago

Διεθνή διαγωνισμό προκηρύσσει το ΥΠΕΝ για την κατεδάφιση αυθαιρέτων στην Αττική

Το νέο ξενοδοχείο NYX Athens, στο πρώην Esperia στη Σταδίου - Πηγή: Tsolakis Architects
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 έτος ago

Τα 9 νέα ξενοδοχεία που ετοιμάζονται στην Αθήνα το 2021

Το νέο 5άστερο ξενοδοχείο Brown Beach Corinthia στους Αγίους Θεοδώρους - Πηγή: Brown Hotels
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ6 μήνες ago

[ΦΩΤΟ] 3 τουριστικές επενδύσεις που μεταμορφώνουν την Κορινθία – Πού και πότε ανοίγουν τα νέα ξενοδοχεία

Τα Μεσόγεια από ψηλά - Design by Canva Pro
REAL ESTATE11 μήνες ago

Σε ποιά περιοχή “κλείδωσε” η μεγάλη επένδυση της Microsoft στην Ελλάδα – Άνοδος στο τοπικό real estate

Μύκονος - Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Canva
REAL ESTATE12 μήνες ago

Οι 5 hot περιοχές της Ελλάδας με τη μεγαλύτερη ζήτηση για ακίνητα από το εξωτερικό

Piraeus Retail Park - Φωτό: Ten Brinke
VIDEOS3 ημέρες ago

[VIDEO] Ολοκληρώθηκε το νέο retail park στην Πειραιώς

Η οικιστική επένδυση της Ten Brinke στην οδό Καραμανλή στη Γλυφάδα - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL2 εβδομάδες ago

[VIDEO] Δείτε πώς προχωρά η οικιστική επένδυση της Ten Brinke στη Γλυφάδα

Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Canva Pro
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ2 εβδομάδες ago

[VIDEO] Σε εξέλιξη η επένδυση της Ten Brinke σε νέους εμπορικούς χώρους στο Αγρίνιο

Η οικιστική επένδυση της Ten Brinke στην οδό Καλλιπόλεως στο Ελληνικό - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL2 εβδομάδες ago

[VIDEO] Προχωρά η οικιστική επένδυση στο Ελληνικό

W Costa Navarino - Πηγή: ΤΕΜΕΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 εβδομάδες ago

[ΦΩΤΟ] Ανοίγει τον Αύγουστο το νέο πολυτελές ξενοδοχείο W Costa Navarino

Τα σχέδια για το νέο σύγχρονο κτίριο γραφείων Kaizen Campus στο Μαρούσι - Πηγή: Dimand
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ4 εβδομάδες ago

Ολοκληρώνεται η μεγάλη επένδυση γραφείων Kaizen Campus στο Μαρούσι – Δείτε video

Το Piraeus Tower στο λιμάνι του Πειραιά όταν ολοκληρωθεί - Φωτό: PILA Studio
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ4 εβδομάδες ago

[VIDEO] Piraeus Tower: δείτε το νέο Πύργο του Πειραιά από ψηλά

Τα νέα κτίρια γραφείων της PwC που θα αναπτύξει στο Μαρούσι η Dimand - Πηγή: Dimand
VIDEOS1 μήνα ago

[VIDEO] Δείτε τα νέα κτίρια γραφείων της PwC που θα αναπτύξει η Dimand στο Μαρούσι

Η νέα μικτή επένδυση της Ten Brinke στο Χαλάνδρι - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL2 μήνες ago

[VIDEO] Σε εξέλιξη η τριπλή επένδυση της Ten Brinke στο Χαλάνδρι

Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Canva
REAL ESTATE2 μήνες ago

Στο δρόμο του Χρηματιστηρίου και η Dimand – Στα σκαριά 8 νέες μεγάλες επενδύσεις

Trending