ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ο κορονοϊός φέρνει νέα τεχνολογική πραγματικότητα και αλλάζει την πιστοποίηση

Published
5 έτη agoon
By
NewsroomΔιαδικτυακή συζήτηση με θέμα «Η τεχνολογία στην υπηρεσία της Πιστοποίησης στην μετά COVID-19 εποχή» με πρωτοβουλία της TÜV HELLAS (TÜV NORD).
Η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια νέα τεχνολογική πραγματικότητα στην μετά κορονοϊό εποχή, η οποία θα φέρει τεκτονικές αλλαγές και εξελίξεις σε πλήθος τομέων της οικονομίας. Παράλληλα, θα φέρει νέα δεδομένα στον τρόπο μετρήσεων και επιθεώρηση, αλλάζοντας άδρην τον τρόπο που πραγματοποιείται η πιστοποίηση.
Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα της διαδικτυακής συζήτησης με θέμα «Η τεχνολογία στην υπηρεσία της Πιστοποίησης στην μετά COVID-19 εποχή» που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της TÜV HELLAS (TÜV NORD) και μπορείτε να δείτε εδώ: https://www.facebook.com/tuvhellas/videos/2619094158410832/
Στη συζήτηση συμμετείχαν οι διεθνούς κύρους Καθηγητές από τα μεγαλύτερα ακαδημαϊκά και τεχνολογικά ιδρύματα της χώρας κ.κ. Ιωάννη Αντωνιάδης, Βασίλειος Δεδούσης, Ευάγγελος Παπαδόπουλος και Ιωάννης Ψαρράς καθώς και ο κ. Σάββας Πελτέκης, Διευθύνων Σύμβουλος TÜV HELLAS (TÜV NORD).
Στα πλαίσια της συζήτησης, οι ομιλητές ανέλυσαν τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού στην τεχνολογική έρευνα αλλά και υπογράμμισαν τις αλλαγές που θα επιφέρει η πανδημική κρίση στον κλάδο της πιστοποίησης.
Αναλυτικά, η τεχνολογική επιτάχυνση σε όλους τους βασικούς τομείς που δραστηριοποιούμαστε θα είναι σίγουρα το πρώτο σύμπτωμα της «μέτα covid εποχής» σύμφωνα με τον κ. Ιωάννη Αντωνιάδη, Καθηγητή της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ και Διευθυντή του Εργαστηρίου Δυναμικής και Κατασκευών. «Οι αισθητήρες θα υπάρχουν παντού, το internet of things θα επιταχυνθεί το ίδιο και η δυνατότητα επεξεργασίας όλων αυτών των δεδομένων προς όφελος των επιχειρήσεων και την κοινωνίας. Την ίδια στιγμή βέβαια το παραπάνω θα κάνει ακόμα πιο αναγκαίο τo 5G, αφού επιτρέπει την διασύνδεση και μετάδοση δεδομένων σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα και καλύτερη ποιότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι αυτό θα έχει άμεσο αντίκτυπο και στην πιστοποίηση σε διαφόρους κλάδους, όπως η ναυτιλία.
Στην μεγάλη συνεισφορά της τριδιάστατης εκτύπωσης στη διάρκεια της κρίσης αναφέρθηκε από πλευράς του ο κ. Βασίλειος Δεδούσης, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς και Πρόεδρος Τμήματος Βιομηχανικής Διοίκησης & Τεχνολογίας και Διευθυντής Εργαστηρίου Σύγχρονων Τεχνολογιών Παραγωγής & Ελέγχου. Όπως είπε η τρισδιάστατη εκτύπωση που χρησιμοποιούνταν μέχρι χθες για την κατασκευή πρωτοτύπων έχει πλέον επεκταθεί στην κατασκευή προϊόντων, κάτι που αποδείχτηκε ευεργετικό εν μέσω πανδημίας αν σκεφτεί κανείς τις μάσκες για το νοσηλευτικό προσωπικό που κατασκευάστηκαν.
Η τεχνολογία αυτή μάλιστα, η οποία ωριμάζει ανάλογα με την εξέλιξη των υλικών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τις μηχανές προσθετικής κατασκευής, θα εγκαινιάσει στο μέλλον ακόμα περισσότερες δυνατότητες. O λόγος, όπως εξήγησε ο κ. Δεδούσης, είναι πως έχει την δυνατότητα να κατασκευάζει προϊόντα καταπληκτικής πολυπλοκότητας με απλές διαδικασίες ακόμα και προϊόντα με εξατομικευμένες προδιαγραφές, όπως για παράδειγμα ακουστικά βαρηκοΐας. «Τα αμέσως επόμενα χρόνια το 3D printing θα μπει τόσο πολύ στην ζωή μας που αντί για οικιακό εκτυπωτή κειμένων θα διαθέτουμε οικιακό εκτυπωτή αντικειμένων» ανέφερε χαρακτηριστικά συμπληρώνοντας ότι η τρισδιάστατη εκτύπωση θα μπορούσε να βοηθήσει και στην πιστοποίηση, κάνοντας την διαδικασία οικονομικότερη και εξίσου αποτελεσματική.
Στον «θαυμαστό κόσμο» της ρομποτικής αναφέρθηκε από πλευράς του ο κ. Ευάγγελος Παπαδόπουλος, Καθηγητής Μηχανολόγων Μηχανικών, ΕΜΠ και Διευθυντής Τομέα Μηχανολογικών Κατασκευών & Αυτομάτου Ελέγχου. Όπως εξήγησε ήδη στο ελληνικό εργαστήριο κατασκευάζονται ρομπότ, τηλεχειριζόμενα ή αυτόνομα, που μπορούν να περπατούν, να κολυμπούν, να τρέχουν και να πετούν. «Αυτά τα ρομπότ θα μπορούσαν να φανούν πολύ χρήσιμα σε μια αντίστοιχη κρίση στο μέλλον αφού μπορούν να προσφέρουν διάφορες υπηρεσίες εξασφαλίζοντας την απουσία επαφής και τον κίνδυνο που απορρέει από αυτή, όπως να απολυμάνουν ένα σχολείο, να παραδώσουν αντικείμενα πρώτης ανάγκης σε αρρώστους και άλλα» σημείωσε.
Ιδιαιτέρως χρήσιμα μπορούν να φανούν και γενικότερα βέβαια, αφού μπορούν να αναλάβουν αντί του ανθρώπου εργασίες άκρως επικίνδυνες και κοστοβόρες. Με τον ίδιο τρόπο μπορούν να διευκολύνουν και τις διαδικασίες πιστοποίησης προσφέροντας με ασφάλεια λεπτομερή δεδομένα. Ωστόσο όπως εξήγησε ο κ. Παπαδόπουλος, η υιοθέτηση των ρομπότ και εξάπλωσή τους εξαρτάται από την αντιμετώπιση της κοινωνίας».
Στη μεγάλη επίδραση που θα έχει η πανδημία και στα συστήματα λήψης αποφάσεων αναφέρθηκε από πλευράς του ο κ. Ιωάννης Ψαρράς, Καθηγητής Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών ΕΜΠ και Διευθυντής του Εργαστηρίου Συστημάτων Αποφάσεων και Διοίκησης.
«Οι αλλαγές της πανδημίας είναι πολλές. Στο γνωστικό μας αντικείμενο μπορώ να επισημάνω μια αλλαγή συμπεριφοράς η οποία θα επιδράσει σημαντικά στις διαδικασίες διοίκησης και τη λήψη αποφάσεων. Φυσικά και οι κοινωνικό-οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας θα προκαλέσουν αβεβαιότητα στον οποιοδήποτε σχεδιασμό στο μέλλον, γεγονός που πρέπει να λάβουμε υπόψη μας». Ωστόσο όπως υπογράμμισε, η αλλαγή των συνθηκών δεν θα πρέπει να μας βάλει σε διλήμματα όσον αφορά την ενεργειακή μας αποδοτικότητα.
Ραγδαίες αλλαγές στον τρόπο μετρήσεων κι επιθεώρησης προέβλεψε ότι θα προκύψουν στην μετά κορονοϊού εποχή και ο κ Σάββας Πελτέκης, Διευθύνων Σύμβουλος TÜV HELLAS (TÜV NORD) και Executive Vice President Process Technology TÜV NORD Industrial Services. Στην παρέμβασή του, τόνισε ότι δεν υπάρχει ασφαλής τρόπος για να αποφευχθεί η μόλυνση από τον κορονοϊό, δεν υπάρχει φάρμακο που να εξασφαλίζει την ίαση και δεν υπάρχει εμβόλιο για την πρόληψή του. Τα δεδομένα αλλάζουν καθημερινά και οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να βρουν τις λύσεις για τα ανωτέρω. Συνεπώς δεν μπορεί να υπάρξει κάποιου είδους πιστοποίηση η οποία μπορεί να εγγυηθεί κάτι τέτοιο.
Η ατομική και συλλογική ευθύνη σε συνδυασμό με τις οδηγίες των ειδικών λοιμωξιολόγων και των αρμόδιων αρχών, θα μας προστατέψουν από την ανεξέλεγκτη εξάπλωση της πανδημίας. Παρόλα αυτά, η πανδημία και η κρίση που πρόκυψε μας προσφέρει την ευκαιρία να επιταχύνουμε τις διαδικασίες προς διευκόλυνση της ζωής μας μέσω αυτοματοποίησης και ψηφιοποίησής της με τελικό στόχο την ασφάλεια των δικτύων, των διεργασιών και τελικά ασφάλεια των προϊόντων και των υπηρεσιών.
H ψηφιοποίηση, είναι δεδομένο ότι θα λειτουργήσει προς όφελος των εργαζομένων, των εγκαταστάσεων και των επιχειρήσεων και τελικά προς όφελος του καταναλωτή. «Η πανδημία ανοίγει το κεφάλαιο των πρακτικών εφαρμογών και δίνει το έναυσμα ακόμη και στους φορείς διαπίστευσης να αναθεωρήσουν την διαδικασία επιθεώρησης από απόσταση (remote audit), δεδομένου ότι και οι τεχνολογικές εξελίξεις σήμερα το επιτρέπουν. Τέλος, επεσήμανε ότι είναι πλέον σαφές πως οι επιχειρήσεις πρέπει να επενδύσουν στο cyber security.
You may like
-
Τη νέα της εταιρική ταυτότητα παρουσίασε η TÜV HELLAS (TÜV NORD)
-
Τους ανελκυστήρες του νέου Piraeus Tower πιστοποίησε η TÜV HELLAS (TÜV NORD)
-
Νέο πρόγραμμα πιστοποίησης για Facility Management Experts από την TÜV HELLAS (TÜV NORD)
-
Πώς στηρίζει έμπρακτα την τουριστική βιομηχανία της Ρόδου η TÜV HELLAS (TÜV NORD)
-
Το νέο ξενοδοχείο της Hilton στα Χανιά θα πιστοποιήσει η TÜV HELLAS (TÜV NORD)
-
Διπλή πιστοποίηση του ξενοδοχείου Τιτάνια από την TÜV HELLAS (TÜV NORD)

Άνοιξε στη Χαλκιδική το νέο ξενοδοχείο της Hyatt – Τι περιλαμβάνει το Zélia Halkidiki

Εγκρίθηκε έργο για νέο ξενοδοχείο στη Μύκονο – Σε ποιά περιοχή θα γίνει

Οι 7 νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις που προχωρούν στον Πειραιά – Σε ποιά σημεία θα γίνουν και ποιές εταιρείες επενδύουν

Τα 3 έργα “πράσινων” γραφείων που ολοκληρώνει η Noval Property το 2025 – Πώς στοχεύει σε χαρτοφυλάκιο ακινήτων 1 δισ. ευρώ έως το 2030

“Πράσινο φως” για τη νέα Στρατηγική Τουριστική Επένδυση στην Πρέβεζα – Πώς εμπλέκεται ο Δήμος

Ανοδικά κινήθηκε το 2024 η αγορά ακινήτων στη Χαλκιδική – Ποιά ακίνητα προτίμησαν οι επενδυτές και από ποιές χώρες προέρχονται

Μειώνονται οι αυξήσεις στις τιμές διαμερισμάτων στην Ελλάδα το 2025 – Ποιές οι τάσεις για Αθήνα και Θεσσαλονίκη

“Πράσινο φως” για έργο επέκτασης ξενοδοχείου 4 αστέρων στην Κέρκυρα

Στον Αναπτυξιακό προς χρηματοδότηση η νέα ξενοδοχειακή επένδυση στη Φολέγανδρο

Τα 5+1 σε εξέλιξη μεγάλα έργα real estate της Premia Properties – Σε ποιές περιοχές επενδύει

“Στα σκαριά” νέο μεγάλο έργο ξενοδοχείου και γραφείων στο κέντρο του Πειραιά – Πού θα γίνει

Σε ποιό νησί των Κυκλάδων “μετακομίζει” ο επενδυτικός “πυρετός” για νέα ξενοδοχεία – Ποιά 4 νέα έργα προχωρούν

“Στα σκαριά” νέα τουριστική επένδυση στο Κουκάκι – Ποιό ακίνητο θα αξιοποιηθεί

Ολοκληρώνεται έως τέλος του 2025 το ήμισυ του “πράσινου” συγκροτήματος γραφείων The Grid στο Μαρούσι – Ποιός θα είναι ο μισθωτής

Piraeus Gate: από το 2026 οι πρώτες παραδόσεις στη μεγάλη επένδυση real estate στην καρδιά του Πειραιά – Ποιές 10 αναπτύξεις περιλαμβάνει

Ανοίγει το καλοκαίρι το νέο ξενοδοχείο Nyx του Ομίλου Fattal στη Θεσσαλονίκη

4 νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις “στα σκαριά” στα Ιόνια Νησιά – Πού θα γίνουν και ποιοί επενδύουν

Οι 7 νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις που προχωρούν στον Πειραιά – Σε ποιά σημεία θα γίνουν και ποιές εταιρείες επενδύουν

Από το 2028 ξεκινά η μεγάλη επένδυση της Noval στο ακίνητο – φιλέτο στην Πειραιώς – Ξενοδοχείο, γραφεία και κατοικίες στα πλάνα

Έρχονται στην Ελλάδα τα νέα ξενοδοχεία Luura – Σε ποιό νησί θα ανοίξει το πρώτο το 2026

[VIDEO] Σε εξέλιξη η μεγάλη οικιστική επένδυση Nea Polis στην Καβάλα – Πώς θα αναβαθμίσει την περιοχή με 7 νέους σύγχρονους οικισμούς με κατοικίες

[VIDEO] Πώς θα γίνει το νέο έργο logistics Eleusis Project στον Ασπρόπυργο – Ποιά εταιρεία επενδύει

[VIDEO] Δείτε πώς θα γίνουν τα νέα “πράσινα” κτίρια κατοικιών και γραφείων στο Piraeus Gate Project

[VIDEO] The Ellinikon: “ψήλωσε” και άλλο ο “πράσινος” ουρανοξύστης κατοικιών Riviera Tower στο Ελληνικό

[VIDEO] Piraeus Gate: πώς θα μεταμορφωθεί μια ολόκληρη περιοχή στο κέντρο του Πειραιά – Ποιά κτίρια θα αξιοποιηθούν

[VIDEO] Ποιά είναι τα 4 μεγάλα έργα για νέα “πράσινα” κτίρια γραφείων στο Μαρούσι που έχει αναλάβει η ΤΕΡΝΑ

[VIDEO] Ξεκίνησαν τα έργα για τη νέα οικιστική επένδυση Athens Sansiveria στην Λεωφόρο Ποσειδώνος

[VIDEO] The Ilisian: πώς προχωρά το μεγάλο έργο μεταμόρφωσης του πρώην Hilton της Αθήνας

[VIDEO] The Ellinikon: “ψηλώνει” και άλλο ο “πράσινος” ουρανοξύστης κατοικιών Riviera Tower στο Ελληνικό

[VIDEO] Ξεκίνησε νέα οικιστική επένδυση στη Γλυφάδα η Ten Brinke
TRENDING
-
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 ημέρες ago
“Στα σκαριά” νέο μεγάλο έργο ξενοδοχείου και γραφείων στο κέντρο του Πειραιά – Πού θα γίνει
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 εβδομάδα ago
Σε ποιό νησί των Κυκλάδων “μετακομίζει” ο επενδυτικός “πυρετός” για νέα ξενοδοχεία – Ποιά 4 νέα έργα προχωρούν
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ5 ημέρες ago
“Στα σκαριά” νέα τουριστική επένδυση στο Κουκάκι – Ποιό ακίνητο θα αξιοποιηθεί
-
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ1 εβδομάδα ago
Ολοκληρώνεται έως τέλος του 2025 το ήμισυ του “πράσινου” συγκροτήματος γραφείων The Grid στο Μαρούσι – Ποιός θα είναι ο μισθωτής
-
RESIDENTIAL2 εβδομάδες ago
Piraeus Gate: από το 2026 οι πρώτες παραδόσεις στη μεγάλη επένδυση real estate στην καρδιά του Πειραιά – Ποιές 10 αναπτύξεις περιλαμβάνει