Η αποβιομηχάνιση της Πειραιώς τις τελευταίες δεκαετίες έχει δημιουργήσει ευκαιρίες για νέες χρήσεις και επενδύσεις, που θα αλλάξουν ριζικά την εικόνα της περιοχής, από την Αθήνα έως το τέλος της Πειραιώς στον Ταύρο και το Μοσχάτο.
Μάλιστα, την ώρα που εργοστάσια εγκαταλείπουν την περιοχή, η οποία μεσουρανούσε στη βιομηχανική δραστηριότητας της Αθήνας, και είτε μετεγκαθίστανται αλλού (π.χ. σε οργανωμένες βιομηχανικές περιοχές) είτε κλείνουν οριστικά (βλέπε Ιζόλα ή και το πρόσφατο κλείσιμο του εργοστασίου της PITSOS), νέα μεγάλα real estate projects δρομολογούνται στην περιοχή.
Φιλοδοξούν να αλλάξουν την εικόνα της Πειραιώς και να μεταφέρουν μέρος της ζωής της πρωτεύουσας ακόμη πιο νότια, προς τον Πειραιά. Αυτά είναι τα 3 μεγαλύτερα projects αυτή τη στιγμή: η αξιοποίηση του πρώην εργοστασίου της ΧΡΩ.ΠΕΙ., η αξιοποίηση της έκτασης που βρισκόταν το παλιό εργοστάσιο της ΒΙΟΧΑΛΚΟ στην περιοχή του Ελαιώνα και το νέο εμπορικό πάρκο Piraeus Retail Park της Ten Brinke.
1. Το νέο κέντρο καινοτομίας στη ΧΡΩ.ΠΕΙ.
Στο χώρο του παλιού εργοστασίου της ΧΡΩ.ΠΕΙ., έκτασης 18 στρεμμάτων, στην Πειραιώς, θα δημιουργηθεί Κέντρο Καινοτομίας, το οποίο μάλιστα θα δρομολογηθεί μέσω Σύμπραξης Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).
Το Κέντρο Καινοτομίας θα αποτελέσει το χώρο όπου θα μπορέσουν να στεγαστούν και να συνεργαστούν τμήματα R&D εταιρειών και βιομηχανιών, ακαδημαϊκά ιδρύματα, startups και startup incubators / accelerators, με στόχο τη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών.
Πριν από λίγες ημέρες μάλιστα προκηρύχθηκε και ο μεγάλος διαγωνισμός ΣΔΙΤ με περιθώριο εκδήλωσης ενδιαφέροντος έως τις 15.3.2020 και στη συνέχεια ανταγωνιστικό διάλογο
Ο ανάδοχος θα αναλάβει το πρότζεκτ για 30 χρόνια: τα 3 πρώτα χρόνια για την ανακατασκευή των εγκαταστάσεων και τα επόμενα 27 χρόνια για τη λειτουργία του χώρου.
Το έργο έχει προϋπολογισμό 58,5 εκ. ευρώ και έχει ήδη εγκριθεί από τη Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ από τον περασμένο Απρίλιο.
2. Το πρώτο city resort της Αθήνας στον Ελαιώνα
Στον Ελαιώνα, στην έκταση που βρισκόταν το πρώτο εργοστάσιο της ΒΙΟΧΑΛΚΟ, πολύ κοντά στην Κεντρική Αγορά του Ρέντη, θα δημιουργηθεί το πρώτο city resort στην Αθήνα.
Η έκταση είναι αρκετά μεγάλη (72 στρέμματα) και αυτό δίνει τη δυνατότητα για πολλαπλές χρήσεις. Σύμφωνα με τα πλάνα, θα δημιουργηθούν δύο ξενοδοχεία, ένα μεγάλο πάρκο 30 στρεμμάτων, παιδικές χαρές, μουσείο, κέντρο καινοτομίας, αθλητικές εγκαταστάσεις και εγκαταστάσεις εστίασης και αναψυχής καθώς και κέντρο αποκατάστασης.
Η επένδυση, ύψους 117 εκ. ευρώ, έχει ήδη εγκριθεί από τη Διυπουργική Επιτροπή και έχει ενταχθεί στο καθεστώς των Στρατηγικών Επενδύσεων.
Την επένδυση, που θα δημιουργήσει 800 θέσεις εργασίας, έχει αναλάβει η θυγατρική real estate της VIOHALCO, Noval.
3. Το Piraeus Retail Park
Το νέο εμπορικό πάρκο κατασκευάζεται ήδη από την Ten Brinke Greece στο οικόπεδο που στέγαζε την ΒΙΣ (Βιομηχανία Συσκευασιών Α.Ε.) έως το 1997, στη συμβολή της οδού Πειραιώς με τη Λεωφόρο Κηφισού, στο Νέο Φάληρο, ακριβώς απέναντι από το εμπορικό συγκρότημα που στεγάζει το Leroy Merlin, τον Κωτσόβολο και το Jumbo.
Το εμπορικό πάρκο θα καλύπτει συνολική επιφάνεια 14.800 τετραγωνικών μέτρων (τ.μ.), εκτός του υπογείου που θα είναι επιφάνειας περίπου 10.143 τ.μ. και δεν προσμετράται στον συντελεστή δόμησης.
Συνολικά, στο εμπορικό πάρκο θα γίνουν 11 καταστήματα και ένα μεγάλο super market. Κατά πάσα πιθανότητα, το supermarket θα είναι της αλυσίδας ΑΒ καθώς στο παρελθόν έχει ήδη αναπτύξει και άλλα καταστήματα της συγκεκριμένης αλυσίδας.
Το project που “κάηκε”
Τα Παλιά Σφαγεία στην περιοχή του Ταύρου αποτελούσαν ένα ακόμη από τα σημαντικά real estate projects τα οποία θα αναζωογονούσαν την ευρύτερη περιοχή.
Το 2019 είχε μάλιστα παρουσιαστεί και το Master Plan για την αξιοποίηση της έκτασης 17 στρεμμάτων που βρίσκονταν παλιά τα Σφαγεία της Αθήνας.
Το σχέδιο προέβλεπε τη δημιουργία χώρων πρασίνου αλλά και την αξιοποίηση των κτισμάτων (επιφάνειας περίπου 1400 τ.μ.) για πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες. Παράλληλα, στην έκταση προβλεπόταν και η δημιουργία επιπλέον χώρων ψυχαγωγίας (κινηματογράφοι), υπαίθριοι χώροι εκδηλώσεων αλλά και υπόγειο πάρκινγκ.
Δυστυχώς, τον περασμένο Ιούλιο, μια μεγάλη πυρκαγιά στο χώρο κατέστρεψε ουσιαστικά τα κτίρια και έβαλε στον “πάγο” τα οποιαδήποτε πλάνα αξιοποίησης.